Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • gogoo

    Znam tko je, kažu da je najveći, i pola Europe je drhtalo, a mislim i da je indijska titula mogul po njemu .

    avatar

    16.03.2016. (23:04)    -   -   -   -  

  • jelen

    heh da, nije jako teška zagonetka :-)
    I naziv "moghul" je nastao od imena slavnog naroda kojeg je on praktički sam svojom karizmom izgradio od rasutih stepskih plemena.

    Iako treba reći da vrlo vrlo daleko su oni vladari koji su se u povijesti nazivali Moghulima već bili od izvorne baštine od koje to ime vuče korijen.

    avatar

    17.03.2016. (00:09)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jel to izvještaj s neke Planete Majmuna!?
    S Planete Koljača?
    S Planete Ubij pod Božjom Zastavom?

    .......

    avatar

    17.03.2016. (02:06)    -   -   -   -  

  • odmak

    Džingis-kan[

    Privid ili ne, čak se i privid materijalizira. Čovjek/čica jako treba paziti što piše, misli i kako djeluje.

    avatar

    17.03.2016. (08:36)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Coprnjica: raport s planeta Golih majmuna: business as ususal ;-)

    @odmak: misli se materijaliziraju u riječi i djela i prividi isto, ako ništa drugo to je barem sigurno.

    avatar

    17.03.2016. (17:14)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Uf, te greške prepisivača promijene smisao...

    avatar

    19.03.2016. (19:09)    -   -   -   -  

  • jelen

    Vodili su se prvenstveno onom što se babi htilo to joj se i snilo tak da... još su i bili začudno dobro informirani :-))

    avatar

    19.03.2016. (20:47)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Fascinantna je količina zla počinjena u ime Božje...

    avatar

    21.03.2016. (18:22)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Interesantno je koliko su muslimani u to vreme bili napredni (pogotovo pod Saladinom - a uporedi sa Ricardom 'Lavljeg Srca', koji je bio okrutni koljac) - a danas nikako da se izvuku iz ekstremizma!?

    avatar

    21.03.2016. (21:08)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Manga: to je neupitno što veliš i vječna tema sama za sebe.
    No ja nisam ovim poglavljem htio problematizirati križarske vojne same po sebi nego dočarati zbrkanu situaciju u Europi i na Bliskom Istoku u osvit Mongolskog carstva. Onaj za kojeg su Europljani začuli da je prešao Kavkaz s juga na sjever razvalio usput Gruziju, zagnjavio Ruse i Kumane u južnim stepama i onda se okrenuo i otišao natrag u nepoznato otkud je i došao, to je bio general Subutaj, Džingisov najjači vojskovođa u to vrijeme, bila je to prva mongolska ekspedicija u Europu. Isti čovjek je bio živ i dvadeset godina kasnije 1241. (Džingis je umro 1227.) onda je Subutaja Europa imala priliku pobliže upoznati kad je zajedno s Džingisovim unucima Batuom i Kadanom prošvrljao malo od Poljske i Njemačke do Jadranskog mora. Meni je Subutaj čak i fascinantniji od Džingisa, mislim da je sudjelovao u više bitaka na većem prostoru od bilo koga.
    A zašto su u vrijeme one prve ekspedicije (1221. g.) Europljani smatrali da Subutajeva vojska ide u bitke pod znakom križa, to je anegdotalni kuriozitet, njegovi su konjanici nosili simbol raskriljenog orla kojeg su svjedoci njegovih pohoda zamijenili za križ i tako je krenula tlapnja da s Istoka dolazi nekakav kršćanski vladar u pomoć križarima.
    Tako sam barem negdje pročitao (možda baš u knjizi iz koje sam sada uzeo ovo uvodno poglavlje, ne sjećam se više)

    No moja osobna pretpostavka je da su očevidci vidjeli kod Subutaja mongolski crni ratni "tug" na kojem je bijeli ornament, a koji može izgledati poput križa
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Khar_sulde.jpg

    A bijeli mirnodopski tug je i danas državni simbol Mongolije:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Mongol_tug.j pg

