Komentari

aneta.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


 • Aneta

  Ponekad mi se čini da i od našeg siromaštva ima neke koristi. Ko bi to gledao svaki dan na ulicama! ;)

  avatar

  07.05.2017. (09:02)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  meni je najdraža arhitektura po mjeri čovjeka... kao djela Le Corbusiera, pa čak i ona kičasta Hundertwaserova... :)

  avatar

  07.05.2017. (09:14)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Da, samo ne treba izgubiti iz vida da je sa Korbizjeom počela uniformna arhitektura, kuća je postala svugdje ista i građevine su izgubile autohtonost. @Dinaja
  To je bila moderna.
  Jednom davno, bila sam sasvim mala i šetajući Sarajevom na Vracama sam nabasala na zgradu identičnu jednoj na Čengić Vili ... ne znam možeš li zamisliti koliko dezorjentirajuće to djeluje na čovjeka? :-)
  A to da se isti projekat proda više puta, unosno je kao da se i prekopira tuđe, mi smo to u žargonu govorili da se "pođoni". Kao industrijalizacija i serijska proizvodnja.
  Možda je sve to (njena primjena u arhitekturi) na neki način postepeno uvodilo društvo u svijet plagiranja kao prihvatljivu moralnu odrednicu, ali tada je nesumnjivo imalo svoj značaj kao što je predstavljalo i revoluciju u shvatanju.
  A i ja volim arhitekturu po mjeri čovjeka. ;)

  Pogledaj ovaj moj članak

  avatar

  07.05.2017. (09:31)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  svatko gleda na nešto drugačijim pogledom, iz svoje perspektive: ne volim visoke zgrade, ali me fasciniraju na neki način, kako je čovjek oduvijek želio dotaknuti Nebo pa je tako počeo graditi babilonsku kulu i Bog je onda srušio kulu te zamrsio jezike pa od tada svatko gradi nešto svoje, a sve je slično - želja za visinama

  avatar

  07.05.2017. (10:27)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  razumijem te... premalo znam o umijeću arhitekture... kada sam pisala knjigu umijeće svakodnevnog pokreta i razmišljala o zakonu zlatnog reza le Courbisierov ”Modulor” me fascinirao... zbog sustava mjera za univerzalnu primjenu u arhitekturi... a građevine kriju u sebi kreativnost arhitekta... pojedinačne kuće i vile zrcale upravo to... i stari dvorci... Ludvigova imitacija dvorca iz bajki... pa u Lindau njegova imitacija Versaja su danas muzeji isplativi u njemačkom turizmu... a neboderi... eh... u Zagrebu postoje dva nebodera... Iblerov i Vitićev... fasciniraju svojom divnom jednostavnošću... :)

  avatar

  07.05.2017. (11:13)    -   -   -   -  

 • Aneta

  @shadow-of-soul
  ....pa nas je kaznio da govorimo različitim jezicima da se ne bi sporazumjeli ...
  ali ti ja se veoma dobro razumijemo, potpisala bih svaku tvoju rečenicu, glede samih zgrada i arhitekture ...i daleko od toga da se i meni ne sviđaju pojedine visoke zgrade skladnih dimenzija i liepe obrade fasade ...
  Ali mene nešto drugo muči.
  Sada je i kod nas krenuo trend visokih zgrada kula a to je sve zbog visoke cijene zemljišta, jer svi bi htjeli biti u centru gdje prostor je mali a nebo veliko. :-) No dobro i to je neka priča.
  Druga stvar je što je svijet već odavno zaličio na globalno selo pa je poprimio i taj malograđanski mentalitet - da moja zgrada bude najveća u selu :-)
  Manifrstacija bogatstva i moći.
  A sasvim je treće ili možda prvo to što je činjenica da se čovjek pred velikim zgradama osjeća mali i ponižen. Dobro, to su mahom poslovne i javne zgrade, znači tu treba biti "mali". ;) odnosno takve su gradske vizure kad krene šetati tim širokim ulicama i ogromnim zgradama - sve je neprirodno i utiče na psihu suprotno uticaju na profit. Nema tu šetnje, mora se imati prevozno sredsvo! :-))
  Neko bi rekao kome se ne sviđa neka ide u selo na livadu pa neka živi u kućici sa baštom.
  Mogu ti reći da nikada nisam bila nostalgična niti imam emotivni odnos prema projektovanju i izgradnji ...ali samo zapažam da se dehumanizuje prostor. Možda je na neki način i oskrnavljen, jer ako je jedna kula ona nas može fascinirsti, ali puno kula na jednom mjestu je već (latentni) pritisak na psihu. (A neko voli kad ih ima puuuno. ;) )
  Čovjeku je neophodan kontakt sa prirodom.

