Komentari

viviana.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


 • viviana

  stariji komad odjeće, malo prepravljen.

  avatar

  05.06.2017. (14:14)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  U sebi možemo biti jako sami, ma kako to izgledalo izvana.
  Neke je samoće teško prevazići...

  avatar

  05.06.2017. (14:20)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  u odaji odraza i odjeka muk... vrhunac samoće...
  trenuci u kojima prekrajamo sami sebe...
  nutarnju odoru satkanu od osjećajnih niti... :)

  avatar

  05.06.2017. (15:39)    -   -   -   -  

 • Prozor u svijet

  Čitam tvoje pjesme...

  avatar

  05.06.2017. (16:58)    -   -   -   -  

 • luki 2

  Izvrsno! Hoću još.....Predivno; čak mi je nekako mekanije i ljepše za čitanje nego bilo koja pjesma...Bravo! Pusa, L+B+G

  avatar

  05.06.2017. (18:22)    -   -   -   -  

 • viviana

  @Lastavice, ako nam treba, uvijek postoje neka vrata na koja se može pokucati.

  @Dinaja, lijepo si ovo rekla. Podsjetila si me kad kažeš 'vrhunac samoće' na nešto što ću citirati - iz eseja autorice Lidije Vukčević čiji naslov Iz srca samoće parafrazira Baudelaireov latinski stih In solitudine cordis... :
  Ipak je, In solitudine cordis, jedan sasvim određeni stato d'anima, možda najdraži pjesnicima, i onima, naravno, koji to nisu postali: ona divna jeza koja je tako blagotvorna, kao kamilica ili nana nakon pijanke, a duh hrani najljepšim nektarom: ljepotom samom

  @Prozor u svijet, :)
  ...

  @luki2, hvala na iskrenom izrazu oduševljenja.
  ...

  avatar

  06.06.2017. (11:10)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  hvala ti na komentaru kod mene... pitanje, odakle dolazi voda je bila i ostala uspomena na davni susret na prašnjavom peronu onog ljetnog zenita... i svaki put kada uronim u odaju odraza i odjeka, kada živim vrhunac samoće i osjećam sebe tada se duša hrani nektarom ljepote uspomena... onom divnom jezom, a tako blagotvornom... hvala ti na odgovoru na moj komentar... solitude cordis... usamljeno srce u toj odaji pronalazi izgubljeni osmijeh... :)

  avatar

  06.06.2017. (18:07)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  ''...to je krletka lijepo oblikovanih izvijenih rešetki od kovanog željeza uzglobljena u okviru prozora. ...''

  - često sam tako osjećala život

  avatar

  06.06.2017. (18:20)    -   -   -   -  

 • DOMENICO

  put k njemu ... eto, ja ću oma priznat da san đelozan... zašto nisi napisala put k DOMENICU :))))

  avatar

  06.06.2017. (20:22)    -   -   -   -  

 • luki 2

  U pravu si - ja kad nešto radim, radim s užitkom i ljubavlju....Hvala Ti! Oskar i Trerezka samo su jedna predivna priča u nizu......Drago mi je da Ti se svidjela, no Viewegh ih ima još, mnogo - i prlijepih....Pusa, L+B+G

  avatar

  06.06.2017. (22:47)    -   -   -   -  

 • viviana

  @Dinaja, pratim koliko stignem. Ti objavljuješ često a ja ne stignem pratiti tom dinamikom (jer ne čitam površno, a svako čitanje zahtijeva vrijeme), pa tako ni češće komentirati nego što mogu. Zato mi je drago da te obraduju i ti, moji, makar rijetki komentari kod tebe. Uzvraćam ti smajlijem, također :) i hvala i tebi za tvoje osvrte ovdje.

  @shadow-of-soul, izdvojila si i meni drag dio.
  Sve naše krletke...

