Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • RADOJAR

  Iako je kod Rusa uobičajen naziv КРОССВОРД, kako se danas u njihovim novinama nazivaju i mnoge vrste mrežastih ispunjaljki koje se ne mogu smatrati ukrštenicom, oni imaju svoju manje upotrebljavanu riječ za ovu vrstu zagonetke – КРЕСТОСЛОВИЦА. Zanimljivo je da je riječ крестословица u ruski jezik uveo tada nepoznati Vladimir Nabokov, inače autor prvih ukrštenih riječi na ruskom jeziku, u naslovu svoje ukrštenice objavljene u dodatku berlinskog lista „Kormilo“ 22.2.1925. g. Tvrdi se da je bio veoma ponosan što je izmislio tu riječ.

  avatar

  28.08.2016. (12:14)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Nevjerojatno, ali jučer pročitah to za Nabokova, no nije navedena riječ. U drugim izvorima piše da je ruska riječ za križaljku KROSSVORD. Kako bih ja ovu riječ trebao proćitati?

  avatar

  29.08.2016. (01:01)    -   -   -   -  

 • RADOJAR

  S obzirom da Nedjeljko nije uspio ispraviti ono što se u mom komentaru prikazalo besmislenim simbolima, a radi se o riječima koje sam napisao (ruskom) ćirilicom, postavljam ponovo taj komentar. Srećom, ove ruske riječi ne sadrže nijedno slovo karakteristično samo za rusku azbuku pa ih nije problem napisati latinicom.

  Iako je kod Rusa uobičajen naziv KROSSVORD, kako se danas u njihovim novinama nazivaju i mnoge vrste mrežastih ispunjaljki koje se ne mogu smatrati ukrštenicom, oni imaju svoju manje upotrebljavanu riječ za ovu vrstu zagonetke – KRESTOSLOVICA. Zanimljivo je da je riječ krestoslovica u ruski jezik uveo tada nepoznati Vladimir Nabokov, inače autor prvih ukrštenih riječi na ruskom jeziku, u naslovu svoje ukrštenice objavljene u dodatku berlinskog lista „Kormilo“ 22.2.1925. g. Tvrdi se da je bio veoma ponosan što je izmislio tu riječ.

  P.S. Prvi komentar sam postavio prije nego što je Nedjeljko početni spisak naziva ukrštenica na različitim jezicima proširio, sada već više od dvostruko.

  avatar

  29.08.2016. (23:07)    -   -   -   -  

 • RADOJAR

  Umalo zaboravih napisati kao se ove ruske riječi izgovaraju. To je bitno naglasiti jer se u ruskom jeziku kao O izgovara samo ono koje je naglašeno. U obe riječi naglasak je na drugom O pa se one izgovaraju KRASVORT i KRESTASLOVICA.

  Još da dodam da se u srpskom jeziku pored navedenog UKRŠTENICA i UKRŠTENE REČI ravnopravno upotrebljava UKRŠTENE RIJEČI, a dozvoljeno je i KRIŽALJKA. Križaljka je u tom značenju navedena i u najnovijem jednotomnom Rečniku srpskoga jezika Matice Srpske.

  avatar

  29.08.2016. (23:12)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Hvala ti na novome javljanju. Dopune odmah slijede.

  avatar

  30.08.2016. (21:11)    -   -   -   -  

 • RADOJAR

  Zanimljivo je da su urednici Vikpedije na latinskom jeziku skovali čak 3 latinska imena za ovu zagonetku. Prednost se daje riječi CRUCIGRAMMA, a navode se još CRUCIVERBIUM i AENIGMATA RETICULATA.

  Takođe, primjećujem da u popisu nedostaje grčki naziv ove zagonetke, a on je STAYROLEKSO.

  avatar

  03.09.2016. (23:40)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Grčka riječ mi je izlazila, ali ju nisam znao pročitati. Dopisujem odmah!

  avatar

  04.09.2016. (19:21)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se