Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • odmak

    Kako se to nama, običnom puku, čini jednostavno. Zašto ne pokucati na vrata i onako kao netko sasvim normalno, bez titula i obleke donijeti doručak i sjesti kao dva ljuda i porazgovarati. U Isusovo vrijeme to se događalo.
    Drago mije da si uočio važnost sastanka.

    Evo ti još nekih podataka u pokušajima približavanja svih svjetskih religija uključujući i Istočne.

    "Cijeli svijet i napose Amerika slavili su 1893. godine četiristotu obljetnicu ”otkrića” američkog kontinenta. Tim povodom bila je priređena u Chicagu svjetska izložba. Slavlju su se pridružili i pripadnici brojnih religija svijeta koji su u Chicagu od 28. kolovoza do 5. rujna iste 1893. godine održali ”Parlament religija svijeta”. Njemu je predsjedao tadašnji katolički kardinal Bostona James Gibbons (1834.-1921.). Od nekršćanskih vjerskih uglednika sudjelovao je neohinduist Vivekananda (Narendranath Dutt, 1863.-1902.) koji je kao Indijac probudio zanimanje Zapada za hinduizam, a smatrao je da religije mogu pridonositi istinskom razvoju čovječanstva.
    O tom međureligijskom događaju izdana je i knjiga koja odiše optimizmom i vjerom u napredak kakva je bila svojstvena za kraj 19. st. Taj je susret dao odlučan poticaj međureligijskim pothvatima, kršćanskom ekumenizmu, te proučavanju religija na teološkim fakultetima."
    Možda si čuo za " Hansa Künga (Sursee, Luzern, 19. ožujka 1928.), rimokatoličkodi svećenika i teologaa, profesor ekumenske teologije u Tübingenu."
    Promicatelj dijaloga među religijama. Predsjednik Zaklade Svjetski etos."
    Upravo čitam njegovu: Svjetski etos za svjetsku politiku .
    Neću dalje nabrajati sve pokušaje približavanja. Jer, Bog je jedan, ali ono što je najvažnije bila bi solidarnost čovječanstva i svjetska etika.
    Čitala sam i sve što je kod nas prevedeno o Vivekandi. Zanimljivo i poučno.

    avatar

    09.02.2016. (08:22)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ odmak: da čuo za Kunga? Čitao ga! :) Ali, on u nakšim katoličkim krugovima jako slabo kotira, malne ga se drži heretikom...

    avatar

    09.02.2016. (20:08)    -   -   -   -  

  • j.

    kako ono bješe: zar sve to radi jednog starca, jedne žene i komadića hljeba?:-)
    razgovor je jedini put koji bi mogao dovesti do rješenja koja neće uvažiti silu, a u pitanjima iskrenosti i smislenosti morali bismo poći od sebe: koliko razgovora, djela ili misli dnevno bacamo u vjetar? institucije su djela čovjeka i kao takve nose na sebi sve pečate ljudi koji ih čine... lijepo si zaključio da će o svemu suditi budućnost, naravno - ako je bude...:-)

    avatar

    09.02.2016. (20:29)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Profa, zar više ne znaš biti uljudan pa odgovoriti na komentare? ;-)

    avatar

    10.02.2016. (04:47)    -   -   -   -  

  • odmak

    Crkva nije više zatvorena kao što je bila. Danas ga preporučaju na fakultetu. Iako, u Hrvatskoj je nešto drugačije, ali i naša je situacija specifična.

    avatar

    10.02.2016. (07:55)    -   -   -   -  

  • Sie ist Bestie

    Na muci se poznaju junaci.
    Ti si ovdje pao jer si jedno ništa,zato si izbrisao moj komentar.
    Pogodila te istina.
    Dobra kita tebi triba.

    avatar

    10.02.2016. (08:51)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano Aureliano: dragi Mariano (a bome i još neki komentatori), kriv sam, priznajem! Mogao bih sad nizati neka opravdanja, ali, bojim se da bih se samo još više zakopao. Stoga, računam na tvoju/vašu blagost i veliko srce koje zna praštati.

