Komentari

s-putnik.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


 • Mariano Aureliano

  .

  avatar

  12.03.2017. (01:03)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  http://www.radiocampus.be/
  Studentski radio kampusa u Bruxellesu. Preporučujem noćnu vožnju glazbenim krajolicima.

  avatar

  12.03.2017. (03:01)    -   -   -   -  

 • clew

  Novi post! Odlično!
  Imam problema s "konceptom" prosvjetljenja. Pročitat ću kasnije, ponovo, možda ću vidjeti nešto drugo!

  avatar

  12.03.2017. (08:35)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @clew - U kojemu smislu imaš problema s konceptom prosvjetljenja? Rado bih da pojasniš. :)

  avatar

  13.03.2017. (20:26)    -   -   -   -  

 • clew

  Svijest je jedna, a umovi mnogi. Slažem se.

  Problem i pretpostavka : Prosvjetljenje je " izvan uma".

  Jedino što poznajem je iskustvo. Ono je u umu. (U njega ulaze i suptilne neverbalne senzacije kao i ono što mogu nazvati "osjećajem" ja ( jesam ) odnosno spoznajom da postojim - kao i sve što poznajem). :))

  Prosvjetljenje :
  1.) ne postoji
  2.) ne može se prepoznati (ovo je jaaako vjerojatno) :) kao i br. 1.
  3.) pametni razumiju
  4.) nalazi se izvan razumijevanja .... i onda što?
  5.) Što je izvan iskustva? Neiskustvo? Što je to? Smrt. Ništa?

  Strašno sam sažeta. Dobro si prošao!! Nadam se da sam te malo i nasmijala.
  :)

  avatar

  13.03.2017. (23:20)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @clew - Prosvjetljenje nije izvan uma, upravo je um taj koji se prosvjetljuje i time postaje proziran do nepostojanja. :) Naravno, postoji i kozmički um u koji pojedinačni um nakon prosvjetljenja biva trajno uronjen, to je stvar različitih perspektiva promatranja. Ima jedna prispodoba o tome. Kaže se da je djelomično prosvjetljenje slično hamperu punom vode uronjenom u vodu bunara, ali hamperu koji je lancem još uvijek spojen na gornju prečku pa se u bilo kojem trenutku može natrag namotati uvis, dok je potpuno i trajno prosvjetljenje isti takav hamper koji je ostao bez lanca pa se više ne može izvaditi iz bunara: njegova je voda trajno izjednačena i stopljena s onom u bunaru. Prosvjetljenje ima dva aspekta, vanjski i unutarnji. Vanjski kaže: prosvjetljenje nije ništa drugo nego konačno razbijanje ljuske jajeta (samozrcaljenja) iznutra i izlijeganje u stvarni život. U tom smislu, život prije prosvjetljenja uopće nije život, to je sanjarenje, mutna proizvoljna moždana svjesnost bez ikakvog značaja - može biti svjesnost jednog praznoglavca ili svjesnost genija. Sve dok je njena referentna točka samorefleksija, ona je iluzorna poput svakog drugog snoviđenja ili sanjanja. Unutarnji aspekt prosvjetljenja znači nadilaženje iskustva, koje je samozrcaljenje, koje je iluzorna ego-aktivnost. To nadilaženje iskustva prepoznaje se kao činjenica da nikad nisam ni bio zarobljen ili neslobodan, da sam uvijek bio vječnost sama i beskraj svemira, ali sam patio od identifikacije koja je sužavala moju svijest kroz usku cijev do male, neznatne točkice ega koji se trajno bori za opstanak. Unutarnji aspekt prosvjetljenja upravo se, dakle, doživljava kao ne-događaj, kao ne-iskustvo, iz tog se aspekta kaže da se zapravo nikakvo prosvjetljenje nije dogodilo, jer ne postoji nikakvo "ja" koje bi se prosvjetljavalo. :))

  avatar

  15.03.2017. (20:24)    -   -   -   -  

 • Vaš nadimak:

