Komentari

tignarius.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • tignarius

    makar sam u gimnaziju išao 30 m dalje od današnjih njegovih dvora, ne sjećam se da smo ga i spominjali (mislim kao umjetnika..ali zato Džamonje i Murtići....)

    avatar

    23.11.2015. (17:03)    -   -   -   -  

  • annaboni

    Bila u toj rimskoj Crkvi sv.Petra u lancima i pitala se, zar dovijeka moraju njegovi zemsni ostaci biti tu

    avatar

    23.11.2015. (18:35)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Tigre štancas nove postove ko da radiš u tvornici, ostadoh u prošlom postu odgovoriti geomiru.

    Mi se geomire nadam se možemo barem oko nečega složiti. ovo što si ti pisao je o onoj trećoj opciji koju sam ja spomenuo i to sve stoji, usput bi te mogao pitati zašto bi mi bili prvi koji šaljemo radio signale, zar nije moguće da je već preko 2 milijuna godina na većem stupnju razvoja od našega, neka civilizacija npr puževa jel za pretpostaviti da su možda razvili neki brži način putivanja ili barem način mijenjanja okoline, npr planeta i zvijezzda, ako smo mi u par tisuća godina iako je zapravo sve u zadnjih 100 godina uspjeli da mijenjamo oklinu skoro pa mijenjamo klimu, pravimo umjetna jezera, otoke umjetne satelite koji kruže oko zemlje itd, postavlja se logično pitanje što bi se moglo učiniti u milijun godina ako se to učinilo u stotinu godina. Ili smo mi možda najrazvijenija civilizacija u svemiru ( jel to onda malo umišljeno) ili kada civilizacija dođe do određenbog stupnja razvoja sama uništi sebe ( npr nuklearnim ratom) ali zar nije čudno da od milijuna takvih civilizacija nijedna nije uspjela preživjeti.

    Ali dobro to su sve pitanja i pretpostavke ostavimo ih po strani uzmimo tvoje objašnjenje, može se ono prihvatiti, ali onda ostaje činjenica sa kojom se nadam se slažeš, dosad ne postoji znantsveni dokaz o postojanju izvanzemaljskog inteligentnog života, što ne znači da u budućnosti nećemo pronaći neki dokaz. Ostaje nam da imamo svoja mišljena i stavove ja sam ti kazao svoj stav, u redu je ako tvoj da postoji, ali znanstveno smo zasada bliži da nema inteligentnog života.
    Girodano Bruno je u svoje doba tvrdio da ima kao što i neki danas tvrde da ima inteligentni život iako ne postoje ni danas ni tada relevanti dokazi.
    Jedino što nam ostaje je da filozofiramo i teologiziramo, bavimo se pretpostavkama. To je i on radio, ali ta njegova filozofija je suprotna nauku Svete Katoličke Crkve kao što je i danas New Age nespojiv sa kršćanstvom.

    LP i BB

    avatar

    23.11.2015. (21:11)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Mi smo spominjali Klovića, a ovi drugi su tada bili "novi" pa još nisu stigli u udžbenike.
    @Voyager, za mene je pitanje o drugim svjetovima i inteligencijama otvoreno i to ništa ne minja našu sudbinu i smisao života.
    Ima teoloških mišljenja da "Novo Nebo i Nova Zermlja" iz otkrivenja obuhvaćaju sve stvoreno, živo i neživo, ali nama je objavljeno samo ono što je naša zadaća! O ostalome se možemo domišljati i istraživati. Mislim da to nije u suprotnosti s kršćanstvom.
    Svakako je loše što su mnogi u Crkvi u prošlosti smatrali da Biblija "pokriva" sva područja i sve dimenzije postojanja. To nisu smatrali svi niti je takvo shvaćanje bilo sadržaj dogmi.
    Protukršćansko u New Age-u je to što on zadire u shvaćanje odnosa čovjeka i Boga, gdje čovjeku pripisuje samodostatnost i računa samo na ovozemaljske užitke.

