Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (28)

Marketing


  • semper_contra

    Cinik u meni govori: Maknite ime trga i stavite Trg dr. Ante Pavelića. A potom vratite Istru i Dalmaciju Talijanima i prihvatite srpsku dinastiju Karađorđevića kao vladara Hrvatske u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Sve bi to tako bilo da nije bilo antifašista i Tita.

    avatar

    22.06.2017. (16:21)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    Postoji li mogućnost da je Tito, uz sve dobro,
    u jednom periodu svog djelovanja bio i zločinac?

    avatar

    22.06.2017. (17:35)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    I oprosti, mala digresija na Tursku seriju, ... da ne kažem ... život.
    P.S. Ovskvim se ljudima lako iskreno klanjati, bar u mom svijetu.

    avatar

    22.06.2017. (21:22)    -   -   -   -  

  • babl

    Hvala.

    avatar

    22.06.2017. (23:29)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, cinik opet pogađa u sridu.
    @zamolila bih putnike namjernike da Kalorijskom Draženu prenesu kako sam rekla da kuca na već otvorena vrata, jer o neupitnom karakteru Titova autokratizma stav je već iznesen. ovdje je pak tema postavljanje spram nastupajućeg fašizma u zemlji u kojoj neofašisti upravo pozivaju na ukidanje Dana antifašizma, u fašističkom pozdravu usred Jasenovca ne vide ništa sporno i u kojoj su zloćudni fašo-ekscesi postali pravilo. također mu mogu prenijeti i da sam rekla da mu glazbeni izbor uopće nije loš, ali da ne vidim kakve bi veze on, video turske tv skrivene kamere i njegovo prisvajanje poštivanja elementarne humanosti (tj. uskraćivanje ga drugima) imali s temom.
    @babl, nema na čemu.

    avatar

    23.06.2017. (13:06)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    Luka Kordić: Na pravoj strani budućnosti

    avatar

    23.06.2017. (13:06)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    Karlo Jurak: Trgovi i ulice kao simboli emancipacije

    avatar

    23.06.2017. (13:07)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Ja sam za promjenu naziva trga. Nazvao bih ga prim. NAJLJEPŠI ZAGREBAČKI TRG, AGRAMERSKI TRG, TRG TIGROVA, TRG MUZEJA, KAZALIŠNO-MUZEJSKI TRG, TRG ANTE TOPIĆA MIMARE, ali ga nikada ne bih nazvao Trg maršala Tita, Trg Ante Pavelića, Trg Franje Tuđmana i sl.
    Onaj Tito kojega sam i ja jedanputa vidio nije onaj koji je bio na Neretve i Sutjesci, jer su njega Nijemci ubili prilikom desanta na Drvar. Ovo je bio galicijski židov koji nije znao govoriti hrvatski, niti je znao što znači "kaj". I baš me briga je li bio antifašist.

    avatar

    23.06.2017. (17:01)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @Deseta enigmatika, svakome je slobodno tumačiti stvarnost oko sebe i formirati osobne stavove po osnovi koja mu odgovara, pa čak i onoj sumanutog teoretičarstva zavjera. samo što se u takvim slučajevima teoretičara takove vrste u razgovorima odraslih neće držati ozbiljnim sugovornikom već naprosto munjarom nekom (i tomu sl.).

    avatar

    23.06.2017. (21:29)    -   -   -   -  

  • zardoz

    Da nije bilo Tite bilo bi ovako, to ti je sve ki bi da bi. Interesantno vi antife i vaša anacionalna piskarala već su slavile osudu "zločinca" Gotovine. Jel' bi bilo Erhazije, da nije bilo Gotovine i drugih? Pa čak su i Rusi maknuli ime pobjednika Staljina. Više nema Staljingrada.

    avatar

    24.06.2017. (12:31)    -   -   -   -  

  • zardoz

    Nastupajući mrak fašizma ??? To je već umobolno. Ljubitelji fašiste broza i njegovih fašističkih koljača, sami sebe zovu antifašistima. Smiješno? Žalosno? Ludo?