    @VladKrvoglad: "naprednost" je vrlo relativan pojam pa s tim moramo biti uvijek oprezni ali kužim što hoćeš reći. Puno bi se moglo o tome, a što reći ukratko, pa Turci su isto porijeklom stepski nomadski narod i oni su krenuli na zapad iz Mongolije par stoljeća ranije prije uspona Džingisovih Mongola... iako su u vrijeme o kojem govorimo Turci već bili islamizirani, ja ih vidim prvo kao turkijski narod, pa i taj njihov procvat i jednu vrst prosvjetiteljstva u određenom povijesnom razdoblju (u odnosu spram pomračene Europe toga vremena) gledam više kroz tu prizmu. Stepski nomadi Centralne Azije su bili željni znanja i kulture i upijali su sve jako brzo i sve potencirali svojom životnom energijom. Dok Europa je već duže vrijeme bila sjedilačka i duhovno inertizirana praznovjerjem tj. vjerskom zatupljenošću. Turci su se naposlijetku duhovno vezali za arapsku semitsku religiju islam, a Mongoli su par stoljeća kasnije našli svoju karmičku vezu s budističkim Tibetom, no izvorno svi su oni bili štovatelji onoga što je u stepi najjasnije vidljivo- Munh Heh Tenger (Vječno Plavo Nebo).

    avatar

    21.03.2016. (22:13)    -   -   -   -  

  • jelen

    @VladKrvoglad: u odgovoru sam se fokusirao na Turke jer su mi oni ipak donekle "bliži" zbog centralnoazijskog porijekla, kužim da si ti spomenuo Saladina koji je vladao u arapsko vrijeme prije nego su dominaciju islamskim svijetom preuzeli Turci, ali taj period mi nije naročito poznat.

    avatar

    21.03.2016. (22:44)    -   -   -   -  

  • stara teta

    prvo su mi na spomen crnog mora pali na pamet hazari, no oni su ipak carevali parsto godina ranije. onda: temudžin džingiskan. doduše, nije baš on, nego je vrlo blizu, njegov suborac koji je kasnije napredovao u genrala. o simbolima nisam previše čitala. no, o običajima tih plemena s golemih prostranstava ima jedna sjajna knjiga, homeric: monglolski vuk. daleko bolja od ove koja je sad u prometu preko tiska. doduše, ova potonja je možda opširnija i detaljnija s obzirom na povijesne činjenice i neke etnološke finese.

    avatar

    21.03.2016. (23:10)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Hvala ti na pojašnjenju povijesti s kojom nisam baš detaljno upoznat. Zato ću se vratit na generalne principe - za ideale ginu budale i nekom rat, a nekom brat. Jedna i druga poslovica govori da je rat stanje u kojem neki gube glave, dok se drugi bogate. Naravno sve to mora biti propagandno dobro upakirano u vjeru, naciju, ideju kao takvu i onda kojekavi jeleni (rogonje jel'te) ginu dok se ekipa iz debele pozadine pernati. Najbolji primjer toga ti je ovaj kopilan -> http://012station.blog.hr/2007/02/1622192364/mister-eight-procent.html
    I tako na tom principu, križari plaćaju prijevoz mlecima razaranjem kršćanskog starohrvatskog Zadra. Toliko o ideji oslobađanja svete zemlje i križarskim idealima kao takvima...
    Za kraj osvrnuo bi se na priče iz davnina. Danas u vrijeme kad je cijeli svijet jedno informacijsko selo, podvaljuju nam kojekakve spinove i pričam ti priču kroz mass-medije. Stoga se ne treba čuditi toj zabludi u vrijeme kad se priča širila od usta do usta. Ukratko što se babi snilo... to joj se i zbilo... ;)

    avatar

    23.03.2016. (21:47)    -   -   -   -  

  • jelen

    @stara teta: ovo je uvod iz kultne knjige "Džingis Kan" od Michaela Prawdina. Moj primjerak je hrvatski prijevod iz 1942. zato je i zvuči malo arhaičano, ali nisam htio mijenjati riječi. Kad sam bio mali imao sam i mačka Džingis-kana (jer se tako zvao i poznati mačak iz dječjeg igrokaza). 2010. u Mongoliji sam posjetio ovo čudo: http://www.kuriositas.com/2013/04/genghis-khan-rides-again-huge-statue-of. html ali nažalost nisam mogao prošetati kroz Džingis-kana i njegovog konja jer još nije bilo sve u funkciji, samo sam mogao izvana gledati i kroz prozore unutra :-((

