Komentari

podijeljena1.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


 • Violette

  Obiteljski sistem je po meni bio bolestan, možda i dvije generacije unazad. Što se dešava u obiteljskom sistemu ovog dečka. I sistem države u kojoj živi. Što je moguće činiti da bi on pokrenuo zbivanja u dobrom pravcu za sebe? Hoću reći da su mnogi zakazali, nije sam odgovoran a jedini je preuzeo odgovornost i posljedice nečeg što se nije smjelo desiti.
  Ima li naša zemlja program kako osobu potaknuti da iz negativnog krene u pozitivno polje djelovanja?
  Ima li struku koja osobi može pomoći pri tom hodu po žici. Nešto poput mreže, ako se posklizne, da ga prihvati...?

  avatar

  05.06.2013. (16:17)    -   -   -   -  

 • Nasmijana sova

  Nažalost, on nije iznimka.
  Koliko ih ima koji se šeću slobodni koji nisu direktno ubili nekoga, ali su svojim djelima ili svojom pohlepom uništili mnoge živote, indirektno ubili druge? I nikome ništa... Čovjek je svirepa životinja. Nismo mi ništa bitno humano napredovali tisućljećima.
  Plaut, koji se rodio sredinom 3.st. prije n.e., lijepo je definirao ljudsku prirodu: "Homo homini aut deus aut lupus" - čovjek je čovjeku ili bog ili vuk. Ili prijatelj ili krvnik.

  avatar

  05.06.2013. (16:24)    -   -   -   -  

 • podijeljena1

  Vjerojatno i sama znaš Violette, teoretski ima, kakvu-takvu, praktično, gotovo da i nema. Tek stjecaj sretnih okolnosti poneku sličnu priču završi bolje od ove. Strašno je što se dešavalo ovoj obitelji, ali mene je posebno dojmila hladnoća s kojom on o tome priča. Superioran um govori kao o pokretu kažiprsta kad ubiješ komarca na sebi. Superioran, superanalitičan, um, a ne vidi pola stvarnosti, Svijeta. Čak i zvuči logično i nemonstruozno, skoro me uvjerio kako je učinio neophodno. Ili to možda Bog, ili Priroda, ili već što, tako kompenziraju, uprosjećuju, uzmu nešto kada na jednoj strani budu super-široke ruke? Zamisli ga da je uspio odrasti na slobodi i došao u mogućnost odlučivati?!! A imao je šansi s tom inteligencijom jednog dana imati prst na znatno većem okidaču.
  Da, Sovo, čak i nemaju jednako dobro opravdanje. A imju puno veću moć! Pa to spoji s tezama mnogih psihologa, kako su svi ljudi s voljom da vladaju zapravo neka vrsta psihopata.

  avatar

  05.06.2013. (18:07)    -   -   -   -  

 • navratikodmirka

  Imam dojam da taj ne pokaziva nikakvo kajanje za zločin koji je napravio,svejedno mu,ravnodušan a siguran sam da glumi da mu je pak i nepoznato ono što je napravio.Takve su ubojice-zločinci najteži slučaj po ovom pravcu.Zločin,ništa drugačiji od onog velikosrpskog za domovinskog rata u Hrvatskoj.

  avatar

  05.06.2013. (18:51)    -   -   -   -  

 • Loch.

  Ja pak mislim da pozadinska priča igra ogromnu ulogu u svemu u životu pa tako i ovdje.
  Dok nisi bio zlostavljan na neki stravičan način. Ili dok nisi silno voljeo nekoga tko je bio zlostavljan na neki silno stravičan način ne možeš, da si obrazovan kod samnog Knuta, ili da ti je empatija primarno osjećanje, dati validno potpun odgovor na motive i razloge ovakvog djela.

  avatar

  05.06.2013. (20:18)    -   -   -   -  

 • Ribiz.

  Jebeš mi se sa profesionalnom etikom.

  avatar

  05.06.2013. (20:22)    -   -   -   -  

 • Demetra

  Tema mi je daleka pa ne znam što bih rekla, zato samo pozdrav ostavljam.