    avatar

    24.06.2017. (12:40)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    GROZNO je što sve prtotivnike komunizma i njegovih zločina etiketirate kao ustaše. Tito je antifašist ali i diktator, a s fašistima je ztavršeno, kažnjeni , a zločini donekle istraženi ali i multiplicirani. Komu bi smetalo da se i ovo drugi istraže!? Sigurnoi to ne bi ometalo rješavanje ekonomskih problema jer su to različita pitanja za različite službe.

    avatar

    24.06.2017. (13:25)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    što je @zardoz, vrućina ti uzrokovala iskakanje fašistofilnih osigurača? Gotovina? mogao si ubaciti i male zelene, imali bi jednako veze s temom kao i on, ali mali zeleni ti dakako ne bi mogli igrati ulogu nacionalističkog dekora za omiljenu desničarsku disciplinu: prozivka "anacionalnih piskarala" za navodni manjak domoljublja / antihrvatstvo (u cilju puštanja magle).
    ne zanima me u kojoj paralelnoj stvarnosti ti živiš, možda u tvojoj ova hassan-esih-glasnovićko-bljuvanečka neoustašija po livadama bere tratinčice, prevodi bakice preko ceste i gladnoj djeci Afrike peče prhke kolače, ali takve si fantazme o sadašnjosti i prošlosti prodaji revizionističkim seronjama poput sebe. boli mene uvce što se fašisti nisu pomirili s porazom u II.svj.r. i što je neofašistima danas bolno progutati elementarnu povijesnu činjenicu da je na ovim prostorima jedini organizirani antifašistički ustanak protiv nacifašizma povela upravo KP s Titom na čelu. i normalno da će Tito biti simbol antifašizma, ta neće valjda Mussolinijev i Hitlerov prirepak i potrčko ustaša Pavelić?
    a ovo poistovjećivanje antifašizma (u civiliziranom svijetu neupitno pozitivnog vrijednosnog stava) sa veličanjem komunističkih zločina/ca koje ovdje pokušavaš podvaliti? refleks mentalno uskraćenih nacionalista i fašista. antifašistički stav i veličanje totalitarnog satrapa (kao što je prototipno u SSSR bio Staljin, a Tito koji se usprotivio Staljinu u Jugoslaviji, uza sve svoje krimene, nije; Staljin i Tito nisu isto) dvije su potpuno različite i nepodrazumijevajuće stvari. ali kao da bi ti znao razliku, takav intelektualno kratak i aljkav. argument ti bio da čak i Rusi zbrisali Staljina (ime Staljingrada)? ma nemoj mi reći, možda i iz povijesti? a tko je ono u Rusiji raskrstio s Gruzijcem, kada i zašto? nije li to isto bio upravo antifašist Hruščov na čelu CK, 1956.? i ako ruska vlast danas s punim pravom više ne naziva gradove po totalitaristu koji je tamanio vlastiti narod u čistkama i gulazima (koliko ono, 20 milijuna?), odriče li se zato i antifašističke prošlosti i parada na Dan pobjede?
    ali kome ja govorim, tja, pa čak je i onaj ljigavac Butković (aka Ivan Violić) uspio pravilno razlučiti ono što je tebi i tebi sličnima ovdje posve nedokučivo:
    "Ne osporavajući zločine koje su počinili Titovi partizani i kasnije komunističke vlasti, i ne osporavajući diktatorski karakter druge Jugoslavije, tri su činjenice nesporne. Prvo, Tito je bio zapovjednik antifašističke vojske, pa je tako i Hrvatsku preveo na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Drugo, Tito je uspio izdvojiti Jugoslaviju, pa tako i Hrvatsku, iz grupe zemalja kojima je upravljao Sovjetski Savez.
    I treće, pravno gledajući, Hrvatska je stekla državnu neovisnost i na osnovu Ustava SFRJ iz 1974. godine: taj je Ustav republikama bivše Jugoslavije izrijekom omogućavao pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja."

