Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Mayday

    Priznajem prva - od lani u frižideru držim vodu u staklenom bokalu
    godinama sam za to koristila plastenke koje bi ostale od kojekakvih Donata, ali uvukao mi se, s takvim i sličnim medijskim tekstovima, nekakav crvić sumnje u misli, te sam krenula s tom, ajmoreć, minimalnom promjenom.
    Isto tako, vječite bočice vode, neizbježne kad ideš na neki put ili zborski nastup/probu, počela sam mjerkati s podozrenjem.
    Naime, kako mi je riječka voda najbolja, obično izbacim kupljenu i ulijem našu; bočicu koristim višekratno, naravno.
    Griješim li i gdje?
    Naravno da pitam tebe (drugih paranoja nemam :D), s punim povjerenjem, dakle
    Lastane? ;))

    avatar

    24.07.2014. (14:43)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    @Plastik
    svaka ti čast, a o novinarki, glavnom uredniku neću ni riječ....čitala sam i ja o načinima manipulacije, pa sam opet "popušila" kupujući bočice za vodu 0,5 l po 70 kuna, jer su zdrave, jer su od zdrave plastike....ubij me ako znam od koje plastike i sastav, bitno da su napisali na čepu eco i da ima budala poput mene.....

    avatar

    24.07.2014. (15:59)    -   -   -   -  

  • tiana

    Blog gdje otkada sam tu uvijek volim doći i pročitati. Stručno i onako kako treba biti napisano. A o manipulacijama, lažima i nebitnostima što se piše samo dok se ispunjavaju stupci i stranice, nemam što reći, jer previše i previše toga ima. Kao da nitko nema u sebi svijesti da ono što napiše je potrebno da iza toga stoji, da se raspita što je i kako je, i da ne može bez odgovornosti pisati nešto što je netočno.

    avatar

    24.07.2014. (16:32)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Da mi je znati zašto su nestale staklene amalaže...
    Možda su ih odneli Marsijanci, tamo nema vode :))

    avatar

    24.07.2014. (16:33)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Ovo ću još jednom pažljivo pročitati.

    avatar

    24.07.2014. (16:48)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Da bi reč rekel...:))))))

    avatar

    24.07.2014. (17:01)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Drago moje društvo, hvala na komentarima, a evo nekih odgovora:
    @mayday - plastična PET ambalaža je idealna ambalaža za jednokratnu upotrebu, ali nema problema ni ako se više puta koristi. Naravno, i staklena je s te strane sasvim ok. Osim što je staklena skuplja, teška i lomljiva. I jedni i drugu, ako se više puta koristi treba prati, a ako se misli o zdravlju onda prvenstveno treba voditi računa o čistoći ambalaže pa bila ona staklena ili plastična.
    @Čuvarice - točno znam o čemu se radi, imam "jednu takvu" (mislim na ženu) doma.
    @t.f. - nisam ni ja protiv toga da se objave rezultati tamo neke studije. Neka čitatelji vide i tu tzv. drugu stranu. Ali, kad se tako nešto piše, elementarna pravila novinarstva (a možda i domoljubne pristojnosti) nalažu da se nešto priupita i domaće stručnjake. Pa barem njih nije na stotine. Žašto se ne uputi pitanje npr. Zavodu za javno zdravstvo, Toksikološkom zavodu, Kemijsko-tehnološkom fakultetu, nekom od brojnih profesora midicinskih, kemijskih, tehnoloških fakulteta? Siguran sam da će rado dati odgovor i prokomentirati navode.
    @mecabg - plastična ambalaža (već je dosta pisano o tome na ovom blogu) je jeftinija, praktičnija, higijenskija, lakše ju je transportirati, nositi, značajno doprinosi uštedama pri transportu. Evo jednog primjera: kada se iz okolice Aranđelovca, gdje je izvor i punionica Knjaza Miloša do Beograda prevozi kamionom oko 25 tona tereta - upakirane vode, tada bi u slučaju da je voda upakirana u staklenu ambalažu, oko 7 t bila staklena ambalaža, 0,6 t ostala ambalaža, a 17,4 t bi bio osnovni sadržaj kojeg želimo prevesti - mineralna voda. Za taj prijevoz šleper će potrošiti oko 40 litara goriva u jednom pravcu, odnosno 2,3 litre goriva po toni osnovnog sadržaja. S druge strane, korištenjem PET ambalaže u našem šleperu do Beograda našlo bi se oko 0,5 t odnosno 500 kg plastične ambalaže, oko 600 kg ostale ambalaže (drvene palete i folije za zamatanje) te čak 23,9 tona osnovnog sadržaja. Pa će u tom slučaju potrošnja goriva po toni osnovnog sadržaja biti 1,67 litara - dakle oko 30 % manje odnosno jeftinije, a da ne govorimo o zagađivanju. Pa sad ti izračunaj koliko se dnevno Knjaza Miloša dopremi iz Bukulje do Beograda, pa da vidimo tko je ekološki svjestan.
    @Valcer i @Sagi - hvala.

    A sve komentatore i čitatelje podsjećam da je na blogu već pisano o PET ambalaži u postu: PET ambalaža: da ili ne?, pa pogledajte.

    avatar

    24.07.2014. (18:13)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Pijem Janu iz plastične boce i drž!

    avatar

    24.07.2014. (18:19)    -   -   -   -  

  • lion queen

    pa nisam ni znala koliko plastike zapravo koristim, dok nisam počela čitati tvoje postove...tek sam tada to počela primjećivati...zapravo mislim da i ne bismo mogli bez plastike...
    a ono s plastičnim vrećicama za led, što si nedavno objavio, živa je istina. isprobala sam. npr. odrezala pola paprike, prekrila taj rez kuhinjskim papirom i stavila sve skupa u plastičnu vrećicu za led, istisnula zrak i stavila u frižider...odlično se održalo :)) znaš što nama ženama znači u jednoj turi oprati povrća i voća za par dana, pa kasnije smao vaditi, a ono kao da je jučer ubrano :)))

    avatar

    25.07.2014. (11:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...