Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • geomir

    Kriva je služba osmatranja i obavještavanja koja nije uočila požar u samom začetku,
    kada bi bio relativno lako ukroćen i pogašen!!
    Ovako đabe štuke i avijoni!!

    avatar

    18.07.2017. (12:23)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    ama @geomir, da je samo služba osmatranja i obavještavanja, ali ako sustav u kompletu ne funkcionira, ako je sustavno uništavan, ako nema sredstava i opreme, ako se štedi na ljudstvu, ako je teren zapuštan, ako se ne zna tko pije a tko plaća (Kornati i ona mrtva dica očito nisu bili nikakva lekcija), uzalud im osmatrati i upozoravati, sve se svodi na gluve telefone. u situacijama ove vrste krivac nije jedan, riječ je o mnogobrojnim faktorima i cijelom lančanom nizu propusta koji su doveli do katastrofe.

    avatar

    18.07.2017. (12:45)    -   -   -   -  

  • AnaBoni

    I meni se vijest o četvorici u Varaždinskom sivom Mercedesu učinila čudan, ali sam mrvicu povjerovala da može biti istina........
    Ali, kako kažeš, izvlačenje u traženju "krivca" ne pije vodu : preduboko smo zaglibili u opći nered

    avatar

    18.07.2017. (12:46)    -   -   -   -  

  • durica

    obzirom da gorimo svake godine na puno različitih lokacija, čak i ako je neki od tih požara namjerno podmetnut, sigurno nisu svi, stručnjaci vele da je za uzrok uglavnom odgovoran čovjek ( nsam zapamtila postotak ), i jedino što se ja pitam: koliko je još potrebno ovakvih scenarija. kako mi je muž baš dole na putu previše sam emocionalno upletena u sve to.

    avatar

    18.07.2017. (13:32)    -   -   -   -  

  • lion queen

    požare usred turistčke sezone nisu podmetnuli piromani već saboteri, ili lepše rečeno teroristi. o piromanima i prosecima si trebala pisati za vreme zimskih požara. zar ti zbilja blesavo veruješ u to da piromani razaznaju godišnja doba?

    avatar

    18.07.2017. (14:05)    -   -   -   -  

  • nema garancije

    Zva se on Piroman, namjerni palitelj (piroman je bolesnik), ili
    možda teroristička grupa "šišarica", činjenica je da se u svemu
    kaska. Svake godine ista priča, organizacija nula, vatrogasci
    imaju volju, znanje i srce, ali fali podrška, materijalna, odozgo,
    nije dovoljno se samo uslikavat i reći "bravo". Srićom, u nevolji
    smo mi majušni puno jači nego u raspravama lijevi-desni. Ne
    ponovilo se, polivaj oko kuće:)

    avatar

    18.07.2017. (14:19)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @LAVINIA, ovdje je na neizbježnu naplatu došao sustavan nemar i nebriga (i samo pukom srećom ne i na onaj najgori mogući način, kao na Kornatima). ne isključujem ni uobičajeni prosjek palikuća na godišnjoj razini, na istražiteljima je da istražuju i o tomu govore, ali da sustav funkcionira kako treba ne bi dolazilo do strahota ovakvih razmjera.
    @Durica, ljudski faktor, naravno, i u kompleksnijem obliku od prvoloptaškog. p.s. nadam se da je suprug ok i već na sigurnom doma.
    @lq, ne samo da nisi pokopčala temu tj. da u postu uopće nije riječ o utvrđivanju činjenice tko/što je pokrenu(l)o požar (za takvo što podataka još nema da bi se tvrdilo išta) i da ja uopće ne tvrdim da je ovo djelo piromana, nego još izjavljuješ da je riječ o neprijateljskom saboterstvu i terorizmu. dakle, po nekim samo tebi znanim mentalnim vratolomijama, izrazito inkriminirajućim i antihrvatskim (terorističkom djelatnošću, uz to srpskom) držiš elementarnu činjenicu da su požari rjeđi zimi nego ljeti. biti će onda da iz saboterskih antihrvatskih namjera i ovog ljeta gori i Portugal, Španjolska, Kanada?
    čak i pored svih nabrojanih konkretnih razloga za ovu kataklizmu, vi u klubu sumanutih nacionalista naprosto niste sposobni tumačiti događaje i svijet oko sebe (pa ni godišnja doba i pripadajuće im elementarne nepogode) nikako drugačije nego isključivo kroz prizmu svog paranoičnog nacionalizma. mora ti se priznati, pod mojim postovima rijetko omaneš osobno primjerovati njihovu poantu, a slobodno si mogla barem ovaj put prešutjeti da si na istoj frekvenciji sa psiho-Lošom.
    @nema garancije, ne ponovilo se, da, ali se nažalost ponavlja. uostalom, sve si rekla. polivajmo oko kuća, nema nam druge.