  avatar

  05.06.2013. (20:25)    -   -   -   -  

 • alkion

  Meni ovo liči na iskonstruiranu priču s laganom naznakom: a što bi vi ovdje učinili? Nedovoljno je podataka da bi se shvatio mentalni sklop i način razmišljanja. Jedino u što sam siguran da je njegov čin u vrlo velikoj povezanosti s njegovom sklonosti matematici: sve ima svoj točno precizirani tijek, razloge, mjesto pa time i posljedice. Naime 1+1=2 i tu priča više nema dalje. Ako niste zadovoljni rezultatom onda ne sabirate točne brojeve. Ima to veze i s logikom, naravno. Ovako ispričana priča (kako si nam je ti ispričala) je bez zamjerki i jedino logična s vrlo preciznim i predviđenim krajem. Naravno, uvijek na kraju, ostaje ono tvoje pitanje: da li je on trebao (i što je daleko bitnije) smio učiniti to što je učinio? Odnosno, da li je trebao i smio biti i sudac i egzekutor?
  Na ovo pitanje odgovor je lagan i jednostavan: po našim važećim zakonima nije i točka. Upravo jer to nije trebao i nije smio je i smješten tu gdje je. I ne radi se tu niti o kavom pretpostavljenom što bi bilo kad bi bilo jer bi on s takvom inteligencijom i takvim načinom razmišljanja možda u nekoj budućnosti nanio zlo većih razmjera. Ma možda bi on dao ovom svijetu i neka neslućena rješenja i nemjerljiva dobra.
  Naravno, tebe osobno ovo i ne zanima (kao uostalom ni mene) - daleko je veće pitanje kakav je to njegov mentalni sklop koji njemu i njegovoj svijesti uopće može dozvoliti ovakav način i razmišljanja i postupanja?
  Odgovor na ovo pitanje nažalost iz ovako malo podastetih podataka je nemoguće dati. Je li on psihički zdrava osoba, spoznaje li i pravilno prihvaća svoje djelo, razlikuje li onu tananu granicu između pravde i zlodjela...? Preveliki broj pitanja, a skoro nikakvi relevantni podaci koji bi uputili barem maleni putokaz prema shvatanju njega samog kao osobe. Kakva je njegova povjest? Gdje i u kakvoj sredini je odrastao i odgajan? Genska sklonost? Socijalizacija i međuljudski odnosi u porodici, kroz školovanje, u neposrednom okruženju gdje je živio i odrastao? Je li možda on negdje i nekada bio izložen nekakvoj diskriminaciji, torturi, maltretiranju...?
  U dubini duše možda bih se i složio s njegovim postupkom, ali nisam stekao dojam da je on bio taj koga se maltretira već njegova cura. Nije ga niti čak ta cura zamolila da joj tako riješi probleme. Već tu moje simpatije prestaju. Sam je sebe proglasio mesijom, pravednikom i po nekom svom sudu odlučio što je to pravedno i iz tog suda sebi dao za pravo da bude i egzekutor.
  E sad, pitanje je da li je to za zatvor u klasičnom smislu ili za liječenje? Na to pitanje stvarno nemam odgovor jer je premalo podataka koji bi mogli dati barem približnu sliku o njemu kao o osobi koja može i zna razlučiti što je pravedno, što je moralno, što dobro i opravdano..i td...itd...

  avatar

  05.06.2013. (22:45)    -   -   -   -  

 • (wo)man's world

  Sablasno je koliko netko; u opravdavanju svojeg čina, izgubi kontakt sa svijetom i realnošću.

  Mladića kojeg je natjerala na tako strašan čin, ljubav prema njegovoj partnerici i na isti način i bol koju je osjetio jer je njegova partnerica osjećala bol - što znači da je pokazao suosjećanje, dokaz da je stabilan i da nije ravnodušan, sada - dok opisuje sve to pokazuje toliku odvojenost od svijeta i emocija.

  U svakom slučaju; kako tog mladića promatrati. Sada ću zanemariti sve moralne, religijske, vjerske i svoje osobne stavove po pitanju ubojstva i oduzimanja bilo kakvih prava..

  Zamislit ćemo samo da sam i ja na neki način monstrum, jer za odgovorit na ovo pitanje - je sablasno.
  Mislim da je imao svoje razloge koji su opravdani. Ubio je oca koji je bio bolestan, nasilnik i neutjelovljenje čovjeka - čak bi se i životinja uvrijedila da ovakvog čovjeka nazovemo životinjom, a zati i majku..koja je po meni jednako odvratna osoba kao i njezin muž. Lopov je onaj koji krade i onaj koji samo drži vreću. Nema velike razlike.

