Komentari

demetra1.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • Demetra

    Stvarno me razljutio rektor, i liječnici koji nemaju mjeru...

    avatar

    30.08.2013. (08:48)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Nedavno je bio prilog u nekoj emisiji i jedan splitski kirurg je izjavio da mu je osnovna plaća 7.500,00 kuna. Zar je to nepravda? Zar je to primjereno za takav rad?
    Naravno da im primanja iznose više ako rade prekovremeno, ako imaju noćni rad, rad blagdanom, praznikom ili nedjeljom.
    Sva dežurstva moraju biti plaćena i kamo sreće da svi spavaju na svojim dežurstvima. Oni su plaćeni DA BUDU TAMO - SPREMNI! A svima nam je puno bolje ako vatrogasac spava, liječnik na hitnoj, elektraš u dežurstvu... jer to znači da ništa ne gori, da nitko ne treba hitnu liječničku intervenciju i svi imamo struje.
    Prestrašan je taj nedostatak razumijevanja, solidarnosti i zajedništva u našem narodu. Čim se netko požali svi navale na njega i tada se lupaju ovakvi tekstovi, prozivke i osude.... a sve bez pravih argumenata, kao plod neinformiranosti i neznanja.
    Nitko ne stupa u štrajk iz obijesti i zato što mu je dobro. Kad čujem da se netko odluči na štrajk na prvu loptu sam uz njega... jer znam da ga nije dobro na to natjeralo... a tek onda idem u provjeru o čemu se točno radi. Vidim da je kod tebe to drugačije. Ne razumiješ da ovakvim sebičnim stavom, netolerancijom, paušalnim ocjenama o nečemu u što nisi upućena ugrožavaš i sebe samu.

    avatar

    30.08.2013. (10:14)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Ja ne vidim liječnike koji okolo spavaju i oglušuju se na pacijentove potrebe,a ja sam netko tko dosta vremena provodi po bolnicama i oko bolnica.
    Bude mi ponekad žao neljudskih uvjeta u kojima rade kada ih istovremeno zaziva po 10-ero pacijenata,a on sam dežura i drži smjenu i u trenucima lucidnosti pokušava odlučiti čiji je život ugroženiji,kome je potrebnija pomoć i koliko je njegova odluka ispravna u tom trenutku.
    Ne bih voljela držati tuđi život u svojim rukama i riskirati spoznaju da moja kriva odluka,umor,neprespavana noć ugrožava nečije postojanje i pravo na udah.
    Da li plaća od 20 000 kn nadoknađuje to?Ne bih rekla

    avatar

    30.08.2013. (10:23)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    Prije ću podržati medicinske sestre nego liječnike, jer one jesu non-stop aktivne, a liječnici rade svojim tempom i uzmu pauzu po želji. No ne smeta to @donin svijete, neka svatko štrajka ko smatra da je zakinut, no činjenica je, bili svjesni toga ili ne, da se skoro svih 100% štrajkova odnosi na one koji su na državnom proračunu, zanemariv je broj štrajkova radnika (proizvođača), jer njih jednostavno nitko ne štiti, nitko se ne brine o njima i nitko ne mari za njih. I zato je iluzorno očekivati da će radnik podupirati štrajkove onih koji već imaju neka (ili čak i velika) prava, a svi ti zahtjevi bi i opet trebali ići preko radnikove grbače! Znaš li koliko ima radnika koji rade gotovo svakodnevno po 10-12 sati, i nisu nikad dobili plaćeni niti jedan sat prekovremenog!

    avatar

    30.08.2013. (10:56)    -   -   -   -  

  • Zvijer

    "Crkvenog bogatstva" - joj, kad se samo sjetim koliko oni kukaju kako nemaju ničega...

    avatar

    30.08.2013. (12:47)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Rektor cvili i krivicu prebacuje na ministra Jovanovića.?!