  Hvala ti.

  avatar

  07.05.2017. (11:16)    -   -   -   -  

 • Aneta

  @Dinaja
  Znaš dovoljno, znaš sve kao i svi drugi jer je osjećaš ...kao sliku kad gledaš ili muziku kad slušaš, tekst kada čitaš, sve to je namijenjeno nama da bi nam bilo ugodnije ...
  Sasvim smo se dobro razumjele, i jasno mi je na šta si mislila ... ništa ja nisam negirala posebno ne to što si ti rekla ( zato sam te i uputila na onaj članak da vidiš kontekst u kome sam ja to razmatrala)...
  Samo sam htjela naglasiti kako medalja ima dvije strane ...i kuda nas je taj put odveo ili doveo :-)
  Uostalom pogledaj samo kako se nazivaju pravci u umjetnosti ...sada smo u post postmodernoj!!
  A treba nam potpuno novi izraz.
  Ne zamjeri što ti kvarim ljepotu doživljaja. :-))

  avatar

  07.05.2017. (12:17)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  eto uronih u tvoj članak... nakon dočitavanja napisat ću komentar...
  i ne zamjeram ti ništa... volim ovakve dialoge... učim. od tebe koja, u carstvu umijeća arhitektureviše znaš... usrećuješ... da, divni su ovi naši misaoni razgovori... :),

  avatar

  07.05.2017. (12:20)    -   -   -   -  

 • Aneta

  I ja se nadam da ću uz tebe bar malo savladati grčku mitologiju @Dinaja ;)

  Posmatrajući sama sebe kroz komentare uviđam da još uvijek slijedom školski i racionalistički primjer razmišljanja koji je još početkom prošloga vijeka postavio Luis Saliven krilaticom da „forma slijedi funkciju” , a koji će kasnije karakterisati cijelu modernu arhitekturu. Saliven je kao dio ekipe čikaške škole bio začetnik projektovanja visokih zgrada, takoreći "otac nebodera".
  A kada je, kasnije, 1931 sagrađena Empajer stejt bilding to je bila zgrada u rangu svjetskih čuda i još dugo godina je bila najviša zgrada na svijetu i o njoj se moglo govoriti na način na koji je @shadow komentarisala svoj doživljaj visokih zgrada ... :-)
  Danas je prisutna potpuno drugačija logika forme ;)

  Generalno uzevši u jednom vremenu se formira svijest, način razmišljanja koji se "preliva" u sve oblasti života pa se ili odražava ili inspirira i podstiče druge oblasti .…

  avatar

  07.05.2017. (13:55)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Burj Khalifa , tj. Toranj Kalifa ili Kalifski toranj neboder je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (nije mi bilo jasno ono 'Emira Arab Ini') i najviša je građevina na Zemlji. Visok je 828 m, a za mene su previsoki i neboderi preko 12 katova i ne znam kako bih živio u njima, ni liftom se ne volim voziti. Meni se sviđa ona starinska arhitektura u gradovima koji su i zbog toga puni turista, a i tradicionalna seoska.

