Komentari

tignarius.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • ja sam

    prognoza vremena za nedjelju
    ocekuje se velika najezda krpelji...
    zasto ne smijem napisati recenicu do kraja?

    avatar

    08.01.2015. (20:33)    -   -   -   -  

  • tignarius

    Ja jesam
    "nisam te "sfatila"
    Ding an sich?....
    vidim da ima "čitatelja" al nema komentara...
    ne bojite li se valjda
    znate što je IP II poručio "Ne bojte se!"

    ne pratim razvoj "siruacije" u Parizu..
    ali kad katolička Francuska dopusti da je vode ljevičari, onda i nije čudo da imaju "problem"
    najteži boj je onaj za duše....kao što don Stojić kaže
    ako se smije citirati katoličke svećenike, a da ih pritom ne vrijeđamo

    avatar

    09.01.2015. (16:19)    -   -   -   -  

  • tignarius

    evo što je prije 4-5 mjeseci rekao nadbiskup Mosula

    Džihadisti su pravo lice islama, pazite se jer napast će i vas’

    Prognani nadbiskup Mosula smatra da zapadna politika ne razumije islam i potcjenjuje opasnost koju predstavljaju islamisti

    Mgr-Emil-Shimoun-Nona

    “Nemojte imati iluzije, džihadisti su pravo lice islama. Temeljem njihove ideologije jest islam”, upozorio je zapadne države prognani kaldejski nadbiskup Mosula Emil Shimoun Nona.

    U razgovoru za talijanski dnevni list Avvenire nadbiskup Nona je žestoko kritizirao zapadnu politiku i njezino ignoriranje progona kršćana i drugih vjerskih i etničkih manjina u Iraku koje provodi islamistička skupina ISIS. Podsjetimo, kaldejska nadbiskupija u Mosulu doslovno je nestala pred naletom islamista. Svi vjernici su pobijeni ili prognani kao njihov nadbiskup

    “U Kuranu postoje stihovi koji govore u ubijanju kršćana i svih drugih nevjernika. ‘Nevjernik’ u islamu nema nikakvog dostojanstva, nikakvog prava, s njim možete raditi sve što želite. Ideologija islamista nije nova nego utemeljena na Kuranu”, tvrdi nadbiskup čija je Kaldejska Crkva sjedinjena s Rimom i ima oko 480 tisuća vjernika od kojih većina.

    Nona je dodao i kako mu se čini da političari ne razumiju što islam zapravo jest, te da pogrešno pretpostavlju kako su islamisti opasnost samo za Bliski istok.

    “To nije točno, oni su opasnost za sve vas, za zapad još i više. Doći će vrijeme kada će zapad požaliti zbog svoje politike. ISIS ima za cilj cijeli svijet i žele obratiti na islam sve ljude, a ostale pobiti”, tvrdi nadbiskup.

    Islamiste, zaključio je on, može zaustaviti samo žestka vojna operacija ili blokiranje njihovih izvora financiranja. Neke države otvoreno financiraju islamiste, a međunarodna zajednica to ignorira jer su te zemlje bogate naftom i zato potrebne.

    Vrijeme je za promjenu međunarodne politike, poručio je nadbiskup.