    avatar

    23.11.2015. (22:55)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Ja znan di su Grižane

    avatar

    23.11.2015. (22:56)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @sjećanje

    slažem se da to pitanje ne mijenja našu sudbinu, uostalom mi smo stvorenja i proučavamo sv ijet oko nas, a Bog ga je stvorio i sve oko nas, puno toga, za što još ne znamo i nismo otkrili. Zato nam služi znanost da otkriva i nova otkrića prilagođava čovjeku na činjenje Dobra.
    Ja sam u prošlim komentarima iznio da sa današnjim znanstvenim spoznajama nemamo nikakvih dokaza o postojanju vanzemaljskog inteligentnog života, a u sklopu teza da je Girodano Bruno bio znantsvenik koji je iznio znanstvene činjenice i zato bio spaljen. Ponavljam još jednom te n jegove tvrdnje ni dan danas nisu dokazane.
    Ja sam iznio pretpostavku po računu vjerojatnosti da je svemir baš ovoliko velik iz razloga da se na njemu može dogoditi negdje život, da smo mi svjedoci toga. Ja sam toj tezi najbliži, netko drugi može kod računanja preptopstavki kao što sam napisao uzeti drugačije početne uvjete u parametre veći broj pokušaja onda se govori o milijardama inteligentnih civilizaciuja. Zato sam se ja pitao gdje su tragovi tih civilizacija ili smo mi najnapredniji ali o tome se može raspravljati. Ima jedan isusovac koji smatra da možda postoji mnoštvo drugih civilizacija.
    Tada dolazimo do teoloških razmišljanja i o tome sam pisao u početnim postovima ali evo što sam pisao. Bilo bi nevjerojatno, skoro nemoguće, pravo čudo, suprotno mnogim SF filmovima, pretpostaviti da bi ti izvanzemaljci bili poput ljudi, jedino što bi im uši bile šiljate kao u Vulkanaca. Evolucija ima toliko mogućnosti razvoja da bi bilo krajnje nevjerojatno da se na nekom drugom planetu na kojem bi se pojavio život sve odvijalo na potpuno identičan način kao na Zemlji. Zato je vjerojatnije da bi u Andromedi evoluirala bića nalik na divovske puževe nego na Vulkance - ljude šiljatih ušiju ili Klingonce - ljude naborana čela.
    Ukoliko u Andromedi postoji planet inteligentnih puževa pitanje je imaju li oni dušu ili ne? Ukoliko su to inteligentna, samosvijesna bića koja komuniciraju, imaju svoju kulturu, civilizaciju, znanost, filozofiju, umjetnost, religiju, bilo bi besmisleno da Bog i njima nije dao vječnu dušu. Ako imaju dušu imaju li istočni grijeh ili ne? Pretpostavimo da nemaju istočnog grijeha i da žive u punini Božje milosti i tako redom na deset milijardi planeta, onda bi se postavilo pitanje zašto su samo ljudi na Zemlji pali u grijeh? Zar grijeh postoji samo na Zemlji, samo jednoj od deset milijardi nastanjenih planeta? I to bi bilo apsurdno.
    Ako s druge strane puževi griješe i imaju istočni grijeh, to onda znači da su morali postojati Adam-puž i Eva-puž koji su brstili zabranjenu ružićastu salatu u pužjem Edenu. Isus je dakle i za njih prolio svoju predragocijenu krv, ali kako oni to mogu saznati? Kako će znati da je Riječ tijelom postala i otkupila ih svojom krvlju ako su od Zemlje udaljeni milijune svjetlosnih godina? Osim toga krv za njih ništa ne znači jer oni nemaju krv nego nešto drugo. Znači li to da se Sin utjelovio i kod njih u obliku Isusa-puža i ponovo prošao okrutnu muku i smrt na način puževa i tako na deset milijardi nastanjenih planeta na deset milijardi različitih načina? Sve ovo toliko je smiješno i besmisleno da je jedini logični (teološki) zaključak da inteligentni puževi i izvanzemaljci ne postoje. Naravno ovo je opet samo moje mišljenje, a ja niti sam teolog, a niti sam znanstvenik, niti je ovo dogma Crkve. Mi smo u Objavi dobili sve bitno za naše Spasenje.