    avatar

    18.07.2017. (21:37)    -   -   -   -  

  • Grunf

    Na žalost, bolno si u pravu.

    avatar

    18.07.2017. (23:39)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Najveći krivac je general Marmont koji je opustošenu Dalmaciju planski pošumljavao Alepskim borom koji se požarom širi nevjerojatnom brzinom jer u vatri šišarke se otvaraju pucaju i tisuće sjemenki leti posvuda, a dva do tri mjeseca iza prve kiše će nicati brže nego autohtono bjelogorično drveće. Hoće li se ikada više vratiti hrast u Dalmaciju i maknuti bor to je pitanje za državu i sve koji su zaduženi za pošumljavanje. Maknuti bor i saditi česminu. A da piromana ima, ima to se ne može negirati. Svaki koji izbaci čik kroz prozor svog automobila je potencijalni piroman.

    avatar

    19.07.2017. (09:38)    -   -   -   -  

  • kamena

    i kao laik, složila bi se... ama @geomir, da je samo služba osmatranja i obavještavanja, ali ako sustav u kompletu ne funkcionira, ako je sustavno uništavan, ako nema sredstava i opreme, ako se štedi na ljudstvu, ako je teren zapuštan, ako se ne zna tko pije a tko plaća (Kornati i ona mrtva dica očito nisu bili nikakva lekcija), uzalud im osmatrati i upozoravati, sve se svodi na gluve telefone. u situacijama ove vrste krivac nije jedan, riječ je o mnogobrojnim faktorima i cijelom lančanom nizu propusta koji su doveli do katastrofe.... Karepovac tinja, zatvarajte prozore, ne izlazite, ne udišite zrak :((((((

    avatar

    19.07.2017. (09:41)    -   -   -   -  

  • AnaBoni

    Na svoje su došli i "shizofreni domoljubi" poput visokog oficiora Jugoslavenske narodne armije, a kasnije admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta Loše, koji je situaciju s požarima iskoristio kako bi dao maha svojoj paranoji, lažnoj ili stvarnoj C/P

    Stvarnoj, samo je Tudjman na žalost nije imao vremena zbog svoje bolesti prepoznati...........

