Komentari

idragi28.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • eum

    "Vi koji ste zatočenici praznovjerja i đavoljih
    zakona iziđite iz tog tiranskog sužanjstva
    i priđite istini nad istinama.
    Spoznat će te Onoga koji vas je stvorio
    i koji je vaš Otac"

    Otac nam govori - ne boj te se,
    novi post...

    avatar

    03.04.2014. (18:12)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    U korizmi posebno treba posvijestiti da je Božja ruka uvijek pružena, samo je treba prihvatiti!

    avatar

    04.04.2014. (18:34)    -   -   -   -  

  • maslinapjesmaloza

    Toliko topline, lirike i metaforičnosti!

    Odmor za dušu.

    avatar

    04.04.2014. (19:06)    -   -   -   -  

  • Boris

    Mišljenja sam da se nikada u prošlosti nije moglo lakše ispuniti poslanje, nego sada, i govoriti nekome ( pa i cijelom svijetu ) svjedočanstvo, " ...kako je slatko živjeti u Istini " . Svatko je to dužan činiti prema budućim generacijama.To je u skladu sa zavjetom iz Saveza ( ( NS = Evanđelje ) kojeg smo sklopili s Isusom. ( "idite, učinite sve narode učenicima mojim ! Poslanje je obveza za vjernika, a ne "hoću neću" ).

    Bog je u Kristu pomirio svijet sa sobom... Nikad nije stvorio čovjeka kojeg ne bi volio...Ako Bog brine za nevjernika ( što sam se uvjerio na vlastitoj koži ), onda i vjernici se trebaju ponašati na isti način. Kršćani moraju imati srce za cijeli svijet. Ako to nije tako, onda je to znak da se trebamo preispitati. Dobra vijest za sve nas jest činjenica da Bog upotrebljava nesavršene ljude. Ustanovio sam da je važnije se pouzdavati u Boga nego se stalno žaliti i zapomagati nad nepravdama koje te u svakom slučaju kače. Pravi razum je shvatiti što je volja Gospodnja, i prestati razmišljati na stari način ( prihvatiti Božji način razmišljanja ), koji će razotkriti sve naše motive ( grijeh, krivnju, pokajanje... ). Bez svega toga nećemo doživjeti promjenu ( bit ćeš nezreo u starosti , kao i u mladosti ).Ljpp.

    avatar

    05.04.2014. (01:34)    -   -   -   -  

  • Uvijek U Mom Srcu

    ...."glavu gore, sa mirom u srcu...."..smijem li reći, voljeti čovjeka, voljeti svako živo biće, voljeti sebe, znači voljeti Boga...onog koji je u nama i sa nama....?Hvala ti za trenutke ramišljenja o životu....

    avatar

    05.04.2014. (09:18)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    lijepe poruke, hvala

    avatar

    05.04.2014. (11:03)    -   -   -   -  

  • eum

    @Boris,

    Saže se sa konstatacijom da "Kršćani moraju imati srce za cijeli svijet", te da su kršćani katolici po svojoj vjeri, ili bi trebali biti, sol svijeta, odnosno moralnog učenja za sve religije svijeta. Karolička vjera je jedina vjera u svijetu koju je osnovao sam Bog, Isus iz Nazareta, poklonivši svoj prvi zadatak prvom papi Petru Stijeni i nema te sile do konca svijeta koja će joj moći nauditi.
    Po pitanju poslanja i obveze za vjernike "idite, učinite sve narode učenicima mojim" to je obveza i zadatak svih kršćana koji su u prilici da to čine. No, to nije samo prilika nego i dar (Sv. Pavao i Sv. Ante - bili su nadareni govornici, propovjednici), dar neba za to poslanje, pa smatram da nije grijeh nečiniti to onima koji nemaju uvjete za to. Također smatram da je prepuštanje naumu volji Božjom za naš život vrlo korisna molitva prema kojoj saznanje stječemo u ispravnoj savijetsti. Sve naše nedoumice i brige o buduim potezima nadomješta blizina Božja kao vatra života na kojoj se stalno možemo i trebamo grijeti..

