Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • Pero Panonski

    Da ne mozgam puno, kopirat cu si pasus s vlastitog bloga.

    Najveći političar u povijesti Hrvatske je Isidor Iso Kršnjavi. Sposobni Slavonac, koji je mijenjao stranke kao čarape, počeo kao pravaš, pa se priklonio Strossmayeru i onda ga ižmikao za pare, pa onda prešao Khuenu i njega ižmikao, te nakon što je pao sa 1895. na 1896. otišao, tj. vratio se u Čistu stranku pravu. Taj plemenitaš je sagradio sve što Zagreb čini Zagrebom i ostavio iza sebe hrpu institucija bez kojih bi Hrvatska bila Moldavija. Sve one i danas postoje. Zanimljivo, Imota Stipe Šuvar, koji se našao na istom ministarskom mjestu kao Kršnjavi, iza sebe je također nešto ostavio; preuredio je školski kompleks, koji je digao Kršnjavi, u Muzej Mimara, napravio MGC na Gornjem gradu, danas Klovićevi dvori, započeo gradnju NSK. Napravio je blesavu reformu, ali barem je radio. Imao je od svih komunista najbolje namjere. U nekakvom graditeljskom smislu, ispada su da dugoročno Kršnjavi i Šuvar nešto napravili, dok svi ostali ostavili malo.

    avatar

    08.11.2013. (04:33)    -   -   -   -  

  • Neverin

    hoćeš reći da Primorac i Fuchs ovakvom čovjeku nisu ni do koljena??? :D

    avatar

    08.11.2013. (08:13)    -   -   -   -  

  • edo

    Sjećam se jedne scene, čini mi se bilo je to rano proljeće 2004. godine. Sjedio sam u autobusu u zagrebačkim Dugavama, a netko je pored mene na glas je rekao:
    - Gle, Stipe Šuvar!
    Bio je to zaista on. U sivom baloneru i gologlav, izgledao je staro, umorno i neuredno. Izgledalo mi je to poput neke vojne smotre; dok je on sporo prolazio mi u autobusu šutke smo ga pratili pogledom. Mjesec-dva kasnije je umro.

    avatar

    08.11.2013. (10:28)    -   -   -   -  

  • tarzan

    Iznimno sadržajan i interesantan članak. Legendarna epizoda sa maliganima me podsjetila na moj prvi ispit na pravu kad je vladala identična gužva gore na Gornjem gradu, jedan kolega je bio ranije po abecedi i prošao je pa je sav ozaren rekao da nas poziva u tadašnju Tavernu. Naravno-identična suluda situacija za mene (u sredini po abecedi) me je nagnala da frustrirano i ogorčeno (što nisam već odgovarao, tek u dva-tri popodne) popijem dve-tri duple rakije na prazan želudac...ispit sam prošao jer sam ga zaista studiciozno pripremio.
    Da se zaista raspravljati koliko je Šuvarova reforma bila dobra, a koliko je bila čisti promašaj; nedvojbeno da je pozicija općenito prosvjetnih radnika bila na znatno višem nivou nego danas-moja supruga po zvanju prof. navedeno potvrđuje i navodi da još od Vokićke (iako se i njoj može puno stvari i poteza zamjeriti i kritizirati je) do sadašnje vremena-nema bolje ministra/ice u smislu poznavanja općenito obrazovnog sustava jer radila je i radi u šk. Ključna bit.
    Koliko se sjećam, proizvela je više štete u mojoj gimnaziji u Križanićevoj (legendarni pokojni prof.Bručić jedva je "spasio" nastavu klasičnih jezike da se i dalje provodi kroz razne oblike izvanastavnog plana i programa)... Za režim kakav je bio i općenito obrazovanje je samo moglo ići u smjeru "zaštite i promicanje klasne borbe", a Šuvar ipak kao vrsni intelektualac, navedeno znajući, modificirao je zadano. Stoga, suglasan sam sa posljednjom rečenicom.

    avatar

    08.11.2013. (10:45)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    Ja sam srednjoškolska generacija na kojoj je započela Šuvarova reforma, i iskreno, što se tiče kako bi danas rekli strukovnih škola, nije bilo baš da ništa ne valja, dapače!

