Komentari

naelektrisaniguster.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Vrtlog_

    h

    avatar

    17.03.2017. (15:27)    -   -   -   -  

  • jelen

    Ako ti se bude dalo pogledaj ovaj kratki video, na njemu jedna vrlo ugledna tibetanska lama, Jetsunma Khandro Rinpoche daje vrlo jasnu ocjenu o tzv. "new-age pokretu" u duhovnosti, vrlo blago i uviđavno, ali istovremeno ne propušta ukazati i na neke značajne manjkavosti: https://www.youtube.com/watch?v=aR8fMNNH8es

    A o scijentizmu što reći, najbolje ništa, totalitarna je to ideologija, ogorčena i zadrta. Čini mi se da scijentisti skoro nikada nisu i sami znanstvenici, nego u pravilu su dokoni šalabajzeri koji su si valjda nekakvu utjehu našli u sprdanju sa svime što prelazi njihove malene tužne umove :-(

    avatar

    17.03.2017. (18:33)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Pogledaću baš video, a dobro si ocjenija scijentizam jelene! Mada ja znam ljude sa znanstvenom težinom koji su scijentisti, tipa profesori na fakultetima i tako. Kako god, ideologija im je totalitarna i ograničena. :)

    avatar

    17.03.2017. (19:46)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Dobar je video, i djelom se slažem, s tin da mislin da i budizam ima tu jednu manjkavost ako je cilj fokusirat se na više života. Cilj za oslobođenje od patnje je u konačnici u realizaciji sadašnjeg trenutka, što se u praksi dešava u jednom životu. Tako da New Age ne mora bit loš ako se fokusira samo na ovaj život, jer zapravo, ja mislin da je to i pametno, da ne triba gledat dalje od ovog života. Jer ono šta postoji je sadašnji trenutak, i ovaj sad život, kad dođe drugi život tada će on bit sadašnjost, i tada tribamo mislit o njemu. :)

    avatar

    17.03.2017. (19:52)    -   -   -   -  

  • jelen

    hah, "profesori na fakultetima" zar su to znanstvenici? :-)) Imam frenda koji radi na institutu, (dakle na mjestu gdje bi čovjek znanstvenike zaista očekivao ;-), neću o tome kojem i kakvom, uglavnom egzaktne prirodne znanosti, iz njegovih pričanja imam dojam da je to vrlo učmala sredina, na one kojima je zaista stalo do znanosti u smislu povećanja ljudskog znanja gleda se malte ne kao na idealističke naivce... a "pravi ideal" je uhljeba, dobra zajebancija i penzija... vrlo tužno je sve to.

    Što se tiče "sadašnjeg trenutka", pa dobro, ali pazi, zaljepljenost za "tu i sada" kakvu uobičajeno podrazumijeva moderni ireligiozni čovjek (bilo newager, bilo scijentist, bilo štobilo) nije nužno dobra stvar, zapravo prije će biti nužno loša stvar i bit će prije put u niže (životinjske ili još gore?) tu-i-sada egzistencije, nego prema nekoj prosvjetljenoj "spoznaji sadašnjeg trenutka".

    s tin da mislin da i budizam ima tu jednu manjkavost ako je cilj fokusirat se na više života
    -budistička doktrina nikome ne garantira ponovno rođenje u ljudskoj formi, jer takvo je rođenje strašno rijetko i dragocjeno, zato s time na pameti ne bi imalo smisla "fokusirati se na više života" te na taj način možda nekako "zapostaviti" ovaj život, ako je to ono na što si mislio u toj rečenici? Jetsun Khandro govori u tom intervjuu vrlo uopćenim riječnikom, što je i logično jer inače koliko bi to trajalo da ide u elaboracije ab ovo, ali može se naći na yutubeu i dosta njenih učenja, to su onda puno konkretnije stvari.

    avatar

    17.03.2017. (21:14)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Da, dobro si to reka za Budizam, znan i sam to, samo ne znan na koji način je Khandro mislila o tome. Zaljepljenost za sadašnji trenutak vjerovatno misliš na zaljepljenost za ego, poistovjećenost sa svojim mislima i sa egom, jest, to je pogrešno. Ja mislin na ovo što kažeš prosvjetljeno svaćanje sadašnjeg trenutka, mada ne moramo ni govorit prosvjetljeno, jer opet tu imaš neku ideju na umu... Radi se o prostom bivanju i prihvaćanju onoga što jest, a istovremeno svijest o sebi pritom svemu.

    A za znanstvenike, hah... Dobro, reko za profesore da imaju određenu znanstvenu težinu, msm tehnički gledano znanstvenici su, sad koliko stvarno znanja kod njih ima je druga priča. A mislin da ima i baš pravih iskrenih znanstvenika koji su scijentisti, to je jebiga, službena ideologija u znanosti danas. Al nadajmo se da će se i to minjat! Meni se čini i da se već minja. :)

    avatar

    18.03.2017. (15:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...