    avatar

    24.06.2017. (16:06)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @sjećanje i osvrti, gdje se to "kao ustaše" etiketira "sve prtotivnike komunizma i njegovih zločina"? ne učitavaj ono čega nema. ovdje je isključivo pozvano, onomu koga to zanima - zauzeti stav (riječju, djelom i/l` tijelom stati) nasuprot nastupajuće crnokošuljaške neoustaške žgadije. i time se prozvanim, uvrijeđenim i/li ugroženim može naći samo onaj tko nastupa kao crnokošuljaška neoustaška žgadija. ti ne bi znala za postojanje takvih fašistoida (ustašofila) u Hrvatskoj danas, a kojima bi se svaki civilizirani građanin imao suprotstaviti?
    "s fašistima je ztavršeno, kažnjeni , a zločini donekle istraženi ali i multiplicirani."
    završeno? fašizam je past tense, ostao u prošlosti? nema ga više nigdje na vidiku?
    da si odmah raščistimo nešto, poricatelje stvarnosti i pristrane revizioniste intelektualno ne uvažavam niti pet posto. onaj tko pored zdravih očiju tvrdi da u Hrvatskoj danas ne vidi stupanje fašizma, što doslovno na ulici što u institucionalnim potezima, za mene u većoj ili manjoj mjeri (ovisno o stupnju i naravi njegove/njene deluzije) nema zdrav um.
    također, ne priznajem "ekskluzivitet" ("protivnika komunista") na osudu zločina i pogrešno podrazumijevanje da zauzimanje antifašističkog stava automatizmom znači negiranje antifašističkih zločina (i komunističkih; antifašizam i komunizam nisu sinonimi, valja razlučivati). jer to naprosto nije točno. i ja sam, kao i svako intelektualno kritičkomisleće biće i antifašist, rezolutno za istraživanje svih zločina, pa time bez iznimke i komunističkih! ali ima tko se time ima i može baviti profesionalno, a da ne bude riječ o evidentnoj zloupotrebi od strane ekstremne (neofašističke) desnice u političke svrhe (bez imalo iskrenog rešpekta, emocije poštivanja, uvažavanja i razumijevanja prema nevinim žrtvama sa njihove strane koji temu programatski forsiraju). naime, ja nisam naivna vjerovati da kojekakve markićke, esihice i hassanići nisu to što jesu, da samo nedužno beru cvijeće i kao usput upravo pokušavaju zatrti zadnje javne spomene antifašizma jer su humanističko-altruistički nastrojeni i jer im je neobično silno stalo do pravde i nedužnih žrtava.

    jedan svoj stari komentar držim vrlo prikladnim i za ovo mjesto i trenutak:

    "pohvalno je odati pijetet svakoj nevinoj žrtvi. s te strane cvijet treba staviti na svaku jamu, rov, grob, raku, stratište, kosturnicu i fojbu. no ako (se) žrtve komunističkih zločina koristi(...) kao argument opravdanja fašizma, fašističkih grupacija i fašističkih zločina (a prepoznajem da... (se koristi)...) i ako (se) nevine žrtve komunističkih zločina kvaziargumentalno nabacuje(...) iz inata kao pariranje nevinim žrtvama fašizma (a nabacuje(...)), onda (se) ... svim tim nevinim žrtvama ne odaje(...) počast nego njima manipulira(...) i njima se koristi(...). baš kao što se besramno i ružno, u čisto dnevno-političke svrhe, do dana današnjeg njima koriste i njima manipuliraju i političke stranke i Crkva i ovakvi zloćudni neonacistički pojedinci koji bi htjeli paradirati Zagrebom. a to nije odavanje pijeteta, već upravo suprotno, to je vulgarno vrijeđanje svih tih pobijenih ljudi čijim kostima ni u grobu ne daju mira (već se njima nabacuju kao mecima i blatom).
    i to je užasno...
    ...žrtve jednog totalitarizma ne može(...) smatrati vrednijima od žrtava drugog totalitarizma (...). žrtve su žrtve, i jedan zločin ne može(...) opravdati drugim. također, ni jedan totalitarizam ne može(...) opravdavati drugim totalitarizmom. apsolutno su sve nevine žrtve zaslužile pijetet i apsolutno svi totalitarizmi osudu.
    (...)
    i za kraj jedna osobna želja, voljela bih jednog dana doživjeti da nevine žrtve prestanu biti oružje u rukama neodgovornih, neobrazovanih i zlonamjernih osoba, voljela bih da sve nevine žrtve konačno nađu svoj mir. ali spoznavajući ljudsku prirodu, bojim se da to ni ja, ni svijet, nećemo doživjeti."

