Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • junac

    istu jezičnu tvorbu nosi i Šeferovljeva.
    osim što se naziva Šeferovom, čak i na Googlu su ga preimenovali u Vilka Šefera. o inicijativi susjeda Jadranke K. da se ulica nazove Šeferljovom bolje da ni ne govorimo.

    avatar

    15.05.2014. (10:27)    -   -   -   -  

  • Seek Another Land

    ja sam rođena i odrasla u toj ulici :-)

    avatar

    15.05.2014. (10:30)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Šeferljova - ha ha!

    avatar

    15.05.2014. (13:47)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Zanimljiv vremeplov, a sad znam kako se prije zvao i trg.

    avatar

    15.05.2014. (14:44)    -   -   -   -  

  • Zack

    Solo...što? :D

    avatar

    15.05.2014. (16:14)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Više nego zanimljivo :-)). Ulica kojom sam znala proći i pod starim imenom ali nisam registrirala :-)).

    avatar

    15.05.2014. (18:30)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Možda je zavrijedilo, kao kuriozum, spomenuti da je stražnja strana "Križanićevih gimnazija" [slovom i brojkom njih četiri (4)], koje gledaju preko svojih igralištâ na Solovjevljevu, bila za Drugog rata izravno i gadno pogođena avio-bombom... je li zato što je u to grdo doba možda bila njemačka kasarna...
    Uglavnom na toj strani su i neki dan nešto opako prekopavali i buldožerirali... Nisam pitao.
    Nemirna neka ulica.

    avatar

    15.05.2014. (19:24)    -   -   -   -  

  • Jezičar

    .
    .
    nalazila mala vojarna, vjerojatno na istočnoj strani Domagojeve,
    U jednoj od starijih višekatnica u Domagojevoj bili su stanovi oficira JNA.
    .
    .

    avatar

    16.05.2014. (00:57)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Vrijedna bilješka. A samo jedna ulica. Imaš ti posla.

    avatar

    16.05.2014. (01:03)    -   -   -   -  

  • bivša apstinentica

    Sjajno je bilo ovo pročitati, koliko sam samo puta tuda prolazila... Doduše, od svega mi je ostala u sjećanju samo afera s tvornicom "Nada Dimić"...

    avatar

    16.05.2014. (05:40)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Vidiš, vidiš, za Šefer(ov)a nisam ni znao - junac, hvala ti puno na ovoj informaciji!

    Seek Another Land: Ajd nabaci koju priču iz tvoje tadašnje ulice - sigurno imaš neku!

    GP, ovo je fakat veliko kopanje, baš me zanima što će to biti!

    Inače, baš mi je zanimljivo da se nitko u komentarima nije zakačio za luna park "Tivan", znam da je mnogima to bilo kultno mjesto grada ... ;o)
    (Jezičar, ti bi se sigurno mogel sjetiti neke cvebe vezane uz njega ... kad li se uopće pojavio? Ja znam da je bil tamo oko 1978. pa onda slijedeći niz godina)

    avatar

    16.05.2014. (09:32)    -   -   -   -  

  • Jezičar

    .
    .
    Tivan je bio tamo već 1973, a morti i ranije.
    U mom RAMu (med vuhima) nema drugih podataka o toj kulturnoj instituciji :(.
    .
    .

    avatar

    16.05.2014. (23:48)    -   -   -   -  

  • ST

    Za urusavanje Nade Dimic "zasluzan" je Zeljko Kerum, zar se ne sicate njegova povijesnog nastupa na Novoj TV kada je rekao nesto u stilu: "Ja sam kriv, nisan zna da je kod vas tu tako mekano." i " To je isto kao da pitate zasto je stara zena umrla, umrla je zato sta je bila stara."

    avatar

    17.05.2014. (21:47)    -   -   -   -  

  • Andrej

    Da, u gimnaziji je grunulo i 1995, ajde što je pala bomba al što je rastepalo zvončića okolo. Nije zapravo bila velika rupa na igralištu ali je sve bilo puno zvončića i pirotehničari su morali provjeravati sve krovove okolnih kuća da nebi bilo "nismo znali". Sreća u nesreći je da je raketa roknula u dvorište - da je letjela samo 15 metara dalje i pogodila bi ravno u zgradu Gimnazije.
    Seek Another Land: Se sjećaš kako je smrdila Nada Dimić? Na sjevernoj strani (Solovljeva) je bila farbaona i boja se fiksirala s kiselinom, to je znalo vraški zasmrditi, pogotovo ujutro.

