Komentari

ribafish.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Nemetz

    Evo, pronašao sam se u komentaru: "koji normalno, nenapadno i lijepo voze svoja dva kotača i imaju obzira da postoje i drugi ljudi u prometu", makar da stremim tome, kao višegodišnji zagriženi biciklist :)
    Naravno, ispričavam se svima koji su bili u blizini kada sam taj ideal možda iznevjeravao! A i manijaci koji rade slalom među ljudima po pločniku običnim biciklistima rade nepopravljivu štetu i ubijaju reputaciju, i to je istina.
    No, pošto mi je to omiljena tema a bicikl život (ne za penjanja na Sljeme, dužinske utrke i ostala izbrijavanja, nego baš za penzionerski zdravi način prijevoza), dopustit ću si biti malo preopširan za jedan banalni komentar...
    Svaka medalja ima dvije strane, pa i ova... S obzirom na potpuno neadekvatne mogućnosti normalnog bicikliranja u ZG, te odbijanja da nam udijele dio cesAta kao na Zapadu (a ne pločnika), biciklist mora balansirati između preživljavanja na cesti (na mnogima ne postoje nikakvi uvjeti za vožnju, primjer Vlaške ulice s tramvaj prugom, gužvama i ostalim) i pristojnog probijanja kroz grad od točke A do točke B. Sa što manje posljedica po sebe. Niš to zapravo ne valja.
    Ali, tu se onda umiješa i i ponekad vrlo radikalna ideologija netolerancije.
    Kad se iz gore navedenih razloga i pukog instikta za preživljavanje obreš na pločniku, koliko god oprezno i po jajima vozio, neprocjenjive su reakcije čim te vide. Najgore što možeš napraviti je unaprijed zvoncem najaviti da ćeš proći. Zvonce u mojem slučaju ne znači "makni se" nego točno ovo: "dolazim u miru dragi sugrađanine/sugrađanko, samo nastavite dalje slobodno odabravši stranu jer sada bauljate lijevo-desno". Ali, ne. Građanin/ka koji je do tada bauljao tada se ukopa, stane posred pločnika ili čak označene biciklističke staze ( jer se uglavnom po njima bezbrižno šeću), okrene se, napravi sluđen izraz lica, pa se:
    - ili cima pokušavajući (da ga to nitko nije tražio) pogoditi kud ću skrenuti (a što uzrokuje jedino da i ja moram stati)
    - ili raširi ruke u protestu, pa mi broji, blago rečeno, bukvice.
    Jer smo, zbog par obijesnih slalomaša po pločnicima, svi pod stigmom opasnih luđaka.
    Znam da je mnogima bitno iskalit se na iscrpljenoj teti na šalteru, prodavaču, nogometnim "huliganima", ili biciklistima. Al zanimljivo, kad su izbori i kad je bitno, poslušno se zaokružuju jedni te isti političari, tu nema problema ili sumnji u integriret. Jer, to su ipak "naši dečki i cure", a biciklisti niš koristi.
    Hvala i na pokazanom visokom stupnju razumijevanja s tvoje strane, unatoč "drugarskoj kritici" :)
    Aj živio.

    avatar

    22.04.2015. (12:28)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    U drugom gradu po veličini, biciklizam ne postoji: postoje likovi na biciklima koji voze po pločniku, a onda slijedi "cimanje lijevo-desno" kako kaže @Nemetz , a i poneka sočna psovka.
    Vožnja biciklom kroz grad je za kamikaze kojih, dakako, ima !

    avatar

    22.04.2015. (12:49)    -   -   -   -  

  • dnevnikJR

    Bicikl je super...volim ga voziti, ali ne po Zagrebu...Zalosno je, ali premalo je biciklistickih staza za takav grad, a voziti po cesti, u toj gunguli od prometa cini mi se kao ruski rulet...Zato furam sobni bicikl, dobro dode za malo rekreacije, a usput odgledam i poneki film:-)

    avatar

    23.04.2015. (17:26)    -   -   -   -  

  • Kasonja

    Trake za bicikliste u Zagrebu je ucrtavao lik koji ili nikada nije vozio bicikl ili je rođen zločest. Pješaci uopće ne uvažavaju trake za bicikliste a vozači vrlo često smatraju da je to mjesto za zaustavljanje kada su upaljena sva 4 žmigavca. Jedino ih tramvaji ne zloupotrebljavaju.Među biciklistima ima ponešto mlađahnih likova koji jure po pločnicima i pješačkim zonama kao da su njihova privatna jurilišta. Sve u svemu jedan golemi nered, baš onakav kakav se i očekuje u gradu koji desetljećima ne rješava niti jedan ozbiljni prometni problem. Kaj smo izabrali to imamo a sad idemo delat.

    avatar

    24.04.2015. (07:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...