    Lječnici neka se ne bune ( moj suprug je specijalista ) jer za svoj rad dobijaju primanja. Jest osnovica takva kakva se spominje , ali postoje dežurstva, rad preko prazničkih dana , a sve se to vrednuje.
    Moj osobni i čvrsti stav je da ni rektori ni liječnici nemaju razloga "plakati" nad svojim radnim sudbinama u zemlji, u kojoj caruje siromaštvo i gdje se preko društvenih mreža skuplja novac za liječenje pacijenata

    avatar

    30.08.2013. (13:08)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Tko o kome, ja po svome: Jadrankamen, Kamensko, Osjećka pivovara, prodavači na tržnicama, Salonit, radnici Bizovačkih toplica, sinjski Autoprijevoz itd... itd... itd....
    Tko god štrajka tamo je struktura zaposlenih različita... od običnih PKV radnika do doktora znanosti.... pa je zbilja čudno podržavati samo dio radnika. U toj sredini možda visokoobrazovani i ne bi štrajkali, ali tada bi ih se prozivalo za nesolidarnost i slična čudesa.

    Znaš li koliko ima radnika koji rade gotovo svakodnevno po 10-12 sati, i nisu nikad dobili plaćeni niti jedan sat prekovremenog!

    Na žalost... znam. No taj problem se neće riješiti tako da nam svi liječnici odu iz zemlje jer su tu uvijeti rada nemogući. Netko radnike treba i liječiti.... zar ne?

    avatar

    30.08.2013. (13:09)    -   -   -   -  

  • Demetra

    dinin svijet... zašto bi deđurstvo liječnika bilo prekovremeni rad, a dežurstvo zaštitara običan smjenski rad? Nitko ne kaže da liječnici ne rade, da rade i puno oni savjesni, a na žalost ima onih( o njima se nesmije ništa reći) kojima je samo važna titula, čiji pacijenti umiru u većem postotku nego kod drugih i to ne zbog neznanja nego zbog aljkavosti i propusta, a upravo ti kukaju o malim plaćama. I znam iz prve ruke puno o plaćama njih dosta, o tome kako su uzimali mito, gradili kampove po moru, obečavali familijama brda i doline znajući da će pacijent za koji dan umrti samo da bi još kojih tisuću ondašnjih maraka izvukli. Nije mi namjera komfrontirati se jer svatko ima pravo na svoje mišljenje, a moje je to što sam napisala.

    avatar

    30.08.2013. (21:47)    -   -   -   -  

  • sewen

    Eto do kud smo dogurali....pamet je zbilja preskupa nekima!

    avatar

    31.08.2013. (07:35)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Bravo za naslovnicu, demetra1!

    avatar

    31.08.2013. (11:29)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    I ja bravo za naslovnicu!

    Jest, da rijetki ne uzimaju mito i da se njima NE plaća za dolazak na listu.
    Nemaš li , ne gine ti privatna ordinacija koja ima cijenu za rijetke.

    A oni koji nemaju..............Bolje da ne govorim!

    avatar

    31.08.2013. (12:08)    -   -   -   -  

  • Riba Luca

    Nema više ljubavi ni za bližnjeg ni za daljnjeg, ni poštivanja a kamo li poštenja , radnici, vrtlari, smetlari, odvjetnici,doktori, kuhari,...ogrnuti mržnjom na kazališnim daskama života, prekriveni dvoličnim plaštom kao crni jahači jašući pod "umjetničkim imenom" pohlepa, ostat će zauvijek na konju...Oni rijetki koji se nađu na putu bit će galopom satrveni. Potpuno izopačena želja - baklja u jednoj ruci, kanta vode u drugoj.

    avatar

    31.08.2013. (12:36)    -   -   -   -  

  • 20 do asa

    ...u svim se sistemima kralo i okoristilo...ali se ostavilo i drugima da ipak nešto i ostane...mislim na obične radnike...i bilo je sve puno lakše...došla je pohlepa ili totalna glupost ili bolest...kako hoćete...i sad kad nema,nama za nikoga...tko će to izliječiti....

