Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • semper_contra

    Pratim ove tvoje postove i uočih kako je u tom američkom ratu postojala cijela lepeza najrazličitijih zastava. Koliko znam zastava Konfederacije je crvena s dijagonalnim plavim križem u kojem su zvjezdice čiji broj je odgovoarao broju država koje su bile na strani Konfederacije. Unijina zastava je bila u načelu kao i današnja zastava USA, s tim da na tvojim slikama vidim kako su se upotrebljavale dvije varijante. Jedna sa zvjezdicama poredanim u krug, a druga u ravne liije. Imaš li tome neko tumačenje.
    Usput: još jednom hvala na poučnim postovima.

    avatar

    25.04.2017. (12:14)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    postoje tri zastave Konfederacije: Prva (1861. Stars and Bars) zvjezdice poredane u krug na plavoj podlozi s dvije crvene trake. Ovakva zastava u dimu, prašini i metežu bitke lako je mogla biti zamijenjena sa zastavom Unije (Betsy Ross gdje su također zvjezdice poredane u krug ali ima sedam crvenih i sedam bijelih pruga (traka) što odgovara broju država tadašnje Unije).

    Dakle, obije strane traže novi izgled zastave, pa Konfederacija uzima borbenu zastavu CSA armije Sjeverne Virginie i postavlja je na bijelu podlogu pomaknutu u lijevi kut. Takva zastava egzistira od svibnja 1863. i to je Druga (Stainless Banner) zastava Konfederacije. Unija pak ima cijeli niz zvjezdica poredanih u razne oblike poput zvijezde, kruga, kvadrata, dijamanta, romba ...

    Treća zastava Konfederacije egzistira od ožujka 1865. (The Blood Stained Banner) do kapitulacije Konfederacije, a na kojoj je ratna zastava konfederacije pomaknuta u lijevo, a crvena pruga sada je okomito desno. Zastava koju ti raspoznaješ zapravo je borbena inačica u odnosu 1:2 (to je zastava armije Tennessee) i zamijenila je borbenu zastavu armije Virginia čiji je odnos 1:1.

    avatar

    25.04.2017. (20:01)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Hvala ti na pojašnjenju.

    avatar

    26.04.2017. (21:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...