    avatar

    05.04.2014. (18:59)    -   -   -   -  

  • Boris

    @eum, poštovani, nisam sklon promišljati o "vjeri " na način da razlikujem primjerice "pravoslavnu v." od " katoličke v. ", ili primjerice "židovske", "protestanske", ect. O vjeri sam nešto rekao u prošlim komentarima. Jedno sam siguran, a to je da nam Krist sa sobom nije donio nikakvu religiju, pa čak ni vjeru, jer je on često znao reči onima koje je spašavao ( liječio ili oslobađao ), "tvoja te vjera spasila, idi i ne griješi više". Zato provjeri tezu " Katolička vjera je jedina vjera u svijetu koju je osnovao sam Bog..." Da je kršćanska religija najnaprednija u svijetu, ispred svih drugih religija ( judeističke,hinduističke, budističke, islamističke, etc ), o tome nema potrebe raspravljati. Međutim, nesmijemo vršiti zamjenu teza, jer Bog sa sobom nije nam donio nijednu od ovih religija, nego je donio Ljubav, da imamo život u punini, i to odmah "sad" i "tu". Pitanje vjere je na drugoj strani, na čovjeku. Po meni vjera može biti samo jedna, " vjera u jednoga boga koji je živa osoba ". To mogu izražavati osobe različite vjeroispvijesti, bez obzira na njihov drugačiji pristup, ali je bitno pri tome da zajednički nazivnik bude isti ( Ljubiti Boga svim srcem, dušom i umom ) .

    avatar

    05.04.2014. (23:05)    -   -   -   -  

  • Boris

    @uums, da, tako je, vrlo jednostavno i istinito( drugim riječima ). Ljubav ( zdravo stanje tijela ) egzistira bezuvjetno ( dugo sam o tome razmišljao drugačije ), dok Mržnja je uvjetovana radnja koja može preći u bolest - bedzuvjetno stanje, tada organizam ulazi u vlastiti kolaps - " smrt "

    Lako za reči ( napisati ), teško u praksi sprovesti, ali je moguće Bitno je usmjeriti cilj, i držati ga se, jer borba između duha i tjela je stalno prisutna. Pri svemu tome njavažnije je voljeti sebe, ali ne bolesno, biti nacisoid, jer je to druga strana medalje, ona negativna Potrebno je razvijati kritično mišljenje prema samom sebi.Kad te netko kori, budi mu zahvalan, a to je danas dosta rijetka pojava. Radije voliš kad te hvale, ali to je još opasnije ( zaljubit se sam u sebe ).

    Hvala i Tebi na poticajnom komentaru za sve nas.

    avatar

    06.04.2014. (01:33)    -   -   -   -  

  • NF

    istina, svi se svega boje, barem ovdje

    avatar

    06.04.2014. (20:17)    -   -   -   -  

  • križar

    Lijepo, al ja se ne bojim nikoga i ničega, samo sebe, a sa sobom sam OK.

    avatar

    06.04.2014. (21:06)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Pozdrav u Kristu,
    Spasenje jedino dolazi po Isusu Kristu, hvala Borisu na komentarima, obogaćuješ naše iskustvo, zaista Krist je došao radi svakoga čovjeka, i mi kršćani smo dužni gledati u svakome čovjeku Krista i u skladu sa tim se ponašati. Nije na nama da sudimo ta i Krist nikoga ne osuđuje, samo kaže idi i NE griješi više.
    Otac nam govori ljubite ljubite. Da to je tajna naše vjere, jer Bog je Ljubav.

    avatar

    06.04.2014. (22:34)    -   -   -   -  

  • brigita3

    Zivjeti u istini, danasnje vrijeme je sve manje korisno za covjeka i njegovo bivstvovanje, jer smo svjedoci da je sve ono sto su nasi preci smatrali vrlinama danas je samo bezvrijedna rijec.