    avatar

    31.08.2013. (13:08)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    pomiješani su lončići, pogubljeni kriteriji, vladaju anarhija i sveopće depresija zbog nesnalaženja u anarhiji i besparici....pa ipak, kad su u pitanju liječnici ne slažem se da vozač u ZET-u ima plaću veću od specijaliste u bolnici....oboje imaju ljudske živote u rukama, ali nije to isto, kao što ni liječnici nisu isti.....mito, veze, putovanja na račun farmaceutskih kuća preskačem, ali zbog onih krasnih i humanih poput pedijatra Franje-Tomice , oftalmologa Joška, neurokirurga Darka, (svi u Zagrebu),
    gastroenterologa Zorana iz Splita, alergologa i imunologa Nauma iz Skoplja, kirurga iz Maribora koji obilazi svoje pacijente u Ljubljani i po Lijepoj našoj, zbog njih i još stotine drugih kojima je posao i poziv i poslanje treba vjerovati u zdrastvo

    avatar

    31.08.2013. (13:16)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Vjerujem da hoće, netko, kada lupi šakom po stolu, kada se lopovima bude uzelo što su pokrali bez obzira kojoj eliti pripadali, kada se zakoni budu MORALI poštivati, kada suci ne budu potkupljivi, kada će mito postati sramotna rabota, a ne nagrada, kada na ovoj krasnoj planeti budu živjeli neki drugi ljudi. No teško da će generacije još stoljećima išta uspjeti promijeniti, na žalost. I baš zato smo tako tužni, na svijet u kojem sve više vlada podijeljenost na bogate i siromašne. Bez želje bilo koga vrijeđati napisano je moje mišljenje i moj stav.

    avatar

    31.08.2013. (13:22)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Vjerujem da ste već vidjeli kako izgledaju prosjećna primanja u prvih šest mjeseci ove godine. Stvarno me zanima kako su zapravo dobili taj prosjek, jer ako je najveći bruto sedamanest tisuća, kako onda rektor zagrebačkog sveučilišta ima neto preko dvadeset tisuća. Pa razmislite kako se prosjek izračunava....

    avatar

    31.08.2013. (13:28)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Čuvarice, svi mi pokušavamo vjerovati u zdravstvo, ali zdravstvo nisu samo pojedinačni liječnici koji vjerujem ionako ne stignu štrajkati zbog svega što si navela. I nije ovdje riječ o liječnicima poimence jer ja bih tada mogal na prvo mjesto po kvaliteti staviti našeg obiteljskog liječnika, nego o situaciji koja baš i nije onakva kako ju prikazuju. O ZET-u ne bih jer mi se već na spomen kosa na glavi diže koliko puta ih je grad sufinancirao, koliko puta smo svi mi građani plaćali njihove dugove. Zapravo možemo osjetiti da se stalno potkrada grad i država, polako, ali sigurno, a mi smo sve siromašniji i siromašniji.

    avatar

    31.08.2013. (13:40)    -   -   -   -  

  • pomozi b(l)oze

    Doktori NISU preplaćeni,PREPLAĆENI SU "NAŠI" političari!!!
    u SVIM NORMALNIM I NAPREDNIM DEMOKRATSKIM ZEMLJAMA U POLITIKU IDU BOGATI LJUDI, A KOD NAS IDU U POLITIKU DA BI SE OBOGATILI,A JE..E IM SE ZA NAROD!!!!

    avatar

    31.08.2013. (13:46)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    da nas kradu i deru polako još bi i izdržali, a prevršena je svaka mjera i to na svim područjima....a ovih par sam navela da sama sebi potvrdim da još ima LJUDI....moram vjerovati...znaš onu "...mrijeti ti ćeš kad počneš sam u svoje ideale sumnjati...."

    avatar

    31.08.2013. (14:03)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    dinin svijet... zašto bi deđurstvo liječnika bilo prekovremeni rad, a dežurstvo zaštitara običan smjenski rad?

