Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • mecabg

    Već sam se oduševila sa onim plastični brod budućnosti...
    Onda čitam ratni... Zar ne planira ovaj planet ikad prestati sa ratovima??

    avatar

    19.09.2015. (13:37)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Na žalost, @Meco, vojni proračuni su danas u skoro svim državama najveći proračuni. Sve u ime obrane od neke vanjske opasnosti. To je tako. Pa onda barem neka se dio tih proračuna troši na istraživanja - svemira, materijala, tehnologija, lijekova, medicine koje se kasnije jako dobro mogu primijeniti u mirnodopske svrhe. Prvi svjetski rat nam je donio tenkove s pogonom na gusjenice, Von Braun nam je donio raketni motor, Hirošima nam je donijela nuklearnu energiju, Apollo nam je npr. donio teflon i tako dalje, nabrajanju nema kraja. Brojne inovacije najprije su primijenjene u vojsci i ratovima da bi se danas pokazale nezamjenjivima u našim životima.

    avatar

    19.09.2015. (13:55)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Elektroničarski gledano, pročitavši prve pokuse o njegovim svojstvima upotrebljivim u elektronici, materijal je "ludilo"! Krajnje je vrijeme da se npr. akumulatori, kondenzatori i baterije, pomaknu sa tehnologije koja se zapravo nije bitno mijenjala već sedamdestak godina...:)

    avatar

    19.09.2015. (15:11)    -   -   -   -  

  • Nestašni crni mačak

    Fuzija je još jako daleko od tehnološke primjene. Jedini fuzioni reaktor koji je u izgradnji kao prototip je ITER i predviđa se da će za kojih 50 godina moći proizvoditi struju. Njegove dimenzije su goleme. Ne vidim kako bilo tko misli da će tako nešto moći staviti u brod. Naravno, možda se desi čudo ali za sada stvari nisu baš optimistične za upotrebu fuzije.
    Proizvodnja grafena u velikim količinama i rukovanje tim 1-atom debelim materijalom su još daleko od industrijske proizvodnje. Situacija je nešto drugačija ako se misli na kompozitne materijale sa višeslojnim grafenskim sistemima. Ako je puno slojeva grafena na kupu onda se to zove grafit. Sveukupno, situacija s grafenom je vrlo slična onoj sa ugljikovim nanocjevima: jako puno očekivanja a relativno malo stvarnih aplikacija.
    Grafen u elektronici: nažalost grafen nema elektronski procijep potreban da bi se mogao koristiti u elektronici. Postoji veliki broj eksperimenata sa modifikacijama grafena s ciljem da se dobije neki prihvatljivi procijep (ideal bi bio silicijski) ali bezuspješno.
    Postoje ozbiljne mogućnosti u poboljšanju baterija i solarnih ćelija.

    avatar

    19.09.2015. (18:01)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Hajdemo ulagati u obrazovanje da barem naučimo kako se braniti od takve nemani. Bojim se takve plastike.

    avatar

    19.09.2015. (18:13)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Sagy i @Mačak, hvala na komentarima koji su informativna, edukativna i kvalitativna nadopuna posta.

    avatar

    20.09.2015. (00:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...