Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Plastik

    A zašto sve mora biti unificirano? Hoćemo li sada sve fasade obojati u istu boju? Hoćemo li pročelja ujednačiti? Ne, stare zgrade neka zadrže svoje stare natpise i brojeve, pa čak i da se mijenja stari natpis nekim novim, neka taj novi izgleda kao onaj stari. Nove zgrade, neka imaju nove, moderno dizajnirane.

    avatar

    02.09.2014. (13:32)    -   -   -   -  

  • tiana

    1. baš sam guštala u điru "starim postovima" (kad me nije bilo)
    2. slično riječima @plastika. zašto stare zgrade, zdanja i kuće ne bi imale ploče i pločice s nazivima ulica (promjenjenih, izmjenjenih i opet i opet kao da nam životi o tome ovise) ali onakvima kakve i arhitektonski i estetski pripadaju i naravno povijesno takvim zdanjima.
    3. mjesta, gradovi zaštićeni kao spomenici kulture (najvećim dijelom u primorskim područjima) odnosno njihove zgrade i kuće u kojima stanuju ljudi, kad požele ili postoji potreba obnove takvih zdanja onda je to moguće obaviti samo onako kako se to radilo i sa materijalom kakav se koristio u vrijeme njihove izgradnje. Naravno ti postupci i materijali su ne višestruko već i to višestruko uvećani kao troškovi. Ali konzenvatorski instituti su neumoljivi. Pa kad su u tome takvi onda neka budu i kod svojih drugih državnih kolega koji mijenjaju te pločice.....

    avatar

    02.09.2014. (14:08)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Stvarno ne znam. Neke ulice zovem onak kak je moja tantika dok je u Zagrebu živjela, neke pokušavam pamtiti po novom, ali me ljute one koje nemreš ni za glavu ni za rep, a te su u novim naseljima. Nedavno sam tražila u Malešnici jedan broj u A.T. Mimare i trebalo mi je pola sata.

    avatar

    02.09.2014. (18:15)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Smatram da je prava umjetnost spojiti/stopiti (ili ponekad čak suočiti!) novo sa starim, staro sa novim ... ali treba to činiti, jer je to zapravo bit života: spoj iskustva sa hrabrošću ulaska u novo i nepoznato. Ne podržavam niti eksperimente bez poštovanja iskustva niti spavanje na lovorikama i pljuckanje po novom bez želje za eksperimentom.

    Nadam se da će se s vremenom iznjedriti i neko slično rješenje za zagrebačke ulične table - tko ima ideju, nek javi!

    avatar

    02.09.2014. (20:32)    -   -   -   -  

  • John Doe

    Zagrepčanci, jeste li uočili nove "smjerokaze" s nazivima trgova i ulica. Prvi sam uočio na "tromeđi" Ilice, Reljkovićeve i Tuđmanovog trga.

    avatar

    03.09.2014. (07:47)    -   -   -   -  

  • John Doe

    Ovo nije "umjetnost spojiti/stopiti (ili ponekad čak suočiti!) novo sa starim, staro sa novim" već realnost, kakva god bila. Već sam ranije uočio nekoliko zgrada na uglovima ulica, koje su izgrađene na dva "placa". Iz nekog čudnog razloga imaju dva kućna broja, po jedan iz svake ulice, makar zgrada ima samo jedan ulaz. Što se sada desilo? Postavljena je ploča s novim brojem kod ulaza, a ona druga stara je ostala. Valjda je ipak u pitanju cijena nove.

    avatar

    03.09.2014. (07:53)    -   -   -   -  

  • Wall

    najubo9lje zadržati sve stare,prijašnje oznake,natpise, table,sa svojim originalnim imenima ulica. dodavanjem novih lijepo bi se na pročeljima kuća, ulicama moglo pratiti kako pobjednici,m politika, stanovnici...prave povijest.u ZG bi,npr, bilo zgodno vidjeti ustaško-fašističke nazive,junake, pa iza njih (ista ulica,zgrada), partizansko-komunističke, pa novije, egotripaške (Republike Hrvatske, Hrvatske državnosti) pa postfašističke, pa ulizivačke (Republike Njemačke; pitanje je dana kad će osvanuti Avenija Angele Merkel itd)..naravno, imenima osoba bilo bi zgodno dodati godine, opis u 2 riječi)...a na nekim dijelovima ZG, Kaptolu, gornjem gradu, Markovom trgu... te bi table bile posebna povijesnoturistička atrakcija

    avatar

    03.09.2014. (09:36)    -   -   -   -  

  • Dante

    Meni ovo obnavljanje svega i svačega izgleda kao brisanje duge povijesti i priprema za lakše uklapanje pridošlica od 90-tih na ovamo u režiji velikog ZG šerifa. Grad koji nema povijest ima samo ono to se vidi i onda su dotepenci ustvari građani - dok ne otvore usta ili ne spuste staklo na svom autu :-)

    avatar

    03.09.2014. (10:20)    -   -   -   -  

  • Zlica

    Koliko sam primijetila po Držićevoj ostavljaju stare ploče s brojevima i postavljaju nove pokraj. Vjerojatno kako tko inzistira :-)).

    avatar

    03.09.2014. (10:50)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    wall, ovo ti je zaista zanimljiv prijedlog, čini mi se da bi to zaista puno reklo o povijesti određene ulice!

    Johj Doe, da, takvih situacija će biti i nadalje ...

    avatar

    03.09.2014. (10:52)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Uvijek sam za umjerenost, konzultaciju sa ljudima koji se bave određenom problematikom.
    Sviđa mi se kad ulice imaju topografska (vječna) imena ili imena ličnosti o kojima je sud povijesti izrečen prije 100 godina, a ne da podliježu dnevno-političkim potrebama.
    Sigurno da ne možemo sve konzervirati, ali spojiti kulturno i praktično bismo mogli, da se kod nas ne odlučuje o svemu preko koljena.
    ( @Dante, "pridošlice" su velik postotak građana, dok je "Agramera " veoma malo, i tko kaže da su oni kulturniji, MOŽDA su samo veći snobovi!)
    Čestitka za Blog hr.!

    avatar

    03.09.2014. (13:33)    -   -   -   -  

  • Žaki

    Idiotska ideja. U prvom redu, ploče su male pa se ime ulice i broj vrlo teško čitaju. Danas smo u 21vom vijeku i mnogi traže broj voze
    ći se u autu. Iz auta, a ponekad čak i kada stojite ispod broja nemoguće je pročitati sitna slova. Brojevi bi trebali biti veći, a ne manji. Uz to netko je odličio da ime ulice bude napisano malim, a sam riječ ULICA ili TRG velikim slovima. Trebalo bi biti obratno.
    Očito je da je netko odlučio dati posao nekom svom koji će mu za uzvrat dobro platiti. Korupcija, naravno.

    avatar

    04.09.2014. (04:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...