Komentari

toco1980foto.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Nemetz

    Osim ako nije tzv. "deep linking" za koji su u nekim zemljama već uspjele tužbe autora...radi se o linkanju na neki sadržaj, obično audiovizuelni ili fotku - bez njezinog okruženja, cjelokupne internetske stranice i svih informacija s te web stranice koje želi kao cjelinu prikazati njezin autor i nikako drukčije. Znači, sadržaj očišćen i ogoljen od svega pratećeg s mjesta na kojemu je bio, pa linkan najčešće kroz metatagove, npr. na forumima kao: (img)link(/img) .
    Obično se kod tužitelja radi o komercijalnim stranicama koje žive od reklama i takvima je ako fakat gube novac i uspjelo to, npr. u Švedskoj, već uspjelo koliko znam, više tužbi, ako je s njih čvaknut i linkan bez upozorenja otkud je, samo audio zapis, video, ili najčešće, fotka.
    Uz fotke i te sadržaje bi i inače ako su i solo linkane, trebalo stajati otkud su linkane jer tako izgleda kao da su kopirane, što de facto i jesu, stoga što je fotka ili sličan sadržaj sada duplo postojeća, na jednoj i drugoj stranici, ali u skroz drugačijem okruženju.
    Eto tek toliko, za još točniji info i dokaz da je život uvijek kompliciraniji nego što smo mislili :)

    avatar

    18.08.2013. (21:26)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Hvala ti na korisnim informacijama

    avatar

    19.08.2013. (05:23)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    Nemetz, to što se slika na nekoj stranici prikazuje, ne znači da je kopirana, jer je stranica vuče preko linka sa neke druge stranice. Primjer toga ti je embedanje videa sa YouTube-a. Video se nalazi na stranici YouTube, link ga samo povuče da se pokaže na nekoj drugoj stranici. I koliko god netko tvrdio drugačije, to nije kopiranje već linkanje.

    A ove slučajeve koje spominješ, imaš li možda kakav konkretni link na medijsko izvješće o dotičnim slučajevima, da nebi ispalo da se radi o "rekla-kazala" slučaju...

    avatar

    19.08.2013. (16:09)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Ma kužim, velim da ispada KAO da je kopirana, nema veze...
    U vezi "deep linking" još uvijek nema definitivan pravni mehanizam koji nedvosmisleno odgovara je li to ili nije kršenje autorskih prava...Nema puno sudskih odluka pa prevladava stav da nije kršenje ( u Švedskoj su visoki sudovi odbacivali), ali debata i sudski postupci postoje. Evo ti hrpa primjera skupljenih na ovoj stranici:
    http://www.ala.org/Template.cfm?Section=Intellectual_Freedom_Issu es&Template=/ContentManagement/ContentDisplay.cfm&ContentID=25306
    Općenito, naravno, wiki
    http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_linking

    avatar

    19.08.2013. (21:47)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    Usput, zaboravih napomenuti jednu stvar.... Svi zakoni o copyrightu imaju u sebi iznimke koje u određenim slučajevima dozvoljavaju upotrebu stvari koje su pod copyrightom (ono što ameri zovu "fair use", a takve iznimke postoje i u domaćem zakonu o autorskom i srodnim pravima.).

    avatar

    19.08.2013. (22:12)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Evo uz isprike, kad sam već dosadan na ovoj temi :) , čisto iz razloga jer me to stručno interesiralo jedan period, nećete mi zamjeriti samo da dodam na ovaj zadnji upis... Kod nas iznimke i ograničenja od traženja dozvole (to je ključno u cijeloj priči) od strane autora nisu nažalost za bilo koju uporabu ( što bi načelno moglo proći kod Amera, njima je osnovna stvar šteti li se komercijalnim interesima), koliko god ta uporaba mogla opravdana (osim za slijepce, za njih u RH možeš sve). Iznimke su u našem Zakonu isključivo za privatnu uporabu (privatna kopija materijala do kojeg si legalno došao, npr. s weba ili arhivska kopija kupljenog cd-a, pretvaranje u mp3 itd), znači NE javno objavljivanje u medijima, dijeljenje na internetu i sl., taman da je znanstvena ili obrazovna ili koja god plemenita svrha. Nažalost.

    avatar

    20.08.2013. (01:41)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...