    avatar

    07.04.2014. (09:44)    -   -   -   -  

  • eum

    @Boris,

    zahvaljujem tebi i Voyageru na komentarima. Jasno mi je, kada je o spasenju riječ onda ne treba dijeliti vjere (sekte su nešto drugo mada i njih ima pozitvivih primjera) jer su sve one put po kojem dobri ljudi nalaze spasenje. Istina je da je Krist došao radi svakog čovjeka te nam dao učenje koje treba poštivati i provoditi u djelo. No, tu opet ostajem kod istog, da je katolička vjera najbliže Kristovom učenju. On je imenovao prvog papu Petra a današnji papa najveći je vjerski autoritet u svjetu. Zašto je to tako. U ovih 2000 godina mnogi su odstupili od petrova puta, bratska pravoslavna vjera, evangelisti, te desetci i stotine drugih pokreta vjera i sekti. Širim ili lakšim putem krenuli su na put spasenja, ali i to je put spasenja. Koliko li je madih svećenika u celibatu, Franjevaca, Isusovaca i drugih žrtvovalo lagodnost svojih obitelji i potomaka, koliko li ih je pobijeno u prošlim ratovima iz razloga što su štitili tradiciju svoje vjere i naroda iz kojeg su potekli, a i danas ih osuđuju zbog rijetkih pojedinaca koji su poklekli na tako teškom putu. Zato želim naglasiti razliku između katoličke i drugih vjera ili religija, jer ona postoji ali se ne cijeni dovoljno...Iznimno cijenim vaše komentare, no pišući svoje komentare ne želim generalizirati i trpati sve u koš dobrote i ljubavi nego razmišljati tako da i druge potičem na drugačije i šire poimanje stvarnosti...
    Lp

    avatar

    07.04.2014. (14:57)    -   -   -   -  

  • Boris

    @eum,drago mi je da smo usaglasili izjave, a eventualno rezličito razmišljanje nije prepreka na našem putu, naprotiv, poticaj za napredak.

    @Voyager-nova generacija, hvala na lijepim riječima, nastojat ću da mi ne udare u glavu.

    S dragim Bogom dugo nisam bio na " ti " ( Sve do 2008. ), no, iz nutra me je tjeralo stalno propitivanje, želio sam naći odgovore na mnoga pitanja, pa sam puno čitao, između ostalog, pročitao sam glavna dijela Ericha Fromma ( to mi se činilo dosta zanimljivim ), a svakodnevno sam čitao Bibliju ( ne baš sistematično ). Tako sam 2005. u našem lokalnom glasilu ( GGI-DM ) objavio nekoliko kratkih članka na temu religija :

    1. Naslov : Oslobođenje - prosvjetljenje - spasenje

    Sve tri religije u sebi nose jednu ključnu riječ : Hinduizam - oslobođenje, budizam -prosvetljenje, a kršćanstvo spasenje.

    Da bi se čovjek spasio potrebno mu je oslobođenje ( od grijeha ) kako bi zadobio prosvjetljenje ( samosvjest o sebi ). Ta oba pojma kulminiraju u kršćanskom pojmu " spasenja ". Ovaj redoslijed stvari odgovara i povjesnom tijeku razvoja ovih religija ( NAPOMENA : Islam sam namjerno izbacio iz tog kruga jer je naknadno izveden iz kršćanstva ).