  No nitko nema pravo da samog sebe stavi na poziciju sudca, pogotovo onog o životima drugih ljudi,

  Lijep pozdrav

  avatar

  05.06.2013. (22:55)    -   -   -   -  

 • andriano

  pozdrav

  avatar

  05.06.2013. (23:15)    -   -   -   -  

 • afrika

  dobro kaze (wo) nitko nema pravo,- osobito ovako nasilno,
  inače odlično pišeš ovaj blog mi je lijepo otkriće večeras,

  avatar

  06.06.2013. (02:00)    -   -   -   -  

 • dado69

  hm..meni ovo zvuči ko nekakv scenarij za (dobar) film,pa nek gledatelji odluče ko je tu pozitivac a tko negativac....naravno da mi je život svet (nećemo o tome kad on počinje) i da ga nitko nema pravo oduzet drugom biću...

  avatar

  06.06.2013. (07:11)    -   -   -   -  

 • podijeljena1

  Loch, Alki, razumjeti ćete, ne mogu o detaljima, trudila sam se ne otići puno dalje od novinskog članka svojevremeno. Ali i nema ničeg posebnog u njegovoj prošlosti, proječna intelektualna obitelj, dobro obrazovanje, neke nagrade iz matematike. Meni je zapanjujuće što je on to doista odlučio svjestan svih posljedica i uprkos njima. Ta silna sigurnost ne samo da pokazuje nedostatak empatije, nego zrcali i bahatost koja želi reći JA sam toliko u pravu da ne postoji niti jedna društvena norma koje bih se trebao pridržavati. To je poput Sanadera, ista špranca, ja sam gotovo Bog i što odlučim je ispravno i nedodirljivo. Neupitno. To je zastrašujuće. Činjenica da "normalan", dapače istaknuti član zajednice, može nanijeti tako teško zlo. I bez ikakve najave ili upozorenja, bilo kada u životu. Kada on odluči. Ne u afektu, ne slučajno, nego hladno i svjesno odlučivši tako.
  (Wo)man, ne, uopće se ne slažem da ima veze s empatijom prema ikome, od njega na dalje. Možda baš obratno, s bahatim preziranjem ičega osim vlastitog mišljenja i odluka. Toliko me zainteresirao baš zbog toga. Naime ako struka na koncu kaže da on nije teški bolesnik, a ima takvih početnih mišljenja, duboko se neću složiti. Jer držim da spada u najteže oblike psihičke bolesti, najopasnije za zajednicu. Jer mu je dana iznimna inteligencija i šansa, a u stanju ju je upotrijebiti posve nepredvidivo i bez ikakve kontrole. Bez da trepne. Meni je to užasno. Kamoli pomisliti koliko je visoko u društvu vrlo lako mogao dospjeti.

  avatar

  06.06.2013. (09:00)    -   -   -   -  

 • Zena gaza

  Mislim da te je profesor htio iskušati. Uzeo je najdrastičniji primjer, lucidnog, zgodnog dečka s tragičnom pričom s kojim se možemo identificirati (isto s nama rade i redatelji u filmovima), uvuku nas u priču s elementima antičke tragedije (nedužan, tragičan lik u tragičnoj situaciji), sve je postavljeno da sjedneš i plačeš. Prvi put kad sam čitala Ferićeve pripovjetke, natočila sam čašu vina i plakala, isto je tako tragično fatalistički igrao se sa svojim junacima. Ali, da se ne zalijepimo za takve situacije postoji ALI. Oni nisu normalni. Primjerice, taj tvoj plavokosi dečko racionalnizacijom se brani od grižnje savjesti što je ubio dvoje ljudi, od boli je pobjegao u fatalnu priču da je morao. To rade svi svi bolesni ljudi. Ne žele priznati da su slabi, da se na vrijeme nisu mogli separirati ni fizički i ni emocionalno od svojih bolesnih obitelji. Nisu za sve krivi "neki drugi", odgovornost moramo snositi i sami. Postoje ljudi koji odrastaju u užasnim obiteljskim prilikama, ali kad stasaju biraju normalan život. I u javnom i u običnom životu svi poznajemo takve ljude. Zato mislim da te profesor testirao, da pokušava kod tebe osvijestiti granice tvoga ja i svijest o nekritičkom prijelijevanju u drugu osobu koja jest tragična i nad čijom sudbinom možemo plakati..........(ali i postaviti granice)

  avatar

  06.06.2013. (15:20)    -   -   -   -  

 • songfordead

  Pitam se na kraju je li on zločinac, bolesnik, žrtva, ili heroj?

  za mene je heroj Planete, mada ne volim nasilje sa nekim probisvjetima ne možeš drugačije, u nekim stavovima sam kao neke muslimanske zemlje, ako netko nešto ukrade ''ode jedna ruka pa i druga''

  ali ipak za neke stvari postoje granice, da ne pomisliš da sam dvosmislen, neke stvari se lagano mogu riješiti a neke ne
  ipak mislim da je razlika ako netko ukrade čokoladicu a netko pokrade cijelu banku i pobije deset ljudi odmah

  ugodnu noć ti želim
  i hvala na posjeti
  sfd

  avatar

  06.06.2013. (20:04)    -   -   -   -  

 • songfordead

  e da i jedna pjesma za tebe mada ne znam jesi li njegov fan

  https://www.youtube.com/watch?v=_wcKqZrzcUA

  pozdrav

  avatar

  06.06.2013. (20:05)    -   -   -   -  

 • Gidaliel

  ja mislim da štiti sam sebe od istine pa glumi psihopata... on sigurno osjeća neizmjernu krivnju i čak strah od ljudi oko sebe ali izigrava tok nekog "cool" lika iz crtića koji priča jer mu je dosadno i bla bla... i nekim pričama teško je otkriti motive i tko je lažljivac... Ubiti je zasigurno krivo. Jer ako umremo to je kraj, nema iskupljenja... nema ništa...

