Komentari

bartimejcroata.blog.hr

Dodaj komentar (61)

Marketing


  • bartimej croata

    Čitajući post evo šta 'uočih'.

    Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. 42Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. -govori Isus farizeju.

    Hmhm, sve na pet. I papa dao 50 000 $ za stradale u poplavama. Da sam ovu 'slučajnost' primjetio na vrijeme ubacio bih u post.

    avatar

    24.03.2016. (19:30)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Evo ja ću te utješiti. Žensko sam i ne pada mi na pamet zauzimati u društvu neku drugu poziciju do one koju je Isus namijenio ženama. Meni je čast biti takva žena. Nema li majka Marija najveću moguću čast, biti mati Isusu?! O kako je to velika čast, koja je pripala upravo ženi.
    Ne sviđa mi se to što Papa mijenja ono što se dvije tisuće godina prenosilo s koljena na koljeno u istom obliku i kao takvo i održalo našu Crkvu stijenom. Uopće mi se ne sviđa kad si bilo tko uzima za pravo mijenjati smisao onoga što je Isus imao za reći. S kojim pravom uopće? Čudan mi je taj Papa, zbilja čudan.

    avatar

    24.03.2016. (19:54)    -   -   -   -  

  • tignarius

    Barti
    mene ti više brine kruh od kojeg živim
    si videl i Đokovića napalo, kaj je neš rekel da ženski i muški nisu isti
    drznik jedan

    a naš klub skroz muški
    jao si ga nama

    ne bojte se za Papu
    kaj ti jedno pranje
    eno danas prao "izbjeglicama"

    (Barti, obriši onaj prvi meni ovi genijalci s bloghr ne daju)

    avatar

    24.03.2016. (21:34)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @lionice, zbilja si me utješila. Operem ti ruke i poljubim ih. To će biti ok, kaj ne. Dobro si rekla za Bogomajčinstvo. To je dar iznad svih darova.
    @tigi jesi vidil one likove kojima je prao noge. Kod jednoga sam vidio takvu oholost da je to prestrašno. I sad će se ta oholost samo uvećati. Jadni čovjek. Puno muslimana je oholo jer misle da vjeruju u jednoga Boga. To jednoga oni promatraju na zemaljski način. I da oni posjeduju istinu. Ne uče ih da istina treba posjedovati njih. Ali kako će istina nekog posjedovati ako nije istina. Ali o tome ću drugom prilikom. Moram ići dalje jer cilj ovoga klauna od pape je otvoriti put za ređenje žena.
    PS. Muslimani su naša polubraća a ne braća, to ovaj papa ne kuži. Ko da nikad nije čitao bibliju. Vidjelo mu se na licu da je sretan. On stvarno voli sve osim katolika. Nas nimalo ne podnosi. Mislim da nije dobro podnio svoje redovništvo.

    avatar

    24.03.2016. (23:40)    -   -   -   -  

  • tignarius

    pažljivo

    avatar

    25.03.2016. (09:50)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @Tigi, to bi bila naj vijest desetljeća ako se papa uskladi sa Pologom vjere.
    Evo sa Bitno net jedne jako lijepe znanstvane novosti
    http://www.bitno.net/vjera/kako-je-znanost-potvrdila-videnje-marije -valtorte-o-torinskom-platnu-veronikinom-rupcu/#at_pco=smlwn-1.0&at_si=56f5 07af8a5ae31a&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1

    avatar

    25.03.2016. (10:50)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    Stvar ukusa. Ti bi rajše pral noge muškima, ja nekak naginjem na puce. Noga nije samo stopalo, ima se tu kaj delat ... ;)

    avatar

    25.03.2016. (19:39)    -   -   -   -  

  • geomir

    @lavice, a ča se moglo dogodit da koji apostol rodi Isusa,
    pa da otme tu čast jednoj ženi !??? :-))

    @barti, kako se radi o "denarima" sigurno su ti dužnici bili Makedonci!! :-))

    A zapravo san doša čestitat sritan Uskars!!

    avatar

    25.03.2016. (22:44)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    I tebi @geo sretan Uskrs-državni blagdan, kao i @blogiu kojem ne bi pomoglo ni da ga vatrogasci 'operu' sa šmrkom.

    Dragim kršćanima koji noseći svoj križ idu za Kristovim Križem i koji razapinju sa Kristom svoje strasti na Križu i koji preziru svijet čime im se noge manje prljaju- sretan Uskrs.

