Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • fra gavun

    Zanimljiva analiza vođena zdravom logikom i volio bih kad bi ovo
    pročitali 'šatordžije' (mada to njima ništa ne znači) a posebno Vrhovna Komadantica.

    avatar

    09.05.2015. (00:31)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    A meni su 9. svibanj 1945. roditelji predstavili kao datum na koji su se
    upoznali...pa je dobio sasvim novu dimenziju.

    avatar

    09.05.2015. (07:23)    -   -   -   -  

  • Titoizam

    Tribalo ti je vrimena da pobrišeš sve moje komentare na par postova ispred ovog,bilo je i friških,zato si se i zadrža do ponoći.Zato onaj tvoj komentar kod mene na drugom a ne ovom blogu i postu da nis brisa komentare i prijavljiva urdništvu,jest lažan.Isbrisat ću ga.Nebi bilo loše da upitaš fratra,isusovca,benediktanca,dominikanca...bili te primili na ispovid za grišne postupke.

    avatar

    09.05.2015. (07:41)    -   -   -   -  

  • analiza

    9.svibnja sam se ozenio 1995 i taj Datum slavim na svoj nacin ....

    avatar

    09.05.2015. (09:57)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Od jučer do danas je nešto promijenjeno u slučaju Klemm : a davne 2007 (!!!) napravio je to i to, ali...tek se sad procesuira!

    Ma....sramota za ovo pravosudje kad počne "loviti" tek kad riba ojača.

    Čestitam veliki praznik slobode !

    avatar

    09.05.2015. (13:25)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Titoizam ili već kako se zoveš
    "onaj tvoj komentar kod mene na drugom a ne ovom blogu i postu da nis brisa komentare i prijavljiva urdništvu,jest lažan.Isbrisat ću ga."

    Prvo, boli me neka stvar što ćeš ti taj komentar izbrisati.
    Drugo, ja ne lažem, a ti izmišljaš. Zaista nisam tvoje komentare ni brisao niti te prijavljivao uredniku, no ti u to ne vjeruješ jer misliš da samo ti znaš istinu.
    Treće: obzirom da si se oglušio na moju, kulturno izraženu molbu u tom komentaru, da me ne čitaš kad me ne trpiš, ti se i dalje javljaš sa svojim komentarima koji pokazuju da, najvjerojatnije, tekstove uopće ili površno čitaš i ovaj blog ti služi samo da iskazuješ netrpeljivost prema onima koji su drugačiji od tebe.
    Četvrto: obzirom na sve to odlučio sam neko vrijeme brisati SVE tvoje komentare pa ma koliko mi to vremena oduzimalo.
    Peto: Ponavljam, okani me se ako ti to što pišem ne 'miriše'. Mogao bi se od mojeg 'smrada' ugušiti.
    Šesto: JE LI TEBI JASNO?

    avatar

    09.05.2015. (14:02)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Drugi svjetski rat se ističe u odnosu na ranije ratove po tome što je je jedna strana (nacifašistička) toliko loša (po svjetonazoru i po zlodjelima) da ju je upravo glupo podržavati 70 godina poslije. a mi pak koji podržavamo antifašizam činimo to iz čiste komocije, da bi pokazali kako možemo biti na strani good guys, ako ne sada onda barem prije 70 godina

    avatar

    09.05.2015. (14:50)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Luda vrimena, još luđi sudionici vrimena, uglavnom,
    nemam optimistična nadanja:))

