Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Bocaccio

    obzirom da sam u Poljskoj proveo skor četiri godine od kojih sam dvije godine tamo praktički živio evo nekih mojih opservacija o temi o kojoj pišeš:

    u Poljskoj maloprodajom "drma" francuski labac Carrefour pa tako gotovo da nemožeš naći domaći sir već samo "licencirani"- obzirom da su francuski sirei dobri, za poljake je to napredak. a "cottage cheese" koga spominješ imaš širom centralne Europe. naše domaće "sir i vrhnje" pa čak i Dukatovo "sir i vrhnje" je za njega "Bog i šeširdžija". ovo velim pod punom prisegom iako sam ga dok sam živio u Varšavi redovno kupovao sa subornji i nedjeljnji doručak.

    Poljaci su veliki pivopije ali njihove glavne pivovare su ili u vlasništvu Heinekena (Živjec) ili u vlasništvu Karsberga (Okoćim). . jedine dvije veće nezavisne pivovare su Leh i Tiskie. ja sve po fonetski ... ;)

    voćni sokovi su im katastrofa u usporedbi s našima.

    od prehrambenih proizvoda pamitim ciklu koju smo kupovali pomiješanu sa hrenom u vrhnjem (mljac), puno vrsta knedlički (punjene jagodama, šljivama, marelicama, šumskim vćem).

    meso im je katastrofa (kurčak mi je izlazio na uši a vepšova im je daleko ipod naše (uvzne) svinjetine no ponekad se, iako rijetko, nađe i neko bolje, na primjer teletina (pa kad smo naišli napunili bi frizer).

    glavna zamjerka je da su u njih praktički iščezle tržnice (u našem smislu) pa im je tako i voće koje se kupuje u hipermarketima katastrofa.

    inače vidim u tebe da se Arkadia dobro drži što mi je drago jer smo tamo išli u šoping obzirom da smo živjeli u Starom Miastu, Arkadije pješica a natrag taksijem .... hahahaha

    jednako mi je drago da su oko Palače uklonili sve one ciganske šatre koje su svjedobno bili naslagali.
    inače zadnji puta sam tamo bio u ljeto 2011 na jednom manjem pojektu pa kad uspredim Varšavu s kraja 2009e i sredine 2011 mogu reći da je zapadno od Zlatnih terasa izgraen jedan novi grad nebodera.

    što se tiče prometa, Poljska a pogotvo varšava je prava katastrofa u usporedb sa Hrvatskom i Zagrebom.

    inače, poljaci su oduvijek imali "trgovačkog duha" pa su tako i za vrijeme SSSRa puno putovali po čitaom svijetu. u suvremenoj Poljskoj glavni kapital nije njemački već onaj američkih židova i to je taj kapital koji gradi Poljsku uključujući i brojnu iseljeničku zajednicu u SAD. ulaskom u EU u 6 mjeseci je iz Poljske na zapad otišlo raditi sve što vrijedi pa je tako unastao manjak od 5 miliona obrazovenih poljaka srednje generacije što je jedina populacija koja može donjetinapredak. no zato je nastao višak žena (koji je oduvijek tamo bio tradicionalan). i neka se zna da su poljakinje, ne samo po mome već po mnogima, u prosjeku najljepše žene u Europi.

    češć i ne ljuti se na opaske,
    Bocaccio
    :)

    avatar

    06.02.2014. (22:47)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @bocc: zašto bih se ljutio na opaske kad su informativne i uglavnom u redu za vrijeme o kojem pišeš. Ja upravo i pišem o promjenama koje uočavam sada, veljača 2014, u odnosu na nedavnu prošlost u PL (npr. prošla zima. Ja ovdje dolazim redovno zadnjih 20-ak godina pa to vidim malo drugačije, a živio sam u Varšavi desetak godina). Mliječni proizvodi su jako nazadovali dok su bili pod Zapadnom paskom, sada opet idu na bolje. Pivo...zato pišem, male pivovare su opet nikle, velike su prešle u vlasništvo kolonizatora kao što pišeš. Sokova ima dobrih, ali treba znati. Lowicz su uglavnom sasvim OK. Da, maknuli su šatore i mnogo "bud" (kiosci, kontejneri, razne škatule koje su glumile prodavaonice), pa je grad čišći. Tržnica nije nikad u Varšavi postojala u našem smislu, nego je to bio "bazar" na kojem se dalo kod poznatih ti ljudi kupiti sasvim dobre proizvode. Arkadija cvjeta, iako mi se čini da polako posustaje pod naletom konkurencije u drugim dijelovima grada.

    avatar

    06.02.2014. (23:25)    -   -   -   -  

  • Neverin

    upravo je danas bila jedna cura koja se vratila iz Poljke, kaže da nema čega nema, a da nisu uspijeli napraviti da se financira preko eu fondova. Čak su imali nekakav mali sajam da pokažu sto su sve to financirali.

    avatar

    07.02.2014. (17:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...