    2. Naslov : Marx - Engels - Fromm

    Unatoč što su bili izvanredni mislioci tadašnjeg vremena, o zakonima prirode i države, nisu uspjeli u svojim naumima promjeniti svijet jer su u prvom redu bilči atreisti. Iako su sva trojica poznavali ( jako dobro ) Bibliju, tvrdili su da je čovjek nastao od životinje. Zbog toga je sve moralo otići kvragu.

    avatar

    07.04.2014. (16:52)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ EUM

    Nema spasenja nego u imenu Isusovu, katolička vjera ima puninu Istine, mi se spašavamo po milosrđu Božjem. Moj komentar se nadovezuje na tvoj post gdje Otac govori ljubite, zaista Bog je Ljubav i Isus nikoga ne osuđuje pa ni mi ne smijemo osuđivati, neki musliman hindus ili ateist se neće spasiti po svojoj vjeri ili dobrim djelima već po milosrđu Božjem koje je neizmjerno koje je Ljubav, ali za to treba otvoriti srce i prihvatiti dar vjere. Onaj tko ljubi neće pripadnika druge nacije ili vjeroispovijesti ili ateista u svome srcu mrziti ili osuditi, već će pokušati gledati ono dobro u njemu jer je i radi njega došao Isus i u njemu je Isus. On je naš brat, a mi smo dužni prenijeti radosnu vijest, a to je Evanđeleje svojim životom a ne samo riječima. Mahatma Gandhi je jednom izjavio Ja bih bez sumnje postao kršćanin kad bi kršćani bili kršćani sva dvadeset i četiri sata na dan. Vjera bez djela je mrtva vjera, zato se i događa u svijetu toliko ratova, nepravdi sebičnosti, kršćani se međusobno ubijaju jer je slaba vjera. Mnogi će vječno propasti jer smo mi kršćani umjesto ljubavi širili mržnju. Kome je mnogo dano od njih se mnogo i traži, katolicima je dano najviše, puno će katolika završiti u vječnim mukama gdje plač i škrgut zubi.

    avatar

    07.04.2014. (20:49)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ Boris

    K isusu dolazimo savršeni jer ništa nesavršeno ne dolazi pred njega. Zato prije dolaska k Njemu moramo se pročistiti. Katolička vjera je vjera koja ima puninu istine, preko Katoličke Crkve Isus nam se daruje u svojim sakramentima vrhuncu svoje žrtve u euharistiji, to je snaga koja nam garantira vječni život, sve drugo je nesigurno. Ostale vjere mogu imati tračak svjetla ali punina Istine i svjetlosti je u Svetoj katoličkoj Crkvi. Svaki čovjek pojedinac ima svoj put, svoje osobno intimno traženje smisla života. i Savršeni Isus svakome na neki način daje priliku svakog čovjeka čeka na neki način u životu koji je poznat samo Bogu, jer Bog poznaje svačije srce bolje i od njega samoga. Bog djeluje u našemu životu preko raznih ljudi i događaja, i onda čovjek slobodnom voljom odluči se za Krista ili protiv.
    Da ga ne bi smo odbili jer nezanemraimo Sotonu i njegovu đavolsku snagu Isus nam daruje sakramente koji nas jačaju i ulijevaju milosrđe Božje.
    Isus nas je oslobodio grijeha Isus je umro za sve grijehe svijeta Isus nas oslobađa, Savršeni Bog je prinio Savršenu žrtvu, na veliki četvrtak On se nudi za sve ljude svijeta. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta.
    On na veliki četvrtak se daruje nama i na petak prinosi žrtvu svog života za sve nas, to je savršena žrtva koja nadilazi sve dotadašnje životinjske žrtve koje su sve u svojoj biti nesavršene.
    Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.
    U trenutku pretvorbe na svetoj Misis Euharistiji, kruh više nije kruh niti vino vino već Tijelo Kristovo i krv Kristova. To je tajna naše vjere iz koje crpimo snagu po riječima Kristovim. Euharistija je susret s Kristom. Moj svijet postaje njegov
    Euharistija je zajedništvo s drugim ljudima. Što smo bliži njemu, bliži smo i drugima.
    Euharistija je dar. Daruje se, i poziva na darivanje.
    U Euharistiji dajemo Kristu ono što jesmo, a on nama daje ono što on jest.
    To prosvjetljenje nam daruje Duh Sveti, to je snaga zahvaljujući kojoj možemo kliknuti da mi je i dolinom smrti proći zla se ja ne bojim jer si ti uz mene Gospodine.
    Bez sakramenata izvan katoličke Crkve je puno teže, ne nemoguće ali puno teže spasiti se
    LP i BB