    avatar

    10.02.2016. (16:24)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Gesundheitlich: ?

    avatar

    10.02.2016. (16:24)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ako je Kiril upola tako obdaren Duhom Svetim kao naš vojvođansko-zagrebački Porfirije Perić, bit će to susret pun duhovne blagodati za sve. Kad bih bio zlurad, rekao bih da su se kršćanski poglavari prenuli iz drijemeža zbog "istočnjačke opasnosti" (iako yoga nema ništa što nema i katolička kontemplativna teorija i praksa - podrobnija bi analiza pokazala da su bogoštovne i duhovno probuđujuće prakse svih velikih religija zapravo na vlas iste, tek s drugačijom terminologijom, pa je čak i Toma Akvinski zagovarao ono isto što je u Indiji poznato kao vedanta i advaita). Nadam se i vjerujem da stižu bolji dani za čovječanstvo, da će Bog konačno zauzeti pravilno mjesto u ljudskim srcima.

    avatar

    10.02.2016. (21:52)    -   -   -   -  

  • da rezimiramo

    previše nadmudrivanja i filozofiranja (bez uvrede) sa istinom kako je OPROST vrlina mudrih i povlastica odabranih. lijep pozdrav

    avatar

    11.02.2016. (10:09)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: "...iako yoga nema ništa što nema i katolička kontemplativna teorija i praksa..."

    čemu onda yoga?

    avatar

    11.02.2016. (15:42)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    http://net.hr/danas/svijet/povijesni-susret-papa-franjo-zapoceo-sastanak-s -poglavarom-ruske-pravoslavne-crkve

    avatar

    12.02.2016. (21:35)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Stonesi imaju sve one bitne rock & roll elemente koje ima i U2 pa ipak nikom normalnom neće pasti na pamet da kaže: "Ako imamo Stonese, što će nam onda U2?" Postoje finese, postoje različiti senzibiliteti, postoje unutarnje duševne rezonancije s ovim ili onim; siguran sam da se i ti slažeš s mišlju da su raznolikost i različitost dobri i poželjni, a uniformnost i monolitnost društveno štetni. Tvoje pitanje "čemu onda yoga?" moglo bi se u istoznačnom diskursu proširiti i na slična pitanja: "čemu različiti redovi unutar Katoličke Crkve, čemu franjevci i isusovci, zar nisu dovoljni samo franjevci?" ;-)) Kad se tako postavi stvar, onda se jasnije vidi sva apsurdnost tvojeg pitanja "čemu onda yoga?".

    avatar

    13.02.2016. (14:58)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: možeš to i tako interpretirati. No, ako si napisao da "yoga nema NIŠTA što nema i katolička kontemplativna teorija i praksa", onda iz toga proizlazi da do istih "rezultata" možemo doći i ako prakticiramo katoličku kontemplativnu teoriju i praksu, dakle, logično, yoga nam u tom slučaju nije potrebna. Nigdje u svom komentaru na koji sam reagirao nisi spominjao "različite senzibilitete" i "unutarnje duševne rezonancije", nego si dapače podcrtao da su "duhovno probuđujuće prakse svih velikih religija zapravo NA VLAS ISTE, tek s drugačijom terminologijom". Kad se tako postave stvari, onda nije nimalo apsurdno pitati, "a čemu onda yoga?" Odnosno, tog mog lapidarnog pitanja ne bi bilo da si eventualno u prvom komentaru pojasnio da, unatoč tome što nema nikakve razlike između yoge i katoličke kontemplacije, tj,. da je to na vlas isto, ipak netko, zbog različitog senzibiliteta i unutarnje duševne rezonancije bira yogu, a ne, recimo, Keatingovu "sjedinjujuću molitvu". Ali nisi.