  Kako sam se nasmijala na ovo tvoje, još jučer, @Domenico, kad sam pročitala al' nisam mogla odmah i odgovorit, pa samo da te podsjetim da nemaš što bit đelozan kad nisam ja tebi poslana nego ti meni. ;)

  @luki2, jako mi se svidjela (podsjeća i na Kunderu). zaboravila sam reći i da je tvoj prijevod odličan; to se osjeća u tekstu. Je li taj pisac prevođen kod nas? (ali mogu pogledati i na internetu).

  avatar

  07.06.2017. (13:11)    -   -   -   -  

 • luki 2

  Da, ima ga u hrvatskom prijevodu. I skoro svi njegovi romani dobili su filmsku verziju - koju obavezno gledam na Tjednu češkog filma.....Pusa, L+B+G

  avatar

  07.06.2017. (21:29)    -   -   -   -  

 • viviana

  Hvala, luki2, za info! :)

  avatar

  08.06.2017. (11:16)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  super dizajn :)

  avatar

  09.06.2017. (10:18)    -   -   -   -  

 • viviana

  :) da ti, shadow, nisi predložila, ne bih se ni sjetila pokušati opet s ovim dizajnom.
  hvala!

  avatar

  09.06.2017. (11:23)    -   -   -   -  

 • Živa

  Draga moja, obožavam tvoje usporedbe, tvoje rijeci, tvoj svaki tekst. Uvijek ostanem zamisljena i pokusavam nastaviti pricu.... Predivno!

  avatar

  10.06.2017. (09:48)    -   -   -   -  

 • viviana

  Hvala ti, Živa! Na ovakvim odjecima u drugom treba biti zahvalan, i ja to i jesam. :)

  avatar

  10.06.2017. (12:05)    -   -   -   -  

 • luki 2

  Da, da - prva! I meni je najljepša.....Nekako bi bilo nezgodno pitati je - ne bi bilo iznenađenje....Jedino preko mame ispipati....Pusa, L+B+G

  avatar

  10.06.2017. (21:52)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  sjetih se @plejadablue... bilo je to davno,
  ali nezaboravno... :)

  avatar

  13.06.2017. (06:22)    -   -   -   -  

 • viviana

  Dinaja, na putu sam pa se vracam citanju i pisanju cim bude prilika. Do tada pozdravljam te, i plejadablue koju se ne zaboravlja - ma gdje bila!
  A pozdravi i za luki2 gore :)

  avatar

  13.06.2017. (14:00)    -   -   -   -  

 • Potok

  Koliko samo volje imaš reagirati na komentare! Tvoji odgovori svima pitka su mješavina blagonaklonosti, dobrote, razumijevanja, povjeravanja, spremnosti da sublogerima pokloniš svoje vrijeme, svoje srce čak. Ta romantična faza je iza mene. A možda i nije?!

  Ništa na ovom svijetu nije bez predumišljaja, sve što postoji čvorovi su i/ ili niti mreže uzroka i posljedica. Tako je i tvoja komunikacijska spontanost posljedica tvoje odgojene volje da činiš drugima što želiš da oni čine tebi- da se (su)odnosiš. Svi ti odnosi koje uspostavljamo su dijelovi životnog scenarija. Pokušaji da se izmijeni scenario nekom vrstom antiscenarija, također su dio tog istog scenarija. Bijeg je nemoguć, dobra moja Vivijana. Mi smo igra, mi smo igrači, mi smo pravila, mi smo pobjeda ili poraz.

  Zato za tebe imam opet dva prijedloga za čitanje. Eric Berne: KOJU IGRU IGRAŠ i ŠTO KAŽEŠ POSLE ZDRAVO. Riječ je o transakcijskoj analizi.

  Kad spominjem analizu, hvala ti na posljednjem komentaru koji, kad ga ti pišeš, dobiva značaj i značenje razumijevanja i podrške.

  avatar

  13.06.2017. (17:57)    -   -   -   -  

 • viviana

  Razumijem, @Potok.
  Dok nešto, čini mi se - dobro ne razumijem, sretnija sam ako ne reagiram na način gdje pravom razumijevanju još nisam blizu, jer odnos prema drugom za mene je - odnos prema sebi, jer ja osjećam u sebi posljedice vlastitog saobraćanja s drugima, bile one dobre ili loše, a loše sebi ne želim. To ne znači u komunikaciji/ korespondenciji izbjegavati ili okolišiti prenijeti - ako se želi prenijeti, vjerodostojno, svoje mišljenje i osjećaje, već da je to što se komunicira u skladu s njima (ne gubeći iz vida drugog - bivajući svjestan njegove osobe). I s osjećajem za mjeru koja se stalno uspostavlja.
  Spontanost u komunikaciji - sloboda biti - otvoren, i najvrednije mi je, jer mi osjećaj spontanosti i omogućuje/ uvjetuje, otvorenost, slobodu koja to podupire, svjesna, da je spontanost i poput praha krila leptira, osjetljivo nešto na utjecaje, osobito spram vlastitog ophođenja prema čemu.

