Komentari

apatrida.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


 • Lastavica

  Hvala ti na objašnjenju nekih pojmova u koje dosad nisam
  zalazila, kao što je razlika između sunita i šijita.
  Imaš ti svoja sunašca, ta mila lišca, a sve drugo je manje važno.

  avatar

  21.07.2016. (11:10)    -   -   -   -  

 • sagittariusclassic

  ...Fino, no za današnje razumijevanje razlika između šiita i sunita, treba se pozabaviti i njihovim shvaćanjem Mahdija, dvanaestog proroka. To je nužno za današnje razumijevanje militantnog dijela islamista i opasnosti koje iz toga proizlaze... :)

  avatar

  21.07.2016. (11:42)    -   -   -   -  

 • stara teta

  izuzetan članak, odlično iznesene neke činjenice većini gotovo potpuno nepoznate. pogotovo jer su potkrijepljene tvojim osobnim saznanjima o situaciji. dragocjeno svjedočanstvo i tema o kojoj valoja, u današnjoj političkoj situaciji, itekako promisliti i odrediti neke svoje stavove. koliko god nam se čini da je naš kršćanski svijet daleko napredniji, (u mnogim stvarima sa strane jednakosti ljudskih bića svakako!), toliko nam se stravičnije prikazuju "oni drugi", no sve je to samo žalosna slika višemilenijske politike otimanja teritorija i vladanje resursima i ljudstvom. samo što o nekim detaljima, povijesnim i sociološkim znamo manje. ta nedavno nam se činilo da je rat u evropi totalno nezamisliv, a gorko smo se prevarili. prevladali su plemenski mentalitet i koljački nagoni, stvarajući još veću koncentraciju suprotnosti i neelastičnosti. jer, može se do beskraja neki potez opravdavati i kamuflirati vjerom, religijom, "zakonima univerzuma", ovo-ono, (nakon dugog vremena ucjepljivanja nekog stava od malih nogu usvajamo određene parole uopće ne razmišljajući i ne preispitujući ih, nego ih smatramo najispravnijim opravdanim obrascem, zdravo za gotovo), iza svega je želja za moći, vlasti, kontrolom i nekim osnovnim ciljem očuvanja vlastitog plemena, klana, obitelji. to što se sve opravdava rodoljubljem, nacijom, vjerom jedinom pravom, pravdom, pravom, prirodom stvari, bla, bla, samo je drugačije imenovanje, kao oppravdanje za postupke. izravni diktatori ne čine čak niti to! nego izdaju naredbe. a drugi slušaju i izvršavaju.

  avatar

  21.07.2016. (14:19)    -   -   -   -  

 • neki peti

  pedeset godina života nisam morao razlikovati šiite i sunite, pa mi ne pada na pamet sada ih razlikovati. europa nije stigla nikuda po zaštiti ljudskih prava, upravo suprotno, ljudska prava nisu nikad bila na nižim granama, u toj i takvoj europi je tamnica i koljačnica, gotovo svakodnevno u njoj ljude ubijaju bombama, sjekirama, siluju žene, upadaju u kuće i vlakove, na koncerte i manifestacije i sve se to zataškava, kao da se ništa nije dogodilo, a sve u ime popularnosti izvjesne ženturače, kakva je bila marija terezija, kojoj su hrvati trebali da je brane od najezde s istoka. čija se to ljudska prava zapravo štite? u ime čega i koga? treba li štititi minhen bojnu? nisu li hrvatski branitelji ostali u svojoj kući u jeku rata i branili starčad i one koji nisu izbjegli, nisu li branitelji stavili na kocku svoje živote za zaštitu svoje očevine.. a što se sada radi?? u ime tobožnje demokracije štiti se minhen bojna, koja će sutra, a već i jest, okrenuti koplja protiv koga? treba li pitati uopće, kad se zna.. protiv onog tko ti je dao utočište... europa je postala toliko gadno mjesto za život, upravo zahvaljujući glupim ženama, da je to nevjerojatno!

  avatar

  21.07.2016. (17:33)    -   -   -   -  

 • odmak

  sagittariusclassic,
  evo par osnovnih pojmova.
  Događaji poslijednih godina u islamskim zemljama otvorili su ponovo pitanje posljednjih vremena.
  Ako ti znaš nešto više napiši ili komentiraj i mene bi zanimalo.
  Wikipedija

  Prema Dvanaestnicima, uvijek postoji Imam vremena, koji je božanski imenovan autoritet za sve potanja vjere i prava u muslimanskoj zajednici. ‘AlÄ« je prvi bio Imam iz ove loze i, prema mišljenju Dvanaestnika, legitimni nasljednik proroka islama, a koga su slijedili muški potomci Muhameda preko njegove kćeri Fatimah Zahra. Svaki imam je bio sin prethodnog imama, sa izuzetkom Husayn ibn Alija, koji je bio brat Hasan ibn Alija.[1] Dvanaesti i posljednji imam je Muhammad al-Mahdi, za koga Dvanaestnici vjeruju da je trenutno živ i skriven prije nego što se vrati kako bi donio pravdu svijetu.[6]