    avatar

    25.06.2017. (10:05)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @semper, mišljenja sam da je ideologija od strane nacionalista samo izgovor koji koriste kako bi nastavili sisati iz državnog proračuna jer nemaju drugi izgovor zašto bi ih natavili plaćati za nerad. Pogotovo ako su nastanjeni u susjednoj državi. To ih ne čini manje izdajicama od svojih predaka iz 1941-45.

    avatar

    25.06.2017. (12:44)    -   -   -   -  

  • tignarius

    ha..ha
    taj vaš ološ je antifašist koliki sam ja isposnik
    ajd pozdravi markovinu i ostalu komunističku žgadiju!!!
    ode on s trga unatoč "podršci" jednog bijednika kakav je visković....
    dajt bar mogućnost da naslutimo da imate imalo razuma
    ali teško će buharinova djeca doć do tog stupnja!!!

    avatar

    25.06.2017. (19:15)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    aj kako mi milo kad se dežurna ustašija sama outa :0))

    avatar

    25.06.2017. (21:43)    -   -   -   -  

  • zardoz

    Ustav iz 74? puno smo imali od njega, baš. Odma su nas bjelosvjetski demokrate priznali. No ostaje činjenica da ti i takvi podržavate zločica, pa bi bili zločinci da imate priliku. Takvu ološ treba preventivno na preodgoj.

    avatar

    26.06.2017. (19:00)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    evo iz zardoza progovorio i zadrigli maoist, polpotovac i sjevernokorejsko čedo Kim 1, 2, 3. haha, zaista treba imati obraz-opanak pa bez ikakve osnove i argumenta i samo na temelju vlastitih generalizacija nekoga optuživati za potencijalne zločinačke namjere dok sam otvoreno zazivaš - preventivni preodgoj. "ostaje činjenica da ti i takvi podržavate zločica". takva činjenica u prvom redu nije ni postojala, jer ja (i slični meni, a slični meni su isključivo ljudi razuma i kritičke misli) sve zločin/ce bez iznimke osuđujemo. ali kome ja crtam, intelektu nogostupa koji nije sposoban razumjeti ni ravno pet rečenica teksta bez učitavanja vlastitih predrasuda. krelac.

    avatar

    26.06.2017. (20:51)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    a "bjelosvjetski demokrate" (i njihovo eventualno priznanje RH) s ustavnim pravom na samoopredjeljenje do odcjepljenja (Ustav iz 1974.) imaju točno kakve veze? ustavno pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja je isključivo unutardržavno pitanje kojim se regulira pravni temelj za individualnu odluku zemlje (koja je trenutno u nekakvoj federaciji i/li konfederaciji) o potencijalnoj samostalnosti.
    a hoće li ili neće druge države priznati neku zemlju po njenoj odluci o samostalnosti (dakle tek nakon što ta zemlja jednom odluči iskoristiti / konzumirati ovo ustavno pravo i osamostaliti se, kad god to bilo) sasvim je drugi i nevezani par postola.
    ukratko, od Ustava iz 1974. smo dobili pravo (pravni temelj) na buduću potencijalnu samostalnost ako i kad je zaželimo, a koja je na temelju tog ustava i ostvarena upravo onda kad smo je zaželili (referendum 1991.). dakle od njega smo imali ništa više ni manje nego - samostalnost. no glavno da pametnjakovićima poput zardoza to nije "puno od njega, baš". ono kad mi o domoljublju i povijesti vlastite zemlje idu mudrovati takve budale i neznalice :0)

    avatar

    26.06.2017. (22:09)    -   -   -   -  

  • alkion

    Baš se nešto pitam: koliko vremena će trebati ovim mudroseratorima da promjene Tuđmanovo ime (a ima ga posvuda), da mu poruše spomenike i popiške se po njima? Hebiga, danas pušu neki drugi vjetri, samo ne treba zaboraviti, ničija do zore ni gorjela...Kratke smo mi pameti. MOD ovdje i ja odustajem od ikakve edukacije, a tako je lijepa ona "Priča o kmetu Simanu"...

