Komentari

broduboci.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • odmak

    Pojma nisam imala. A, ti po običaju,približio si nam ih fotografijom i riječima.

    avatar

    31.01.2016. (09:46)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    Istina je Odmak, tako se malo o tome zna, a radi se o autentičnom i posebnom događaju i na kraju krajeva - nematerijalnoj baštini, stoga ovim postom pokušavam barem malo ispraviti nepravdu

    avatar

    31.01.2016. (18:09)    -   -   -   -  

  • primakka

    jedanput smo naletili na ove mačkare s tim čudnim kapama, ko da smo došli u neko prošlo doba. drago mi je da se običaj održava!

    avatar

    31.01.2016. (21:28)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    o da, Primakka, to su bili didi- A to su ti susidi :-)

    avatar

    01.02.2016. (17:32)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Uobičajeno kad su tvoji tekstovi i fotografije u pitanju, samo pohvale.

    No ja ću ga iskoristiti za neka svoja razmišljanja o tome o čemu pišeš i o čemu su danas javljali u emisijama naših nacionalnih dalekovidnica – svetkovina Sv: Vlaha u Dubrovniku. Sticajem okolnosti, baš sam danas došao u Samobor, gdje će se slijedeći tjedan održati poznati Samoborski fašnik i na kojem će moja bolja polovica uživati, a meni će se opet javiti neke sasvim druge misli.

    Otkako su, naime, nastupila ova 'svjetla' vremena, iz 'mračnih' vremena su iznikle maškare i procesije. Ne tvrdim da ih nije, sporadično, bilo i u ta 'mračna' vremena, ali onda se na dalekovidnicama o tome nije ni zvonilo na sva zvona ni talambasalo svim bubnjevima. Paljenjem 'svjetla' te su manifestacije, koje s jedne strane vuku porijeklo iz poganskih vremena, a s druge strane vjersko-kršćansko-religioznih, zasjali u 'punom' sjaju.

    Što sam stariji to mi je prva, maškare, karneval, lakrdije, sve više primjerenija za djecu nego za odrasle, dok druga, procesije, nošenje kipova, svetačkih slika i svetih relikvija, sve više podsjeća na doba 'mračnog' vremena, ali ne onog iz vremena dvadesetog stoljeća, već onog iz vremena srednjeg vijeka.

    Oprosti 'brode', što sam ovaj tvoj lijepi tekst o jednom drevnom običaju iskoristio na ovako nedoličan način da bi iznio svoj sud, sud jednog, u život i ljude, razočaranog sedamdesettrogodišnjaka, kojeg nikakve maškare i procesije ne mogu ni razveseliti ni produhoviti.

    avatar

    03.02.2016. (20:20)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    Semper contra, ma ajde molim te, još najbolje da ti išta zamjeram, hvala ti na doprinosu. Zapravo, vrlo smo slični jer ni meni maškare kao maškare uopće nisu privlaćne, ali ovdje se radi ipak o jednom običaju koji, kako i sam kažeš, vjerojatano seže još iz paganskih vremena, a ima i te kako veze s tim životnim ciklusima ili cirkusima, ovisi kako na to gledamo :-) Još kad doživiš ovako nešto u autentičnim ambijentu, tada je zadovoljstvo još i veće.

    avatar

    03.02.2016. (20:28)    -   -   -   -  

  • da rezimiramo

    ...LIJEPE maškare

    avatar

    04.02.2016. (10:18)    -   -   -   -  

  • Outremer

    A, Brode, šta još dodati ovin tvojin slikaman, a i buletiniću teksta !!!?? Sad mi je jasno zašto mi je Großmutti smatrala mačkare jedinin pravin maškarama, a maškare prezirala do te mire da se ka dica nikada nismo smili maškarat. Fala ti na ovon komadiću Staroga kraja ! Adio!

    avatar

    05.02.2016. (08:30)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Ni'ko to ne zna k'o ti, predstavit najobičnije "mačkare" na način
    da ih svit zainteresirano isprigleda. U mom rodnom kraju se nekad
    mačkarani događaj odvija' na sličan način, no, koliko mista toliko
    i običaja. Iskreno, maškare baš i ne volim premda su u toj vrsti
    zabave poruke vrlo jasne. Uuuh, odužila ja, živio:))

    avatar

    05.02.2016. (18:44)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    Rezimiračice, dobro došla
    Unuče od vlaške Großmutti i draga Vrgorčanko - hvala :-)

    avatar

    06.02.2016. (21:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...