  Svaka od tri ibrahimovske/abrahamovske religije (judaizam, kršćanstvo i islam) naučava o kraju vremena i njegovim predznacima, o dolasku osobe koja će na koncu svijeta donijeti istinski spas ljudskome rodu na cijeloj Zemlji, koja će imati božanski izun (duhovnu dozvolu) i moć da u tome uspije. U judaizmu to je obećani Mesija, u kršćanstvu ponovni dolazak Isusov, a u islamu to treba da bude jedan od potomaka poslanika Muhammeda, a.s., s tim da će to biti vrijeme u kojem će s Neba sići i pejgamber Isa, a.s. (Isus). Sve tri religijske radicije tako imaju neku vrstu apokaliptičke teologije koja uči o kraju svijeta, tj. bavi se tzv. eshatološkim pitanjima, kao što je u sve tri tradicije kroz povijest bilo perioda kada je ta teologija bila izuzetno popularna, kao i onih perioda kada ona nije bila „u modi“.
  Ono što danas posebno plijeni pažnju jeste da govor o Smaku svijeta, njegovim predznacima i skorom dolasku Spasitelja (Sotera), što dio je eshatologije poznat kao soterilogija, ponovno dobiva na svome zamahu. To se poglavito osjeća u nekim kršćanskim crkvama koje su mimo službene teologije Vatikana ali i glavnog protestantskog kola, kao i unutar muslimanskog miljea, i to onog kojem službena muslimanska teologija nije baš uvijek sasvim naklonjena.

  Kenan Čemo

  Tko je imam Mahdi?
  Prema legendi Muhammad ibn al-Hasan al-Mahdi rođen je 29. srpnja 869. godine u gradu Samari u Iraku, 120 kilometara sjeverno od Bagdada. Šijiti vjeruju da je u Samari imam Mahdi otišao u okultaciju. Vjeruju da nije preminuo već da ga je Bog sakrio kako bi se naklon dolaska ujedinio s Isom (Isusom Kristom). Ujedinjeni će izvršiti misiju kojom će na planet donijeti mir i pravdu. Prema vjerovanju, imam Mahdi konačni spasitelj čovječanstva i posljednji od dvanaest imama.

  avatar

  21.07.2016. (17:34)    -   -   -   -  

 • Lion Queen

  prekrasne plave oke :)) na baku :))

  avatar

  21.07.2016. (18:52)    -   -   -   -  

 • sagittariusclassic

  @ Odmak, po onome što sam pročitao uglavnom u zapadnim medijima ( gledam na to kao informaciju i ne uzomam ju kao zdravo za gotovo ), Šiiti vjeruju da će se pojaviti Mahdi, uzrokovati svjetsku kataklizmu, nakon koje će islam zavladati svijetom. Suniti pak, vjeruju da će prvo biti svjetska kataklizma, nakon koje će se pojaviti Mahdi i islamizirati svijet. E sad, takva zapadnjačka tumačenja su nastala u vrijeme vladavine iranskog predsjednika Ahmadineja, radikalnog islamiste, za kojeg su tvrdili čak da si je on umislio da je Mahdi (?!). Obzirom da je u to doba Iran intenzivno "zveckao" atomskim oružjem, teško je razlučiti da li je takvo gledanje na stvari obična zapadna propaganda, ili stvarno stanje. U svakom slučaju, volio bih pročitati mišljenje o toj teoriji nekog objektivnijeg i upućenijeg pripadnika islamske vjeroispovjesti...:)
  ps. ne oslanjam se na wikipediju, držim da nije baš vjerodostojna...

  avatar

  21.07.2016. (19:23)    -   -   -   -  

 • odmak

  Lastavica,
  Upravo zbog budućnosti te djece.

  stara teta,
  slažem se posve.
  Meni je trebalo puno vremena i još učim. Imala sam sreću da sam se rodila znatiželjna, da volim razgovarati, čuti druga mišljenja i putovati. Jako je važno dodirnuti i omirisati druge načine života. Jesti njihovu hranu. Vidjeti na djelu njihov svjetonazor,proniknuti u njihova učenja.
  Nikad do kraja. To je jasno.
  A onda masa. To zajedništvo koje ljude čini krdima. Prije nego su postali ljudi. (Obavezno pročitati, ako nisi) od Elias Canettia "Masa i moć" .
  Stvar je u tome da je Europa, a i mi prošla kroz ratove, razna razmimolaženja unutar sebe, osvajanja. U puno stvari je kriva. Ostavilo je to posljedice na cijelu kuglu zemaljsku, ali prošla je i kroz katarze. Danas je to gomila individualaca– uglavnom, iako ljudi naginju biti u masu i uistinu u krdu kad kao stampedo, više ne razmišljajući svojom glavom nego obično povedeni raznim luđacima, a oni imaju energiju i uvjerljivost, počine zločine.
  Mojem malom unuku nakon počinjene psine, nagovoren od jednog starijeg dječaka, sam rekla ( i mama i tata) moraš misliti svojom glavom. Odgovorio mi je: Ali, ako ja to ne napravim ( što mu ta grupa djece zapovjedi) oni se ljute na mene i ne žele se sa mom više igrati.