    avatar

    27.06.2017. (16:04)    -   -   -   -  

  • alkion

    Ovako je govorio Heinrich Himmler, jedan od najbližih Hitlerovih suradnika, 1944. godine: „Volio bih da vam navedem još jedan primjer upornosti – upornost maršala Tita. Moram reći da je on stari komunista, taj herr Josip Broz, da je vrlo čvrst čovjek. Nažalost on je naš protivnik. Taj zaista zaslužuje titulu maršala… On je naš neprijatelj, ali ja bih volio da imamo tucet Tita u Njemačkoj, ljudi koji bi bili vođe i koji bi imali takvu odlučnost i tako čvrste živce da se nikada ne predaju, iako su potpuno opkoljeni. Taj čovjek ne raspolaže ničim, apsolutno ničim. Uvijek je bio opkoljen, ali taj čovjek je uvijek našao način da se probije. Nikad nije kapitulirao. Mi znamo najbolje kakve nam nevolje zadaje na jugoslavenskom prostoru, zbog toga što se tako uporno bori…”
    A mi?
    Ili Willy Brandt, kancelar Njemačke, 1973. godine: „Za jugoslavenski narod je dar sudbine što je u godinama najvećih opasnosti imao takvog vođu. Ja predsjednika Tita vidim kao jednu od najmarkantnijih ličnosti našeg vremena. Posebno cijenim Titovu smjelost i državničku mudrost.”
    A mi?
    Pa i naš Miroslav Krleža, književnik: „ U ratu protiv Hitlera, goloruk, pa uspjeti! Staljinu reći: NE! Održati se! Još tisuće kasnijih uspjeha i pobjeda njegovih… Bio je sretan čovjek. Ni jednog trenutka nije sumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega, o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima.”
    I ja svašta pitam ha??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Plaši me samo ovo u cijeloj priči: "Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju." ~ George Santayana

    avatar

    27.06.2017. (18:36)    -   -   -   -  

  • alkion

    Na kraju, ma koliko mudroseri pričali kaže Sandro Pertini, talijanski predsjednik: „Smrću predsjednika Tita čovječanstvo gubi borca koji se uporno borio za načela slobode i pravde. On je posljednji medu velikanima Drugog svjetskog rata, koji odlazi nakon što je postao prvi u borbi za stvaranje i obranu nezavisnosti svoje zemlje. Pobijedio je u svim bitkama u kojima je sudjelovao. Izgubio je samo posljednju – onu protiv smrti.”
    Mislim da je ovo jedan od glavnih razloga ovolikog lajanja ovih mudrosera. Negdje duboko u svojoj zagubljenoj duši jaaaaako su svjesni da su njegovim odlaskom izgubili svoju slobodu, prava i pravdu - postali su, svojom voljom doduše, najsuvremenije roblje. Imao je Tuđman pravo: (kako ono?) aha - stoka sitnog zuba...

    avatar

    27.06.2017. (18:54)    -   -   -   -  

  • zardoz

    Heil Tito! Previše se vas titoista nakotilo, a to je i logično, nakon brozovog genocida.

    avatar

    27.06.2017. (19:05)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @alkion, ja bih se dala kladiti da su upravo ovi najžešći (a ujedno naravno i najtuplji) oltarno-nacionalistički krelci, poput zzzzzz-a ovdje, nekoć jednakom žestinom u prvim redovima lizali partijske oltare (i partijsku pozadinu alias šupak). taj potpuni izostanak karaktera inače nazivam vrdoljakitisom aka kroničnim pizdunstvom.

    avatar

    27.06.2017. (22:15)    -   -   -   -  

učitavam...