Komentari

minus40kg.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • Sjedokosi

    moram priznati da me navlačiš, da kupim wook pa da isprobam pripemanje na taj način. Poriluk izbjegavam u svome jelovniku hehe

    avatar

    15.10.2014. (07:26)    -   -   -   -  

  • Euro

    odlicno..

    avatar

    15.10.2014. (07:28)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Osobno više volim da pripremam ovakve obroke u pećnici.
    Poriluk je dobrodošao dodatak.

    avatar

    15.10.2014. (07:40)    -   -   -   -  

  • Mayday

    Za razliku od ekspres lonca, imam tri woka i stalno su u điru ;)
    Ako ga poklopiš s onom mrežicom protiv špricanja, ne moraš stalno miješati jer se hrana napola pirja u vlastitim sokovima
    tek kad oni ishlape dodam vode, a ako poželim finalnu karamelizaciju, pustim da sve tekućine ishlape i samo tada malo pripazim da se ne prepeče.
    Nemoj se smijati - ja i pekmeze spravljam u woku, baš zato da izbjegnem stalno miješanje ;)))

    avatar

    15.10.2014. (08:02)    -   -   -   -  

  • NF

    slažem se za raznolikost mada vani uvijek preferiram pečeno

    avatar

    15.10.2014. (09:03)    -   -   -   -  

  • durica

    poriluk više volim malo žilaviji, nego ljigavo raskuhan. idealno, za mene, bilo bi aldente, ali mi ne uspije svaki put.
    wok mi je persu i često ga koristim upravo zbog brzine i lakoće spravljanja.

    avatar

    15.10.2014. (09:32)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    slažem se s Tobom ali svinjino menjam za piletino..može???

    avatar

    15.10.2014. (09:55)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Mislim da 100 g leće ima 338 kcal, zapravo ne mislim, nego tako piše ...
    Gle, nema švercanja, pratim te.
    To što se ne javljam ne znači da nisam tu.
    Obožavam leću, i pojedem je pol kile, onako, samo kuhane i prelivene maslinovim uljem i češnjakom.
    Neugodno me izenenadila kalorijska vrijednost, naročito, jer je leća među najzdravijim namirnicama, međutoa, kvaliteta odnosno zdravoća namirnice često je obrnuto proporcionalna sa kalorijskom vrijednosti.

    avatar

    15.10.2014. (11:14)    -   -   -   -  

  • j.

    ha, lungić... ne mogu ne sjetiti se kako me žena nakon prve plaće izvela kod Gabreka na onaj davni, glasoviti... a vjerujem da bi i ovaj, makar "umočen" u poriluk i klinci s radošću pojeli... a tek ja, u bilo kojoj varijanti...
    nadam se da neću ispasti bezobrazan i neukusan ako na dilemu raznolikost ili žlica nadogradim ilustraciju mog tasta koji u najboljoj otočkoj maniri ljude za stolom dijeli na one koji liče na pule (voda, pa sijeno) ili gudine (sve u jednome)... ma da, pitanje ukusa, svakako... :) pozdrav!

    avatar

    15.10.2014. (12:47)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Biram ono na kraju, varivo i salatu. A sad idem nabrati par slinavki i sunčanica.

    avatar

    15.10.2014. (13:26)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    @ Sjedokosi: Meni je wok godinama standardni dio osnovnog kuhinjskog kompleta ;)
    @ Euro: Vjerujem da se Albert ne bi baš složio, bar u jednu ruku, u drugu možda i bi ;)
    @ Valcer: Poriluk zna biti poprilično nezgodan u pećnici, posebno lisnati, tj. zeleni dio ;)
    @ Mayday: Neobično, razumio bi da poklopac zadrži vlagu, ali onaj rešetkasti dodatak ;)
    P.S. Nemam se ja čemu smijati, dapače, ako je pekmez u woku dobro rješenje, to je to ;)
    @ NF: Valjda sve ovisi o povjerenju u izvor. Sigurno ima ljudi koji sve odrade kako treba ;)
    @ Durica: Ovdje pokušavam reći da je jednostavnije sve ubaciti u ekspres lonac ili pećnicu ;)
    @ modrinaneba: Po meni bi se od izvora bjelančevina najčešće koristili razni sirevi i riba ;)
    @ dobar, loš, zao: Ne misliš valjda da suho zrno leće ima isto kalorija koliko i kuhano ;)
    P.S. Ponekada me baš iznenadiš. Ovoga puta u temeljnim postavkama, kao i u zaključku.
    @ j.: Gabrek mi je prva liga, pa i s običnim palačinkama, bar je bio, sada, nemam pojma ;)
    @ gogoo: Varivo je bilo u prošlom postu, a s muhare će biti u mom posljednjem postu ;)