    avatar

    09.05.2015. (19:40)    -   -   -   -  

  • U zvijezdama piše

    interesantna tema posta

    avatar

    09.05.2015. (23:37)    -   -   -   -  

  • Weteran

    Problem odnosa Hrvata prema 2. svjetskom ratu je višestruk.
    Nakon rata je ustanovljena diktatura. Da je Tito bio demokrat, možda bi stvari drugačije izgledale. Možda bi se danas i ponosili s time, možda bi se tijekom rata sama NDH raspala, možda...
    Ali problem je s Titovom vladavinom i ponašanjem nakon rata. Budući da se sjećam jednog tvojeg bloga prije par dana, jasno mi je da ti u tome ne vidiš problem. Ali mnogi vide.
    Druga stvar je bila što su se ustaše (bar na riječima i percepcijski) borili za Hrvatsku, a partizani za Jugoslaviju tj. Hrvatsku u okviru Jugoslavije. Bar je takav bio rezultat. I sad tu nastaje novi problem.
    Treća stvar je što je rat u Hrvatskoj bio bratoubilački. Braća su se nalazila na suprotnim stranama. I kako sad to sve slaviti? Kako slaviti pobjedu jedne strane nad drugom? Kad su obje "naše". Kako slaviti 09.05. kad u Hrvatskoj tada ništa još nije završilo? Nije li 15.05. bio Dan pobjede? Nije li kraj rata kod nas donio početak novog ubijanja?
    I onda dolazimo i do četvrte stvari. A to je da 45 godina nismo mogli znati pune istine o nekim događajima iz povijesti, da o njima nismo smjeli ni govoriti, da o nekim stvarima ni danas ne smijemo ni možemo istinito govoriti, nego baratamo sa mitovima i polulažima. Itd, itd....

    A što onda slaviti? Poticati nove podjele?Čeprkati po starim ranama?
    Pokazali smo da nismo u stanju raščistiti s tom prošlošću, drugi se s time bave (suđenje Perkoviću), a ni tamo neće izaći puna istina o svemu. Možda je za nju već i kasno.

    avatar

    10.05.2015. (13:52)    -   -   -   -  

  • Weteran

    E, da ne zaboravim....da nije bilo Tita, dvije su mogućnosti koje su se mogle dogoditi:
    1. Savezničko iskrcavanje na Balkan i Jugoslavija pod kraljem i NATOom. - -- - vjerojatno bi imali nekoliko godina građanskog rata u kojem bi se ubijali Srbi i Hrvati. Vjerojatno bi ratom došli do nekog federalnog uređenja i Jugoslavija bi postojala i danas i bila članica EU-a. Hrvati bi svako malo tražili referendum za nezavisnost, povremeno bi ga mogli i održati ali nikad ne bi dobili dovoljan broj glasova za nezavisnost.
    2. Vjerojatniji scenarij bi bio da bi Sovjeti zauzeli Jugoslaviju i napravili je staljinističkom državom. Možda bi i od Jugoslavije postalo više sovjetskih republika, to bi ovisilo tko je imao više komunista prije rata, Hrvati ili Srbi, vjerojatno. Možda bi postojala sovjetska Hrvatska, a u tom slučaju bi danas bili kao Mađarska. Ako bi postojala sovjetska Jugoslavija, onda bi opet imali Domovinski rat 1991 ili 1992 i opet bi bila ista priča.

    avatar

    10.05.2015. (13:59)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @wetera
    U ovom postu govorio sam o Titu i partizanima kao borcima protiv fašizma. I ne osporavam da su se oni borili za Jugoslaviju. U toj svojoj borbi na kraju su počinili zločine i time u velikoj mjeri umanjili svoj uspjeh u ratu. O uzrocima tih zločina nećemo, zar ne, daleko bi nas odvelo. Što je bilo NAKON rata to je druga tema i ona s borbom protiv nacifašizma nema veze.

    Ustaše su se možebitno borile za Hrvatsku kroz četiri godine rata ali na način koji je bio sve samo ne prihvatljiv. Pa ipak za njihove današnje obožavatelje oni nisu zločinci a partizani jesu. Iako su, a to sam upravo u blogu poentira, upravo ta zlodjela ustaša dovela do toga da komunisti uspješno organiziraju ustanak i pobjedom u ratu protiv nacizma i posljedično na valu tog uspjeha i pobjedu u (njihovoj) socijalističkoj revoluciji.

    Za razliku od Pavelića, Tito je nakon uspostave diktature kralja Aleksandra (1929.) ostao u Hrvatskoj (Jugoslaviji) i reorganizirao KPJ na način kako se to TADA RADILO, a Pavelić je pobjegao u Italiju i TEK SE NAKON PROGLAŠENJA NDH vratio u Hrvatsku da bi postao njezin Poglavnik. Kad je njegov plan za stvaranje neovisne Hrvatske propao, pobjegao je zajedno sa svojim pobočnicima na tolerantniji zapad (i to pet šest dana prije nego što je krenuo 'njegov' narod i dok se još moglo pobjeći preko granice) i ostavio svoje sljedbenike na milost i nemilost frustriranim pobjednicima.

