Komentari

givingisreceiving.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Giving is receiving

    .

    avatar

    14.05.2017. (21:12)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    Ovo ti je jako dobar post. Iznenađujuće da nešto ovako pročitam na blogu. Super. Jesi čitala možda knjigu "Pružimo (svojoj djeci) ljubav koja iscjeluje". Povezana je s ovom temom koja te očito prilično zanima, s razlogom, jer je važna.

    avatar

    14.05.2017. (21:31)    -   -   -   -  

  • La Loba 37

    Dakle, ovaj post mi je tako dobro sjeo na kraju ovog dana. Totalno je povezan s onim o čemu sam i sama pisala i što si ti pročitala. Ovo mi je tako jedna lijepa sinteza i baš me potaknuo na razmišljanje. Sestro po blogu, hvala za ovo :).

    avatar

    14.05.2017. (22:18)    -   -   -   -  

  • O-da životu!

    Predivan post! Sretni smo mi koji to razumijemo i živimo.

    avatar

    15.05.2017. (11:23)    -   -   -   -  

  • Giving is receiving

    @izvorni život- Hvala ti! nisam čitala navedenu knjigu, ali svakako budem.. hvala na preporuci :)

    @La Loba 37- Jako sam sretna to čuti! :) hvala tebi na čitanju!

    @O-da životu!- Hvala! :) Dijelimo mišljenje.. Stvarno mislim da je s tim spoznajama ljepše i lakše živjeti..

    avatar

    15.05.2017. (13:15)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Kritika potiče raspravu. Naravno, ne ona terzitovska ili sociopatska, već argumentirana. Ona koja će približiti stavove do tolerantnosti. Ako propuštamo prosuđivati, um se utromi i postane sklon kloniranju najjačih stavova u okruženju. To nije dobro. Hrvatska šutnja dovoljno je rječita sintagma za sva zla koja nas pogađaju. Od pretvorbe, 200 obitelji, do masovnog egzodusa mladih, ali i znanstvenika. Što je država bez svoje avangarde?
    Isto tako, kritika u međuljudskim odnosima je potrebna. Itekako. Ali ne kao sredstvo manipulacije. Ne kao ugađanje jačemu.
    Dovoljno dugo robovi smo i diktatori svojih razmišljanja. Biti u pravu znači biti na strani desne jače ruke. A gdje postoji hijerarhija, nema ravnopravnosti za raspravu. Netko govori, drugi moraju slušati. Uvjerljivost za biti u pravu daje glasnost, a ukoliko se netko usprotivi slijedi tjelesna represija. Izostaje prosudba valjanosti, a održivost odnosa se trpi do prvog okidača. Znakovit je porast obiteljskog nasilja, a još znakovitije propovijedi s etičkih oltara u kojima žena mora biti pokorna muškarcu, inače je štraca. Prijeti erozija moralnih načela. A kao u Europi smo.
    Kada bismo bili kritični prema sebi u istom omjeru kako smo kritični prema drugima, krivnja bi nadmašila savjest i više sami sebi ne bismo vjerovali.
    Konstruktivna kritika pomaže. No naslijeđeni stavovi su prevelike zapreke. Ima jedna poskočica A.G.Matoša: "Ko u otca kotac mu je pleten, otac je budala, vrli sin je kreten."

    avatar

    15.05.2017. (16:13)    -   -   -   -  

  • Afro Dita

    Baš me briga tko me kritizira, ne brišem komentare na Fejsu. -.-

    avatar

    15.05.2017. (16:51)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Post ti je odličan! Podsjeća me na moj post o kritiziranju s početka bloganja gdje sam isto tako obrazložila smisao kritiziranja... Kada nešto kritiziraš, želiš da se to i promijeni, zar ne? Lincoln kaže "Kritizirati ima pravo tko želi pomoći", stoji ova mudrost i na mom blogu. Osoba koja ti ponudi savjet u kritici kako da bolje i drugačije posložiš stvari od onoga što jest je iskrena osoba koja ti želi pomoći. Suhoparnu kritiku govore oni s kompleksom manje vrijednosti, koji imaju srozan ego do temelja. Poznam jednu osobu koja samo govori drugima što ne valja na njima, ali nikako da izrekne i kako to promijeniti. Ta osoba je iskompleksirana do bola i samo čeka da drugi pogriješi, da se ona može uzdignuti. :)