  avatar

  07.05.2017. (16:59)    -   -   -   -  

 • Aneta

  @gogoo
  Najviša zgrada u kojoj sam bila je tzv. geneksova kula ili Zapadna kapija Beograda, visoka je 115 metara. Dvije su kule kapije, jedna stambena druga poslovanje. Ne plašim se visine, ali me ne privlači stanovanje u oblacima i pogled sa ptičjom perspektivom. Drugo je mašta. ;)
  Sestra je stanovala na 18 spratu zgrade od 20, i kod nje sam i boravila (ono prvo sam samo obišla). Božesačuvaj (a to je tek nekih 60 metara, a gdje je 800 i šta se tu vidi). Nisam bila u arapskim zemljama, ali vozili smo se avionom pa znamo kako to izdleda :-)
  Te građevine su privlačnije ovako na fotografijama i gledajući ih spolja, čini mi se? ( mada je osjećaj subjektivan).

  Avalski toranj je oko 200, restoran je niže, ali još oko 500 m same Avale (nadm.vis. N. Beograda je oko 75-78m), i opet je manje ;) a pogled je divan u daljinu; ..:-))

  avatar

  07.05.2017. (17:35)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  kako sam radila sa građevinskim firmama koje su većinom izgrađivale položene niskogradnje ili razne vodove toplinskih energija, puno sam iz tih troškovnika saznavala o samoj gradnji, a i šefica mi je bila ing. građevine i sa njom sam puno saznavala o tome, ali nikad nisam voljela visoko ... pa se eto u toj ulici gdje sam radila izgradilo jako puno visokih zgrada (kako ih volim zvati "staklenke"), spoj betona, čelika i stakla, npr. najpozantija tamo je "Green gold" u Radničkoj u Zagrebu, gdje je ta cijela naša tadašnja "Radnička cesta" postala jako neradnička, sa puno managera, banaka, staklenih visokih zgrada-"staklenki", a da ne spominjem visoke nebodere u naselju Srednjaci, Braće Domany, sa 21 katom, Cibonin toranj (gdje je famozni Agrokor), Zagrepčanka, neboder na Trgu bana Jelačića itd. itd.

  moj bivši kvart Utrine ima isto tako par visokih nebodera, čini mi se 6 ili više, dakle, trend gradnje je bio što više (stambeni dio), a sad poslovni dio ide na - što više :)

  avatar

  07.05.2017. (17:48)    -   -   -   -  

 • Aneta

  @shadow-of-soul
  A šta kažeš na "položene" nebodere, ustvari to su duge zgrade od par spratova i ne znam kome je palo na pamet da ih tako nazove (a to je zbog načina korišćenja građ. zemljišta koje nije tzv. otvoreni blok već svaki ulaz ima parcelu koja nije njihovo vlasništvo već državna svojina - ne može se ograđivati) :-)

  avatar

  07.05.2017. (18:05)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  @Aneta, puno mi draže, nego one visoke, jer ne volim visinu, ali ni dubinu (vode) :)

  avatar

  07.05.2017. (18:19)    -   -   -   -  

 • Aneta

  I meni @ shadow-of-soul

  avatar

  07.05.2017. (20:06)    -   -   -   -  

 • Euro

  vidi onog kitolikog nebodera...

  avatar

  08.05.2017. (14:11)    -   -   -   -  

 • luki 2

  Ja sam od svega čula "samo" : mali se projekti rade srcem...Istina! Pusa, L+B+G

  avatar

  08.05.2017. (16:06)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Znam da si se držala Kine, ali pogledaj na što liči nova crkva na Plehanu! A što znači "epitomizacija"?

  avatar

  08.05.2017. (18:05)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Euro
  hehe, Kurosava ;)

  avatar

  11.05.2017. (15:24)    -   -   -   -  

 • Aneta

  luki 2
  Da :))

  avatar

  11.05.2017. (15:24)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Deseta umjetnost-enigmatika
  Da.
  Nisam se htjela rasplinuti, ne bih uspjela završiti post .... a vidjela sam crkve i namjeravala sam ih obraditi u posebnom postu ...ali i to je zahtjevno ... treba uhvatiti istorijski kontekst i paralele u izgradnji hramova ako ne svih onda nama bližih religija ... ;)

  avatar

  11.05.2017. (15:27)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se