Komentari

bookeraj.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • luki 2

    Sve jasno....Nadajmo se nekim boljim vremenima za knjigu kao takvu ....Pozdrav, L+B+G

    avatar

    07.06.2017. (20:49)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Baš dobar tekst :-)).

    avatar

    08.06.2017. (09:23)    -   -   -   -  

  • Nisa

    U Algoritmu, godinama već, vlada totalno rasulo, bilo je samo pitanje dana kada će doći do ovoga.
    Inače, odličan tekst i osvrt

    avatar

    08.06.2017. (10:17)    -   -   -   -  

  • stara teta

    stvarno zanimljiv i poučan. uvijek sam se pitala zbog čega opstaju nekakva školska knjiga, alfa, propao algoritam, mozaik, profil, mladost, znanje, narpijed, prosvjeta, čujem i šareni dućan, matica se drži, da, agm, runjić-vuković, no otišo tamaris, raste disput, otišli izvori, drži se još egmont...a niššta sadržajnije nema nego uzet dobru knjigicu u ruke, čitati, listati, preokretati natrag stranice, bilježit marginalije, podsjetničke listiće, trakice, pa se vraćati na isto, da obnovimo gradivo, iznova uživati u plemenitoj misli, dobroj riječi...i sjetim se jedne ogromnaja knjižare u moskvi, s listovima ko toalet papir, koricama od kartona, ali prepune kupaca koji su nosili kući pune cekere. to se kod nas kasnije događalo na enormnim sniženjima za 10 kuna komad. hajde, barem su se uzele s polica i, nadam se, čitale. no kad pogledaš cijene stručne literature, okrene mi se i mozak i želudac, puno rada se u tako što utroši, vrijede toliko, no sve ostane na posudbi i (nezakonitom) kopiranju. zašto propadaju knjižare i izdavači? jedan dio si ovdje sjajno i argumentirano objasnila. tužno. inače, po profilovim gomilama knjiga u nekadašnjoj tvornici tekstila na zavrtnici godinama su kakali štakori, ne da nije bilo zanimljivo tržištu, nego se nije uopće plasiralo na police. loša organizacija ili kaj? zasad samo prosperiraju oni izdavači koji su povezani s udžbeničkom djelatnošću, dakle, s višim instancama. jer to ne ovisi o slobodnoj volji kupca, nego zapovijedi da se kniga za školu mora imati.

    avatar

    08.06.2017. (13:44)    -   -   -   -  

  • NF

    što teta veli, a znam iz prve ruke čak za antikvarijate, teško tko opstaje bez prodaje i preprodaje udžbenika, nije ovo nestala država DDR gdje sam Nietzschea, ideološkog neprijatelja, nakupovao za diplomski po jednu marku, što je značilo 1/10 marke jer smo zapadnu prema istočnoj mijenjali u tom omjeru. još pamtim gužve po knjižarama, dosta knjiga je bilo po hrpama, nije ih se uspjelo ni katalogizirati prije kupnje. no u slobodnom demokratskom društvu su drugi prioriteti :P

    avatar

    08.06.2017. (21:49)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Sve su to prazne priče. Algoritam je propao, jer nije imao tržište koje bi podiglo prodaju naklada tiskanih izdanja na ekonomski isplative količine.
    To će ti potvrditi svaki početnik u ekonomiji.
    Sve ostalo su prazne priče.
    Bez pokriča.

    avatar

    08.06.2017. (23:11)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    @bocacciozg - ma jest, slažem se, i to i kažem: tada je trebalo prilagoditi poslovni model postojećem stanju na tržištu, a ne trošiti lovu i čekati da se tržište prilagodi tebi. Ako nije ekonomski održivo, onda nije posao, nego hobi.

    avatar

    09.06.2017. (09:10)    -   -   -   -  

  • stara teta

    nisu prazne priče iznošenje činjenica i razloga zbog čega je tako. ima nekih detalja koje razumije samo znalac, većina uopće, na žalost, o tom trendu ne razmišlja jer naprosto ne čitaju. pretvaramo se u receptore brzih slika i kodiranih informacija reduciranih na minimu, čak više nismo ni sakupljači, nego površni grepci s tendencijom dalekog odbačaja. pa pogleč kaj je samo tu, na blogu, gdje se neki "hvale" da nemaju zanimanja pročitati imalo dulji tekst ili komentar. više se ne vraćaju na pročitani post. niti dalje prate komentare nakon što su napisali svoj. a nije da baš nemaju vremena. ne, nego nisu više sposobni poduhvatiti se ozbiljnijeg mozgovnog rada. tržišta bi bilo, no možda ne bi bilo dovoljno pametnih i sposobnih koji bi tom malom tržištu ponudili adekvatne knjižne proizvode. no kod nas je tako sa svakom profitabilnom djelatnošću, kak više nema tržišta poljoprivrednih i industrijskih proizvoda, tak nema ni intelektualnih. a državna potpora kulturi, znanosti i izdavaštvu se svodi na one malobojne, slizane s etablišmentom.

    avatar

    09.06.2017. (12:49)    -   -   -   -  

  • Wall

    uz mnoge navedene, Algoritam je ipak razvio uobičajenu boljku svih drugih izdavača (a krenuo je drugačije)- podigao je cijene u nebesa i time otjerao kupce. sjećam se početaka, kad su tiskali strane autore evergrin-naslova po 10, 20 kuna. a onda su, mic-po-mic, dizali cijene, pa su im i jebeni vodiči postali 200 kuna po komadu. ne znam koliko je Antičević plaćao autorska prava (ali, kao najveći, sigurno manje od malih izdavača), no i to ga je pokopalo, kad je krenuo s domaćim autorima glupavih romana i novovalnih celebrity imena. uskoro su nogometaši i WAGsice počeli objavljivati svoje horor-knjige, a izdati kod Algoritma bila je stvar prestiža. stručnim knjigama (na engl, gdje nije trebao prevoditelja) nabio je isto cijenu do nebesa. na kraju, kultura (pa i kultura čitanja) u HR ne postoji, a država nam raspiruje nacionalizam i jezični purizam/ isključivost/ odijum prema susjedima, negiraju postojanje zajedničkog jezika.....pa se i tržište, ionako malo, još više smanjilo. Siromašne BiH i Srbija više čitaju, više knjiga tiskaju, više kupuju, više kulturu promoviraju. RIP Antičeviću!

    avatar

    10.06.2017. (08:33)    -   -   -   -  

  • praktikum

    stara teta, daaaa :) učila sam ruski pa mi je poznata tema: dobivali smo preeekrasne kalendare i knjige iz ex SSSR-a; u vrijeme kada kod nas nije bilo fensi bilježnica, mi smo svoje omotavali u te kalendare i bili smo fakat cool :)
    ja osobno imam potrebu za stranom literaturom, koja se može dobiti na internetu zabadava čak preko javnih knjižnica, eventualno ako nešto nema, al onda se naruči i opet je povoljnije nego kupovati kod nas u knjižari - nažalost nisu se snašli u kapitalizmu...

    avatar

    11.06.2017. (08:05)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    @Wall - unatoč nametanju nacionalizma i jezičnog purizma, ne čitamo niti svoje, jer je, ruku na srce, osim časnih iznimaka, dosadno i nedostojno neke strane literature. Pa je to onda zbilja nož u leđa samima sebi...

    avatar

    12.06.2017. (09:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...