Komentari

skolioza.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • milica.os

    Pozdrav ekipa. evo jos jedne curke sa skoliozom.
    S obzirom da sam na op isla sa preko 100 stupnjeva 2001.g, radjena halo trakcija i svasta mi se izdogadjalo u zg, kraljeznica i nije nesto previse bila izravnata. Danas sam bila na rtg zbog kontrole i sokirala se kad sam vidjela snimku. Nekako mi se cini da se to opet dosta iskrivilo (ako je to uopce moguce u 27 godni? )
    pa me zanima ima li medju vama netko tko je rodio i da li mu se u trudnoci pogorsalo stanje kraljeznice? Ne znam da li da to pripisem trudnoci/porodu ili jednostavno brizi oko djeteta (nepravilno podizanje djeteta)
    Malo sam se previse izbedirala jer narucena sam kod dr Kovaca 15.1 i cisto me strah sto ce mi reci :(

    avatar

    02.12.2013. (23:06)    -   -   -   -  

  • JADRANKA2612

    Pozdrav svima sa skoliozom-majka sam dječaka/19.god./koji je operiran u 8.mj.ove godine,pa došlo do bakterija te je ponovo operiran da očiste ranu .Dobio dva drena -to je bilo u 9.mjesecu-došli lući početkom 10.mj-Bili na kontroli 4.12.i sve u redu osim što ga smeta vrh šipke i gornji šaraf-dosta je mršav a jako visok-ugrađene su dvije šipke i 16 šarafa-7.12.mu je procurila rana na jednom-"šavu"-da li se ikomu od vas desilo da se rez, zagnoji-hvala unaprijed,zaista ste hrabri svi koji ste prošli operaciju

    avatar

    08.12.2013. (19:52)    -   -   -   -  

  • marijana

    Pozdrav svima,

    znate li za nekog tko je vadio šipke i kako mu je bilo nakon toga?Dali se deformacija vratila?
    Operirana sam prije 3 godine,šipke su popustile. Mislim vadit metale i radit gibektomiju,jer mi rebra smetaju kod sjedenja.

    marijana

    avatar

    31.03.2014. (14:09)    -   -   -   -  

  • marijana

    Opet ja,

    šipke su popustile,potvrđeno. Došlo je do pomaka kralješka L3 malo. Doktor predlaže da se ne vade šipke,već da ih ponovo pričvrsti,te da bi fiksirao i kralježak L3. Da li je nekom uopće fiksirana skolioza do L3? Meni je sada od TH 5 do L2,mada ne drži.
    Kaže da ne bi vadio šipke jer da postoji mogućnost da će doći do bolova u vratu i križima.Mada mene nakon op.sve boli puno više i sve mi je teže.
    Ima li itko da mu je šipka do L3 i kako je sa pokretljivošću???

    avatar

    03.04.2014. (11:21)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    hej Marijana, meni su sipke of Th2 do L2. Nije htio ici do L3 upravo zbog pokretljivosti. Vjerojatno ces biti manje pokretljivija u donjem dijelu ako ti sipke idu jos do L3.

    Osobno, isto mislim da nije bas najbolja ideja vaditi ako ih tijelo prihvaca. Bolit ce te kako god okrenes - sa sipkama ili bez sipki.

    Meni isto zna bit jako neugodno nekada. Probaj mozda jacati misice koji trebaju pomoci sipkama da drzi kraljesnicu, koliko god ti to tesko padalo. Sjeti se samo da tvoje tijelo ima tendenciju da ti stvara krivulju. Znaci oni misici koji stvaraju krivulju su jaki - koristis ih cijeli zivot. Toliko su jaki i toliko se tvoje tijelo naviklo na njih da je cak i sipkama tesko protiv njih. Ako se dobro sjecam, ti si imala i halotrakciju - znaci jako invazivne metode su koristili da te isprave, zato sto je tvoja skoli tako agresivna.

    Meni se isto vratila skoli nakon operacije - imala sam 50 stupnjeva prije operacije, nakon op sam bila skoro skroz ravna i sad (danas je tocno 8 godina od moje operacije) imam nekih 27 stupnjeva na najvecoj krivulji.

    Ti naravno znas najbolje, ali ne znam koliko ce ti rijesiti problem ako izvadis sipke. Ako bude radio korekciju/pricvrscivanje, to bi isto moglo stvoriti problem jer ce te opet agresivnije postaviti u polozaj na koji tvoje tijelo nije naviklo. Ja bi probala naci nekog fizioterapeuta tko moze tocno razumjeti kako funkcioniraju misici kod tebe i isla bih ciljano istezati i jacati one misice koji cijeli zivot ne koristis. Ne mora to biti nista prestrasno.

    Meni se cini da tebi vise smetaju rebra nego da imas bolove u lumbalnom dijelu. Ako ti bude radio korekciju na L3, to znaci da ce se fokusirati na donji dio kicme. Ne znam kako ce to pomoci tvojim rebrima kad sjedis. Ono sto ja mislim da trebas raditi je istezati prostor izmedju one strane na kojoj su ti kuk i rebra blize. Mozes to raditi dok sjedis - meni su na primjer kuk i rebra blize na lijevoj strani. Onda samo dignem lijevu ruku gore koliko mogu tako da bude ravna, drzim tezinu na lijevom kuku a naslonim se prema desno. Probaj raditi takve stvari, mozda ce pomoci.