    Propisi jasno definiraju što je smjenski rad, što je prekovremeni rad... te kako se plaća jedan, a kako drugi. Ja nigdje nisam napisala da bi trebalo biti drugačije. Tu nema prostora za raspravu... jer su propisi jasno definirali što to znači.

    Sve negativne primjere koje si navela nemam namjeru osporavati. Ali ću se osvrnuti na to da u svakom zanimanju postoje savjesni i nesavjesni. Nema profesije u kojoj su svi dobri ili svi loši. I kad smo razgovarali o proizvođačima hrane neki su isticali da postoje oni koji muljaju. To naprosto nije argument. Zar ćemo zbog manjine koja mulja zanemariti jednu cijelu profesiju?!!! Zna se kako se treba postupati ako netko krši propise i tko je za to nadležan... i naprosto je besmisleno generaliziranje i pljuvanje po jednoj cijeloj profesiji. To što ima loših i nesavjesnih liječnika ne znači da se ostali ne smiju i ne trebaju boriti za svoja prava iz rada.

    avatar

    31.08.2013. (14:20)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    Osnovni argumenti nekih liječnika i rektora su "koliko liječnici i znanstvenici imaju plaću u Europi". koliko liječnici u Europi rade u odnosu na naše ne znam, ali što se tiče znanstvenika, profesora oni u Europu a naročito u SAD-u rade puno više nego naši i većinom su vani plaćeni prema učinku, što je za naše nepojmivo. Na kraju krajeva, intelektualci su i jedni i drugi, trebali bi biti nekakvi stupovi društva , pa i javno reči jesu li svjesni situacije u kojoj je cijela zemlja, i kakav je naš standard u odnosu na standard onih država s kojima se po plaćama uspoređuju i žele natjecati...

    avatar

    31.08.2013. (14:23)    -   -   -   -  

  • Demetra

    donin svijet, ispričavam se zbog tipfelera... ne generaliziram struku, niti poistovjećujem sve zbog njih nekoliko (pitanje je koliko je tih nekoliko). Možda bi trebao neki generalni štraj onih koji jedva preživljavaju, onih za malo četiristo tisuća koji u svojim radnim knjižicama imaju samo žigove sa burze, onih koji zbog mizernih mirovina dnevno obilaze kante za smeće, onih koji imaju jedva jedan obrok u pućkoj kuhinji. Pa pobogu mi živimo u dvadeset i prvom stoljeću, a ljudi se hrane u pućkim kuhinjama, dok se političari bogate, liječnici misle da nisu dovoljno plaćeni, rektor protestira zbog.....ma u ovoj zemlji nema struke koja ne bi trebala štrajkati, ali ako lopovi ne vrate što su pokrali (a teško da budu jer zna se od pamtivjeka da moćnici nikada nisu ukradeno vratili) kome treba uzeti da bi oni koji misle da im je plaća premala (a to je upitno) dobili koliko žele? I najvažnije, mi svi samo piskaramo (uključujući i mene), a baš ništa ne poduzimamo. Kada nam se dogodi Grčka bit će duga situacija, sigurno.
    Nisam imala ni namjeru ni želju da se polemika rasplamsa, pa se više neću javljati.

    avatar

    31.08.2013. (14:45)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @demetra1... tko god digne glas naiđe na osudu javnosti, slab odaziv svojih i javnu prozivku (poput ove teme i mnogih komentara). Ili je u ovoj zemlji jako dobro pa doista nema razloga za prosvjede i štrajkove... ili smo čudnjikavog mentaliteta pa radimo o glavi jedni drugima.
    Činjenica je da oni najugroženiji na prosvjede ne izlaze. Sjećam se lani... jednog prosvjeda u Splitu. Izašlo je stotinjak ljudi. Da su izašli samo oni koji su ostali bez posla u tom gradu i okolici bio bi to dar-mar.
    Prvosvibanjski (sindikalni) prosvjed u Zagrebu (o.g.) je bio jedan od uspješnijih... ali može to i bolje. Može li do Zagreba uopće doputovati netko tko je bez posla ostao u Omišu, Našicama ili Motovunu? Ne može... jer ti najugroženiji nemaju ni za kartu... njima je takav prosvjed nedostižan san. Zato na prosvjede u ime njih i za njih moramo izlaziti mi koji još uvijek možemo.

