Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • jelen

    Pa dobro, veselim se serijalu, iako mene recimo jako zanima građanski rat u kojem je nastao SSSR, naravno niti Američki Civil War nije nezanimljiv. Dok sam bio mali redovito sam pratio onu staru tv seriju Sjever i Jug. U toj seriji je dosta kvalitetno i slojevito obrađena ta kompleksna tema.

    avatar

    26.02.2017. (17:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Očekujem nastavke s nestrpljenjem. Usput: građanski rat je nešto najgore što se nekom narodu može dogoditi. I da budem iskren, moje je mišljenje da su oba posljednja rata na području naše domovine imali i elemente građanskog rata.

    avatar

    26.02.2017. (21:44)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Moj prijatelju, ne! Ovaj 'posljednji' kojeg ja nazivam Domovinski, nikako ne može biti – građanski rat (makar bi to mnogi danas željeli da se ga kao takvog okarakterizira). No, dopusti da ti iznesem zašto: Naime, iako bi se pobuna srpske manjine u početku mogla okarakterizirati kao – sukob niskog inteziteta, vrlo brzo je prerasla u asimetričan sukob, a uključivanjem vojnih postrojbi Republike Srbije u sukob na području Republike Hrvatske taj rat prerasta u čisti osvajački rat – odnosno rat koji ima za cilj nadzor nad područjem druge države, a to pak je čista i vrlo jasna vojna agresija koja se potpuno razlikuje od građanskog rata.

    O onom ratu koji se odvijao kao dio šireg međunarodnog ratnog sukoba tijekom Drugog svjetskog rata, možda ... možda se mogu pronaći nekakvi elementi, makar tu postoje elementi borbe za vlast i ideološke naravi (marksističke klasne borbe) ni taj nije bio baš čisti građanski rat.

    avatar

    27.02.2017. (19:43)    -   -   -   -  

  • Lucijan Antun

    Odlična tema. Američki građanski rat je paradigma građanskog rata u pravom smislu te riječi. Dovoljno je reći da je Abraham Lincoln imao trojicu zetova koji su svi poginuli na strani Juga. Građanski rat uvijek slomi srca brojnim obiteljima.

    avatar

    27.02.2017. (20:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...