    Jednako kao što je nakon napada Hitlera na kraljevinu Jugoslaviju, kralj Petar sa svitom podvio rep i pobjegao u London ostavljajući ne samo "svoj" narod na milost i nemilost nacistima i njihovim pomagačima, već je na taj način otvorio širom vrata da organizirana KPJ, koja je u to vrijeme realno ipak bila minorna snaga (za razliku od, primjerice, HSS-a), iskoristi priliku. Koju su joj, najprije kralj svojim bijegom, a kasnije Pavelić i ustaše svojim zulumima pripremili.

    No sve skupa to nije bitno. Glavna razdjelnica između Pavelića i ustaša s jedne i Tita i partizana s druge strane NA POČETKU RATA, a posebno tijekom rata je da se prvi sa svojim sljedbenicima stavio na stranu Nijemaca misleći (krivo) da će uz njihovu pomoć ostvariti samostalnu Hrvatsku, a Tito je s partizanima odabrao borbu protiv nacističke Njemačke. I tu se nema više o čemu raspravljati. Sve što se kasnije događalo je posljedica ovog odabira obiju strana.

    I da se ne zavaravamo i mislimo da je to kraj. Istu priču smo nakon smrti Predsjednika Tuđmana opet odigrali uvalivši se nespremni u EU i sad ispaštamo. No o toj i takvoj politici hrvatskih vlastodržaca M. Krleža (mnogima mrzak i više nego Tito) pisao je još između dva rata.

    Što se pak drugog komentara tiče, načelno se slažem s tobom. O realnostima tvojih 'paralenih povijesti' (koje su mi, usput budi rečeno, poznate), moglo bi se razgovarati. Uostalom tako sam i mislio pišući post kad sam napisao, citiram: "Po mom sudu možda bi se dogodile jedna od slijedećih dviju povijesti, tek dvije od mnogih paralelnih povijesti koje su se mogle desiti hrvatskom narodu da 1945. nije završila tako kako je završila. Nisu, ponavljam jedine, ali su obzirom na sve okolnosti najvjerojatnije."

    Zahvaljujem na komentarima koji slijede latinsku izreku: "argumentum ad rem" a ne"argumentum ad hominem" i stoj mi dobro.

    avatar

    10.05.2015. (15:33)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Meni su najbedastije priče o tome što bi bilo kad bi bilo, ili što bi bilo da je bilo. Hrvatska nije nastala na zasadima antifašizma iz više razloga:
    1. zato što u Jugoslaviji uopće nije postojao antifašizam, već fašizam, obzirom da su se komunisti ponašali istovjetno fašistima
    2. zato što je tada nastala Jugoslavija, a ne nikakva Hrvatska, odnosno Hrvatska je bila porobljena od strane Srbije.
    3. Hrvatima je apsolutno bilo svejedno jesu li porobljeni od strane Talijana ili Srba ili ne znam koga već sve ne.
    4. Hrvatska je stekla svoju slobodu u Domovinskom ratu!
    5. Da je Hrvatska bila slobodna u Jugoslaviji, tada ne bi bilo žrtava iz Domovinskog rata!
    Zato meni nije jasno tko je uopće i što jučer obilježavao ili proslavljao. A Kolinda se trebala upitati, čemu Oluja i Bljesak, ako je Hrvatska stvorena u antifašizmu?

    p.s. Da je dio Hrvatske bio okupiran od strane Italije, u proteklih 70 godina hrvatski narod bi ga oslobodio u nekom prethodnom Domovinskom ratu. Zato su to bedaste insinuacije, što bi bilo da je bilo. Zna se što bi bilo!

    avatar

    10.05.2015. (19:35)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @lion
    Za deset, dvadeset, pedeset godina netko će, kad ćemo se boriti da se oslobodimo od stega birokracije EU, reći da je bila slobodna samo od 1991. do 2013. godine a onda je potpala pod vlast EU.

    O tome kako su Hrvati od smrti svog posljednjeg narodnog vladara srljali iz jednog saveza sa jačima od sebe u drugi i onda se odmah počeli boriti protiv tog jačeg pisao sam na svom blogu u vrijeme euforije ulaska u EU, pa se sada ne želim ponavljati. A o tome je između dva rata pisao i M.Krleža (kojeg ti vjerojatno mrziš jednako kao i Tita).