    avatar

    07.04.2014. (21:23)    -   -   -   -  

  • Boris

    @Vng, hvala na "kruhu i vinu " - "hrani" ( sakramentima ) koje nam je Isus ostavio, a Ti nas samo podsjetio na njihovu prisutnost ( živa voda ). Blagoslovljeno ime Isusovo, doista nema drugog imena pod kojim bi čovjek našao svoje spasenje.

    "Isus Krist - povjesna osoba i najveći učitelj", tako je glasio jedan moj članak ( GGI-DM br.31. prosinac 2005. ) u kojem sam citirao povjesničara H.G.Wells ( nije bio kršćanin ), a koji je rekao da čovjekova veličina može biti procjenjena onim " što ostavlja da raste, i da li je pokrenuo druge da razmišljaju u novim pravcima snagom koja traje iz njega : P tom mjerilu, Isus je na prvom mjestu."

    Čudo je da neki kažu da Isus nikada nije živio. Međutim, postoje pečati na povjesnim zapisima, na pr. Kornelije Tacit ( povjesničar ) : " Ime kršćani, je izvedeno od Krista, koga je prokurator Poncije Pilat pogubio za vrijeme vladavine Tiberija ".

    1. Nova era datira od njegovog rođenja
    2.Današnji Kalendari temelje se na godini njegovog rođenja

    Lp.

    Danas sam 71 g., slab i jak, a bio sam nekoć jak i slab

    avatar

    08.04.2014. (01:35)    -   -   -   -  

  • eum

    Boris,
    Vayager,

    Lijepo je biti u Božjoj prisutnosti kaga čitam vaše komentare jer se upravo tako osjećam. Euharistija je dar božje prisutnosti koja nas objedinjuje i približava Gospodinu. Na nama je da tražimo i potičemo znakove božje ljubavi i da jačamo i povećavamo svoju ljubav prema Bogu i prema bližnjima. Upravo sam bio sa čovjekom koji nesebično daje drugima sve ono što smatra i kome smatra da treba dati. Vraća mu se po izuzetno uspješnoj, talentiranoj djeci. Davati i ljubiti voda je onog tla koje će biti plodno i iza nas. Najvažnije je posijati ljubav koja će rasti generacijama poslije. Ali naša stvarnost bremenita je djelovanjem zla koje je negacija dobroga . Rakao bi da svako dobro ima protutežu u pokušaju zloga da ga ospori. I danas ima dosta država u svijetu gdje je katolička vjera i kršćanstvo progonjeno ili zabranjeno osobito u nekim arapskim državama. Čitajući neke poruke
    neba, koje nisu službeni nauk crkve, kaže se da je islam nastao kao negacija kršćanstva iako Kuran priznaje Isusa kao jednog od najvećih proroka. U demokratskom svijetu vjera je i može biti izbor pojedinca, ali kod muslimana to nije slučaj. Interesantan je slučaj sestre muslimanke, koja je ležala 20 godina nepokretna u kolicima, koju je Isus čudom ozdravio te je ona znajući to prešla na katoličku vjeru, skoro je tragično završio je su ju njena dva brata namjeravala ubiti. Ona je spašena odlaskom u svijet i dan danas propovjeda vjeru kristovu te se bavi pomaganjem siromašnih u svijetu...

    avatar

    08.04.2014. (09:25)    -   -   -   -  

  • Mladen

    Priznanje s ljubavlju su djela Njegova. Tako činimo djela voljom Njegovom.Neka bude voja Tvoja. Njome i mi jesmo ... :)

    avatar

    09.04.2014. (14:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...