    Pa pobogu mi živimo u dvadeset i prvom stoljeću, a ljudi se hrane u pućkim kuhinjama, dok se političari bogate, liječnici misle da nisu dovoljno plaćeni, rektor protestira zbog.....ma u ovoj zemlji nema struke koja ne bi trebala štrajkati, ali ako lopovi ne vrate što su pokrali (a teško da budu jer zna se od pamtivjeka da moćnici nikada nisu ukradeno vratili) kome treba uzeti da bi oni koji misle da im je plaća premala (a to je upitno) dobili koliko žele?

    U potpunosti se slažem. Ali ako institucije ne rade svoj posao... kako ćemo postići da lopovi završe u zatvorima, lova vrati i da se poštuju propisi u ovoj zemlji? Pa upravo štrajkovima i prosvjedima....osobnim uključivanjem u civilne udruge i sindikate, legalnim načinima borbe za radnička i građanska prava.
    Ako dignu glas sindikati možemo čitati kakos u SVI sindikalisti lopovi i bezveznjaci, ako na ceste krenu seljaci čitamo da NITKO ništa ne sije, a dobivaju poticaje, ako krenu prosvjetari držimo im moralne prodike jer oni nikako ne smiju štrajkati, ako krenu zdravstveni radnici opet ista priča.
    Neoliberalni kapitalizam lomi kosti, namjerno se uništava sindikalna scena (u cijeloj Europi), političari su bahati prema građanima, nismo svi isti pred propisima, pravosuđe nam je najslabija karika.... a kad netko digne svoj glas svi ga dočekaju na nož.
    Misliš li ti da u ovoj zemlji nema razloga za nezadovoljstvo?
    Što predlažeš... koji su to načini borbe za bolje i pravednije društvo?

    Nisam imala ni namjeru ni želju da se polemika rasplamsa, pa se više neću javljati.

    Polemike u javnom prostoru nisu ništa loše... i nisu ništa osobno. Na svojoj prošloj temi si lijepo zaključila da svi pišemo blogove radi drugih... a poneki od nas pišu da bi mogli raspravljati, brusiti svoje stavove, pročitati što na neke teme misle drugi ljudi. Rasprava u javnosti je nešto vrlo dobro, poželjno i korisno.... jer tako se stvara javno mišljenje. Zato nema potrebe za ovakvim reakcijama i odustajanjem od obrane vlastitih stavova na temi koju javnu postavimo. :) Pa valjda vjerujemo u ono što pišemo i javno iznosimo i valjda smo spremni to svoje mišljenje braniti. Ili možda i nismo... :)

    avatar

    31.08.2013. (15:42)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Osobno uvijek ću braniti svoje mišljenje sve dok me suprotna strana ne uspije argumentirano uvjeriti da sam u krivu, a za to bome trebaju stvarno pravi argumenti.

    avatar

    31.08.2013. (17:40)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Osobno mislim da smisao rasprave nije uvjeriti drugu stranu u svoje mišljenje... nego je približavanje stajališta i bolje razumijevanje.
    Mene osobno jako muči ta kritičnost prema svima koji prosvjeduju, štrajkaju ili se na neki način bore za bolji svijet. To je moj motiv za ovu raspravu. Voljela bih shvatiti koji su razlozi za to... ali nitko od kritičara mi to još nije uspio argumentirano objasniti. :(

    avatar

    31.08.2013. (17:54)    -   -   -   -  

učitavam...