Komentari

hrvatskanizozemska.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Mama K

    Baš i sama razmišljam o tome ...moji idu spavati oko 8, pola 9, i to im je potreba....imaju 5 i 2 godine...i sama se zaprepastim kad čujem, ""I I oni hoće tako? Moj ide oko 23.00" ...Djeci san treba a 6 sati nije dovoljno nikako...Sami se bude oko 6, uglavnom..Hvala na lijepim postovima, rado Vas čitam...mama K.

    avatar

    10.05.2016. (09:59)    -   -   -   -  

  • Zlica

    To je jedna od stvari koja mi nije jasna. Ok, nisam roditelj. Sjećam se kako smo čoporativno nakon crtića išli u krevet. Tj. do crtića bi se igrali, crtić, večera, kupanac i krpanac :-)).
    Zašto se to promijenilo, pojma. Koliko znam školski dan i dalje počinje u 8.

    avatar

    10.05.2016. (10:12)    -   -   -   -  

  • Maja

    Zeljela bih samo pohvaliti ovaj blog.Ja sam dalmatinka ,a moj muz je norvezanin i svaki put kad procitam blog nasmijem se jer je jako slicno nasim iskustvima s malim razlikama npr norvezani posjeduju svoje nekretnine..Nadam se da ces nastaviti pisati...pozdrav

    avatar

    10.05.2016. (19:54)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    @Mama K i @Maja, jako mi je drago što vam se sviđa blog i ovakvi me komentari potiču da nastavim pisati. :)

    Veseli me kad se u onome što pišem i drugi prepoznaju.

    avatar

    10.05.2016. (21:26)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Dopadaju mi se tvoji postovi, životni su.
    Nisam mama, ali kažu da je najljepši dio dana kad djeca odu na spavanje:))

    avatar

    11.05.2016. (09:39)    -   -   -   -  

  • Iskreni trol

    I dalje samm na strani NIzozemskih "pravila" i stila života. I sami smo vrlo sličo odrastali, jer kvrapcu, pa reda mora biti, al to ne znači da ga se uvodilo batinama već pokaznim vježbama.

    avatar

    11.05.2016. (10:03)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Odličan post. I mene užasava pogled na pospanu i nervoznu djecu u 22 sata navečer. Ja bih tim roditeljima poslala centar za socijalnu skrb. Kad su moja djeca bila mala, sve do recimo trećeg razreda osnovne škole, morali su u krevetu biti najkasnije u 20 sati. Do dizanja u 06.30 i pripreme za vrtić već je to bilo više od 10 sati sna, tako da ujutro nisu bili ni pospani ni nervozni. Isto tako bilo je i s podnevnim snom. Sin je išao spavati u 13 sati i sjećam se dva događaja u to vrijeme. Jednom smo u 13 sati bili kod djeda i bake u posjeti i malac je zaspao stojeći između mene i tate.. bio je na nogama, nije bio oslonjen na nikoga i samo je zaspao :))) Drugi put sam se s njim zatekla u to vrijeme na Korzu u Rijeci, u sekundi je legao na pod i htio zaspati :))) Bili su to smiješni događaji, ali to je ta dnevna rutina, o kojoj govoriš. Jednostavno, imali su rutinu, koju sam i ja morala poštivati :) Naravno da se takva djeca bolje razvijaju od ostale djece, koja imaju nered u životu. Moji su oboje završili fakultete, bez da sam ja imala ikakve veze s njihovim zadaćama. Bili su samostalni i napredni. Zato nek se nitko ne žali što mora učiti s djecom i pisati im zadaće, kad ih nije prethodno naučio na rad, red i disciplinu.

    avatar

    11.05.2016. (12:44)    -   -   -   -  

  • žnj

    Ja svog stavim na spavanje u 8 i on je budan do 9-pola 10 i vrti se jer mu se jednostavno ne spava. Stoga sam odustala od toga i ide spavati u 9. Budi se u 6,30 kenjkav ali se brzo razbudi. Ni ja sama kao dijete nisam išla spavati u 7-8, već najčešće 9-10. Lionqueen - Nitko sa mnom nikada nije učio, sve razrede do jednog i fakultete sam završila s 5. Jednostavno ne vrijede ista pravila za sve. Jasno da dijete treba potjerati spavati a ne čekati da se onesvijesti ali u konačnici svatko je svoja individua.
    Nad bosim nogama, propuhom i normalnim obrokom u 6 tek se standardno zgražam, snebivam i križam :)