    G. An. | Bitno.net

    avatar

    09.01.2015. (21:34)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Islam je nešto toliko teško za filozofski postavit da to iziskuje veoma veliki napor. Nakon 'isčitavanja' biblije došao sam do zaključka da su muslimani blagoslovljeni od Boga (ima citat negdje u komentarima na mom blogu). I u tom smislu ih trebamo 'promatrat'. I trebamo pomoći ovim muslimanima koji su dobre volje da nadjačaju ove koji su ratoborno nastrojeni. Muslimani su na 'sliku' Jišmaela, a on je sin Hagare (arapkinje), a mi smo sinovi Sarini, sinovi vjere po obećanju. Sara je imala 90 godina kad je zatrudnila. Ipak je povjerovala anđelima (Bogu) da će zatrudniti. Itd. Imaš u poslanici Galaćanima, ali je osnovno spoznati da je Bog Svevid blagoslovio Hagaru kad ju je Sara otjerala i rekao da će imati veliko potomstvo. To moramo uvažavati. Ne možeš ne uvažavati nekoga koga je Bog blagoslovio. I još je Bog Svevid rekao da će oni sebi napraviti kuću. To je Kuran. To je sa prvih stranica biblije. Eto to je moje iskreno mišljenje. Manje su važna povjesna prepucavanja. Važno je kakvu je Bog dao perspektivu.
    Post 16,7
    7Anđeo Jahvin nađe je kod izvora u pustinji – uz vrelo što je na putu prema Šuru – 8pa je zapita: »Hagaro, sluškinjo Sarajina, odakle dolaziš i kamo ideš?« »Bježim, evo, od svoje gospodarice Saraje«, odgovori ona.
    9Nato joj anđeo Jahvin reče: »Vrati se svojoj gospodarici i pokori joj se!« 10Još joj reče anđeo Jahvin: »Tvoje ću potomstvo silno umnožiti; od mnoštva se neće moći ni prebrojiti.« 11Dalje joj je anđeo Jahvin rekao: »Gle, zanijela si i rodit ćeš sina.
    Nadjeni mu ime Jišmael,
    jer Jahve ču jad tvoj.
    12On će biti kao divlje magare:
    ruka će se njegova dizati na svakoga
    i svačija ruka na njega;
    i pred licem sve mu braće
    on će stan sebi podići.«
    13A Jahvu koji joj govoraše nazva: »Ti si El Roi – svevid Bog, jer« – reče ona – »vidjeh Boga i nakon viđenja – još živim!« 14Stoga se taj zdenac zove Beer Lahaj Roi – Zdenac životvornog Svevida, a eno ga između Kadeša i Bereda.
    15Rodi Hagara Abramu sina, a Abram sinu što mu ga rodi Hagara nadjene ime Jišmael. 16Abramu je bilo osamdeset i šest godina kad mu je Hagara rodila Jišmaela.

    avatar

    10.01.2015. (18:49)    -   -   -   -  

  • geomir

    @tigi, @barti i vi ste .... muslimani!!!
    Jer, kažu, kad tu rič privedemo na ervacki dobijemo rič .... virnik!!
    A to ste vi dva, zar ne!?? :-)))

    Eto, vidin da @barti slično razmišja.
    Tribalo bi pročitat ča piše u tom Kur`anu!
    Je li baš tako krvoločan kako se ponašaju neki njegovi sljedbenici!!

    I ne mislin da su baš "limunade"
    ono ča ne bi volio čut od komentatora!!:-)))

    avatar

    10.01.2015. (19:47)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Svaki je zločin za osudu, samo se slažem da nema kolektivne odgovornosti, pa ni svi muslimani ne misle isto (kao ni ostali ljudi).
    Mene samo zanima kako balansirati između slobode govora i govora mržnje?! Čini m i se da se kvalifikacije izvode po nečijoj slobodnoj procjeni. Nekada zapazim da je neki komentar izbrisan, valjda jer širi mržnju, aistovremeno čitam masu zaista zločestih komentara i diskriminatorskih ruganja sa osobama s kojima se netko ne slaže, pa mirno "žive" na portalima.
    I sama sam radi iznošenja svog m išljenja, a da nijednom riječju nisam pravdala nikoga niti vriđala, okvalificirana kao fašistidna osoba. Ne podnosim ni kad netko olako ljude proglašava jugonostalgičarima i sl., uopće ljepljenje etiketa mi se ne sviđa a iznošenje mišljenja smatram svačijim pravom.

    avatar

    11.01.2015. (00:34)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    @Geo, dakako da nisu limunade, ali to je apsolvirano i osuđeno milijun puta...

    avatar

    11.01.2015. (00:37)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @barti
    ovdje je riječ o "opravdanosti" stanja u kojem se nalazimo;
    u S.Arabiji (koja je glavni partner USA i GB) te ubiju zbog Biblije a u Zagrebu im financiramo izgradnju džamija
    kad smo već kod S.Arabije, eno osudilo blogera na 10 godina i 1.000 bičevanja, svaki petak ga nakon džamije mlate ko vola...jer je valjda uvrijedio islam
    a upitni su mi i sami temelji islama, jedino ako nisu "korekcija" rastrojenom kršćanstvu (u 7 stoljeća)
    i još mi nitko (osim, "genijalaca" koji tvrde da su muslimani izmislili četkicu za zube...ha..ha) odgovorio što je to novo i dobro donio islam???
    @geo,
    Bog nam je dao razum i pamćenje
    hoćemo li ih koristiti, zavisi od nas
    @sjećanje
    "pacifizacija katolika i pravoslavaca je zadnja faza pred "potop"
    a neki katolici (uklj. i svećenstvo) su takva limunada, da razmišljam o pravoslavlju

    avatar

    11.01.2015. (09:28)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Isus:"Molim te, Oče, da svi budu jedno..."

    avatar

    11.01.2015. (12:31)    -   -   -   -  

  • tignarius

    ovo prenosim sa "barometra" iz VL

    Skriveno od javnosti iza napada na Charlie Hebdo od ruku terorista ubijen je Bernard Maris, ekonomista Banque de France koji je bio deklarirani kritičar i neprijatelj neoliberalizma a koji je zagovarao i tražio otpis dugova. On se nekom igrom slučaja našao u redakciji.

