Komentari

whiskybar.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Rambler

    Bojim se da je ovaj prikaz Matrix-a prilično pogrešan. Snaga prvog dela i njegova provokativnost je bila toliko velika da je nešto moralo da se učini u drugom i trećem delu kako bi se poruke iz prvog dovele do apsurda.
    "...da bi nakon života bili pretvoreni u bateriju...", Netačno!
    Ljudski organizmi se odgajaju i žive u veštačkoj materici ceo svoj vek jer svojim življenjem obezbeđuju potrebnu energiju energetskim bićima koja su osvojila Zemlju.
    Da bi to bilo moguće, u njihovu podsvest je ugrađen nekadašnji život na Zemlji sa svim svojim manifestacijama. Život u toj podsvesti kontrolišu računarski programi koji imaju pojavni oblik ljudi.
    Prvi koji se "probudio" i počeo da budi i ostale je izvesni Morfeus, koji je osmislio (iskopirao?) tehnologiju za prelaz iz svesti u podsvest.
    U podsvesti je i Proročište koje daje dublje uvide u svet podsvesti.
    Podsvest je aktivna u vreme spavanja a svest u budnom stanju. Svet budnog stanja je svet realnosti. Subjekti imaju priključak na spoju vrata i lobanje na koji se priključuju radi prebacivanja u stanje sna, podsvest. Povratak u svesno stanje i beg iz podsvesti je pozivanjem telefonskog broja, a telefoni sa linijama koje obezbeđuju bezbedno buđenje su raspoređeni u prostoru podsvesti.
    Neo je subjekt koji se budi i postaje neko ko može da kontroliše svoju podsvest i upravlja sobom u svetu koji kontrolišu energetska bića.

    Drugim rečima, Matrix predstavlja naš svet prikazan kao borbu svesti (realnosti) i podsvesti (život na bazi drugih vrednosti) koja nam se nameće. Matrix je opasan film (govorim o prvom delu) jer poziva na borbu protiv nametnutih stavova i težnji da neke druge vrednosti postanu važne a ne one koje svima obezbeđuju jednaka prava i jednake mogućnosti (kako bi se svako realizovao prema sopstvenim mogućnostima) i još puno koncepata za koje ovde nema dovoljno mesta.

    Ne čudi me što je nastala parodija na Matrix jer je te opasne ideje trebalo temeljito pokopati. Čak sam tako nešto očekivao!!!

    Antologijska scena iz Matrixa

    I mnogo bolja verzija "Creep"

    avatar

    14.12.2015. (21:58)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Jasno da imaju samo iskustvo lijepog života. Baš sam dodavao to pojašnjenje dok ste pisali komentar, međutim i dalje stoji ta poanta jer Cypher odbija istinu i konačnu svrhu, upravo radi lijepih iskustva. I baš je ta antiteza između ova dva filma, metrix teži univerzalnoj svrhi, dok zero theorem želi reći ljudima da uživaju u trenutku, jer ako žive samo za jednu ideju, propuštaju lijepe trenutke i zbog svrhe kojoj teže čine aktualni život i svaki dan besmislenim.

    avatar

    14.12.2015. (22:21)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Dodajem i jedan i drugi film su protiv korporacija koje kontroliraju ljude, samo ovaj drugi pokazuje kako ljudi mogu raditi besmislene poslove ako im se postaqvi neka svrha koja će doći u budućnosti. Zbog te svrhe koja tek ima doći osoba se neće ubiti, a da bi ostala živa i dočekala tu svrhu, raditi će sve poslove poslušno...itd.

    avatar

    14.12.2015. (22:26)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...