    avatar

    15.10.2014. (19:09)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    obožavam teksturu na žaru

    avatar

    15.10.2014. (20:41)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    @ pametni zub: Volim kada ljudi obožavaju ;)

    avatar

    15.10.2014. (21:18)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Čuj, da si ti moj muž, a ja kojim slučajem tvoja žena, ljudi bi govorili: Draženova žena ima plave oči :-)

    avatar

    15.10.2014. (22:07)    -   -   -   -  

  • Regina

    Jedem po kucama.. da smo na tw, sad bih ti to napisala :)

    avatar

    16.10.2014. (09:02)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    @žendra
    pa nema, kuhano ima manje, ali i kuhano 100 g ima više nego što si ti napisao!? cca.230 na 100 g, a i tko još vaga kuhano?
    Barem ja ne, ako već važem onda izvažem sirovo...

    Ma, uopće nije bitno, u ovakvim količinima koje ti spominješ 100 kcal gore dolje je zanemarivo...
    al' just for the record ...

    Jel' te neugodno iznenandim ?

    p.s.
    možda sam se krivo izrazio, naime, htio sam reći da to što je neka namirnica jako zdrava ne znači da nema jako puno kalorija na 100 g, naprotiv ...

    avatar

    16.10.2014. (11:09)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Može, može. Može baš sve i tim redom iako ... malo previše ulja. ;)
    Ja bi još dodao paradajz (cherry da ne sjeckam) i papriku ili tikvice kad im je sezona. :)

    avatar

    16.10.2014. (21:11)    -   -   -   -  

  • pričopričica

    Finoooo

    avatar

    16.10.2014. (21:48)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    @ Plastik: Da je tako, i za tvog muža bi mogli reći da ima plave oči , i ne bi lagali, više ili manje ;)

    @ Veronika: Gdje ima za mene, naći će se i za putnika namjernika ;)