    avatar

    20.05.2017. (16:52)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ovako: morala sam uzeti komad papira, na koji sam napravila bilješke što želim napisati. Najprije, zahvaljujem na komentaru kod mene - doista, predavanje je bilo odlično, u trenutku prenese Te u davnu prošlost...I slike same izlaze pred um i oči....
    Na žalost, moram se složiti - smrt slobode, tolerancije i temeljnih ljudskih prava- živimo...:(((((( Šteta! A što bi Slovaci rekli: "Da Bog da živio u zanimljivim vremenima!" E pa, ostavrilo nam se :((((((
    I sada Tvoj predivan tekst. Toliko sebe i svojih razmišljanja sam pronašla u njemu. Posebno intrigantan je početak, onih pet postavki....Savršeno! Naš je zadatak mijenjati se u sebi. Ali, svojim tempom, svojim iskustvom i svojom pameću....Naravno da ne možemo spasiti čitav svijet. No, nekako imam osjećaj da možemo spasiti bar sebe u tom svijetu. I znaš što?! Već time potičemo i motiviramo druge da učine isto - ono, ako je ona ili on mogao, možemo i mi. Uspjet ćemo!
    Toliko. Hvala još jednom - i na divnom postu, i na komentaru kod mene...Pusa, L+B+G

    avatar

    23.05.2017. (20:46)    -   -   -   -  

  • Giving is receiving

    @meroveus- Kada je osoba svjesna vlastite vrijednosti, naravno da neće ići naušturb svoje dobrobiti pa se stavljati u ulogu nekog tko je pasivan, podčinjen i ušutkan od strane drugih, bez mogućnosti da iznese svoje mišljenje i stavove. O, ne! Prvo treba znati voljeti kako sebe. Tek je idući korak naučiti kako iskreno voljeti druge. S tim na umu, iznošenje vlastitih potreba i zahtjeva postaju obaveza! Svi smo jednako vrijedni. U onom trenutku kada odnos druge osobe ugrožava našu dobrobit i nije u skladu s onim što mi mislimo u sebi, dugujemo si otići iz te disfunkcionalne okoline koja onemogućava naš rast! Ne zagovaram šutnju, trpljenje, tišinu.. Zagovaram jasno i argumentirano iznošenje vlastitih potreba, zauzimanje za sebe, otpor prema onome čemu treba pružiti otpor: ali na fin, jasan, argumentiram, nekritizerski i nenapadački način. Predugo smo bili grubi, vrijeđali, kritizirali! Svako neslaganje se može verbalizirati bez kritike, uz potpuno uvažavanje druge osobe i toleranciju svjetonazora koji su drugačiji od naših. U tom slučaju, ne govorimo joj ti ovo, ti ono.. Ne sudimo, nego govorimo kako se mi osjećamo i kako na nas utječe ono što ona čini i radi. Osvještavamo ju, dajemo joj prostora da se promjeni, slobodni otići ukoliko ona to ne želi. Smatram da ne postoje oni koji su u pravu i oni koji su u krivu. Postoji pojedinac, svako sa svojim viđenjem istine i stvarnosti. Oko nasljeđenih stavova se apsolutno slažemo . Toplo te pozdravljam i zahvaljujem na komentaru!

    @Afro Dita- Super, ovdje si spomenula vaznu stvar.. Ako smo na čisto sami sa sobom, tuđa kritika na nas nema nikakvog utjecaja..

    @Pozitivka- Drago mi je da se nadopunjavamo i navedenoj temi prilazimo s različitih aspekata :). Većina kritika jest dobronamjerna (osim u slučaju osoba poput ove koju si navela), ali smatram kako treba povesti računa o načinu na koji ćemo verbalizirati neslaganje i osobnoj spremnosti osobe da tako nešto čuje.

    @luki2- Od srca hvala sto si si dala toliko truda napisati komentar, pa si i biljezila sa strane sto zelis reci! :) Tuzno je ovo oko tog mimohoda. Zaista se nadam da idemo prema boljemu i da cemo postati drustvo koje ce uvazavati svakog pojedinca i njegova ljudska prava! Slazemo se, apsolutno! Mozemo i trebamo spasiti sebe.. I djelovati prema drugima u najboljoj namjeri! Odlicno je ovo sto si spomenula, a vezano je uz pozitivan primjer. Svojim primjerom dajemo poticaj drugima i cinimo svijet boljim mjestom tako da je, prije nego se odlucimo kritizirati druge, uvijek najbolje krenuti od sebe! :) Hvala tebi, lijepo te pozdravljam, do citanja.. :) :*

    avatar

    27.05.2017. (15:04)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    ''...ako u sebi razvijamo promatrača, koji će opservirati naše misli i emocije, on će vrlo brzo uočiti proklijalo sjeme bilo kakve negativnosti. ...''

    - upravo u ovome se (po meni) krije tajna... pošteno pogledati u sebe i ispraviti uočene negativnosti
    (hvala ti na lijepim riječima ispod mog jučerašnjeg posta) :)

    avatar

    30.05.2017. (14:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...