Komentari

doninsvijet.blog.hr

Dodaj komentar (53)

Marketing


  • Na moru

    Koliko me pamet služi,čini mi se da si nešto slično već pisala i tamo sam komentirao.Komentirat ću i sada i ništa drugačijeg mišljenja od onog.Što se tiče radnika i poslodavca i tih sindikata,ne znam kako je u Hrvatskoj a znadem da npr. u Njemačkoj svaki poslodavac pa i u svom najmanjem pogonu,ako ih ima više,ima pogonskog savjetnika kojem se radnik za sve nedaće može obratiti.Poslodavac to razmotri i nastoji udovoljiti pravno onoliko koliko je to moguće.Ako radnik time nije zadovoljan,žalba se šalje sindikatu ili se tamo izjasniš usmenim putem.Ako ovdje ništa ne urodi plodom,za to postoje radni ili socijalni sudovi gdje radnika zastupaju sindikati a oni imaju obično svoje odvjetnike.Izgubiš li kod prve sudske instance,žališ se većoj i tako do najveće i posljednje ako gubiš.Treba znati i to je pravno gledajući opravdano da ovakvi sudovi jednaka prava na obranu daju i radniku i poslodavcu.Ukoliko radnik nema pravo,ne dokaže ga,uzalud su mu svi sindikati.Ponavljam da su u Hrvatskoj sva ta pitanja nerješena zbog nikave vlade koja njom dirigira jer vlada u Hrvatskoj,ova sada i ona ispred je antihrvatska, u svakom kako političkom tako i u socijalnom pogledu.Ova vlada mora pasti a na narodu je da bira i ako izabere isto ono što ima sada onda se nema komu žaliti.Poslije boja kopljem u ledinu.Po mom mišljenu,toliko sam te do sada shvatio,ti žudiš za onim socijalističkim,nazovimo ih tako podrugljivo,marksističkim i engelsovim idejama,stavovima,proricanjima i čime još ne u ovom smislu ove dvojice.Padom berlinskog zida i padom komunizma u Europi i malo dalje prema Aziji je udaren pečat nevaljanosti i čistoj aljkavosti ove dvojice.Bili su nizašto.Ovaj sam ti se put opet javio uljudno a mislio sam se oću li ili neću.Jer tvoja kukavička,ona politička podbadanja mene podmuklo da bi udovoljila svojim istomišljenicima su prišla svaku mjeru i za osudu su.Unotač svemu,srdačan ti pozdrav iz oblasti Ruhr u Njemačkoj gdje je dan danas tmuran a koji na Mirka ne ostavlja nikakve tragove da bi me poremetilo u onom što pišem.

    avatar

    07.09.2013. (09:02)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Mirče.... baš mi je drago da si se ipak odlučio za uljudno javljanje. :)))))
    Nikome ti ja nisam podilazila... nego si ti skužio da na jednu temu mislimo slično pa si odmah pomislio da na ovom blogu možeš tračati one koji ti se ne sviđaju. A odavno smo se dogovorili da to tako neće ići... :))))) Što se tiče moje žudnje za socijalističkim načinom uređivanja područja radnih prava tu si u pravu. Tada je radnik bio zaštićen i većina je radila. I ne kužim zašto bih se ja sada trebala diviti lomljenju kostiju i pljuvati po nečemu što je bilo puno bolje? Uzvraćam ti srdačne pozdrave i drago mi je da tmuran dan na tebe ne ostavlja nikakve tragove i da te oblaci ne mogu poremetiti u onome što pišeš. :)

    avatar

    07.09.2013. (10:02)    -   -   -   -  

  • Na moru

    :)))))
    Ovakve znakove iznad možeš štebiljati u nedogled.
    Ako je u takvim,po tvom,sistemima za radnika bilo pravno daleko bolje,što se taj i sličan sistem nisu održali?Pali su ki svića,tako kažemo mi u Dalmaciji.I danas Hrvatskom vladaju oni koji misle ki i ti pa se uzalud truditi,pisati i pitanja postavljati,zašto sve ovako danas?Zato je tako jer tako mora biti,tako je naređeno,tako se hoće.Zato me čudi tvoj post i tvoj odgovor meni.Eto,ne slušaju ni naredbe iz EU o Lex Perkoviću.
    Milanović dakako najpametniji među najneznanijima i što ćeš mu...