    Maris je nedavno rekao( uz uvjet da sam dobro preveo):

    "Sve europske zemlje će prije ili kasnije biti prisiljene otkazati dio svog javnog duga. Moramo ćemo ponovno pregovarati kada prijeđe 60% BDP-a kako bi se ponovno uskladili s kriterijima iz Maastrichta. Vjerovnik dakle banke morat će napraviti veliki napor. Čak i velike zemlje poput Njemačke i Francuske. To je jedini način kako bi se omogućilo članicama eurozone da potaknu gospodarstvo. Bez rasta neće se uspjeti nositi sa javnim dugom, što se već dogodilo s afričkim zemljama prošlih desetljeća, te će za vječnost navući dug koji će gušiti Europu. Stoga je jedini način da se izbjegnu godine stagnacije u gospodarstvu kao one u Japanu ili Portugalu. Jedini način da se izbjegne još jedan veliki pad kupovne moći stanovništva i veliki društveni konflikti. Izbor Njemačke će dugoročno uništiti njegovo gospodarstvo jer to nije maestralni već začarani krug jer voli smanjivati životni standard Nijemaca, kako bi bili konkurentni. Ovo politika, kao ona Obale Bjelokosti u 60-ih, zove se "Rast koja osiromašuje".

    avatar

    11.01.2015. (12:48)    -   -   -   -  

  • tignarius

    Deklaracija o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama ”Nostra aetate” (II. vatikanski sabor, 28. X. 1965.)

    1. Proslov

    U naše vrijeme, kad se ljudski rod iz dana u dan sve uže sjedinjuje i kada rastu međusobne veze između različitih naroda, i Crkva pažljivo promatra u kakvom odnosu stoji prema nekršćanskim religijama. Na osnovi svoje zadaće da promiče jedinstvo i ljubav medu ljudima a također i među narodima, ona prije svega svraća svoju pozornost na ono što je ljudima zajedničko i što ih vodi do međusobnog zajedništva.Svi su, naime, narodi jedna zajednica; imaju isti iskon, jer je Bog sav ljudski rod nastanio po svoj površini zemaljskoj; svima je posljednji cilj Bog, čija se providnost i svjedočanstvo dobrote, a i naum spasenja protežu na sve, dok se ne sjedine izabrani u svetom gradu koji će osvijetliti Božji sjaj, gdje će narodi hoditi u njegovu svjetlu. Ljudi očekuju od različitih religija odgovor o skrivenim zagonetkama ljudske egzistencije koje, kao nekada tako i danas, duboko uzbuđuju ljudska srca: što je čovjek, što je smisao i cilj našega života, što je dobro a što je grijeh, odakle boli i zašto, koji put vodi do istinske sreće, što je smrt, sud i nagrada nakon smrti i što je napokon onaj konačni i neizrecivi misterij koji obuhvaća našu egzistenciju i odakle smo došli i kamo idemo?

    2. Različite nekršćanske religije

    Već od najstarijih pa sve do današnjih vremena nalazimo kod različitih naroda neko zamjećivanje one tajanstvene moći koja je prisutna tokovima svijeta i događajima čovječjeg života, a ponekad štoviše priznavanje najvišeg božanstva ili također Oca. To zamjećivanje i priznavanje prožima njihov život dubokim religioznim smislom. A religije, povezane s napretkom kulture, nastoje raščlanjenijim pojmovima i profinjenijim jezikom odgovoriti na ista pitanja.

    Tako u hinduizmu ljudi istražuju i izražavaju Božji misterij neiscrpivom plodnošću mitova i oštroumnim pokušajima filozofije, a traže oslobođenje od tjeskobe naše egzistencije ili oblicima asketskog života, ili dubokim razmatranjem ili se utječu Bogu u ljubavi i pouzdanju.

    U budizmu se, već prema njegovim različitim oblicima, priznaje korjenita nedostatnost ovoga promjenljivoga svijeta te se naučava put kojim će ljudi pobožno i s pouzdanjem postići bilo stanje savršenog oslobođenja ili će uspjeti, svojim vlastitim snagama ili višnjom pomoći, doprijeti do vrhunskog rasvjetljenja.