    @ dobar, loš, zao: Neugodno iznenađen? E sad, kada netko smaže pola kile leće, koja je bila pola kile kao suha i sam navede da se radi o 338 kcal na 10 dag, što u zbroju daje 1690, pa ako tome dodamo 0,5 dl ulja (meni tako ispada omjer u salatama, bar 1/10 ulja na osnovnu namirnicu tipa grahorica), što je dodatnih 450 kcal i sveukupno 2140 kcal u jednom obroku, onda se ipak radi o dva različita svijeta. Meni pola kile suhog graha, slanutka, leće, ... da otprilike 10 porcija raznih jela, baš nikako jednu. Pazi, radi se o razlici od 10 puta. Dakle da, iznenađen sam. Ako si drvosječa, rudar ili desetobojac, to nisam znao. Dalje, koji je kriterij kvalitete neke namirnice? Za baš svaku pojedinačnu namirnicu sam našao da je za nešto dobra! Veza s kalorijama je apsolutno neutemeljena, tj. bolje rečeno, ja je ne vidim, a i nisam našao da je itko ozbiljan povukao sličnu paralelu. AKo ti se da, i ako imaš argumenata za potkrijepiti svoju tvrdnju, samo reci, biti ću ti zahvalan ako nešto naučim, mada, nekako više vjerujem da ću na svaku kaloričnu i zdravu namirnicu moći nabrojati najmanje njih tri značajno manje kaloričnih. Čak i nutricionisti koje preporučuju veći udio kalorija iz masnoća (LCHF), tj. ulje, mast, špek, meso, jaja, ... vrlo precizno pišu o kojim se količinama i omjerima radi. Ako to bolje pogledaš vidjeti ćeš da je sasvim lako imati gro kalorija iz masti kada kombiniraš vrlo malo špeka i puno paradajza ili malo maslinovog ulja i puno zelene salate. Ali dobro, da ne drobim u prazno i bez veze, daj neki konkretni argument pa možemo raspraviti. S tvojom tvrdnjom pod "p.s." se svakako mogu složiti, mada, bilo bi mi drago da ako već koristimo pojam "zdravo" da ga bar približno definiramo, a nakon toga bi se mogli vratiti na već spomenutu priču o količinama koje stručnjaci preporučuju, iako si i to dobrim dijelom i sam naveo, pa ispada da se slažemo u svemu osim u broju kalorija kuhane leće. Osobno, nisam te struke i ne tvrdim baš ništa, samo ću navesti izvore koje sam koristio:
    1. Podravkina leća koju sam jeo u ovom obroku, i podatak koji piše na njihovoj web stranici ... 54 kcal / 10 dag
    2. Bonduell konzervirana leća (dosta dobre stranice o kalorijama konkretnih proizvoda, namirnica i jela) ... 84 kcal / 10 dag
    3. Nutrition Facts - Lentils, mature seeds, cooked, boiled, without salt (po onome što znam, najjača svjetska stranica na temu nutritivnih vrijednosti konkretnih namirnica i proizvoda) ... 116 kcal / 10 dag (100 g ti nije defaultno, moraš to izabrati kao veličinu/vrijednost/količinu serviranja)
    Eto, uzeo sam onu najveću koju sam našao ;)
    P.S. Odgovor na pitanje "Tko važe kuhanu leću?" je: "Osoba koja otvara konzervu leće i prebraja kalorije!", iako, ne mora baš ni vagati, tj. ako na konzervi piše da sadrži 24 dag leće (kada se ocijedi), a uzme se otprilike nešto manje od pola, to je onda upravo 10 dag kuhane leće. Usprkos navedenom, ja sam vagao ;)

    @ bocacciozg: Sada se pitam da li me prostodušno zezaš ili mi stručno vadiš mast? 0,15 dl ulja nije količina kao 3 čašice rakije u lokalnoj birtiji, nego tek nešto manje od 1/3 količine jedne od takvih čašica, tj. 3 x 0,5 je 1,5, a ne 0,15 dl. Količina o kojoj govorim se dijeli na meso i povrće. Otprilike 0,05 na meso i 0,1 dl na 30 dag povrća, dakle omjer je 30:1. Sorry ako sam grub i glup, pa sam nasjeo na običnu provokaciju. Ako je tako, sve 5 i samo fali zastava velike zemlje dembelije vođena dronom usred moje kuhinje :)

    @ pričopričica: Ma ne :)))

    avatar

    16.10.2014. (21:53)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    a jebtg, takav sam po celom telu, zato imam 125 kg, a imao sam i 162 najviše...
    no, kao što volim pretjerivati u jelu, tako pretjerujem i opisima svojih žderanija i opijanja, dakle, vjerojatno nikad nisam pojeo pola kile suhe leće, ali 300 g bude često, zasigurno.
    Ovo za desetobojca, nisi puno fulao.
    Plivam. Mislim da stučem najmanje 1000 kcal za sat plivanja, u kojem vremenu preplivam cca. 3500 km.
    Kad kažem "zdravo", sasvim sigurno ne mislim na namirnice iz konzerve, pa tako ni na kuhanu leću, zato je ni ne važem kuhanu, a ni ne znam kalorijsku vrijednost kuhane leće (na svim sajtvima na koje ja zalazim nalaze se uglavnom kalrojske vrijednosti sirovih namirnica, za kuhanu leću sam jedva na dva mjesta, guglanjem, pronašao da ima cca. 230 kcal na 100 g,)
    "Leća je dobar izvor vlakana koji snižavaju kolesterol i spriječava porast razine šećera nakon obroka. Sadrži dva vitamina B-skupina, a šalica kuhane leće ima samo 230 kalorija"
    http://gorila.jutarnji.hr/profile/irena/2011/03/07/lea-hrana-lea-kalorije- lea-kao-prilog
    Ok, sad kad sam malo bolje pogledao, našao sam oprečne informacije, ali kad na prva dva sajta nađeš sličnu informaciju, a ta je bila da kuhana leća ima 228 ili 229 kcal, onda misliš da je to to.
    Otkud takvi nesrazmjeri u infomacijama na interenetu?
    No, dakle, zdrava hrana za mene je svježa, nekonzervirana, po mogućnosti ekološki uzgojena ...
    Zapravo, kod mene je problem to što pišem zbrkano i paušalno, nemam vremena za smislenije razmišljanje i pisanje, pa onda često puta ispada neutemeljeno i nevjerodostojno.
    Evo, i sad mi je neki lik upao u kancelariju pa moram prekinuti, a samo sam nadrobio gomilu neprovjerenih gluposti.