    Puno sam stvari zaboravio reći kao npr da se treba vratiti tradicija da se samo svećenicima peru noge. Treba isključiti i nas laike, a žene i ne do Bog muslimane ili hinduse i ostale, o tome se ne smije ni misliti, pa to bi bilo ismijavanje Kristova evanđelja što radi ovaj papa koji to zapravo nije. Danas je papa Petar apostol.
    Koji je bio stanovnik Kafarnauma a pogleć opet šta piše (u trećem citatu iz posta) o Kafarnaumu. Tko može da shvati neka shvati.
    I PRAŠINU vašega grada, koja nam se NOGU uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!' 12Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu." 13"Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već, sjedeć u kostrijeti i pepelu, činili pokoru. 14Ali Tiru i Sidonu bit će na Sudu lakše negoli vama. 15I ti Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti. 16Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire.-----------------------

    avatar

    26.03.2016. (00:23)    -   -   -   -  

  • bea

    sretan Uskrs!

    avatar

    26.03.2016. (13:30)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    @bartić
    Ak me nemreju oprat, nek bar tebe malo razbude i razbistre. Da (uz sirenu) ne dojdu za badav ;)
    Sretan Uskrs i drž se :)

    avatar

    26.03.2016. (17:02)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @bea, hvala i tebi puno uskrsne radosti nade i ljubavi.

    avatar

    26.03.2016. (17:43)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @barti
    "prat" ćemo ih poslije Uskrsa
    sad ti samo Sretan Uskrs!

    avatar

    26.03.2016. (22:18)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Sretan Uskrs, Barti :)

    avatar

    27.03.2016. (15:39)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @tigi, bome ćemo ih 'prati'. I tebi sretan Uskrs.
    @lionice, raduj se jer uskrsnu Gospodin, nemoj biti tužna što te napadaju:)

    avatar

    27.03.2016. (22:55)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    " ... bome ćemo ih 'prati'.

    Oš to onda kosom brisat? Jesi to kad probal, posebice nešto "nauljeno". Ne briše, a mljackavo, a? Al se linja ... ;)

    avatar

    29.03.2016. (15:09)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Ccccc, kakva upućenost ;)

    avatar

    30.03.2016. (00:26)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    Nego kaj! Super za razmrljat. Ko kist jako popularno ... ;))

    avatar

    30.03.2016. (14:47)    -   -   -   -  

  • Svjetlo

    Veoma mi je zao sto je doslo do velikih elementarnih nepogoda prilikom papinog pranja nogu zenama, no ne znam ni ja to drugacije protumaciti nego kao znak od Boga. Bog ima svoj poredak kojeg je potrebno postivati sto ne cini nas zene manje vrijednima. Nadam se da ti je bilo lijepo za Uskrs i pretpostavljam da znas tko sam to jest da sam nekadasnja "nevjerojatna" i da imam potpuno novi blog i biti ce mi drago da me posjetis na mom novom blogu. Hvala unaprijed!

    avatar

    02.04.2016. (15:31)    -   -   -   -  

  • Svjetlo

    A posebno me sokiralo to sto se radi o zenama maloljetnicama.

    avatar

    02.04.2016. (20:38)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @svjetlo, šokiralo i mene, još se nisam oporavio.

    avatar

    03.04.2016. (01:05)    -   -   -   -  

  • karate kid

    @barti evo neko vrijeme listam tvoj blog i ne razumijem od kuda tolika količina ogorčenosti prema Papi. Svaki njegov korak važeš, svaku reakciju propitkuješ... ne razumijem?

    Neznam što bih mislio za tvoje postove, neki su ozbiljni, ali većina je smiješna (graniči s neozbiljna), način na koji povezuješ stvari na simboličkoj razini, način na koji komentiraš Bibliju.... za tebe je sve simbolika, neka skrivena poruka...(moram reći da poštujem tvoje mišljenje, možda se ne slažem, ali poštujem u smislu različitosti)

    Kako dolaziš do tih spoznaja?

    Molim te odgovori mi!?

    avatar

    03.04.2016. (07:09)    -   -   -   -  

  • Svjetlo

    @bartimej croata
    Upravo sam bila u crkvi i ispovjedila sam se. Od sada svako jutro idem u crkvu jer se ionako rano budim. Hvala na opsirnim i mudrim recenicama koje imas za mene :)