    Tako i ostale religije širom svega svijeta nastoje različitim načinima priteći u pomoć nemiru ljudskoga srca predlažući putove, tj. nauke i pravila života i svete obrede.

    Katolička crkva ne odbacuje ništa što u tim religijama ima istinita i sveta. S iskrenim poštovanjem promatra te načine djelovanja i življenja, te zapovijedi i nauke koje, premda se u mnogome razlikuju od onoga što ona sama drži i naučava, ipak nerijetko odražavaju zraku one Istine što prosvjetljuje sve ljude. Ali ona bez prekida naviješta i dužna je naviještati Krista, »koji je put, istina i život« (Iv 14, 6), u kome ljudi nalaze puninu religioznog života, u kome je Bog sve sa sobom pomirio.

    Ona stoga opominje svoju djecu da razborito i s ljubavlju putem razgovora i suradnje sa sljedbenicima ostalih religija, svjedočeći kršćansku vjeru i život, priznaju, čuvaju i promiču ta duhovna i moralna dobra kao i te socijalno-kulturne vrednote.

    3. Islamska religija

    Crkva gleda s poštovanjem i muslimane, koji se klanjaju jedinomu Bogu, živom i subzistentnom, milosrdnom i svemogućem, stvoritelju neba i zemlje, koji je govorio ljudima. Oni se svom dušom nastoje podložiti njegovim skrovitim odlukama, kao što se Abraham, na koga se islamska vjera rado poziva, podložio Bogu. Oni Isusa, istina, ne priznaju Bogom, ali ga ipak časte kao proroka, a također i njegovu djevičansku majku Mariju. Nju ponekad i pobožno zazivaju. Osim toga iščekuju dan suda, kad će Bog naplatiti svim uskrslim ljudima. Zato cijene moralni život, a Boga štuju napose molitvom, milostinjom i postom.

    Budući da je tijekom stoljeća između kršćana i muslimana dolazilo do čestih sukoba i neprijateljstava, Sveti sabor poziva sve da se, zaboravivši što je bilo, iskreno trude oko međusobnog razumijevanja i da zajednički štite i promiču socijalnu pravdu, ćudoredna dobra, mir i slobodu za sve ljude.

    avatar

    11.01.2015. (17:08)    -   -   -   -  

  • tignarius

    4. Židovska religija

    Istražujući misterij Crkve, ovaj se Sveti Sabor sjeća veze kojom je narod Novoga saveza duhovno povezan s rodom Abrahamovim.

    Kristova Crkva priznaje da se počeci njezine vjere i izabranja, po spasonosnom Božjem otajstvu, nalaze već kod patrijarha, Mojsija i proroka. Ona ispovijeda da su svi Kristovi vjernici, Abrahamovi sinovi po vjeri, uključeni u pozivu istog patrijarha i da se spas Crkve otajstveno predoznačuje u izlasku izabranog naroda iz zemlje ropstva. Stoga Crkva ne može zaboraviti da je po onom narodu, s kojim se Bog udostojio iz svog neizrecivog milosrđa sklopiti Stari savez, primila objavu Staroga zavjeta i da je hrani korijen dobre masline u koju su ucijepljene divlje maslinske mladice pogana. Jer Crkva vjeruje da je Krist, naš mir, križem pomirio Židove i pogane i oboje u sebi učinio jednim. Crkva ima također neprestano pred očima riječi apostola Pavla u svojim sunarodnjacima, kojima »pripada: posinjenje i Slava, Savezi i zakonodavstvo, bogoštovlje i obećanja; njihovi su patrijarsi, od kojih potječe Krist po tijelu« (Rim 9, 4-5), sin Djevice Marije. Sjeća se također da apostoli, temelji i stupovi Crkve, a i mnogi od onih prvih učenika koji su navijestili Kristovo evanđelje svijetu potječu od židovskog naroda.

    Kako svjedoči Sveto pismo, Jeruzalem nije spoznao vrijeme svog pohoda, i Židovi velikim dijelom nisu primili evanđelja, dapače mnogi su se suprotstavili njegovu širenju. Usprkos tomu, prema Apostolu, Židovi ostaju sveudilj vrlo dragi Bogu, čiji su darovi i poziv neopozivi, zbog otaca. Zajedno s prorocima i s istim apostolima očekuju dan, koji je znan samo Bogu, u koji će svi narodi jednim glasom zazivati Gospodina i »služiti mu jednodušno« (Sef 3, 9).