    avatar

    17.10.2014. (13:13)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    @ dobar, loš, zao: Puno "naših" članaka je obično prepisivanje s vanjskih stranica, stoga me i ne čudi da se vrlo često barata pogrešnom jedinicom mjere i kontradiktornim podacima općenito. U članku koji navodiš lijepo piše da se radi o šalici kuhane leće. Upravo zato sam upozorio da kada se dođe i na ozbiljne stranice kao što je Nutrition Facts treba obratiti pažnju na "Serving size", koji je tamo defaultno sve samo ne 100 g, pa je tako i ova kuhana leća izražena u šalici, za koju piše da je 198 g, pa se početno uočenih 230 kcal promjenom izbora na 100 g mijenja na 116 koje sam ti spominjao, što je slično kao grah, slanutak i srodne namirnice, pa djeluje da drži vodu. Ja osobno mislim da bi trebala biti koja kalorija više, ali upravo zbog ovakvih rasprava volim imati čvrstu točku na koju se uvijek mogu referencirati.

    "Konzerve nisu zdrave" je eklatantan primjer paušalnog pristupa o kojem i sam pišeš. Na konzervi koju sam otvorio proizvođač navodi sljedeće sastojke: leća, voda, kuhinjska sol, antioksidans (askorbinska kiselina). Kome je strana neka od komponenti, lako može proguglati. E sad, laže li proizvođač, spava li kontrola, da li je sama leća GMO, i ima li u toj konzervi još nešto što nije navedeno otkuda da znam. Ono što znam je da domaći proizvode povrće zalijevajući ga otpadnom vodom, da poneko raste uz autocestu, da mnogi pretjeruju s kemikalijama, ..., a gle, proizvoditi sve sam i kontrolirano, za mnoge je jednostavno nemoguća misija. Neću se upuštati u daljnju raspravu o zdravlju namirnica, eto, jednostavno neću. Ostaviti ću tebi tvoja uvjerenja, a svojih limita sam itekako svjestan. Ne jednom sam pričao o divljoj ribi ulovljenoj negdje oko Palagruže, ili u Kanadskim jezerima, kefiru od mlijeka krava s Kavkaza, poriluku kojem se pjeva serenada u ponoć, maslinovom ulju od maslina koje su gazile djevice i tako u nedogled. Gdje je granica utopije? Uobičajeno je da gradski čovjek nema na raspolaganju jaja svoje kokice, niti ima vrhnje koje je obrao s mlijeka od svoje kravice, koja je jela sijeno s njegove livade, ...

    I da, ma ne preuveličavaš ti ništa, gotovo je normalno da se prepliva 3500 km u sat vremena. I zapravo, čuo sam te ja par puta, jer si višestruko probio zvučni zid. Naime, brzina zvuka je tričavih 1235 km/h. Nadam se da nećeš zamjeriti što se šalim tvojom brzopletošću, skoro pa i površnošću. Uostalom, i sam si apostrofirao zbrkanost i paušalnost ;)

    avatar

    17.10.2014. (19:15)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Ovo 3500 km nije bilo namjerno, tipfeler je.
    Preplivam 3500 m za 1 sat ...
    A nisam vidio ni "šalicu leće", mislio sam da se podrazumijeva 100 g.
    Eto, o tome ti pričam ....
    Površan i nestrpljiv, to su mi prednosti,a o manama da i ne govorim...

    I određenim ljudima ne zamjeram kad se šale na moj račun, a ti spadaš u tu grupu.

    avatar

    20.10.2014. (11:45)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    @ dobar, loš, zao: Sve pet ;)

    avatar

    20.10.2014. (21:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...