    avatar

    19.07.2017. (10:14)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @Demetra, moram te ispraviti u historiografskom segmentu (za ostalo da bih A rekla, svaka ti na mistu), naime, ni Marmont nije taj. iako su za vrijeme francuske uprave u osiromašenoj Dalmaciji provedene poljoprivredne reforme (prvenstveno vezano ne uz šumu, već uz uzgoj poljoprivrednih kultura i modernizaciju obrade tla), a generalni providur Vicko Dandolo upozorava Francuze na problem katastrofične deforestacije Dalmacije (kao direktne posljedice višestoljetne mletačke uprave, što je u široj hrvatskoj memoriji ostalo zabilježeno kroz priču o trupcima sa Velebita za potpornje Veneciji), napoleonska uprava je ipak bila prekratka da bi se poduzelo iole značajnije pošumljavanje dalmatinskih goleti.
    najveći dio planskog pošumljavanja alepskim borom zapravo se vrši za habsburške (Marija Terezija) odnosno austro-ugarske uprave (Franjo Josip I.) krajem 19.st. i početkom 20. st. (što se kasnije nastavlja za vrijeme Jugoslavija, sa vrhuncem u 70-ima i postepenim prestankom te prakse pred kraj stoljeća). naime, u drugoj polovici 19.st. skoro sve europske zemlje na Mediteranu pristupaju intenzivnom pošumljavanju brzorastućim alepskim borom zbog osvještavanja problema maltene potpune deforestacije (nestanak starih šuma) i suočavanja sa posljedicama toga (erozija tla, nedostatak ogrjeva, drvne građe itd.).
    no čak ni Austro-Ugarska (iako sam i sama bila dugo uvjerena u to), pa ni Francuzi prije njih, pa čak ni Mlečani prije njih, nisu bili ti koji su alepski bor donijeli u Dalmaciju. bili su to, izgledno je, Rimljani, iz potreba brodogradnje (a ne bih se čudila da se jednog dana otkrije da su sve zapravo započeli i stari Grkljani :0)) tj. Grci kao jedna od pomorskih a raseljenih nacija antike: Korkyra Melaina). alepski bor je, koliko god nametljiv bio, zapravo autohtoni stanovnik Mediterana, odnosno, mediteranskog bazena još od antičkih vremena, kad je iz područja Sirije mic po mic proširen uskim obalnim pojasom Sredozemlja.
    i u našim se krajevima nekoć mogao naći samo na mikrolokacijama, na južnodalmatinskim otocima i jako uskom priobalju oko Makarske, Dubrovnika, Splita, a da bi se eto, kako veliš, zbog svojih svojstava (ali i društveno-političko-gospodarskih okolnosti), izuzetno brzo i samostalno proširio, jer se protokom stoljeća okućio, prilagodio, pa čak i genetski postao domaća vrsta (južnodalmatinski alepski bor danas ima drugačiji genetski otisak prsta, sa oznakama jedinstvenosti ako već ne i "endemičnosti", u usporedbi sa alepskim borom u recimo Španjolskoj, Francuskoj i sl.).

    avatar

    19.07.2017. (11:33)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Nadovezao bih se na lion-teoriju: do 90. požare su podmetali narodni neprijatelj, onda do 95. Srbi, a danas teroristi Jugoslaveni i komunjare.

    avatar

    19.07.2017. (16:58)    -   -   -   -  

  • geomir

    @modesti, (@kamena,)
    točno, nezgrapno sam se izrazio pa ispada da je jedan jedini krivac.
    A to mi nije bila ideja već naglasak na prvog krivca u nizu onih koje si ti nabrojala.
    Mislim da ni svi nabrojani u idealnom ustroju, kad se požar razbukta,
    ne bi mu mnogo naškodili dok on sam ne stane tamo gdje je odlučio stati!!

    Čovjek bi morao imati punoooooo veću silu protiv takvog neprijatelja,
    (koju nije realno održavati!!)
    a sa puno manjom, pa čak i neorganiziranom silom moguće je svladati požar u začetku!!

    avatar

    20.07.2017. (10:50)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    U takvim situacija nađu se bolesnici ovoga bloga, pa raspiruju vatru iz zapećka..

    avatar

    20.07.2017. (11:26)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, drago mi čuti i vidjeti povratak poslovičnog cinika! :0)
    @geomir, promišljeni sustav će ga svladati prije nego je i počeo, barem većinu takvih potencijalnih situacija, i to eliminirajući što više faktora koji nesreću potenciraju. ne kaže se uzalud mudro: bolje spriječiti nego liječiti. ali kad se već požar (i općenito nevolja) desi, a takve će se stvari u ovom ili onom opsegu uvijek dešavati (matematička vjerojatnost), najefikasniji sustav je spreman i besprijekorno funkcionalan sustav.

    avatar

    20.07.2017. (12:15)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...izgleda da ti neprijatelji rvacke što potpaljuju požare ipak više mrze Talijane i Kanađane, a i Crnogorce, jer su požari kod njih još gori... mogli bi pokrenuti zajedničku istragu s tim zemljama da vidimo tko su ti naši zajednički neprijatelji...

    avatar

    20.07.2017. (13:53)    -   -   -   -  

  • Neverin

    a čuj, samo treba maknuti odredbu u zakonu da se može prenamijeniti opožareno područje u građevinsko da se napokon skine i ta mogućnost zlouporabe. Za 2005.godinu kola statistika da je polovica prenamijena iz poljoprivrednog u građevinsko s opožarenih područja.