    avatar

    11.05.2016. (19:11)    -   -   -   -  

  • Usputna

    Ajde, muke ti, ko da je ura od spavanja glavni faktor koji utječe na uspjeh u školi. Ono, to nema nikakve veze sa inteligencijom koja je nasljedna, nego je isključivo zasluga roditelja koji dijete uredno stavlja spavat. Moš mislit. Hvalite me usta moja kada tuđa neće. I ne, ja nemam djece, ali sam bila dijete, i u mojoj obitelji nikad nije bilo neke stroge rutine, pa smo svejedno i ja i brat teške deficitarne fakultete završili i nikad nam roditelji nisu ništa pomagali ili domaće s nama rješavali. Nisu ni mogli, jer već od viših razreda osnovne ne bi znali gradivo, obzirom da su sami bili slabo obrazovani. Ajde ne filozofirajte, lako je drugima solit pamet kad ti se dijete od sebe nađe da mu ide škola.

    avatar

    11.05.2016. (19:32)    -   -   -   -  

  • Sanja

    Tacno tako. Svaka cast na tekstu, potpuno se slazem. Ko je ikada citao o prirodnom bioritmu dece i snu kod dece te znacaju odmora za malo dete, moze samo da zakljuci isto sto i vi u tekstu. Vasa su deca srecna, za razliku od brojnih svojih vrsnjaka.
    Nasa dece slicno lezu, stariji u 20h, a mladji oko 19h. Starijeg ne budim za vrtic, sam ustaje u 07h kao sat. Mladji se budi malo posle njega.

    avatar

    12.05.2016. (14:06)    -   -   -   -  

  • Beba

    Ja se više čudim što su djeca sve manje na majčinom mlijeku barem prvih šest mjeseci, što im se prvih mjesec dana turi duda varalica, boćica ili adaptirano mlijeko, nego ono što nam priroda daje.
    Djeca su posebna, svaki ima svoj bioritam, karakter, naslijeđene gene, okruženje u obitelji i društvu i štošta drugo.

    avatar

    13.05.2016. (07:48)    -   -   -   -  

  • Sasha

    Živim u Nizemskoj vec 25 godina i rekla bih da je situacija upravo obratna. Nizozemci djecu stavljaju rano na spavanje je im se, grubo rečeno, ne da baviti djecom. Mnoga od te djece kući dolaze tek oko 18.00 sati (jer nakon škole ostaju u izvanškolskom boravku) što znači da s roditelji s njima provedu samo 1-2 sata dnevno budući da ih već oko 19 -19.30 sati šalju na spavanje.
    Osim toga, ne čitaju svi Nizozemci djeci priče prije spavanja. Pošalju ih u krevet, ugase svjetlo i požele im laku noć. Djecu ostavljaju samu u svojim sobama vrlo rano, neki čak dok su bebe. (Ostavljanje dvomjesečnih beba u jaslicama također je najnormalnija stvar.)
    Osobno mislim da je bliskost djeci važnija od dugog spavanja. Nizozemci nisu bliski sa svojom djecom, stoga ne čudi da djeca, kad odrastu, roditelje viđaju svega 2-3 puta godišnje, obično za rođendane i Božić.
    Uvijek mi je bilo važno da moje dijete ima zdrav ritam spavanja I da spava dovoljno ,no nikad mi nije padalo na pamet da ga tjeram da spava 12 sati dnevno. Mnogobrojna straživanja su pokazala da nekoj djeci prirodno treba manje sna, dok je drugoj potrebniji dugotrajniji odmor.
    I sasvim mi je ok da mi je klinac ljeti duže budan , pogotovo dok smo Hrvatskoj jer su ljeta u Hrvatskoj, kako on veli, najmirisnija. Ima mnogo stvari zbog kojih Nizozemcima skidam kapu, no odnos s djecom nije jedna od njih.
    S 2-3 mjeseca u jaslice, s 4 godine u prvi razred osnovne škole … više vremena provedu s tetama i učiteljicama nego sa roditeljima. Nije nikakvo čudo što, kad odrastu, koriste toliko antidepresiva i što im najstarija populacija pati od kronične usamljenosti.

    avatar

    08.01.2017. (20:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...