Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • semper_contra

    I DDT se desetljećima smatrao kao neopasan prah protiv buha i stjenica, pa se pokazalo da to i nije baš točno. Ima toga još, primjerice duhan. Ako su tvoje tvrdnje točne, pitam se nisu li one silne slike i filmovi o zagađenim rijekama, potocima, morima, podvodnom faunom ugušenom plastičnim vrećicama i drveće okićene tim 'nakitom' ipak samo fotomontaža konkurenata koji proizvode drugu vrstu ambalaže.

    E sad da ne shvatiš ovaj moj komentar kao napad na plastiku i proizvođače. Ne, mene osobno uopće plastika u kontekstu zagađivanja ne zanima. To je samo jedan mali dio onoga što čovjek proizvodi a što uništava prirodu i okoliš. I što više toga proizvodima to ćemo, vjerojatno, prije uništiti za nas prihvatljivo okružje, nestati ili odseliti na neki drugi planet, a Zemlja će, možebitno, postati još jedan Mars. Nadam se ipak da će, nakon nestanka/odlaska ljudi, ona ponovo postati plavo- zeleni Planet.

    avatar

    04.05.2015. (19:06)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Da @Semper, sve one slike o onečišćenju okoliša jesu točne, možda i ima neka fotomontaža koja se zloupotrebljava (kao npr. ona kornjača s komadićem plastične folije u ustima), ali to ne mijenja na suštini problema. A to je da za takvo što nije kriva plastika, niti čelik, niti staklo, niti papir - već ljudsko ponašanje, odnosno ljudski nemar + nepostojanje učinkovitog (čitaj isplativog) sustava prikupljanja i zbrinajvanja. I ne može se onda plašenjem ljudi o nekom materijalu, ispravljati njihovo ponašanje. Zloupotrebljavaju se činjenice, izvrću, neke prešućuju - sve u svemu javnost se zavarava iz sasvim jasnih razloga.

    Da budem kraći i jasniji - problem plastičnog otpada riješiti će se samo s uspostavom sustava prikupljanja i recikliranja, a ne zabranama i prelaskom na još ekološki gore materijale i proizvode.

    A što se Zemlje tiče, bez brige, nije sve tako uništavajuće, poduzima se cijeli niz aktivnosti, a i sama Priroda, Bogu hvala, ima moć rekuperacije i snagu oduprijeti se našim glupostima.

    avatar

    04.05.2015. (20:05)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Uh------dugačak li si, ali sam naučila što je bisfenol !

    avatar

    04.05.2015. (23:24)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Ja znam da je plastika zajebala cigane. Dok je nije bilo krpili su lonce
    i teće i bili 'majstori' a kako nas je okupirala plastika nije im preostalo
    nego se vratit starom poslu, krast i drčinu činit.:)

    avatar

    05.05.2015. (00:27)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    Fra Gavunu. Točno je da nema više krpanja lonaca, ali ni popravljanja mnogo čega drugoga. NIsu tu samo u pitanju plastični proizvodi. Hvala Plastiku na trudu koji ulaže da argumentira stavove..

    avatar

    05.05.2015. (06:58)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Fra gavunov komentar me oborio...
    Duhovito, ali ne zbog plastike, nego zbog kuta gledanja.

    avatar

    05.05.2015. (07:08)    -   -   -   -  

  • Euro

    plastika je buducnost..

    avatar

    05.05.2015. (07:13)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Plastik
    Ni atomska centrala, sama po sebi, nije opasna ali postaje ako njome upravljaju nesavjesni i nestručni ljudi. Jednako je tako i s plastikom i svim ostalim što čovjek koristi (olupine u mora i rijeke, motorna ulja u kanalizaciju, opasni otpad u ponore i škrape, akumulacijska jezera hidroelektrana i nihov utjecaj na tok podzemnih voda, vjetroelektrane i fotonaposke elektrane i nihov pogubi utjecaj na faunu, o štetnosti transportnih sredstava i naftne industrije već i vrapci pjevaju, etc, etc.
    Dakle sve što čovjek radi otkako je postao sjedalačka kultura (otkako je otkrio zemljoradnju) devastira okoliš. I nikakve mjere tipa 'održivi razvoj' to neće spriječiti, ako ne spriječimo eksplozivni rast stanovništav. Kad tad će doći vrijeme da Planet više to zagađivanje neće moći rekuperirati.
    I opet ponavljam: plastika je samo vrh sante koja prijeti brodu Planet!

    avatar

    05.05.2015. (11:22)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Hvala za bisfenol, čekam ftalate. Mislim da i u problemu plastike kao i konzervirane hrane ključ leži u umjerenosti i korištenju koliko se mora.
    Što više svježih artikala a s druge strane savjesno zbrinjavanje otpada.
    @gavune, bum te tužila zbog rasizma.:)

    avatar

    05.05.2015. (19:05)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Ustvari u članku u GK piše da ftalati utječu na horm. ravnotežu, dakle nije bila riječ o bisfenolu, a i na Wikipediji o ftalatima stoji isto. Ja sam samo htjela čuti što ti kažeš o svemu tome, jer imam povjerenja u tvoje pisanje budući da problematiku sistematski pratiš.

    avatar

    05.05.2015. (19:36)    -   -   -   -  

  • Mela

    Bez panike.

    avatar

    05.05.2015. (21:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...