    avatar

    03.04.2016. (08:58)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @svjetlo, obradovala si me, samo se prepusti Gospodinu da te mijenja i sve će biti dobro.
    @karate, davno je počelo još kad sam bio jako mlad. Spoznaje su došle odozgor. Pokušavam voljeti Riječ svim srcem.
    Što se pape tiče ma ja sam ti blag prema njemu u odnosu na ono što vidim. Da ne sablažnjavam 'malene'. Već je nekoliko dogmi 'srušio', osobito dogmu o spasenju. Za to su zaslužni i dvojica papa prije njega. Ali Benedikt je nedavno rekao da je to bilo nepotrebno. Morat će se Crkva vratit svojim korijenima i suprotstavit se svijetu koji nezaustavljivo srlja u duhovnu i fizičku propast. Papa ne smije biti popularan u svijetu koji slavi grijeh. Mislim, daj pošteno kaži kakav je to papa kojeg cijeni svijet. E ako ga cijeni nitkov poput Eltona Johna i diže ga u nebesa, ja ću ga opominjati (to je Isusova zapovjed da opominjemo jedni druge) strogim komentarima za koje sam siguran da su u istini. I šta to znači milosrđe bez pravde, pa kakav je to papa koji ne zna da je Pravda atribut Božji kao i Milosrđe. Da ne spominjem njegov nejasni i nerazgovjetni govor kojim relativizira mnoge pojmove utvrđene kanonskim dogmatskim dekretima. Itd.
    Vratit ću se na spoznaje. Ovdje još nisam (možda manji dio) prezentirao spoznaju da je Bog ne samo trojstven nego i sedmerojstven. Evo danas je na Misi čitan početak Otkrivenja (Apokalipse). Ta spoznaja je baš vezana za današnje čitanje zato je spominjem. Možeš mislit kako bi muslimani dočekali takvu spoznaju kad ne trpe niti razuniju istinu o Presvetom Trojstvu. Taman kao da je teško uporediti oca obitelji kao sliku Oca nebeskog, majku kao sliku Duha Božjeg, a djecu kao sliku Sina Božjeg. Ja sam konkretno tu spoznaju proširio na djecu i to je vezano za Božju sedmerojstvenost.
    Kužiš li zašto neke muslimanke nose burku. Ne samo zato što je muž štiti od pogleda neznanca nego i zato što ona ne postoji u smislu slike Božje. Obzirom da tamo kod njih u vjeri ne postoji Trojstvo. Sakrivenost lica zapravo daje poruku nepostojanja. Zato su u nekim njihovim kulturama vrjednije deve i kobile od žene. A to se bome slaže i sa desetom zapovjedi iz židovskog Mojsijevog Zakona Božjeg. Gdje se kuća spominje zajedno sa ženom i nekim domaćim životinjama. Sve je to promjenila katolička vjera koja je veoma uzdigla dostojanstvo žene. I sad ovi priglupi eu liberali misle da ne treba spomenuti kršćanske korijene u EU dokumentima. Primtivci i ne razumiju koliko je zapadni svijet( katolicizam) superioran u odnosu na ostale kulture. Zato se trebamo truditi, kad već imamo internet da liberale nečem naučimo. Makar povijest.

    avatar

    03.04.2016. (18:44)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    HM hm, isprika ali moram prenijeti komentar sa bloga @svjetlo i sjena, jer sam uspio na kratak način opisati odnos grijeha, kazne, kajanja i milosti. Haha što je dobro kad te netko 'izazove'.

    @johannes, evo i ja ću malo nietzscheovski reći da sam grješan. Ali ću i pavlovski (taržanin) reći da ne želim biti i ostati u grijehu jer grijeh nanosi bol i meni i drugima. Tj, borit ću se da što manje griješim.
    Ljudska slabost je sklonost grijehu i ona ne mora voditi u grijeh, ako je sklonost nadvladana Milošću. Zakon Božji (Mojsijev) ima ulogu dati točnu spoznaju grijeha, ali nema snagu zaustaviti poriv na činjenje grijeha tj nanošenja moralne štete i boli i sebi i drugima. Poriv na činjenje grijeha može zaustaviti milost Isusa Krista. Ni milost Bude ni Muhameda ni Krišne nego milost Isusa Krista. Koji je daje onima koji se kaju za grijehe. A daje ju na način da kaže Ocu- Nemoj kazniti ovog čovjeka, ja sam trpio za njega i unaprijed primio kaznu za grijehe, pa nek mu se to uračuna. Dakle, Bog nije samo milosrđe nego je i pravda, a za tu pravdu Isus je bio razapet na križu.
    Kakvu ja korist imam od ovoga što sam rekao?
    Ako sam rekao istinu, Bog istine će me nagraditi. Od ljudi ne želim nikakvu korist, niti slavu.
    Istina oslobađa i uvijek je ugodna. a svaka relativizacije istine i zamagljivanja pojmova ne mora biti ugodna osim ako se shvati kao šala.

    Zato je klanjanje idolima u konačnici proizvod dugotrajnog procesa moralnog kvarenja. Kvarenje može dostići razinu ruganja Bogu a onda mogu nastati i neke 'zagonetne bolesti poput homoseksualizma koji je materijalizacija grijeha klanjanja idolima. Ovo je samo jedan primjer kako se sve može grijeh materijalizirati.
    Oprosti što sam neka tvoja razmišljanja stavio u neke gabarite nakon što si ti neka moja razmišljnja stavio u gabarite spočitavajući mi na skriven način puko moraliziranje. Pusti drugima da ocjene da li moraliziram, ili hoću nešto protumačiti na korist sviju. Tko tebi brani da se isključiš iz te koristi, ako ti se čini da je štetna.
    Nekad dobar savjet znači puno. Ili možda dobar savjet više i ne postoji u civilizaciji koja sve dobro relativizira i koja dobro proglašava zlom a zlo dobrom.
    Neću više (ali ni manje, ako se ponovi)
    PS. Nadam se da sam bio pavlovski trezven.

    avatar

    03.04.2016. (23:44)    -   -   -   -  

učitavam...