Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Mladen

    Ne bih mogao da se složim da je naslov adekvatan. Da je prikazana sa rešenjima, verovatno bi bilo jasnije i očiglednije zbog čega to ipak nije križaljka koja je zaslužila da se nađe na stubu srama.

    Zaokruženi dvoslovi i jednoslovi verovatno treba da skrenu pažnju na nesavršenost rada u formalnom smislu. Međutim, već je napravljeno i objavljeno milijardu križaljki bez takvih manjkavosti (ili "manjkavosti", ali da ne preživam sada nešto je odavno prežvakano) - koje su u sadržinskom smislu bile toliko slabe i prazne da ne bi imalo smisla objaviti ih ni na toalet papiru pod imenom "dobre križaljke".

    To znači sledeće: da je na ovoj strani umesto "sporne" Markove križaljke objavljena jedna tzv. izbalansirana - kakva god ona bila (monotona, bez retkih slova, bez svežih rešenja itd.), sigurno se ne bi našla na ovom blogu zakićena neprijatnom titulom. Formalizam tog tipa ne pristaje Nedjeljku. Zapravo, mislim da je on ishitreno reagovao, ne proučivši prethodno sadržaj križaljke.

    Upravo je sadržaj ono što ovu križaljku čini ovu izuzetnom i vrednom objavljivanja. Neću da navodim sva neobična i interesantna rešenja (smatram da bi to bilo suvišno), ali ne znam kako neko može da ignoriše činjenicu da je autor u glavnoj kombinaciji upotrebi 3 W, jedno X, a tu je negde i Y. Dakle, očigledno je hteo da izvede nešto nesvakidašnje, a nesvakidašnje stvari obično nisu savršene. Ono po čemu su izuzetno vredne ili prijatne najčešće ima svoje jednako bezvredno ili neprijatno naličje (da ne citiram sad Getea... to je opšti princip, lako prepoznatljiv u enigmatici). Ako neko baš uspe da dostigne nivo savršenstva, govorimo o remek-delima... a ova križaljka, tu se već slažemo, nije remek-delo. No... kad bi u novinama bilo mesta samo za genijalne radove, izlazile bi jednom u 20 godina.

    (Uzgred, ja volim Markove križaljke i veoma poštujem njegov rad. Nalazim da je nepravedno citiran u ovom postu).

    avatar

    30.08.2016. (01:04)    -   -   -   -  

  • Pero

    Dragi Nedjeljko!
    Od svih mogućih primjera za lošu križaljku ti si našao baš Feniks i baš Marka Mihajevića. Pripisat ću to tvojoj brzopletosti, jer kako sastavljaš križaljke za petnaestak minuta tako vjerojatno i prebrzo donosiš zaključke.
    Znam da si u stvari dobronamjeran, jedna enigmatska dobrica (koliko si samo knjiga poklonio), znam i to da imaš svoj sud o križaljkama (kao i svaki drugi enigmat) ali ovdje si ga brate prekardašio.
    Zamisli kako bi ti bilo da u sljedećem Feniksu na stranicama humora objavimo tvoj haiku pod naslovom Loš haiku i tražimo mišljenje zainteresiranih. To si ti napravio Marku, možda i najtalentiranijem i već sad vrlo moćnom hrvatskom križaljkotvorcu.
    Ako nisi riješavao ovu križaljku onda te molim da to učiniš i posebno obratiš pozornost na srednji dio od kojeg je autor počeo i vrhunsku kombinatoriku koju ja i moji urednici obožavamo. Vjerojatno nisi nikad u križaljku uvrstio Malrauxa ili Wyoming, probaj... Naravno da je crna polja lakše kontrolirati s PALATALIZACIJOM, POLIMERIZACIJOM i IVANOM RANILOVIĆ.
    Neki dan mi je došla dugo očekivana pošiljka s desetak radova od Marka Mihaljevića i jedva čekam da sve te radove prezentiramo. Baš je zanimljivo natjecanje ove mlađe generacije (Dragomirović, Jozić, Marković, Mihaljević...) na stranicama Feniksa. Uživaj i ti dragi Nedjeljko.
    P.S. Dođi u Široki Brijeg da popričamo!
    Pero iz "lošeg" Feniksa

    avatar

    30.08.2016. (11:59)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Nisam ovu križaljku objavio iz nikakve zle namjere spram Marka a kamoli Feniksa. Ne ću valjda kritizirati 101 skandi! Znam što sve Marko može sastaviti. Priznajem da nisam pogledao rješenje, ali zaokružih dijelove koji su za mene manjkavost. dok drugima možda nisu. Naslov ću promijeniti, iako sam ga napisao samo zato što ga prilozi na blogu moraju imati.
    Pitao sam Marka je li ovo njegova križaljka i je li štogod mijenjano i rekao je da nije. Znam da je počeo od sredine pa je kao posljedicu dobio loše izvedeni gornji desni kut.
    Dolazim u Široki Brijeg. Hvala na javljanju i pozdrav!

    avatar

    30.08.2016. (20:57)    -   -   -   -  

  • Tonči Milat

    Nene, treba znati i svoju "ciljanu publiku": nije se zavraga Marko odlučio na ovako vratolomnu kombinaciju, bio je to izazov od, ni manje ni više, Pere:

    "Čestitke svima na interesantnom natjecanju, a pogotovo Mladenu na preglednosti (uči Slavko) i urednosti. Feniksov "dvoboj na svjetlu" ima četiri zamalo slična lika (14 x 8). Šteta, mogli smo objaviti, uz dozvolu naravno, barem one na hrvatskom standardu i honorirati naravno.
    Hm... možda nije loša ideja za sljedeće natjecanje pa da probate malo kombinirati s MALRAUXOM i WYOMINGOM. Pozdrav, Pero

    18.11.15. 14.13"

    (Komentar s Mladenovog bloga, nakon prvog prednatjecanja u "Borbi za kvalitet").

    Inače, ja sam uvijek za to da se pokuša nešto novo i odvažno, i za mene je daleko impresivnije kad netko pokuša tešku i čvornatu kombinaciju od toga da se posloži još jedan moleraj 5x14 (sad mi već svi takvi izgledaju isto, do te mjere da sam prestao obraćati pozornost na njih). Uglavnom, nije mi baš milo vidjeti dio točno iznad bjeline (tu bi mi možda bilo draže da je autor jednostavno uzeo veći format i dovršio rad na tu dimenziju), ali ako se već odlučio na ovo, onda je sve što si ti Nedjeljko označio, prihvatljiva cijena za virtuoznost u sredini (ponovno, takvo je moje mišljenje).

    Kvaliteta uratka je zbog tih sektora pala, ali i dalje je daleko prestrogo nazvati ga lošim.

    P.S. Markov stil je za mene jedan od dražih, još nisam vidio neki njegov uradak koji bih nazvao dosadnim!

    avatar

    30.08.2016. (21:56)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Danas nisam stigao pogledati Markovu kombinaciju u sredini, ali ću to učiniti sutra. Znam ja što on može. Mene je najviše zasmetao jednoslov u prvome stupcu u križaljci s bjelinom 5 x 5. Ne sjećam se kada to vidjeh.

    avatar

    31.08.2016. (21:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...