Komentari

nasmijanasova.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


 • Nasmijana sova

  Koje su vaše novogodišnje odluke?

  avatar

  01.01.2017. (16:31)    -   -   -   -  

 • Afro Dita

  Da dam sve ispite. :o

  avatar

  01.01.2017. (18:12)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  Ako si dobro motivirana, Afro Dita, sigurno ćeš položiti sve ispite! ;-)

  avatar

  01.01.2017. (19:11)    -   -   -   -  

 • Pozitivka

  Ma ja spontano odlučujem, već mi je postao klišej izraz "novogodišnje odluke". Možda prvi i jedini cilj što mi pada na pamet je pronaći posao koji me zadovoljava. Sve najbolje ti želim! ;)

  avatar

  01.01.2017. (20:19)    -   -   -   -  

 • Crna svjetlost

  Moja novogodišnja želja je da konačno nađem neki posao, jer sam već predugo bez posla. Sretnu novu godinu ti želim!!!

  avatar

  01.01.2017. (21:00)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  Dragi @pozitivka i @Crna svjetlost, želim vam da nađete dobar posao ove godine (to želim i sebi;-) i sve najbolje u 2017!

  avatar

  01.01.2017. (21:13)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  sretno ti bilo sve dolazeće... a želja?... eh, mojoj mami je 92 godine,
  poželjeh u ponoć... neka bude tu i 2018... :)

  avatar

  02.01.2017. (08:32)    -   -   -   -  

 • Neverin

  ja ne želim ništa, začudo . I tako mi nekako paše.

  Želim ti svako dobro draga Sovo. Tu i tamo vidim kad se dopisuješ sa nama iz Dragodida pa mi toplo oko srca. Čuvaj se :)

  avatar

  02.01.2017. (13:08)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  Draga @Dinaja, hvala. Želim i ja Vama sve najbolje i da Vam se ostvari želja! Neka mama bude zdrava i čila u 2017...

  Dragi @neverin, hvala ti na željama! i ja tebi želim svako dobro, a ako ništa posebno ne želiš u ovoj godini, znači da ti je dobro! Neka tako i ostane...

  avatar

  02.01.2017. (13:15)    -   -   -   -  

 • Neverin

  Bit ce da je tako kako kazes :) jednostavno me ne sili nikakav imperativ htjenja i moranja. Moto je : ništa ne moram, mogu sve. Da to prevedem na latinski sigurno bi zvučalo dubokoumnije :D

  Nego, vidim dolje da si pisala o propasti rimskog carstva. Sutra ti bude. Napisao mali esej kao odgovor :)

  avatar

  03.01.2017. (05:04)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  Veselim se čitanju tvog bloga o propasti Rimskog Carstva,tj. odgovoru na propast, @neverneverine! ;-)

  avatar

  03.01.2017. (10:03)    -   -   -   -  

 • Neverin

  dakle da krenemo. Gibbon je prvi pisao o razlozima pada Rmiskog carstva međutim od nejga na dalje je mnogo pisaca bilo fascinirano Rimom, njegovim usponom i tražilo je razloge njegovog pada kako bi se našla jednadžba koja vrijedi za kolaps svih kompleksnih društva.

  u tom slučaju predlažem sljedeću knjigu: Kolaps kompleksnih društava od Joseph A. Tainter

  Prije su razni pisci okrivljali jedan faktor, bila to bujajuća inflacija srebrne kovanice ili barbarske invazije. Zapravo, kao i kod nesreće zrakoplova riječ je lančanoj reakciji uzroka i posljedica.

  S obzirom da je ideja rimske drža e (monarhija, republika, pricipat, dominat, bizantsko razdoblje) potrajala cca 2100 godina (samo Egipat i Kina su trajali duže, institucionalno) naravno da mi ni ne možemo uspoređivati Hrvatsku koja je u svojoj fazi dekadenciji od samog začetka i radi koje nam predviđam postojanje manje od 50 godina.

  Već za vrijeme braće Gracca imamo prvi začetak krize, znači ta razdoblje kasne republike, a to je neslavno propali pokušaj tribuna Tiberia Sempronia Gracca i Gaja Gracca da preraspodjele ravnopravno zemljušne posjede u vlasništvu države srednjem i malenom seljaku koji je bio kičma rimske vojske. Kako je rimski vojnik sve dulje izbivao od doma imanje bi mu znalo propasti i onda za jeftine pare bi ga kupio senatorski ili viteški stalež. Na taj način se okrupnivala zemlja u sve manje ruku. Naravno, senatori su bili ljubomorni na vlastite privilegije i zato su ubili oba brata.

