Komentari

obrucnabacvi.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • NEMA RAJA NA ZEMLJI

    Da je 1918. bio uspostavljen demokratski federativni režim (što Karađorđevićima nije bilo ni nakraj pameti), vjerojatno bi odnos između hrvatskog i srpskog bio drugačiji, izbalansiraniji, i takav bi kontakt vjerojatno na jednoj i na drugoj strani poticao snošljivost. Međutim, čim se srpski počeo nasilno nametati u hrvatskim krajevima, prvo u vojsci (već 5. prosinca 1918), potom preko državne uprave, preko udžbenika i drugih školskih knjiga, nije moglo biti govora o normalnom kontaktu između dviju jezičnih zajednica.

    avatar

    04.01.2016. (20:57)    -   -   -   -  

  • maslinapjesmaloza

    Odličan odabir!
    U ovom vremenu sveopćeg miješanja teško je obraniti i zadržati osobnost pojedinca i nacije, tako i jedinstvenost i posebnost jezika.
    Tim je veća zasluga naših hrvatskih jezikoslovaca koji su u vrlo teškim vremenima, a ni ovo naše nije ništa lakše, imali i imaju snage, odlučnosti i znanja ukazivati, pisati i odupirati se nasrtajima na jezik i kulturu hrvatskoga naroda,
    Čini mi se da mlade snage, mladost hrvatska, ima oslabljen sluh i osjećaj za te stalne bitke u očuvanju hrvatskoga nacionalnoga bića i daha.
    Ostaje utjeha da jedan pojedinac, svjestan i naoružan znanjem, vrijedi više od tisuću mlitavaca i poguzica.
    Čestitam doktoru Samardžiji na hrvatskoj snazi i inspiraciji hrvatske mu duše !!!

    avatar

    05.01.2016. (10:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...