    avatar

    07.09.2013. (10:44)    -   -   -   -  

  • B-612

    Rekli su mi da će mi blog postati čitan ako budem ostavljao komentare na popularnim blogovima... Hmmm... Baš me zanima. ;)

    avatar

    07.09.2013. (10:48)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Mirče.... nije se održalo radi likova poput tebe. Odlučili ste nas "osloboditi" pa vidi što danas imamo!
    A to kakva su radnička prava bila onda i kakva su sada nije moj osobni dojam. Dovoljno je usporediti stari ZUR i sadašnji ZOR. Sve lijepo piše.
    @B-612.... već si bio. I očito ti nije pomoglo. Možda bi bilo zgodno da se ponekad i uključiš u temu... jer ti je ovaj način javljanja već pomalo otrcan.

    avatar

    07.09.2013. (11:13)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ...samo pozdrav ostavljam ;)))

    avatar

    07.09.2013. (11:22)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    Oče sad biti koji stožer osnovan da se zaštiti šljakera, jer mu gazda slobodno po zakonu da otkaz, ako se žali na smanjenje plaće?

    avatar

    07.09.2013. (12:30)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @bellarte.... i tebi lijep pozdrav. :)
    @Lobotomizator... pa imamo sindikate. Možda se svi malo više trebamo zainteresirati za njihov rad i uključiti se. Većina ljudi je sklona pljuvati i tvrditi da sindikati ništa ne valjaju... a da u biti nemaju pojma o ničemu... jer ne prate. To nam je očito u krvi.. pljuvanje bez argumenata... onako na slijepo. Sindikati nisu nešto strano i nametnuto. To smo MI. I ako moj sindikat ne valja to znači da i ja ne valjam jer se nisam potrudila učiniti ništa da ga poboljšam. To nam je još jedino ostalo. Moramo ih čuvati, osnažiti, ako ne valjaju popraviti i preko njih se boriti koliko god možemo.

    avatar

    07.09.2013. (14:24)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Da sam ja Vlast, umetnuo bih u ZOR ovaj članak: "Radnik ima pravo tijekom radnog vremena sanjariti, čačkati uho olovkom, kopati nos i češati se po guzici, odsutno buljiti kroz prozor ili promatrati strop, vrtiti se na stolici, gađati zgužvanim papirićima koš za smeće, kreirati unutarnju stranu ormara razglednicama s mora ili iz inozemstva, puniti cigaretni papirić duhanom, zviždukati Internacionalu ili himnu neke države kao i borbene pjesme NOB-a, naročito glasno srkati kavu i pisati sms-poruke, pregledavati svoj Facebook profil, odgovarati na viceve koje je dobio e-mailom, trijebiti buhe iz glave svog cimera ili cimerice i obavljati druge prijeko potrebne poslove i radnje u korist svoje duševne dobrobiti, najmanje u trajanju drugog korijena ukupnog trajanja radnoga dana, što ne uključuje vrijeme provedeno na stanci za odmor i još pola sata nakon tog vremena. Ova prava iz područja razonode odnosno razonodnog prava ne mogu biti uskraćena kolektivnim ugovorom, pravilnicima kojekakvih Radničkih vijeća niti ugovorom o radu, a ni na neki drugi lukavi način kojeg bi se poslodavac već mogao dosjetiti. Od ovoga prava mogu biti izuzeti samo predsjednici uprave poduzeća, umrle osobe kao i osobe koje se još nisu ni rodile, također i rodbina radnika ukoliko ju radnik mrzi, što uključuje svekrve, zaove i jetrve bez obzira na nacionalnost, rasnu i vjersku pripadnost. Pravo na džabalebarenje sveto je i neoskvrnjivo pravo svakog primata, čak ako ovaj i ne jede leb, lebac, hljeb ni kruh."

    avatar

    08.09.2013. (00:13)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @MA... neozbiljan si. Kad propišeš neko pravo tada ga moraš i osigurati.
    ZOR se odnosi na sve radnike. Pa kako bi onda radnicima koji rade u tunelima osigurao odsutno gledanje kroz prozor... ili onima koji rade vani?
    Kako će provjeravati svoj Facebook profil oni radnici koji nemaju svoje urede i računala?! Haaaa?!!!! Prve asocijacije koje se pojave kad čujemo neki pojam vrlo su zanimljive. Kad meni netko kaže radnik ja tada vidim plavu manduru, radnika na zimi, kiši, vjetru ili prejakom suncu... a onda se nižu varioci, radnici na traci, krovopokrivači, cestari itd... itd. Ovi iz ureda su tek na kraju kolone... jer i jesu tek podrška. Tebe očito riječ RADNIK asocira na ljude u uredima. ZOR se ne odnosi samo na jednu skupinu radnika... nego na sve. :)
    Ne kužim što su to Pravilnici Radničkih vijeća?!!! Radnička vijeća ne donose Pravilnike.
    p.s. ne moraš mi objašnjavati da si se šalio..... znam da jesi. Ja nisam. :)