    I na kraju, sve tvoje točke su krivo intonirane. Ako već misliš to što misliš, onda reci da je sve to što si pobrojala smetalo Hrvatima a ne Hrvatskoj. Hrvatskoj kao državi ili kao geografskom pojmu sigurno nije. Bojim se da ti mnoge stvari iz povijesti ne razumiješ ili još točnije ne znaš. Kao i naša Predsjenica. No to je već tvoj i njezin problem, a ne moj.

    avatar

    10.05.2015. (20:54)    -   -   -   -  

  • NF

    smrt fažizmu- sloboda narodu! a kaže moja mlada frendica julia schramm da je više o politici naučila promatrajući svjetske igre oko datuma, što simbolizira koji, 7.,8. i 9. svibanj nego u vrijeme kad je bila u centru pozornosti kad je naučila samo što je shitstorm. neću širiti temu jer ovdje je ljudima ionako sve jasno.

    avatar

    10.05.2015. (23:51)    -   -   -   -  

  • geomir

    A bili se moglo sve promatrati u terminima fizike..... akcija, reakcija!!
    WWII zna se ko je započeo i sa kakvim šporkim ciljem!!
    Reakcija na to valjda bila legitimna, a da je i tu bilo šporkice ne more se poreć.
    Kažu da i Isukarst propovida o pružanju drugog obraza,
    ali se njegovi fanovi toga ne pridržavaju već odgovaraju istom mirom,
    ako ne i žešće!!
    I rat je sam po sebi puno šporka stvar.
    U Eistenovoj interpretaciji vojnicima nije potreban mozak,
    već im je dovoljna samo leđna moždina!!
    Tako da.... o čemu tu treba uopće raspravljati??

    A opet, kako je rič o najgorim beštijama na Svitu,
    čini mi se da će kasno doć pameti oni koji odlučuju o sudbini Svita! :-(((

    avatar

    10.05.2015. (23:52)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @weteran, kako slaviti pobjedu jedne braće nad drugom s obzirom da su poražena braća bez imalo sumnje prigrlila rasne zakone????????

    alo????

    tu se ne radi više ni o hrvatstvu jer su glupost, divljavštvo, kriminal i ubojstva na sistematski način kakvog su ga vršile ustaše univerzalno neprihvatljivi bio ti hrvat, srbin ili singapurčanin

    slavi se to što svijet nije postao definitivni pakao na zemlji u kojoj je predviđena smrt za sve one koji se ne slažu sa sistemom...

    uostalom ako ti je do neovisnosti sve ti je napisano u zaključcima iz 3.zasjedanja Zavnoha u Topuskom iz koje proistječe sadašnja državnost (+ Domovinski rat).

    Isa ti kad ćemo već jedno počet živjeti?

    avatar

    10.05.2015. (23:58)    -   -   -   -  

  • Titoizam

    Lion Queen,svaka čast za komentar.
    Htio sam samo nadodati da je uzalud ćoravu namigivati i gluvu šaptati.
    Šerif Semper to neće ionako razumiti ili prihvatiti,taj znade samo za Tita i Krležu i lunjati oko Crkve dok mu se žena u istoj za njegove grijehe moli.Taj mene tuživa već godinama zbog domoljubnih mojih postova uredništvu hrvatskog bloga,brišu mi se komentari i blogovi sve njemu zahvaljujući.Izbrisat će i ovo a ako ne onda je to puki slučaj.
    Meni ne smeta što mi komentare briše,važno mi je da je napisano pročitao i da znade s kim posla ima.Nek ne dira u lava dok spava.

    avatar

    11.05.2015. (06:22)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Titoizam, stvarno je premsiješno kada netko nebitan poput tebe misli da je faktor :D ne znaš dal bi ignorirao ili bi se zažalio

    @Lion queen,

    to što su se post titovski nacionalisti naumili da pobiju vlastiti narod međusobno dok oni čavrljaju preko vruče žice ne bi nazvao kao povijesničar onim forama "da je bila pravedna bi trajala" jer je Hrvatska šrot od države već 25 godina pa zaslužuje da ju meteorit zbriše s lica zemlje pošto radi svojim građanima to što radi.

    problem je što nacionalisti brkaju srbočetnički agresiju sa prošlim zajedničkim stvaranjem Jugoslavije, a da ne govorim sa oslobođenjem vlastitim snagama što bi trebao biti razlog za ponos i razlog za sramiti se što su crnokošuljaši iz sila Osovine bili i Hrvati...

    jebemu dokad ta zamijena teza?

    eto zašto nacionalizam ubija. Ne samo fizički nego zato što u ime emocije "nedobog da mi možemo biti u krivu" kroji povijest tako da ispadne da je nacionalistička strana uvijek u pravu, nikad u krivu.

