Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • apis

    VAŽNO UPOZORENJE.Čistoća je uvijek puno važnija od politike!

    avatar

    13.12.2013. (23:15)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Molim za jedan savjet: Želim što bolje pripremit božično pečenje pa mezanima kako s najmanje štete iskoristiti aluminijsku foliju ili koja je alternastiva? Nemam dovoljno veliku posudu s poklopcem da bih izbjegla pokrivanje mesa nekom folijom , a u tebe imam povjeranja da ćeš reći nešto objektivno. Već sam nešto našla na mreži (kako začinima neutralizirati štetni utjecaj aluminija) ali me zanima "drugo mišljkenje".
    Unaprijed zahvaljujem!

    avatar

    14.12.2013. (07:46)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Kao prvo hvala na pitanju i povjerenju, ali bojim se da ti baš neću biti od velike koristi. Nisam znao da alu folija ima nekakav štetan utjecaj, ali znam da se od poli(etilen teraftalata) (PET) ili od poliamida (PA) izrađuju plastične folije za pečenje. One su po mome sudu možda i praktičnije jer svoje pečenje s prilozima i mirodijama staviš u vrećicu (neki je zovu i pekarska vrećica), zavežeš na vrhu i meso se peče u svom soku.
    Ono što je važno provjeriti je toplinska postojanost (trebala bi biti iznad 220 °C) što je navedeno na vanjskoj ambalaži vrećica. Temperatura pečenja ne bi trebala prelaziti temperaturu za koju je vrećica predviđena.
    Ono što je i kod aluminijske i plastične, ali i kod papira za pečenje važno za naglasiti - to su vrlo stabilni materijali, nema nikakvih ispuštanja, degradacija pa onda ni kontaminacije hrane - naravno, ukoliko se koriste prema naputku. Puno opasnija su sredstva za čišćenje rerni koja ostaju na stjenkama nakon čišćenja, ali i te količine su toliko male da opasnosti u stvari niti nema. Korištenjem ovih vrećica za pečenje uštedjeti ćeš si trud čišćenja rerne i korištenja sredstava za čišćenje. :-) Odnosno, toliko je svih drugih puno većih opasnosti (sama hrana, uzgoj, lijekovi i steroidi koji se daju stoci, hrana koja s kojom se stoka hrani) da su ove opasnosti više nego zanemarive.
    I na kraju, nisam neki kuhar niti kulinarski znalac. Bavim se samo posljedicama nečijeg kulinarskog umijeća - jednostavno jedem i uživam i ne opterećujem se previše.

    avatar

    15.12.2013. (11:03)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Hvala na korisnim informacijama! Pozdrav, i dobar tek u svakom slučaju!

    avatar

    16.12.2013. (22:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...