    sustav ne funkcionira i lova ide u razne sinekure, a ne u osnovnu funkciju pojedinih državnih firmi (kao Hrvatske šume).

    avatar

    20.07.2017. (14:05)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    i još nešto @geomir, primijetila sam to u startu, zaintrigiralo me, ali nisam imala vremena svoj upit ranije artikulirati. naime, ne znam na osnovu čega gradiš svoje uvjerenje da služba osmatranja i obavještavanja (ili kako se već ta služba zove ako je uopće ima) nije uočila i dojavila požar u samom začetku jer da bi tada, po tebi, požar "bio relativno lako ukroćen i pogašen"? pa na osnovu tog uvjerenja zatim fokusiraš svoju potragu za krivcem (u jednini, odnosno, kako si naknadno preinačio - u primat krivca / krivice) upravo na njih - službu dojave?
    naime, iako zbog bure i tramuntane brz i nepredvidljiv, ovo ipak nije bio požar koji se brzinom F1 sjurio od vrleti povrh Tugara preko Mosora, odnosno Srinjina, Sitnog i predgrađa-Žrnovnice do splitkih kvartova Kila i Mejaša u rekordnih pola sata ili sat, pa da bi instantnost dojave (brzina poziva "u samom začetku požara", za koju tvrdiš da je izostala) igrala ključnu ulogu u sprečavanju razmjera katastrofe koja se desila. ovo je požar koji je povrh Tugara počeo u noći sa nedjelje na ponedjeljak, a do gradskih kvartova (Kila) je došao u večernjim satima ponedjeljka. vremenski raspon djelovanja je dakle cijeli dan.
    igrom okolnosti i svojim očima svjedočim ovom, naime u ponedjeljak izjutra ulazila sam u Split, a linija požara (gust dim) nošena burom jasno se vidjela na gornjim obroncima Mosora u pravcu kretanja prema naseljenom području / Žrnovnici. prošlo je cijelo jutro. dim se već nadvijao nad gradom. otprilike u vrijeme ručka, obavljajući još neku obvezu otišla sam nakratko i na Mejaše te potom izlazeći iz Splita prošla pored Lovrinca. požar se dotle već spuštao prema gradu. nekoliko sati kasnije (5-6), uvečer, palim tv i što vidim - požar je došao do Lovrinca i zgrada na Kili, ljudi gase golim rukama.
    nije valjda da nitko do podne i popodne nije vidio plamen, nazvao službe ili bilo koga, pa rekao i dojavio - hej, gori (mi) povrh kuće, naselja, grada? sumnjam. ali zašto nije adekvatno reagirano po dojavi, e to je već drugi par postola.
    što hoću reći? ne kažem da trenutna dojava ne donosi veliku prednost i da nije važna, itekako je donosi i itekako je važna (kao što veliš, manji obim plamena, manje potrebnog ljudstva), no čak i da trenutnost dojave sa lica mjesta (pusta vrlet ponad Tugara) u noći sa nedjelje na ponedjeljak i jest izostala (a velim, ne znam na osnovu kojih informacija to tvrdiš), bilo je sasvim dovoljno vremena (rano jutro, jutro i cijeli dan) da se s jasno vidljivim i napredujućim plamenom kvalitetno i učinkovito uhvati u koštac daleko i davno (dakle, i prostorno i vremenski) prije njegovog spuštanja u naselja. dakle vremena je bilo, ali je očito pofalilo nečeg drugog i u daleko kompleksnijem smislu od samo jednog faktora / krivca. a o tomu čega je, komu i zašto pofalilo, i zašto to nije učinjeno ili zašto to nije moglo biti učinjeno kvalitetno i učinkovito, dosta je već rečeno ovih dana (i još treba biti rečeno sa stručnijih pozicija) pa da ne ponavljam.

    avatar

    20.07.2017. (14:46)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @Smisao, ma što će Loši i njegovim istosumanutima/sljedbi istraga i nepotrebno utvrđivanje činjenica kad on sva saznanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti već ima u svojoj dentijeri.
    @Neverin, taman posla da će u ovakvoj državi micati odredbe koje pojedincima na ovaj ili onaj mutan način omogućuju punjenje džepova.

    avatar

    20.07.2017. (14:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...