  Tvoj komentar me podsjetio jednog momenta - dijela iz korespondencije s jednim dugogodišnjim prijateljem - prijateljstvo zasnovano i razvijano na tlu u moru interneta (mjesto: forum filozofija) kad sam mu povjerila neke svoje zbunjenosti ili čuđenja, pa ću prenijeti ovdje taj dio izostavljajući kontekst, jer na jedan način može funkcionirati i neovisno o kontekstu:

  ne znam kako izgledaš, fizički te nisam vidio, ali jesam mentalno i duhovno i temeljem toga mogu potvrditi da si privlačna, tj. da privlačiš ljude oko sebe.

  Ne mislim sad na privlačnost formalne fizičke ljepote koliko na jednu duhovnu privlačnost, kojoj je ona fizička zrcalo, a gotovo sam siguran da tvoj duh oblikuje tvoj glas, riječi, kretnje i pristup ljudima općenito, na takav način koji ih ohrabruje da ti priđu i da podijele svoju brigu... (...)

  Vjerojatno si takvu ulogu sama odabrala, a da nisi toga svjesna, jer sve tvoje unutarnje stremi nesvjesno tome. Neko bi to objašnjavao karmom, ali meni je smislenije zamisliti kako ti stvaraš sebe takvom zato jer takvom želiš biti temeljena u svojim životnim iskustvima, odgojem i genima.

  Sad, kad si to tako objasniš, vjerujem da se ne bi trebala osjećati tjeskobno, nego baš naprotiv. Ako bi pak takvu svoju ulogu htjela prekinuti, dovoljno je da se malo češće mrštiš, ljutiš i zanovijetaš, duriš, dižeš nos, ne ispunjavaš obećano, ne gledaš ljude u oči, izbjegavaš susrete i razgovore. No, tad ćeš lagati sama sebi, jer to nije ono što izvire iz tebe, barem nije sada?


  Hvala ti, Potok, za komentar osmišljen s pažnjom, a preporučene knjige ću rado potražiti. O Hazarskom rečniku, još nisam rekla onoliko koliko bih željela, a možda ću - tek ukratko, u osnovnom dojmu - nekom drugom prilikom... :)

  avatar

  14.06.2017. (11:55)    -   -   -   -  

 • viviana

  Da dometnem još:
  dobro si rekao: 'odgojena volja'.
  Isto tako, u jednom momentu počela sam sebe odgajati kroz pristup: 'ako nešto ne možeš razumjeti kao čovjek, kako možeš bit spisateljica?'
  To ne znači da sebi nešto umišljam, već je to kao pristup - dobar pristup. Afirmativan.
  Oslobađajući je, jer samo sami sebe možemo oslobađati a ne da nas netko drugi oslobađa. Tako se nadilaze ograničenja tipa očekivanja od drugog (u skladu s našim potrebama, htijenjima, gubeći iz vida drugu osobu), gdje se razumijevanjem sam sebe oslobađa od loših osjećaja opažajući kako oni nestaju 'kao rukom odnešeni', kao prikaze što razgoljene (jer su iluzija) kupe svoje prozračne haljine nestajući....

  avatar

  14.06.2017. (12:28)    -   -   -   -  

 • viviana

  dragi Potok, ako slučajno kad opet pogledaš ovdje (a katkad tek poslije počnem brinuti da li sam nešto napisala tako da može bit pogrešno/ dvojako shvaćeno) :) samo da kažem da su ova moja razmišljanja, neka iskustva, saznanja vezano uz razumijevanje o čemu sam pisala - općenitog karaktera (a onaj dio iz korespondencije momenat - vezan i uz transakcijsku analizu; kad sam potražila značenje tog pojma). Pišem o sebi odvodeći govor u najširi kontekst i ondje gdje je govor sličniji dijalogu sa samim sobom...

  avatar

  16.06.2017. (17:36)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se