    @Manga: kad sam nakon dugo vremena otvorio ovu knjigu i pročitao uvodno poglavlje ostao sam zapanjen kako je sve isto ko što je bilo u 13. stoljeću. Opet Europa je sva u tlapnjama, petlja se u Siriji i Egiptu koji su i ovdje spomenuti, današnja verzija križarstva je liberal-demokratizam, borba za oslobođenje ne Svete Zemlje nego Svetog Tržišta. Po meni ovo štivo opisuje odlično suvremenu situaciju i ništa se nije promijenilo od vremena rekla-kazala pričam ti priču od uha do uha i današnjih smartfona i interneta portala, foruma... ako išta danas je samo gore po pitanju propagandizma i kreiranja mišljenja. Ono što se danas očekuje od nas da vjerujemo o Americi, NATO-u, EU- to su takve svemirske fabule koje nadmašuju sve one srednjovjekovne fantazije o kralju Ivanu iz Indije i to nadmašuju ih za mnogo redova veličine :-))

    avatar

    24.03.2016. (19:27)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    Sretan Uskrs!

    avatar

    27.03.2016. (00:37)    -   -   -   -  

  • d

    Sretan Uskrs jelen.
    Danas sam se strašno najela, puf, puf...
    Idem sad razgovarati s cleverbot -om... zna biti i duhovit. :))

    avatar

    27.03.2016. (16:07)    -   -   -   -  

  • jelen

    @modrinaneba: hvala! I tebi također!

    @d: sretan Uskrs i tebi. Dobar ti je taj cleverbot, već sad bi mogao 85% blogera fino zamijeniti. A sad će nakon razgovora sa mnom biti još i pametniji!

    avatar

    27.03.2016. (19:43)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    hehe, poucen tvojim postovima, planiram odraditi neku dobru planinsku setnju. Na zalost, bice samo mojih skromnih fizickih mogucnosti - ali ubacicu poneki red plivanja na bazenu na Zlatiboru - steta samo da niko nije odradio bazen sa pogledom na sumu!

    avatar

    27.03.2016. (22:37)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Sretne Uskršnje blagdane!

    avatar

    27.03.2016. (22:46)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Jelenko druže... ništa se nije promjenilo jer su ljudi i dalje glupe ovce koje ne vide dalje od svog nosa i sa kojima je danas čak i lakše manipulirati sa kojekakvim spinovima plasiranim kroz mass-medije. Prije je kmet gazdi davao 1/9, a 8/9 proizvedenog je ostavljao sebi. Danas su ti isti "kmetovi" kao slobodni dok peglaju bankine kartice, voze bankine aute i žive u nekretninama na kojima je hipoteka. Rade ko robovi da bi živili tako kako žive. Nek ostanu bez posla gube sve.
    To ti je pravi smisao kapitalizma. Robovlasništvo v.2.0. Mediji im govore što moraju jesti, što oblačiti i što kupovati. Nosi se brandirano i bulji u pametni mobitel. Mozak im se ispire po svim razinama svijesti i puni kojekakvim nebitnostima iz života "slavnih" ili kojekakvih BigBrothera. Društvene mreže neću ni spominjati...
    Zato je sve isto. Jer su današnji ljudi još veće ovce nego što su bili ranije.

    avatar

    29.03.2016. (21:21)    -   -   -   -  

  • jelen

    @gogoo & VladKrvoglad: živjeli vi meni dragi planinoljupci!

    @Manga: lijepo veliš. I još nešto- ondašnji kmetovi znali su se ponekad i pobuniti i poskidati nešto velikaških glava, a današnji kmet, ako se drzneš nešto glasnije reći protiv njegovog vlastelina, će prvo tebi glavu skinuti- kakti da mu ne talasaš njegovu "trudom i radom" stečenu svakodnevicu... :-))
    Dosegnut je dakle savršeni ideal ovaca koje same sebe čuvaju. To je izvitoperen svijet, perverzan i posljedice će biti tome proporcionalne.

    avatar

    30.03.2016. (15:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...