    avatar

    08.09.2013. (10:06)    -   -   -   -  

  • Na moru

    Radniku je uvik bilo najteže,prava su mu bila umanjena,posebno onima koji su radili teže fizičke poslove pa bez obzira u kojem političkom uređenju.Da ne zaboravim a koliko sam upoznat da je kontra onog što je napisao prof.Potočnjak prvi bio Dragutin Lesar i rekao da će prvi izgubiti posao onaj tko je taj zakon pisao pa onda svi ostali.Ali čini mi se da gospodin Potočnjak još radi.Ja neću sada izravno govoriti ni za ni kontra tog zakona o radu.Ali mogu po onom što sam iskusio na sebi reći da ni u kapitalističkim zemljama još od prije ništa nije bilo bolje nego je u Hrvatskoj.Spominje se rad na određeno i neodređeno vrijeme.Ja sam u studenom 1972 godine došao sa većom grupom radnika iz Drniša na rad u Njemačku.Poduzeće GIRK nas je tamo poslalo na rad u rudniku 1400 metara pod zemljom.Isto poduzeće je radilo u kooperaciji sa firmom Rudis iz Trbovlja u Sloveniji a imalo je svoje predstavništvo u Dortmundu u oblasti Ruhr.Kao radnici tog GIRK građevinsko industrijsko rudarskog kombinata imali smo takav ugovor da smo morali izdržati godinu dana i tek onda pravo na promjenu radnog mjesta u nekoj njemačkoj firmi.Firma Rudis je bila samo posrednik u poslu i nije imala svoje radnike tako da su na jednom radniku zarađivale tri firme.I GIRK i Rudis i taj njemački poslodavac kojem smo bili iznajmljeni.Ovo nam je sve rekao inženjer Rudisa koji nas je podučavao njemačkom jeziku.Radni staž nam je tekao po onda jugoslavenskim propisima,znači kod socijalnog osiguranja u Drnišu a zdravstveno smo bili osigurani u Njemačkoj i to minimalno.Kad bi se čovik razbolio i morao na bolovanje toliko bi ti platu srezali da si jedva preživio od prvog do prvog.Dakle,morao si sam sebe goniti da radiš iako si bolestan.Doduše novac je za rad isporučivan posredniku Rudis pa GIRK-u a nama što se dadne.A sve je to bilo (ne ljuti se Dona) u doba titoizma za koji kažeš da su radnička prava bila daleko bolja.U slučaju nesreće na radu opet ono po jugoslavenskom,mizerje.Ovim želim reći da smo mi radnici tog GIRK-a bili kao robovi,izrabljivalo nas se za ne našu korist.A kad sam otišao u njemačku firmu imao sam ugovor o radu na tri mjeseca.Ako ne zadovoljiš firma te imala pravo otkazati.Znači taj radni odnos na određeno i na neodređeno vrijeme je postojao onda a ima ga i danas.Danas zbog velike nezaposlenosti u Njemačkoj ako imaš sreće dobiješ posao na određeno vrijeme na godinu dana i kad ugovor istekne čekaš da ti se ta prilika opet pruži,čekaš ki ozebao sunca.Radne,socijalne reforme su takve kojima se nezadovoljno ali druge nema.Zato ne treba uvik ogovarati Hrvatsku,njenu vladu iako znademo kakva je,loša ali ima i težiš i bilo je težih.Rane koje jednako bole bez obzira od koga su stigle i na komu izazvane.Da li nad Nadom Dimić od poglavnikove vojske ili nad domobranima onda od od strane Tita ili nad nama svima od današnjih vlastodržaca u svijetu.

    avatar

    08.09.2013. (12:51)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Mirče... drago mi je da si spomenuo Nadu Dimić u svom komentaru. :)))))

    avatar

    08.09.2013. (13:15)    -   -   -   -  

  • Na moru

    Dona,da je post moj što tvoj ja bih na ovakav komentar drugačije odgovorio i to u smislu posta a Nadu Dimić sam spomenio jer kroz nju vidiš i kazivaš svoje oduševljenje titoizmu a kako si vidila spomenio sam i poglavnika i to ti nije drago a meni baš jest.Dakle 1:1 u ovom viđenju a moje je bez onog tvog(čudovišta) iznad :))))).Eto i tu sam fer.