    avatar

    15.02.2016. (19:13)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ne treba sve nacrtati, nešto i mašti treba prepustiti. ;-) Pod "na vlas iste" mislio sam na stvarne i krajnje učinke, jer elementi prakse nikada nisu "na vlas isti", oni su uvijek samo srodni. Mislio sam da se to podrazumijeva. Osim toga, čekao sam ovaj tvoj odgovor kako bih mogao dodati: katoličke probuditeljske prakse, za razliku od onih istočnjačkih, mnogo su nedostupnije: čovjek mora pogoditi pravi crkveni red i unutar njega pravu "ekspozituru" tog reda pa se mora i zamonašiti i učiniti još trista čuda da bi mu se život tako poklopio da od probuđujuće katoličke prakse ima stvarne koristi. Sve je to mnogo dostupnije i lakše unutar nauka yoge (iako nerijetko upravo ta dostupnost znači i manjak dubine, no to je jedna nova tema).

    avatar

    16.02.2016. (18:08)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    …na veselje stotina milijuna, odnosno oko milijarde i po kršćanskih vjernika diljem planete (Hrvatsku i Srbiju da ne spominjemo)…
    Nisam sasvim siguran za narode u zagradi.

    …čime su ti dični muževi i formalno stavili točku na „i“ uznapredovalog procesa raskola jedinstvene kršćanske Crkve na pravoslavnu i katoličku verziju…
    … i postavili temelje za mnoge sukobe između tih dviju struja među mnogim narodima, a posebice između onih u zagradi.

    I trebat će u nadolazećim vremenima učiniti još mnogo, mnogo, mnogo više od jednog zagrljaja (ako će?) na aerodromu tzv neutralne (komunističke!!!) zemlje da bi oprali sve grijehe koji su proistekli iz raskola zbog kojeg su obje crkve, točnije njihovi sljedbenici cijepljeni mržnjom koju su posijali davni „političari“, tvorci raskola, počinili tijekom tih tisuće godina. No, narod bi rekao; svaki početak je težak ili svaki veliki posao počinje malim korakom.
    Samo da ne bude i po onoj narodnoj: prvi se mačići u vodu bacaju!

    P.S. Vrijedi to i za najavljeni 'zagrljaj' pape i nasljednika protestanta Martina Luthera.

    avatar

    16.02.2016. (18:16)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: ne znam ja što si ti mislio :) ... čini mi se da bismo mogli do u nedogled tjerati makove na konce, ono, veliko je pitanje što je kome dostupnije, ali, generalno, onaj tko osjeća stvarnu potrebu za transcendentim naći će praksu u kojoj god tradiciji se zatekao.

    @ semper contra: "Nisam sasvim siguran za narode u zagradi."

    Mislio sam da je moja ironija bjelodana.

    avatar

    16.02.2016. (20:23)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ma nemoj, baš sam ja u pravu, iako više ne znam u (s)vezi čega. :)) Kad si napisao "čemu onda yoga?", bio sam pomislio (pomalo čak i šokiran) da si protivnik yoge, u smislu klasičnog klerikalnog diskursa, pa sam zato tako reagirao. :)) U pisanoj komunikaciji nesporazumi su doslovno predestinirani. Znam, znam, nepotrebno je reći "doslovno". :))

    avatar

    17.02.2016. (15:42)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Mariano: da, naprosto si prebrzo reagirao, događa se to i meni :) ... ma, prerijetko komuniciramo, pa je i to pridonijelo šumu u komunikaciji. do čitanja!

    avatar

    17.02.2016. (17:18)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Možda je nisam primijetio zbog bolova u želucu koji me muče već gotovo dva tjedna :-)!

    avatar

    17.02.2016. (20:20)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ semper contra: ma, sve ok... nadam se da si bolje!

    avatar

    20.02.2016. (21:33)    -   -   -   -  

  • j.

    tresla se brda, rodi(l)o se niš...
    nakon dva dana opet su na naslovnicama bile nečije grudi ili krateri krmača u Siriji, kao da će nekakav tamo razgovor išta promijeniti...
    na kraju ispada da Džugašvili i nije bio u krivu kada je započeo onaj razgovor o divizijama... :)

    avatar

    13.03.2016. (10:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...