  Kako Um postaje proziran do nepostojanja, zapravo?
  Ovako:
  Duh se reflektira sam u sebi, ta refleksija postaje um, u bilo kojem obliku ili instanci, biću itd. Dakle, Um nije ništa drugo do li Duh kao funkcija refleksije samog sebe.
  Stoga, Um ne postaje zapravo "proziran", nego postaje sve bolji ili točniji reflektor duha u duhu, tj. duh postaje sve bolji reflektor samog sebe kako Um postaje sve sofisticiraniji reflektor. Duh se uvijek reflektira u mediju sebe samog, samo mi ga ne prepoznajemo kao takvog. Dokle god nismo u stanju raspoznati duh u određenom mediju, vjerujemo u razne utvarne kategorije, poput "Materije", Energije, Prakrti što vodi naravno do raznih oblika Dualizma.
  No, kako Duh prepoznaje sebe u mediju duha tj. samoga sebe? Mora postojati neki kohezioni faktor koji bi povezao sve medije i kategorije u kojima se duh reflektira.
  Taj kohezioni faktor jest ono sto se obicno zove Znacenje, Ideja, Misao ili Logos.
  Dakle, Um se zapravo stapa sa Logosom i na taj način postaje transparenti reflektor samog sebe.
  Svijest je samo jedna od kategorija u kojima se reflektira Duh, odnosno ona je aspekt Duha, slično kao i Logos

  avatar

  16.03.2017. (12:58)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @Vaš nadimak - Fohat, najmisterioznija stvar u svemiru, jest taj kohezioni faktor i traktor i atraktor koji spaja Duh i Prakrti. Sve što se može reflektirati po mojemu shvaćanju je Prakrti, a Duh se ne reflektira. To je slično Castanedinoj spiki o tonalu i nagualu: nagual je jedino zbiljsko, a u neinteligibilnom beskraju naguala postoje beskrajni otoci tonala koji su u suštini također nagual - i to dakako ne treba pokušavati shvatiti. :)) Tonal je po meni isto što i Logos - otoci Logosa razasuti su posvuda. Imamo različite perspektive: Zemlja je jedan Logos, i Sunčev sustav je jedan Logos, i Mliječna je staza jedan Logos, i cijeli je svemir jedan Logos, a opet, cijeli taj svemir pluta u moru naguala kao jedan otok tonala, dok istovremeno i planet Zemlja pluta u moru naguala kao jedan otok tonala. To su naprosto različite perspektive primijenjene na isti dualizam. Um zaista nije ništa drugo nego Duh, no nekako mi u svemu tome ne paše spika o refleksiji. Ja bih to drugačije objasnio: što je više Duha ili Prisutnosti u umu, to je veća relaksiranost uma, a potpuna relaksiranost uma znači da je um potpuno na automatskom pilotu, da u njemu više nema samorefleksije, tj. da ga je preuzeo kozmički um (ađna čakra kao probuđeni komandni centar - po UG Krishnamurtiju). Tada spika o mojoj ili nečijoj tuđoj (npr. Božjoj) volji postaje besmislena. Paramešvara Šakti (ili Mulaprakrti) jedini je, impersonalni činitelj u svemu. Duh sam za sebe nije u to upleten, On se ne reflektira jer nije slon koji se može zrcaliti u zrcalu, a ni vodovodna cijev koja se može zrcaliti u zrcalu, a ni samoljepljiva sličica nogometaša koja se može zrcaliti u zrcalu, a ni Čokolešnik veliko pakiranje koji se može zrcaliti u zrcalu, ništa od svega toga. Kad kažeš da se um spaja s Logosom, to je zapravo isto ovo o čemu ja govorim kad spominjem probuđenu ađna čakru i Paramešvara Šakti kao jedinu činiteljicu. Samo, to još uvijek nije Duh, sve je to i dalje tonal, samo prosvijetljeni, božanski tonal, otkupljena ili spašena Materija. :))

  avatar

  16.03.2017. (20:05)    -   -   -   -  

 • clew

  Čokolešnik, veliko pakiranje!!
  Hjoj, a tek nutela prst debelo namazana na kruh!!
  Tko može u tim slučajevima ovladati umom? :)
  :))

  avatar

  16.03.2017. (23:35)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se