    avatar

    08.11.2013. (11:21)    -   -   -   -  

  • Wall

    Šuvar je bio obrazovani kozmopolit, pa čak i vizionar u uskogrudom svijetu partijskog jednoumlja. posebno me impresionirao u kasnijoj fazi, te kako se držao; osnovao Ljevicu, SRP, javno pisao i govorio protiv nacionalizma, ustrajavao i pod šikaniranjima u tobožnjoj demokraciji RH. ipak, njegovo najveće nepriznato nasljeđe je što je prepoznao i odbacio Račanovu tobožnju 'socijaldemokraciju'. nažalost, danas cijene Račana, umjesto Šuvara, za kojeg će Šuvar biti nedostižan- i kao intelektualac, i kao ljevičar i kao čovjek.

    ps. veliš, progovorio Afganistanac- avganistanski??? ti mora da se šališ! proguglaj barem, kad ne znaš.

    avatar

    08.11.2013. (11:34)    -   -   -   -  

  • Meister Huc

    Babl, ti si zajeban igrač!

    avatar

    08.11.2013. (11:51)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    U krivo vrijeme na krivom mjestu...
    Mislim, Šuvar.

    Inače, moja teta mu je bila pomoćnica.
    Ne kućna, nego stručna...

    Pozdrav,
    Suradnik u odgojno-obrazovnom procesu-razredna nastava

    p.s.
    to usmjerenje sam upisao samo zato da prođem s 5, a da ne moram ništa učiti. Tako je i bilo, što se vidi iz priloženog, reći će zlobnici...

    avatar

    08.11.2013. (16:18)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Vučeš isto porijeklo, prihvaćaš da je ipak odradio svoj dio,
    pa čovječe, što ga nisi žešće podržao, okupio Imoćane u
    njegovu Socij. stranku (mrsku doboga), 'ko zna gdje bi nam
    danas bio kraj. On je za mene bio ČOVJEK prije svega,
    zato je i "zglajzao" politički, previše je učio unaprijed. Iskreno
    mi je žao toga čovjeka, ne samo zbog teritorijalne pripadnosti.
    Hvala ti za ovaj iscrpan post o Njemu:)))

    avatar

    08.11.2013. (19:57)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    eh ošli smo fakat svi, kad ga se sad opet na sva usta brani-hvali
    il ipak dolazimo k svijesti?

    avatar

    08.11.2013. (20:20)    -   -   -   -  

  • tignarius

    hvala Bogu, izbjegao sam tog bijednika....i maturirao u klasičnoj gimnaziji

    a vi jugoslovenski "relativizatori" iz reformirane partije morate prihvatiti činjenicu....da više na grbu ne bu crvene zvezdice

    amen!!!

    avatar

    08.11.2013. (21:41)    -   -   -   -  

  • čitač

    Bravo Babl! Pozdrav.
    U to ime, obnovljeno gradivo, „sat“ profesora Šuvara :-)na YT :
    Umijeće življenja 4/4

    avatar

    09.11.2013. (12:17)    -   -   -   -  

  • gec

    @tignaruis
    vidi se da si izbjegao Šuvara, jer da nisi ne bi sve oko sebe nazivao bjednicima.
    ti koji si poznat po lizanju oltara nije čudno što ti Šuvar smeta jer je često upozoravao na hinjenje pobožnosti, ukazivao je na istinu u crkvi u Hrvatskoj koja je za tebe očito bolna te kako je ta ista crkva miljama udaljena od Wojtile, a danas i pape Franje.
    bjednik je zato što je bio razočarani idealist? zato što kao političar nije htio govoriti ono što su ljudi htjeli i voljeli slušati? zato što nije manipulirao masama? zato što je veliki anti-nacionalist? zato što je bio dosljedan? zato što do zadnjeg nije prestao vjerovati u bolje sutra? zato što je bio čisti proleter?

    avatar

    09.11.2013. (16:10)    -   -   -   -  

  • velečasni

    Tignaruis je možda zaista masturbirao u wc-u u klasičnoj gimnaziji, ali da je ondje maturirao vrlo je malo vjerojatno. Da je maturirao, vjerojatno bi između mogućnosti „maturirao U gimnaziji“, „maturirao NA gimnaziji“ i „maturirao gimnaziju“ odabrao bolje rješenje.

    avatar

    09.11.2013. (17:13)    -   -   -   -  

  • Kolkolina

    .. susrela sam ga u prolazu kad je imao zavoj na glavi :(...

    Par riječi o sociologiji na drugim fakultetima:

    Čekanje usmenog. Studenti se skupili. Profesor kasni. Rulja se gura. Nakon pol sata puca staklo na oglasnoj ploči pod naslovom: Sociologija. Izlazi profesor i viče. Sav se zacrvenio i zapjenio.
    Usmeni će valjda biti neki drugi dan.

    avatar

    07.03.2014. (10:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...