    avatar

    08.09.2013. (13:39)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Mirče... nema ti to veze s Titom.... nego ti je ona meni simbol borbe protiv fašizma i osobe koja je radje umrla no izdala. Ovaj svijet je prepun izdajica, špijunčića i poltrončića... pa mi nemoj zamjeriti što se divim osobi koja to nije bila. I tvoj poglavnik je bio pizda od čovjeka... ostali bi mi bez pola Hrvatske da je samo imao priliku. No on je gubitnik... pa nije zaslužio da trošimo vrijeme na priču o njemu. On ti je Mirče moj obična luzerčina... kao i svi oni koji još i danas uzdišu za njim i pišu mu pjesme. :)
    A tko je to moje čudovište iznad... nemam pojma. Ne razumijem što si time htio reći....

    avatar

    08.09.2013. (15:13)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Podloga za promjenu ZOR-a u duhu neoliberalnog kapitalizma stvorena je na prošlim državnim izborima. To je ono za što je hrvatski narod glasao! Neka bude tako. Jadra narodu nije bila dovoljno dobra, valjda ovi jesu. Konačno narod treba preuzeti odgovornost za svoj glas na izborima!

    avatar

    08.09.2013. (17:20)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    ....ma i sindikalni čelnici su isto lopine...ko i svi u vladama...nema mi gore od toga kad vidim da je neko iz sindikata prešao na drugu stranu,u neku stranku.....i ne volim kad mi netko iz vana komentira i uspoređuje stanje sa europskim državama..lako je pametovat izvana...treba bit mađioničar i preživit na ovim prostorima...e to je već hrabrost ili ludost...

    avatar

    08.09.2013. (18:03)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Lion Queen... slažem se da je podloga za promjenu ZOR-a u duhu neoliberalnog kapitalizma. Isto se tako slažem da se sadašnja vlast tog posla uhvatila poput štrebera... Žele zadovoljiti vanjske gospodare... pa u taj ZOR trpaju čak i ono što oni ne traže.
    No moramo biti pošteni i sjetiti se da ta priča nije počela s ovom vlasti. Oni su samo nastavili ono što je HDZ započeo. I jedni i drugi se trude svidjeti vanjskim gospodarima, a radnici i vlastiti narod su im zadnja rupa na svirali.
    Kad si već spomenuo gospođu Kosor... napisat ću par riječi o njoj. Svi smo joj se smijali.... i osobno mislim da je ona pčela radilica i uloga vođe ne odgovara uz njenu osobnost. Žao mi je što to sama nije prepoznala. K tome živimo u zemlji gdje vlada krkanski mentalitet pa se muškarci teško mire s činjenicom da imaju ženu za premijerku. Tako smo mogli čitati i slušati razne seksističke i slične pošalice no na račun bivše Premijerke od onih koji se inače zaklinju da im je rodna ravnopravnost nešto što se podrazumijeva itd.
    Područje koje pratim je prije gđe Kosor ličilo na fašizam, za njeno vrijeme je došlo do nekih pozitivnih pomaka i osjećalo se to njeno iskreno nastojanje da se uvede red... Nije bilo sjajno, ali bio je to raj na zemlji u odnosu na ovaj nered i pičvajz koju provodi sadašnja vlast.
    HDZ je zemlju ostavio opustošenu... kao da ju je netko polio solnom kiselinom. Na žalost nisu je preuzeli oni koji je iskreno žele i znaju oporaviti. Bar to do sada nisu pokazali.

    @20 do asa... koji je to sindikalni čelnik lopina? Imaš li za to dokaze? Ako imaš javi mi se... pa ću ih ja prijaviti Državnom odvjetništvu, ako je tebe frka. A ako nemaš... onda nemoj izjavljivati takve stvari.
    Koliko sindikalnih čelnika uopće poznaješ?
    I meni nema goreg od ponašanja poput Kunstovog. No to je jedini primjer koji znam. I Lesar je nekada bio sindikalac... ali on radnike ni u politici nije zaboravio. On je samo svoj sindikalni rad prebacio u borbu kroz politiku... no načini i ciljevi su mu isti. On nije izdao radnike poput Kunsta.
    Znaš li ti još kojeg? Dvojica sindikalaca koji su prešli u politiku i nije tako velika brojka.... s obzirom da u ovoj zemlji imamo na tisuće sindikalnih lidera. Sindikati nisu samo ono što vidiš na TV-u... tj. čelnici sindikalnih udruga viših razina. Sindikati su baza... a u toj bazi je puno sindikalaca o kojima javnost nema pojma... no ocjene poput tvoje vrijeđaju i njih.