  avatar

  07.06.2013. (00:53)    -   -   -   -  

 • podijeljena1

  Song, mislim da ipak nije heroj, makar stoga što je mogao imati opakiji okidač pod prstom!
  Gidaliel, mislim da jest bolestan, na neki način, opako bolestan i opasan. A biti smrtno opasan za okolinu jest bolest, mora biti!
  Točno je Gaza da šef vrlo malo stvari radi slučajno. Točno je i da je dečko težak i opasan bolesnik, bez obzira na konačnu dijagnozu i količinu glume. Poslije samo dva razgovora ne žalim ga niti trunčicu, vidim samo strašnu opasnost koju on i takvi predstavljaju, a mnogi hodaju uokolo. I moramo ih zaustaviti bar kada se pokažu, kada je teško ranije. Poput demontaže ubojite nagazne mine, kod koje je najvažnije da nitko ne strada, a sve ostalo je tek drugi, treći, plan, cerebralna gimnastika. Naprosto moraju postojati granice, inače nam se loše piše. U ovom globaliziranom svijetu ionako previše ljudi ima prst na nekom zlokobnom okidaču, a da nikada nećemo saznati jesu li tome dorasli, koliko su normalni.

  avatar

  07.06.2013. (19:10)    -   -   -   -  

 • putGradine

  Znam samo da ne bih mogla raditi takav posao. Previše sam osjetljiva i nisam sigurna da bih to mogla gledati s odmakom. Pomalo mi ovo djeluje nestvarno, a opet s druge strane ne shvaćam kako sustav nije mogao riješiti ovaj slučaj, prije ubojstva. Opet nitko ništa nije znao...bio je miran susjed, dobar i povučen...i nikome nije palo na pamet da zlostavlja obitelj...

  avatar

  08.06.2013. (19:11)    -   -   -   -  

 • (wo)man's world

  Kako se situacija razvila kasnije? Jesi li zaključila?

  Lijep pozdrav

  avatar

  11.06.2013. (14:04)    -   -   -   -  

 • cistiliste

  umjereni sociopati su postala jako tražena kategorija sa vrhunskim plaćama u menagmentu...
  ovakvi ipak srećom pa su iza zatvorenih vrata

  avatar

  13.06.2013. (20:05)    -   -   -   -  

 • cistiliste

  s druge strane...u nekom "pomaknutom" svijetu, skoro da bi ga se moglo razumjeti..napravio je što je napravio, sasvim svjestan posljedica..nešto ko bushido..u filmu akira kurosave bio bi faca, u starim vesternima isto, kod tarantina glavni lik, zar ne?

  avatar

  13.06.2013. (20:21)    -   -   -   -  

 • podijeljena1

  U filmu možda, Čistilište, pa čak i u realnom svijetu da je bio neposredno izazvan, ili da bar osjeća grižnju savjesti, makar dilemu. Ovako, hladan, logičan, narcisoidan, bahat i promišljen, bez trunke savjesti, samo je običan i iznimno opasan psihopat. Za koga bismo mogli reći da je zaustavljen nakon "samo" dvije žrtve, jer potencijali su mu mnogo veći.
  Zanmiljiva mi je statistika koju sam našla povodom ovoga, da je u velikom postotku takvih psihopata u pitanju iznimna inteligencija, iznad svih uobičajenih normi. Što je još gore u lošem, teže im je stati na kraj, a i tragičan su gubitak za potencijale društva.

  avatar

  14.06.2013. (12:55)    -   -   -   -  

 • ¿¿¿

  Gosn svasta sekso-psihopata, trebalo bi te zatvoriti iz cistih mjera predostroznosti.

  avatar

  16.06.2013. (02:39)    -   -   -   -  

 • Lund

  Psihopat. Borderline valjda, neki najnemilosrdniji. Nejasno mi je zasto se psihijatrija toliko petlja u poremecaje osobnosti, nema tu ni pilule ni psihoterapije, tek policija i sudovi. Ili pak sretni stjecaj okolnosti da ne dodje bas do zlocina. Nasrecu cesto je i tako.

  avatar

  16.06.2013. (18:48)    -   -   -   -  

učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se