Komentari

demetra1.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • geomir

    Zato što se rekonstruirala 1973 ja se nisam mogo vozit s njom,
    a pravo govoreći, tada mi nije ni trebalo takvo pomagalo!! :-)))

    avatar

    03.08.2014. (11:33)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    dobro dođe, sada kad su prekopane ulice do Gornjega grada i kad žuriš na neko događanje. precizna kao i ivijek :) bravo!!!
    uvijek si konkretna i ne redaš samo slikice da nekome izazoveš zavist što to nije vidio :)

    avatar

    03.08.2014. (11:52)    -   -   -   -  

  • lion queen

    ja to sve pješke odradim :) uspinjaču samo gledam, kad kraj nje prolazim :) ali ovaj tvoj prilog je dragocjen, jer je bilo zanimljivo pročitati povijest uspinjače :)) a tvoje fotke s gornjeg grada su super. onaj ulaz na štros poziva :)

    avatar

    03.08.2014. (12:02)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    Lijepo... post za pohvalu !

    avatar

    03.08.2014. (13:01)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Pamtim, znam i volim..............

    Samo mi je predaleko da uživam u detaljima kao ti

    avatar

    03.08.2014. (13:49)    -   -   -   -  

  • tiana

    Interesantno je kako stvari uzimamo "zdravo za gotovo". Upravo kako si i napisala, turisti obvezno se provozaju, razgledaju jer je posebna. Mi ostali kao i za puno drugih stvari, tu je i ne vidimo ništa posebno. kroz zanimljivost i prirodnost prikazano:))

    avatar

    03.08.2014. (14:13)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Lijepo o uspinjači kojom se još nisam vozio, ali hoću (" u roku od dva dana izdalo mu građevinsku dozvolu", ma gdje toga danas ima!)

    avatar

    04.08.2014. (14:27)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Svaka čast za izviješće!

    avatar

    04.08.2014. (14:33)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Svaka čast, lIjepo si se potrudila sa tim zagrebačkim štiklecom. :)

    Nego ja bi o nečemu što me pomalo boli. Radi se o onom Strossmartreu. Šećem i gledam tu jad i bijedu. Zašto tak velim, pitaš se? Zato kaj na tih par štandića nema ništ. Kao "velike i pametne gleve" rekle da tam nemre bit nešto čeg je prepun Montremartre u Parizu gdje možeš kupiti štono se veli drangulije od igle do lokomitive. I vse je navek i zato puno baš kak na Hreliću. I prodaju se iste drangulije kao na Hreliću. A uz to se naravno proda i ponešto ove "kulturne ponude". A baš sve to turisti kupuju. Ovo u Zagrebu je sterilno. Recimo kao mali pimpać koji želi zadovdoljiti veliku curu (ne ljuti se na ovoj digresiji ali mislim da u potpunosti stoji).

    A takve je i danas slika čitavog Gornjeg Grada. Nekad srce grada, danas guzica grada u koju više nitko ne gura (spet ja prostak sa digresijama). DO prije koju godinu, na Vranyczanyevoj poljani bi koktel bar, predivan irski pab sa živom glazbom, ona "dva" ugostiteljska objekta na Katarininom trgu imala s dušu (u onaj veći sam vodio kolege iz Nizozemske kojima su unutarnji zidovi pofarbani sa prizorima iz Gospodara prstenova bili cool - bili su fascinirani; oni su kod mog šankera naručili Heineken i čudili se što meni šanker daje pšenični Loeffe - kao trebao sam i ja piti Heineken jer za njega zajedn s njima radim - kog sam tamo stalno pio kad smo supruga i ja dolazili petkom ili subtom uveče šetajući našu četveronožnu ljubimicu koja je uvijek dobila od pažljivog konobara zdjelicu vode). Baš kao i Palica, čak je do prije koju godinu radila i Vurica (prizemlje Muzeja grada Zagreba). A bilo je još par mjesta i dvorišća. A danas svega toga tam nema.

    Šećem tako Demetrovom, fotkam bunar vu dvorišću Starslavenskog instituta, pa uđem v dvorišće palače Jelačić. Kak klinac sem tamo šel v dečji vrtić. Bil je tam neki stari autek, kak iz gangsterskih filmov. Pak smo ondak mi klinci, gangsteri, ulazili v njeg i furali ga. Okretali volan kak blesavi. Naganjali smo se z pajkanima in im navek pobegli. Bil je to pravi prafcati gušt okretati volan i zamišljati potjeru. Taf, Taf iz pištolja (zvali su me Taftal, hahahaha). Jednom prilikom sam, sečam se, čak i glavu razbili. I hoću malo fotkati tu palaču iz vana. Znaš, pišem jednu seriju novela o zagrebačkim coprnicama pa da imam original fotke z Griča. Kadli prilazi mi neka žemska v uniformi i tera me van. Natežem se s njom, objašnjavam ali ništa. Objekt je pod video nadzorom i ona za 2500 kuna mjesečno ne želi imati problema - valjda bu zgubila posel? Velim ja njoj da bi ja baš zato, da me tak obilate plačaju, vsima dopustil fotkanje. Bi se pravil da ne vidim, usprkoj nekakšnoj zabrani. A kao sva gornjogradska dvorišta su otvrena i javna za posjetitelje. A ona meni veli da ima tenejdžere, da ne znam kak je to odgajati tinejdžere. Kao da jadna ona zna. Uglavnom, pametniji popušta pa tak nisam fotkal. Pišem ti ovo jer sam čuo o puno iskustava sličnih mome. A gradski oci bi i kultrnjaci bi šteli lovu od turista. Je, ne ide to tak.

    Slično je i na Markovom trgu gdje policajci paze da se turisti ni slučajn previše ne približe crvki da bi je fotkali ili se fotkali s njom. Mam teraju one hrabrije turiste jer kad ovi dide pandure, preventivno odstaj. A ja baš uz struc z pesom preko trga i još iPhone držim v ruki i fotkam. Gleda me pandur i ne zna, bli li me upozorio, legitimirao ili pustio - pravio se da ne vidi. Uglavnom ovdje sam prošao bez greške jer čak i poneki pandur ima pameti više od njegovih nadređenih.

    Uglavnom, čitav predivan Gornji Grad je takav, nikakav i sterilan. IVanjske fasade ušminkane, a dvorišča se raspadaju. A turisti bi ga takvog šteli okupirati , zagrpečani također no vladajuća banda grada i države neda. Što da ti velim da imam stotine fotki iz Varšave (živio u srcu Starog Mjesta dvije godine), Krakowa, Praga, Budimpešte, Beča, ... ali ... u Zagrebu je ili zabranjeno ili sve čine da ti ogade. Žalosno. I svgdje tamo se prodaju drangulije, trešti glazba, čak se poneki lokalni žitelj obučen u srednjevjekovnu, renesansn, baroknu ili kakvu drugu odoru po čitav dan šeće da se turisti s njime mogu fotkati. Uveče i cijelg dana se održavaju koncerti. A u mom Zagrebu od svega toga ništa.

    Eto ja toliko, da se pojadam. Naj zamerit. :)

    avatar

    04.08.2014. (22:11)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Ma kaj bi zamerila. Ja sam takaj tužna kad vidim po gradu toliko svega kaj ne štima. Volim istomišljenike.

    avatar

    04.08.2014. (22:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...