Komentari

goto.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • e2

    (e!)

    avatar

    05.01.2014. (13:43)    -   -   -   -  

  • jankec

    Bajka o hrvatskoj državi

    Nema tu puno mudrovanja, dovoljno je pogledati po koji vestern pa da se skuži kako nastaje država. Da, i čija je država.
    Osobito mi je simpatično kada neznalice fetišiziraju taj društveni izum koji zovemo država. Bilo mi je neugodno kada sam gledao onaj famozni skup branitelja na Trgu, kada je Željko Sačić drečao protiv Haškog suda i opasnosti od svojeg uhičenja. Tamo je 50.000 (!) branitelja padalo u trans kada je Božidar Alić recitirao neki povjesni tekst i na kraju ponavljao refren: država, država, državaaaa...
    Sada vidim da se i u ovom tekstu - Partizanska i ustaška država (smjena vlasti/suverenitet) - također neistiniti proturaju činjenice o državi. Dakle, u svakom vesternu je vidljivo da šerif (država) nije od kauboja, saloonskih kurvi, konjokradica...nego je to od onog koji ga (šerifa) plaća, a to su rančeri. Obično je to jedan pojedinac koji se nametnuo cijelom okrugu svojom imovinom... Tako u filmu Haven's gate imamo društvo bogatih rančera koji se organiziraju radi suprotstavljanja nadolazećem valu sirotinje iz Europe (borba oko zemlje, stoke...). Tako udruženi raančeri plaćaju revolveraše kako bi pobili te novopridošlice koji im kradu stoku (jer su gladni...).
    Da zaključim, država kao aparat, prinuda, sila... nije nikada od naroda pa tako nije niti od hrvatskog naroda. Ne može postojati hrvatska država jer je to u suprotnosti sa biti te izmišljotine kojom se ti ovdje demagoški klanjaš fetišizirajući njenu ulogu u životi naroda. Poništavaš stratificiranu strukturu društva pa tako i tog hrvatskog društva (tko tu koga jebe...).
    Predlažem ti da odustaneš od tako širokog zahvata, tj. da pišeš o onom što razumiješ. Lp.

    avatar

    28.01.2014. (10:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...