    avatar

    08.09.2013. (18:43)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    .....to je moje mišljenje....i ne trebaju mi dokazi....to je sve ista obitelj....ako si ikada bila na sudu mogla si vidjet da su tužioci i branitelji ista obitelj...kazna se dogovara izvan suda...isto mislim i za sindikalne čelnike i vladajuče....obitelj koja se druži iza kulisa....ne moraš mi odgovarat,jer mi se neda raspravljat o takvim stvarima....to je moje mišljenje...ne gledam tv.....a Kunst je govno od čovjeka,za mene.....ni za to mi netreba dokaz...

    avatar

    08.09.2013. (20:04)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @20 do asa... Kad kažeš da je netko lopina... tada je to nešto ipak više od mišljenja..... To je teška optužba. Kao građani dužni smo prijaviti da je netko lopov. Ako znamo, a ne prijavljujemo tada smo i sami lopine... zar ne? Ili bar njihovi pomagači. Da li bi tebi bilo drago da te netko svrsta u lopine, a ti to nisi? Jesi li baš siguran da su svi lopine? Da je jedan jedini pošten uvrijedio si i njega. Jel tako?!
    Kad iznosimo svoje mišljenje i uključujemo se u neku raspravu tada nije neralno očekivati da će nas sugovornik zamoliti da argumentiramo ono što tvrdimo.
    Naravno da ću ti odgovoriti, kao što odgovaram svima. A to da li ćeš raspravljati ili nećeš ovisi o tebi. :)
    Kunsta ne poštujem, kao što ne poštujem nikoga tko kapute mijenja u dnevno političke svrhe, ali nemam ga potrebu vrijeđati.

    avatar

    08.09.2013. (21:08)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ja navijam da ovaj sitem postane što neizdržljivi i što prije, bolje da smo svi stjerani u kut u nekoliko godina nego agonija koja je trajala od 91 do sada. U tom slučaju će se pokazat imamo li pravo nazivat se narodom ili slugama. Mene zakon o radu ne dira osobno jer je ionako posao na neodređeno fiktivniji od znanstvene fantastike. Neka bude maskembal ako semo se odlučili za bal.

    avatar

    08.09.2013. (21:41)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @neverin... u svakom zlu ima neko dobro. Kod padanja je dobro to što jednom moramo doći do dna... a tada dalje ne može. Možemo se ostati valjati po dnu ili krenuti gore...
    Samo ti se čini da tebe ZOR ne dira osobno. On dira sve zaposlene, nezaposlene, umirovljenike, učenike, studente... sve i baš sve. To je jako važan zakon.

    avatar

    08.09.2013. (21:46)    -   -   -   -  

  • ZOR

    Ovdje se spominje "neoliberalni kapitalizam" a sve bitne promjene ZORa donijeli su, donose i donijet će tzv. "jevica" - SDP i HNS.
    Zato društvo nemojte namijavati. Sve su to donjeli "vaši" a ne "naši". Njihovi ste simpatizeri, članovi i aktivisti, za njih ste glasali i sada šutite ili se pokrijte ušima.

    avatar

    08.09.2013. (22:34)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @zor, "naši", "vaši" "njihovi" pa kako ti ne dopizde te izlučevine proljeva uvijek istog? zar je taj binarni svijet tako utiješan?

    avatar

    08.09.2013. (22:37)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @dona, naravno da utječe na mene ali me ne dira, ne osjećam ništa kontra, jednostavno jedva čekam da počnu postupat sa nama otvoreno kao sa robljem, što prije krenu tim smjerom to prije će im se suprotstaviti. Dok god imamo privid da će nam pašta i salsa svakog dana biti dostupni neće biti pomaka.

    avatar

    08.09.2013. (22:40)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @ZOR.... što je to jevica? Sjećaš li se sindikalnog prikupljanja potpisa za referendum "Protiv izmjena ZOR-a"? U čijem je mandatu to bilo? Tko je ovo sve započeo?
    Ovi koji su na vlasti ispali su veliki licemjeri... jer su tada podržali sindikate, stavljali svoje potpise... da bi, čim su se dokopali vlasti nastavili taj posao.
    Toliko! Radi istine. Isti su. Ti tvoji i ovi, kako kažeš: "naši". :)
    Na ovoj temi postoje oni koji su bili i ostali protiv tih promjena... i oni koji su oduvijek bili za... ali neki su to odmah priznali, a drugi su držali figu u džepu.
    @neverin... u pravu si. Očito smo mazohisti i mora nam biti još teže da konačno počnemo reagirati.

    avatar

    08.09.2013. (22:55)    -   -   -   -  

učitavam...