    Kad je dakle kršćanima i Židovima zajednička tako velika duhovna baština, ovaj Sveti sabor želi gajiti i preporučiti međusobno poznavanje i poštivanje jednih i drugih, koje se zadobiva osobito biblijskim i teološkim studijem i bratskim razgovorima.

    Premda su židovske vlasti sa svojim sljedbenicima insistirale na Kristovoj smrti, ipak se ono što je u njegovoj muci počinjeno ne može uračunavati niti svim Židovima bez razlike koji su tada živjeli, niti današnjim Židovima. Iako je Crkva novi Božji narod, neka se ipak Židovi ne prikazuju kao da su od Boga odbačeni i prokleti, kao da bi to proizlazilo iz Svetoga pisma. Stoga neka svi paze da u katehezi i u propovijedanju Božje riječi ne naučavaju nešto što se ne bi slagalo s evanđeoskom istinom i Kristovim duhom.

    Stoga Crkva, koja osuđuje sve progone protiv bilo kojih ljudi, sjećajući se zajedničke baštine sa Židovima, potaknuta religioznom evanđeoskom ljubavlju a ne političkim motivima, žali mržnju, progone, očitovanja antisemitizma kojima su u bilo koje vrijeme i s bilo koje strane Židovi bili pogođeni.

    Uostalom Krist je, kako je Crkva uvijek držala i drži, pretrpio svoju muku i smrt dobrovoljno, neizmjernom ljubavlju, zbog grijeha sviju ljudi, da bi svi postigli spasenje. Kad dakle Crkva propovijeda, dužnost joj je da naviješta Kristov križ kao znak sveopće Božje ljubavi i izvor sve milosti.

    5. Sveopće bratstvo isključuje svaku diskriminaciju

    Ne možemo naime zazivati Boga, Oca sviju, ako otklanjamo da se bratski ponašamo prema nekim ljudima, stvorenima na Božju sliku. Odnos se čovjeka prema Bogu Ocu s odnosom čovjeka prema ljudskoj braći tako povezuje da Pismo kaže: »Tko ne ljubi, nije upoznao Boga« (1 Iv 4, 8).

    Time se uklanja temelj svakoj teoriji ili praksi koja između čovjeka i čovjeka, između naroda i naroda uvodi diskriminaciju u ljudskom dostojanstvu i u pravima koja odatle proizlaze.

    Crkva dakle osuđuje svaku diskriminaciju ljudi koja se provodi zbog rase ili boje, društvenog položaja ili religije kao stranu Kristovu duhu. Zato Sveti Sabor idući tragovima svetih apostola Petra i Pavla, žarko zaklinje Kristove vjernike da »vladajući se lijepo među poganima« (1 Pt 2, 12), ako je moguće, koliko je do njih, žive u miru sa svim ljudima, tako da budu doista sinovi Oca koji je na nebesima.

    Sve ovo u cjelini i u pojedinostima što je u ovoj Deklaraciji određeno prihvatiše oči Svetoga Sabora, i mi apostolskom vlašću, od Krista nam predanom, sve to zajedno s časnim ocima u Duhu Svetome odobravamo, odlučujemo i određujemo te zapovijedamo da to što je saborski određeno na slavu Božju bude proglašeno.

    U Rimu, kod Sv. Petra, dana 28. listopada 1965.

    Ja, Pavao, biskup Katoličke crkve (slijede potpisi Otaca)

    avatar

    11.01.2015. (17:09)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    Skriveno od javnosti??? Pa slike i informacije o njemu su od prvog dana posvuda, ne možeš promašit! Oncle Bernard (to mu je pseudonim) je pisao za Charlie Hebdo i jedan je od (novo)osnivača i vlasnika, a i inače je žurnalist i autor. "On se nekom igrom slučaja našao u redakciji"??? Svojoj??? Neš ti slučaja!

    El to trebala bit neka nova "pametna" teorija? ;)

    avatar

    11.01.2015. (17:32)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @blogi,
    možda kod vas...ha..ha
    ovdje ni glasa..
    moram paziti..viš kak me prijatelj iz DC "izdao"(u prošlom postu "Plaće")....
    da ne "otkrijem" izvor
    i nije teorija....."legendo"
    nego stvarnost!!!

    avatar

    11.01.2015. (17:52)    -   -   -   -  

  • geomir

    Čestitan ti pobjedu tvojeg nekandidata!! :-)))

    avatar

    11.01.2015. (22:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...