    Ali ne zaboravi da L3 i rebra nemaju bas puno veze. Mozda imaju, ali molim te pitaj nekog tko je strucan da ti objasni na koji su nacin povezani, tako da se mozes odluciti za ili protiv operacije. Sretno!

    avatar

    20.06.2014. (11:31)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    Milica, ja sam isto cula da se desavaju takve stvari. U principu ispada da je trudnoca dosta rizicno vrijeme za skoliozu. Tad se moze dosta pogorsati. Naprosto kicma ti nosi dodatni teret i nosi ga cijelo vrijeme. Nakon poroda naravno se saginjes, i dizes i nosis dijete kojie postaje sve teze. A nemas vremena razmisljati o kicmi, ignoriras manje bolove. Nadam se da je dobro proslo na kontroli.

    avatar

    20.06.2014. (11:40)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    Jadranka, kao kod svake operacije, to je rizik, i eto cini se da se upravo desilo vasem sinu. Moze se desiti da se sipke upale i dugo godina nakon operacije - kazu da je u principu to glavni razlog za vadjenje sipki. Nadam se da je sad sve ok.

    avatar

    20.06.2014. (11:43)    -   -   -   -  

  • milica.os

    Bila na kontroli. Dr zeli raditi gibektomiju medjutim ne zelim se upustati u to jer kad mi je pojasnio sto sve ide s tome operacijom zgrozila sam se. i Naravno uz djete od 2 godine znam da to sve ne bi izdrzala. Tako da sam odustala od OP. Bila sam jako razocarana jer nije zelio uopce pogledati snimke koje sam donijela iz OS. Doslovno sam bezveze bila na kontroli jer nista mi nije rekao sto nisam sama znala.
    Da li se sto dogodilo sa mojom kraljeznicom ili ne nazalost nisam saznala jer nije imao bas nesto interesa baviti se time :(
    Bila 10 min u ordinaciji dok je nekom studosu pojasnio sto je radio kod mene i sto zeli postici gibektomijom i to je sve. Skroz razocarana odgovorima, i eto nastavljam dalje u neznanju jel to sve unutra ok ili ne

    avatar

    01.07.2014. (11:34)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    hej Milica, vjerojatno ne moze ni on sam objasniti kako je doslo do pogorsanja. Proslo je 13 godina od tvoje operacije. To znaci sve oko tvoje kicme je trebalo srasti, i vjerojatno je procijenio da nema smisla pokusati ponovno ispraviti kicmu. Mozda uz sve sto je stavio uz tvoju kicmu misli da ne moze staviti nista novo; mozda misli da bi to novo pokvarilo ono sto vec imas; ili naprosto nema rjesenja kako da dalje ispravi. Koliko znam gibektomija je kad direktno rjesava grbu; znaci lomi rebra tako da grba izgleda ravno ali ne radi nista u pogledu ravnanja kicme. Bas mi je zao da nisi imala dobro iskustvo :-( Nekad naprosto tako bude sa Kovacem. Nemoj si to uzimati srcu. Nisi jedina. Sve i da je bio najljubazniji, to ne bi promijenilo opcije koje trenutacno imas za kicmu. Zanima me mozda jesi li pitala sto ce biti ako zelis imati jos djece? Moze li doci do daljnjeg pogorsanja ili komplikacija? Puno te pozdravljam - nadam se da ces mozda moci uzeti pola sata dnevno za sebe pa se barem probaj malo istezati ili odmoriti ili povedi dijete u bazen pa probaj se malo kretati u vodi - to ce ti isto malo rasteretiti kicmu. Ne moras ni plivati puno, samo pusti da ti malo voda drzi ravnotezu, umjesto tvoja napacena skoli. Drzi se!!

    avatar

    01.07.2014. (21:06)    -   -   -   -  

  • JADRANKA2612

    17.9. bili na kontroli i dr. kaže da je sve u redu što se tiče njegovog djela-dva mj.je pio tablete Orbenin i konačno cerpe 7,9-nadamo se da smo se rješili bakterije-sretno svima

    avatar

    19.09.2014. (07:26)    -   -   -   -  

  • natasa

    Pozdrav svima. Ja Sam 2001 operisala skolizu 84 stepena Harrington metoda, 2011 Sam skupila hrabrost za drugu operaciju tj. gibektomija torakoplastika. Drugom operacijom izvadjena mi je sipka I skracena rebra kako bi smanjili grbu. Ali mi he smanjen I kapacitet pluca, dosta sam pokretljivija nego posle prve operacije, medjutim dugo sam cekala na drugu operaciju pa nisu mogli sve da uklone. Eto to je moje iskustvo....

    avatar

    30.01.2015. (01:12)    -   -   -   -  

  • anna

    Natasa kakav je bio oporavak posle druge operacije?

    avatar

    02.04.2015. (18:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...