  Puno treba raditi na ljudima da postanu ljudi- ono što se pod pojmom "biti čovjek" podrazumijeva. Jer moja istina, ne mora biti tvoj istina. Te male istine samo rubno dodiruju Istinu koja je istina za svakog Čovjeka.
  A o nečovječnosti onih koji zgrću kapital – novčani, slavu, moć i druge vrste kapitala vjeruj mi gadi mi se razgovarati.

  neki peti,
  Ima puno gadnijih mjesta za život. Upravo tamo gdje žene zovu ženturaće.

  lion queen,
  Ja sebi isto tako laskam, ali ima u obitelji puno lijepih plavih očiju. I mama joj ima plave oči.

  Sagittariusclassic,
  I ja pročtala. Ima oko pojave mahdija raznih mišljenja.
  Ni ja se previše ne oslanjam na Wikipediju osim u osnovnim podacima. Kad se rodio, umro, gdje je živio. Ali postoje članci iz raznih časopisa. S hrčka na pr. gdje je vjerodostojnije.
  U komentaru sam stavila autore.

  avatar

  22.07.2016. (10:17)    -   -   -   -  

 • stara teta

  na žalost, čovjek je društveno biće, biće čopora, i u nekim fazama odrastanja silno želi biti prihvaćen u tom čoporu, želi postatio dio sebi sličnih. s druge strane, u tom istom čoporu nastoji se na bilo koji način istaknuti, da i drugi znaju da postoji, da vrijedi, da je, evo, tu. nekima su takvi imperativi vječno iscrpljivanje, stvaranje lažnih umjetnih vrijednosti, bilo pred sobom ili pred drugima. a onda roditelj, brigatelj, volitelj, votever, na vrijeme i u pravi tren treba štićenika, drago biće, poticati, usmjeravati, podučavati. dok ne stekne dovoljno znanja, iskustva i osobne hrabrosti da misli samo svojom glavom. nitko nije otok i bolje nam je u čoporu, zar ne, no oformiti svoju osobnost u pravoj i istinitoj mjeri, da, treba tu puno truda. zapravo, istina je uvijek jedna jedina, činjenice su činjenice, samo je stvar da li nam pašu ili ne, pa ih opravdavamo i tumačimo ovako ili onako. ionako živimo u nekom lokalnom svemiru gdje smo sposobni vidjeti samo ono što nam vlastito oko vidi do horizonta. a oni misaoniji znaju u tomu svemu upotrebiti i moždane vijuge. nije sve kako nam se čini. no sve je onako kako zaista jest, bez obzira kako nam se čini.
  oprosti ako štopiram diskusiju ili odlazim u digresiju, no misli me u ovo sparno vrijeme odvuku, da, mogu reći da me tvoje rečenice poprilično odvuku u nekim dodatnim smjerovima.

  avatar

  22.07.2016. (11:32)    -   -   -   -  

 • samo za vranju

  Pozdrav anđelima i tebi. Knjige baš ne čitam pa ne mogu ni komentirati.

  avatar

  22.07.2016. (11:59)    -   -   -   -  

 • sagittariusclassic

  ...Da, sve u svemu, radikalno tumačenje šiita može biti vrlo loša kombinacija sa posjedovanjem nuklearnog arsenala. Sva sreća pa su Ahmadineja gurnuli "sa strane"....:)

  avatar

  22.07.2016. (16:30)    -   -   -   -  

 • Likariju mu daj

  DA TI DOSADNO NE BUDE PA ZATO OVO IZNAD.
  NE MORAŠ SE ZAHVALJIVAT.

  avatar

  24.07.2016. (06:54)    -   -   -   -  

 • White Lilith

  ono o razlici između sunita i šijita nisam mogla čitati...ne mogu, ostalo - da.... blagoslovljena si svom unučadi (ne samo drugom:)) i veliki pozdrav ti ostavljam - uživaj u tome (ja se nadam jednom budem:))

  avatar

  25.07.2016. (19:00)    -   -   -   -  

 • Wiederda

  Krankheit

  photo Arschlecken_zpsxoockpzv.jpg

  Semper Contra nikad ne dangubi
  dok govedo guzicu mu ljubi
  on se nudi i istim uzvraća
  a na javnost pažnju ne obraća.

  Za Blog News

  Uredniče nesretniče
  blogosfera na te viče
  sam na blogu sranja pišeš
  dok blogove tuđe brišeš
  ti Blog News blogonjuzu
  i neukusni ljubiguzu
  ljubiguzu i prčiguzu
  blogosfera na te reži
  daj gubicu si zaveži.

  Sluša li te Lion Queen
  i njoj triba dobar klin
  da se barem malo smiri
  neke stvari da zažmiri
  sluša li te Annabony
  nek je đava s tobom goni
  tebe ću uz Semper Contru
  crnom đavlu dat na smotru.

  avatar

  26.07.2016. (10:02)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...