    LP i BB

    avatar

    24.11.2015. (00:03)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @voy
    majke ti jesi "opsežan" i temeljit..ha.ha
    pusti puževe i klingonce
    postove samo kopiram, da malo podsjetimo svijet na svećenike koji su bitno utjecali na našu stvarnost
    spremam Jeronima (samo za Dalmoše)
    @sjećanje
    tvojoj uviđavnosti nikad kraja
    pustite Gea meni
    @anne
    "ne pitaj mene"
    @fresh
    ne pravi se mulac, veći nego jesi
    a i di su te Grižane?

    avatar

    24.11.2015. (08:59)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    @Voyager, ovo:"...znanstveno smo sada bliži da nema inteligentnog života. Giordanao Bruno je u svoje doba tvrdio da ima kao što i neki danas tvrde da ima inteligentni život iako ne postoje ni tada ni danas relevantni dokazi. Jedino što nam ostaje da filozofiramo i teologiziramo, bavimo se pretpostavkama. To je i on radio, ali ta njegova filozofija je uprotna nauku Svete Katoličke Crkve kao što je i danas New Age nespojiv s kršćanstvom."
    Po ovome bi se moglo zaključit da je samo pomišljanje da su stvorene druge inteligencije (Osim duhovnih bića, anđela) bilo protivno nauku Crkve, a Nauk se bavi ( i treba da se bavi, to je prekasno shvaćeno!) samo pitanjem ljudskog spasenja i odnosa čovjeka prema bićima koja susreće u životu. Jedino me zanima je li Brunovo TEOLOGIZIRANJE proizlazi iz pretpostavki da postoje i druge civilizacije u svemiru osim ljudske? Ako ti je poznato razjasni jer ovako ispada da je svako ispitivanje prirodnog svijeta izvan nama poznatog grešno, a sigurno nije. Po meni ono ispitivanje kako je sa spasenjem i otkupljenjem drugih svjetova je teologiziranje koje bi nas moglo odvesti u krivom smjeru. Nisam proučila, pa te molim za informaciju!
    New Age je nešto sasvim drugo, ne ide u pitanja prirode i drugih svjetova, već je izravno povezan sa svetonazorom u službi globalnih moćnika i boga Profita.

    avatar

    24.11.2015. (09:16)    -   -   -   -  

  • geomir

    "....zašto bi mi bili prvi koji šaljemo radio signale,
    zar nije moguće da je već preko 2 milijuna godina
    na većem stupnju razvoja od našega,....."

    @putniče, nigdje nisam rekao da smo mi PRVI
    poslali radio signale u svemir!!
    Mi smo tek sada sposobni slati i primati signale (koje god).
    Poslane signale, zbog do sada kratkog dometa, nije vjerojatno
    da ima neko da ih primi.
    Naravno, sada bi mi mogli primiti neke signale poslane
    prije milijona ili milijardi godina, ali tu postoji problem
    ogromnosti prostora i bezbroja mogućih adresa pošiljaoca.
    Vjerojatno znaš da se na tome radi
    (program SETI, Search for extraterrestrial intelligence)

    "Girodano Bruno je u svoje doba tvrdio.......
    da ima inteligentni život ......
    ali ta njegova filozofija je suprotna nauku Svete Katoličke Crkve..."

    Bio je on pametan čovik i siguran sam da NIJE tvrdio!!!
    Ni danas se to (i mnogo čega drugog u vezi sa svemirom)
    NE MOŽE tvrditi!!

    Kako je i samo promišljanje o takvim prirodno-znanstvenim pitanjima
    u suprotnosti sa naukom Crkve, to je Bruno dobio što je tražio!!

    @sje, pa naravno da Brunovo promišljanje (teologiziranje) o pitanjima koja, i sama kažeš,
    ("......ispitivanje prirodnog svijeta izvan nama poznatog grešno, a sigurno nije.")
    ne bi trebala biti grešna!!
    Ali ondašnja Crkva je razmišljala malo drukčije!! :-)

    Nije to ni čudo, jer imam pročitano u knjizi Stevena Hopkinsa
    da je Papa Ivan II na sastanku s grupom znanstvenika u Vatikanu
    izrazio želju da ....
    "ne diraju i ne istražuju Big Bang, jer je to čin Božjeg stvaranja".
    (ovo nije citat, već govorim po sjećanju)
    I Stevan poentira, da je dobro da Papa nije prisustvovao predavanju
    gdje je on (Stevan) zaključio da Bog nije neophodan za događanja u svemiru,
    a pogotovo da je sretan da nije iz Brunovog doba!!

    avatar

    24.11.2015. (18:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...