Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Lilianke

    Kye,Vajrapani! :))
    svidjelo mi se na prvi pogled, moram odmah početi s upotrebom,nemoj zamjeriti ....(a kako bi to trebalo zvučati?)

    Lijepo je ovakav tekst pročitati...
    dvije stvari su mi upale u oko, to što je 'za uspostavljanje povoljne karmičke veze ' Gyalwa Sonam Gyatso na neki drugi način 'prihvatio' poklone ili pozive,za koje je u stvari znao da ih ne želi, ili ne može ispuniti.... nije odbio, nego dao alternativu.... to mi se je učinilo izrazito zanimljivim.
    I njegova smrt naravno, neraspadanje tijela... što me je opet podsjetilo na knjigu Njegova svetost Dalaj-lama; Savjeti o umiranju i boljem životu (Jeffrey Hopkins) , koju sam nahvalila onomad, u kojoj je neobično detaljno opisano razlaganje energetskog tijela kada čovjek umre.....već mi je tri puta palo na pamet podsjetiti te na tu knjigu tamo od komentara u postu o čakrama, Kundalini itd....

    avatar

    11.05.2014. (19:48)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mislim da se čita „ćje“ :-)

    Da, tu ima baš lijepih primjera po pitanju održavanja povoljne karmičke veze. Ne spominje se ovdje ali negdje u to vrijeme još za života Sonama Gyatsa su i Halh Mongoli pod vodstvom Abataj Kana sa sjevera (današnja Mongolija) doznali da su se njihovi južni rođaci pod Altan Kanom obratili na buddhizam. Abataj Kan je pozivao Gyalwu Sonama Gyatsa da dođe posvetiti prvi hram koji je dao sagraditi (Khokh Sum= Plavi Hram), ali to je bilo predaleko putovanje pa je obećao obaviti posvećenje „na daljinu“. U dogovoreni dan posvećenja na Erdene Zuu (samostanski kompleks koji je izrastao oko prvog hrama u Halh Mongoliji)) je pala kiša cvijeća, posušene latice od toga dana su redovnici čuvali u zdjelama vjerojatno do 20 st. Ruski etnograf Pozdnjejev ih opisuje na svojim putovanjima u 19. st., a vjerojatno su uništene 1930.ih u vrijeme staljinizma.

    Najpoznatiji i najproučavaniji primjer trajnog fizičkog tijela je burjatski lama Itigelov koji je umro 1927.g. Njegovo tijelo se redovnici potajice zakopali (u lotos položaju), a oni koji su preživjeli staljinske čistke nisu se usudili dirati ga da ih ne otkriju vlasti, sve do par godina nakon smrti Staljina, 1955. kad su otkrili da je tijelo u sanduku sasvim očuvano, ali su ga opet sakrili i tako do pada komunizma, odonda su ga ruski znanstvenici na sve načine ispitivali i zaključili da tijelo nije ni na koji način umjetno mumificirano nego da je trajno u stanju trupla ne starijeg od 36 sati.

    avatar

    11.05.2014. (21:50)    -   -   -   -  

  • odmak

    Uvijek u drugim vjerovanjima tražim dobru volju za mirom i razumijevanjem. Ovdje se toga puno nalazi.

    avatar

    14.05.2014. (11:24)    -   -   -   -  

  • jelen

    Takav je bio Gyalwa Sonam Gyatso. Da nisu ljudi nalazili u njemu ono što su makar i u podsvijesti tražili sigurno ne bi imao uspjeha kod naroda toliko običajima drugačijih kao što su tada bili Mongoli.

    avatar

    14.05.2014. (14:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...