  Sljedeće je Marijeva vojna reforma (mog imenjaka) gdje je osim fleksibilnijih formacija Mario pokušao stati na kraj problemu novačenja vojnika tako što su sad u vojsku smijeli ulaziti i oni koji nisu imali cenzusa (nullatenenti). To je bilo potrebno ad hoc jer je Mario na taj način uspio 101 pr.n.e uništiti germansku koaliciju Kimbra i Teutona.

  No, ovdje imamo prve sve brojnije nadolazeće građanske ratove. Baš zbog toga što rimski vojnici nisu više regrutirani sa male i srednje farme gubi se razlog zašto vojnik brani zemlju (radi imanja i obitelji) i tako biva sve manje lojalan senatu već je radi karizme i blizine vrhovnohg zapovjednika sada vjeran generalu: Marije, Sula, Pompej Veliki i za kraj je najbolji primjer Julije Cezar koji jest izvršio državni udar i silovao republiku. Dao si je privilegije koje nisu bile predviđene tradicijom ni zakonom. Baš zato je dobio ubode senatora. Okatavijan je bio pametniji. On se proglasio prvim među jednakima, ko fol je poštovao republikul ali zapravo je on držao sve konce u rukama

  U Rimu se možeš ponašati poput tiranina dok ne izjaviš da si tiranin (u ovom slučaju kralj, Rimljani su bili osjetljivi na to).

  Sad imamo rano Carstov umjesto Republike. Ono pozitovno je što se odluke odmah donose. Ono negativno jest da radi veličine samog carstva zapovjedi do periferije putuju danima, Unatoč postojanju cursus publicuma (carske pošte) trebalo je 44 dana da obavijest o bapadu ili obrani ili bilo čemu drugom dođe do sjevera Britanije Zamisli koliki je to gubitak vremena (unatoč najboljim cestama do sada u povijesti).

  Još jedan od razloga je ekonomska kriza. Zbog nemogućnosti da Rim opskrbljuje svoje vojske i službe istom čistoćom kovanica car po car je bio prisiljen da srebrnu kovanicu sve više mješa sa drugim legurama. Narod bi to skužio i onda bi se desilo da su srebrne kovanice završavale pod zemljom (ostave) , a one loše bi bile u tolikom broju da bi izazvale inflaciju koja bi izazvala strahovit uspon cijena.

  Nadalje ne treba ni zaboraviti da je sve u redu dok je car normalna osoba koja brine o općem dobru (Nerva, Trajan, Hadrijan, Marko Aurelije), ali ako onda popizdi poput sina Marka Aurelija, Komodus onda nastaju građanski ratovi. Zato jeKsije Dion rekao da je razdoblje dobrih careva bilo rimsko zlatno vrijeme nakon čega je nastupilo vrijeme ruzinavog carstva.

  Carstvo s neprestano širili do 117.n.e. sa carem Trajanom (Mezopotamija, Dacija) ali zapravo je stalo sa Augustovom željom da se utvrdi granica na Rajni i Dunavu. Povod toga je bio gubitak Varovih legija kod Teutoburga.

  Iako je Germanik (Augustov unuk) imao u planu nakon osvete Varove tragedije proširiti carstvo do rijeke Labe, Tiberije ga je zaustavio u tom naumu, da li iz ljubomore ili svjesti koliko je skupo financirati vojne pohode na takvim razdaljinama u takvom omjeru.

  avatar

  03.01.2017. (15:17)    -   -   -   -  

 • Neverin

  Pošto su se Rimljani definitivno utvrdili na Dunavu, nekad razjedinjena germanska plemena na granici sa Rimljanima su sa istima trgovali i upoznavali su ih. 180.g.n.e. je došlo do Markomansko-kvadske invazije baš zato jer su se nekad razjedinjena plemena ujedinila u federacije naroda, bar za vrijeme rata. Rimsko carstvo je bilo neodoljivo svojom sofisticiranošću i bogatstvom jednim germanima. Može ih se poitovjetiti sa izbjeglicama kojima je danas uzor Njemačka pa žele tamo.

  Drugi vanjski neprijatelj je stoljetno neprijateljstvo sa Partima, kasnije Sasanidima. Taj problem su nasljedili i bizantinci sve do konačne pobjede cara Herklija nad njima. Poitovjećuje se taj sukob sa masu ratova na prvi svjetski rat jer su rimljani ratovali protiv Perzijanaca od pušione sa generalom Krasom (Perzjanci su mu izlili zlato u usta) sve do cara Heraklija. znači oko 700 godina rata sa istim opasnim neprijateljem koji je isto bio kompleksna država.

  Znači sve je dobro dok je na čelu države normalna osoba poput našeg Tita ali kad ga nasljede bitange jasno ti je što se događa. Tako imamo nakon što su vojnici ubili legitivmnog cara Aleksandra Severa 50 godina vojne anarhije koja je veoma oslabila carstvo. Samo energični Dioklecijan, i Kostantin Veliki su joj omogućili još 150 godina da preživi.