    Što reče Amos Oz ne možeš objasniti istinu emocionalnim ljudima. Jer oni je se drže kao pijan plota, oni se identificiraju sa njom i oni misle da ako ju izgube da će izgubiti sebe.

    to je moj zaključak nakon višegodišnjeg proučavanja pucnja u prazno aka hrvatskog nacionalizma.

    avatar

    11.05.2015. (09:43)    -   -   -   -  

  • Titoizam

    Neverin,dok se budeš na mene sažaljivao dotle ćeš sam sebi škoditi.

    avatar

    11.05.2015. (10:38)    -   -   -   -  

  • Neverin

    stari moj, mišljenja sam da si bacio život u škovace...

    avatar

    11.05.2015. (10:44)    -   -   -   -  

  • Titoizam

    Tvoj je tamo bačen čim si se rodija...

    avatar

    11.05.2015. (21:27)    -   -   -   -  

  • Weteran

    Moj Neverin, od 4 stvari koje sam nabrojao kao razlog za mlake proslave završetka 2. svjetskog rata kod nas, ti izvadiš jednu.
    Uostalom, zar očekuješ da bi onaj tko je izgubio obitelj na jednoj strani trebao slaviti ubijanje svoje obitelji samo zato jer se spletom povijesnih okolnosti našla na strani onih koji su provodili holokaust?
    Pa ja baš i ne očekujem, osim kod mazohista.

    avatar

    12.05.2015. (09:49)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Wetwran
    Prema tvom kriteriju ja sam mazohista obzirom na sudbinu koja je u ratu zadesila mog oca. Jednom sam već rekao, njegova sudbina je mnogo gora od onih koji su ubijeni na kraju rata a bili na krivoj strani. Pa ipak ja i dalje smatram da su ustaše bili na krivoj (nacistčkoj) a partizani na drugoj (antinacističkoj) strani i ponosim se ako misliš da sam mazohiosta. I ma koliko mnogi tvrdili i trubili da to nije tako, ta buka će kad-tad proći i u povijesti će ostati samo takva podjela na za i protiv.

    @neverin
    Molim te da se ne osvrćeš na komentare 'virusa'. Odlučio sam ih sustavno brisati. Ako netko reagira moram te nebuloze ostaviti ili pak obrisati i komentare koji se odnose na njegove. Njegovi komentari i onako nemaju nikakve veze s temom. Sve se svodi na vrijeđanje osobe/osoba koja/koje mu se ne sviđa/sviđaju.

    avatar

    12.05.2015. (16:25)    -   -   -   -  

  • lion queen

    @ Semper contra, najprije bih se ispričala zbog grube riječi "bedasto", za koju bi se moglo pomisliti da se odnosi na tvoj post, a uopće se ne odnosi na to što si ti napisao, već na ono što mi je već dulje vrijeme na pameti, svaki put kad se političari pozivaju na to "što bi bilo kad bi bilo".

    To što bi bilo, to su samo pretpostavke, a kao što rekoh, povijest uvijek ispadne drukčije od očekivane, tako da zaista mislim ono što sam i rekla, taman da smo onda i izgubili Istru i otoke, da bismo ih kasnije vrlo brzo vratili, kakav smo bandoglav narod i ne damo svoje :)

    No slažem se u cijelosti s tvojim komentarom na moj komentar, kad kažeš da smo isto tako skloni nošenju tuđinskog jarma, čim se dokopamo slobode, tako da sam, kao i ti, uvjerena da će za deset-dvadeset-trideset godina naša mladost ponovno stradavati u borbi za slobodu protiv mrskog neprijatelja, kojem smo opet usrljali u naručje.

    Bandoglav smo neki narod, kažem ja!

    avatar

    13.05.2015. (18:52)    -   -   -   -  

učitavam...