Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Wall

    Rekonvista i genocid, koji su proveli "katolički kraljevi"; prvi veliki progon židovskog naroda (koji su s Maurima, Arapima, do tada živjeli u toleranciji i suživotu), nepismena i neuka Europa u kojoj su vladale, prljavština, epidemije, liječenje molitvom...protjerali su arapsku/maursku medicinu, znanost, umjetnost, pismenost i kulturu isključivo zbog vjerske mržnje i netolerancije; a ostaci su veličanstveni: Alhambra, flamenco i sevdalinka, sveučilišta i knjižnice Cordobe (prvo mi pada na pamet)...

    avatar

    01.05.2014. (10:05)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    Ekstremisti su nažalost već u 12. stoljeću stekli prevagu na obje strane. Lewis u posljednjem poglavlju knjige govori o dvojici vrhunskih intelektualaca 12. stoljeća, rođenih u Cordobi, Ibn Rušd (Averoes) oi Musan ibn Majmun (Moses Maimonides). »Ova ova izvanredna uma (...) postala su veličanstveni anakronizmi dvanaestog stoljeća u svijetu što su ga pokretala dva zavađena monoteizma. Kao kulturne i principijelne ljude, njih su u najboljem slučaju smtraoli opterećenjem a u najgorem su u njima vidjeli opasne podrivače.« (str. 391) Obojica, pišući na arapskom što je zatim prevođeno na latinski, imali su mnogo veći utjecaj na dalji intelektualni razvoj kršćanske Europe nego islamskih zemalja.

    To što se tiče Europe u cjelini. Čini mi se da je Španjolksa u doba ujedinjenja, krajem 15. i u početku 16. stoljeća, zaista propustila veliku povijesnu šansu. Mogla je razviti odličnu ekonomiju (kako spomenuh, moderan ekonomski razvoj je tada započeo u Nizozemskoj i Engleskoj) i kulturnu, pa biti ugled za cijelu Europu, kao što je u 18. stoljeću postala Francuska.

    avatar

    01.05.2014. (10:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...