  Kostantin Veliki je napravio dva velika sranja. Smanjio je vrijednost srebra (metal srednje klase) i dao je prednost zlatu (metal aristokracije), a znamo da je u svakom sistemu kičma zapravo srednji sloj. Na taj način se bližimo ono što će jednog dana biti feudalizam, ukidaju se osobne slobode jer srednji sloj više nema novaca i zadužuje se, da bi vratio novac daje prvo svoje sinove pa ženu i onda na kraju sebe i postaje time kolon. Slobodan samo formalno, a zapravo već kmet.

  Drugo njegovo sranje je kršćanstvo.

  Senatori koji nemaju više političku težinu kao za vrijeme republike ipak i dalje ostaju najbogatiji i koncentriraju posjede u vlastite ruke. Za vrijeme Kostantina Velikog provincija Afrika je bila razdjeljena između 6 zemljoposjednika. Onda ti je jasno kako nestaje mala i srednja farma te srednji sloj. (analogija s Todorićem)

  - znači destabilirajući faktori su sve veća okrutnost države, sve veći porezi, pad slobodnih aktivnosti poput trgovine (a ot je opet srednji sloj) , inflacija, porez se grabio i u naturi, barbarske invazije, građanski ratovi, borbe u doktirni prvo protiv pogana, a kasnije međusobno među kršćanskim sektama.

  Recimo bitku kod Hadrijanopola ne treba gledati kao prijelomni trenutak (iako su Goti uništili rimsku vojsku i cara Valensa) nego treba gledati ekonomske-političke i društtvene okolnosti koje su dovele do bitke kod Hadrijanopola 376. n.e.

  A to je nestabilnost države, Goti su namirisali da bogati neprijatelj ne može nastupiti ujedinjeno. namirisali su krv ranjene zvijeri koja je ranila samu sebe.

  eto nadam se da nisam bio dosadan. Velika mi je želja ako ikada bude moguće da predajem Rimsku povijest, a i Bizantsku... :)

  avatar

  03.01.2017. (15:32)    -   -   -   -  

 • Neverin

  nakon svih tih problema, poraz kod Hadrijanopola, pljaka Rima 410 od strane Gota i 456 os strane Vandala kaže se da je Rim šaptom pao 476. n.e. zato jer već bila gotova stvar tako da suvremenici nisu bili iznenađeni kao 410.godine kada sv.Jeronim žali radi okvrnuća Rima, prvog nakon Brenove pljačke iz 370 i neke pr.Kr.

  bogatiji i stabilniji brat Istočno rimsko carstvo je u sve nedaće uspjelo preživjeti do 1453 kad je Mehmed II odlučio zadati konačni udarac "glavi bez tijela" pošto je izantsko carstvo sad bio ostamo samo Kostantinpolo i nešto siće na Peloponezu.

  literatura koju predlažem:

  Velika strategija rimskog carstva

  - https://www.amazon.it/grande-strategia-dellimpero-romano/dp/8817064033 (napisao ju je Luttwak, mislim d aje bio Bushov savjetnik za ratna pitanja, btw jednom sam mu poslao mal da ga ispravim ha)

  Velika strategija bizantskog carstva

  - https://www.amazon.it/grande-strategia-dellimpero-bizantino/dp/8817037419

  - La storia romana, Arnaldo Marcone (to smo imali na faksu)

  - - G. Gorini et alii, Alle radici dell’Euro. Quando la moneta fa la storia, Treviso, Canova, 2001

  - La caduta dell'impero romano (Pad rimskog carstva) Peater Heather, Garzanti, 2010

  avatar

  03.01.2017. (15:40)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  @neverneverine,

  Hvala ti na ovom eseju! Stvarno iscrpno! Kada mislim o toj temi uvijek mi je poticaj za takvo razmišljanje Europa (manje Hrvatska) jer je po meni Zapadna Europa (i Istočna, koja kopira ovu prvu) pojam dekadentnosti. O briselskoj administraciji da ne govorimo.
  Nestabilnost i neujedinjenost, kako pišeš - uz sve ostalo navedeno - su sličnost sa sadašnjicom...

  Uglavnom, želim ti da predaješ u skoroj budućnosti i povijest Rima i povijest Bizanta!

  Usput: zašto ništa ne pišeš na svom blogu?

  avatar

  03.01.2017. (17:07)    -   -   -   -  

 • Neverin

  Hvala. Radi cure sad već bivše. Smetalo joj je jer je smatrala da tražim pozornost.

  avatar

  03.01.2017. (17:21)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  Nadam se da ćeš sad (ili uskoro ;-) opet početi pisati! ... a razlog koji je ona navela neću uopće komentirati...

  avatar

  04.01.2017. (08:33)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...