    Inače ni Erdedijeva ulica nije imuna na jezikolomlje (namjerno pišem po Vuku ovdje). Na novim pločama je pisalo "Ulica Petra i Tome Erdödy", ali to je nekom zapelo za oko (padež!) pa je ploča skinuta i na postojeću ploču su samo "nakeljili" dodatni "JA" - Ulica Petra i Tome ErdödyJA. Tekst naravno nije centriran jer Erdödyji vise na jednu stranu zbog dva dodadnta slova, tragikomično mi je to sve skupa, pa kaj nisu mogli posprejat ploču plavim lakom i ispočetka ispisati ime ulice, ali onak, da ime bude.... centrirano i kak spada?

    avatar

    20.05.2014. (14:53)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Andrej, super da si se javio! Imaš li slučajno koju fotku iz doba "Nade Dimić"?

    ST, joj da, sad se sjeća, Kerum ..... kako smo ga brzo zaboravili ... sve nas je skandalizirao i, kad mu je vrijeme otkucalo, izgubio se iz sjećanja brzinom svjetlosti. Hvala ti na podsjećanju!

    Jezičar: A o "Nadi Dimić" i Krašu? ;o)

    avatar

    21.05.2014. (09:38)    -   -   -   -  

  • Andrej

    Vanja, snimao sam "time lapse" fotografije rušenja tvornice ali te fotografije su se nažalost zagubile kad sam se lani selio u NZ. Uostalom istočni dio Solovljeve je bio jako depresivno mjesto; tamo nije bilo ništa što bi bilo vrijedno snimiti. Ulicom je dominirala siva i bezlična prizemna hala farbaone "Nade Dimić" sa rešetkama na prozorima, a na pločniku ispred hale je bila gomila napuštenih automobila - u ono vrijeme je pločnik bio duplo širi a sama ulica je bila uža! (A i nije bilo organizirano skupljanje i recikliranje automobilskih olupina)
    Inače oni "obrisi kućice" na zgradi S30 su u stvari obrisi sjevernog kolnog ulaza u tvornicu koji se skoro nikad nije koristio. Pogledaj malo obris krova pa postaje očito da se radi o onom karakterističnom nazubljenom krovu tvorničke hale u stilu ranih 50-ih.

    Inače sama Nada Dimić i nije bila preloša, mi u Erdedijevoj smo imali željeznički urnebes. Svako jutro oko 4 sata se tankiraju dizelske lokomotive i onda strahovito zasmrdi gorivo - naročito po ljeti, na prvi osjet sumpora svi smo skakali iz kreveta i zatvarali prozore jer je smrad goriva bio neopisiv. Erdedijeva je inače odma uz željeznički depo gdje se pale lokomotive (dim! buka!) a u najmanje dva navrata se desilo da su dečki probali da li radi klakson na lokomotivi i tak je fenomenalno radio da se zaglavio ventil i lokomotiva je neprekidno trubila sat vremena dok netko nije skužio kak da ugasi tog vraga.
    A tu je i stari vodotoranj, relikvija iz doba parnih lokomotiva. Zanimljivo je da sam sredinom 90-ih vidio parnu lokomotivu u akciji u depou. Kamo je išla, ne znam, ali to je bio prvi i zadnji put da sam vidio takvu lokomotivu u pokretu.

    avatar

    21.05.2014. (11:57)    -   -   -   -  

  • Jezičar

    .
    .
    O Nadi Dimić potpisujem Andrejev prilog povijesti Solovjevljeve; u puno godina povremenog, neredovitog, prolaženja tom ulicom samo jednom sam vidio otvoren kolni ulaz.

    Miris čokolade iz Kraša bio je toliko intenzivan i stalan da ga se praktički moglo smatrati nekretninom.
    .
    .

    avatar

    22.05.2014. (00:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...