Komentari

s-putnik.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


 • Mariano Aureliano

  .

  avatar

  05.03.2017. (00:43)    -   -   -   -  

 • clew

  Podijeljena sam.
  Nije mogao jer da je mogao postupio bi drugačije, ali..
  Može li se napraviti pomak? Iskoračiti iz kruga? Može, naravno, tome svakodnevno svjedočimo. Vjerojatno bi ti rekao kako je to također preslagivanje... ?
  Grozim se ideje da sam zadana i definirana (vlastitim ) "programom" (koji ipak ima mogućnost učenja.)
  Ispada da bi sofisticirani kompjuter s dovoljno podataka mogao predvidjeti sve moje reakcije. :(
  Moram napraviti nešto revolucionarno da se razuvjerim!!! :)))

  avatar

  08.03.2017. (12:39)    -   -   -   -  

 • jelen

  Obično ostavim panj nekoliko godina u zemlji da trune, onda ide vanka puno lakše... Naravno ako je panj na nekom kritičnom mjestu koje se mora osloboditi odmah, onda ide metodom udri- nežali :-P

  @clew: mislim da je bolja usporedba čovjeka sa receptom koji tijekom života sam sebe piše za budući život. Da li postoji onda prostor slobodne volje, zasigurno postoji u odnosu na sve ostale domene egzistencije, jer ljudska je najpovoljnija... ali koliki je postotak slobodne volje u odlukama koje donose neprosvijetljena ljudska bića, a koliki je udio karmičke uvjetovanosti, to je pravo pitanje. Ako je udio slobodne volje i sasvim mali, mikroskopski u usporedbi sa slobodnom voljom onih koji su "emancipirani od Samsare", opet i to je dovoljno da se napreduje.

  avatar

  08.03.2017. (19:09)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @clew - Jučer sam razmišljao o nečemu, tj. to nešto me pogodilo kao grom iz vedra neba i potom me držalo satima u nekoj vrsti opuštene radosti... koju je kvario samo veliki umor nakon naporna radnog dana. Naime, u jednom trenutku rasvijetlilo mi se kao kad sunce zasja između oblaka, da je sve što mi se događa tek nešto čega se sjećam pet minuta kasnije (ili bilo koliko minuta, sati, sekundi, godina kasnije). Npr. ti si upravo pročitala ovaj moj komentar, zatim si - recimo - otišla do kuhinje izvaditi filter vrećicu čaja iz šalice i s tom se šalicom vratila za komp. Gdje je sada tvoja slobodna volja iz vremena čitanja mog komentara? Sada je to čitanje samo sjećanje u tvojemu umu. Tako je ama baš sa svime: sve je samo sjećanje. Nema ničega osim sjećanja. A sjećanje nema nikakve veze sa slobodnom voljom. Istu stvar govori i UG Krishnamurti. Možeš li promijeniti i jednu jedinu stvar iz svojega proteklog života? Ne možeš, naravno. U toj "perspektivi" spoznaja nije nego pronalazak motiva ili načina da se potpuno opustimo, da "Bogu predamo sve", da izgubimo misao o činitelju, i tome slično. Gdje nema činitelja, nema slobodne volje, no nema ni porobljene volje. Misli su samo to što jesu: misli, a ne i stvari u njihovoj pozadini. Iza misli "volja" ne postoji ništa, postoji samo ta misao "volja", itd. :)) Individualnost je samo riječ iza koje ne stoji nekakva stvarnost individualnosti. Doduše, i apsolut je samo riječ koja nije simbol ničega. Ljudi kažu: "Ali patnja je stvarna!" Kad u nama ne bi bilo te mentalne samorefleksije, prošli bismo kroz najgoru patnju kao lahor zrakom, poput Ramane Maharshija čije je tijelo jaukalo dok je umirao od raka, ali je on istovremeno tješio svoje učenike i poklonike, govoreći im da ne brinu, da on zbiljski ne doživljava nikakvu bol jer nema nikakve veze s tim tijelom koje učenici gledaju i obožavaju.

  avatar

  08.03.2017. (20:20)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @jelen - To s receptom ili karmom koja onda stvara sudbinu budućeg života, u kojoj slobodna volja ne igra baš neku veliku ulogu, po mojem je shvaćanju samo viša razina objašnjenja u odnosu na, recimo, katoličku crkvu ili materijalističku paradigmu, ali je u osnovi i dalje tek objašnjenje, dakle deskripcija sebe samoga u zrcalima. Objašnjenje objašnjava samo sebe i ne može izaći van obzora događaja. A zato što su sva objašnjenja upakirana u "ja"-praznovjerje i iz njega se granaju na sve strane i u svim mogućim slojevima i nevjerojatnim domišljatostima. :))

  avatar

  08.03.2017. (21:07)    -   -   -   -  

 • jelen

  To je istina. Prvi korak čovjeka prema konačnoj istini ionako je korektno razumijevanje relativne istine. Mislim da svi mi razumijemo da je karma od relativne, a ne od konačne istine.
  Vidimo da ne podržava Zakon Karme "ja-praznovjerje" ništa više nego što "ja-praznovjerje" podržava Zakon Karme. To dvoje su međuzavisni fenomeni. Na primjer neki čovjek oslobođen "ja-praznovjerja", nazovimo ga Čiča Arhat nema više osnovu po kojoj bi bio dostupan karmi.

  avatar

  08.03.2017. (21:56)    -   -   -   -  

 • clew

  Identitet je to isto. Misaoni koncepti, mentalne slike (+ osjeti) - puste apstrakcije dominantno. Mene zapravo najviše muči taj kulturološki moment odnosno njegovo uvjetovanje iako ne znam iz kojeg razloga jer je identitet generalno uvjetovanje + učenje.
  Razumijevanje mehanizma ne mijenja na stvari. Može olakšavati, ali i ne mora.

  Nemam pojma. Puno puta sagledan fenomen iz mnoštva različitih perspektiva.
  Dalo bi se zaključiti iz opisanog kako nemamo ni mogućnost " prepustiti sve u božje ruke" već je sve samo takvo kako jest.

  avatar

  09.03.2017. (16:58)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @clew - "...već je sve samo takvo kako jest." - upravo to. :)))

  avatar

  09.03.2017. (19:41)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se