Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • borivoj

    8. travanj 2013.20:30 u UTC+02. Galerija Mali salon

    Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u suradnji s ekološkom udrugom Žmergo Vas pozivaju na otvorenje izložbe „Autoportreti“ autorice Tajči Čekade u galeriji Mali salon (MMSU), ponedjeljak 08.04.2013. u 20 i 30 sati.
    Na izložbi će biti predstavljena serija od dvadeset fotografija odnosno autoportreta te šesnaest video radova kojima se prikazuje proces izrade samih fotografija.
    Izložba se širi i van prostora galerije Mali salon jer će se dio video radova projicirati na pločnik Korza, i to nepr...ekidno i nakon radnog vremena galerije, odnosno tokom cijele noći za vrijeme trajanja izložbe.
    Izložba ostaje otvorena do 10.04.2013.
    Na dan zatvaranja izložbe u 12 sati ekološka udruga Žmergo će organizirati predavanje uz mali domjenak u svrhu upoznavanja ljudi sa velikom ekološkom akcijom pod nazivom „Zelena čistka“ koja se sprema 20.04.2013.
    Udruga Žmergo kroz razne programe pokušava animirati što veći broj građana da se pridruže ekološkoj akciji Zelena Čistka a ova je izložba jedan program u nizu predviđenih.

    „Tubitak je uvijek već nekako raspoložen.“ M.Heidegger

    „Smatram da saznanje o načinu rada odnosno promatranje procesa nastanka jedne ovakve fotografije utječe na sud gledaoca i mijenja percepciju, doživljaj iste.
    Ova serija fotografija sama po sebi bez videa komunicira na sasvim jednom drugačijem nivou sa promatračem odnosno ja kao autor dobivam drugačiji „feed back“ od publike koja ne zna kako je cijela stvar nastala. Saznanje jednog dijela procesa sigurno utječe na sud o krajnjem dijelu odnosno fotografiji kao artefaktu.
    To znači da se može beskrajno ići u nazad i svako novo saznanje nanovo mijenja percepciju o artefaktu i sa svakim novim saznanjem se nanovo mijenja njegova bit, atmosfera, emocija i stav gledatelja. Percipirajući na ovakav način artefakt kao što je fotografija koja je prividno nepromjenjiva zapravo se beskrajno mijenja. „
    Recipijentima bi se tako mogle retrogradno nuditi informacije koje bi mogle otići u biografske detalje i doći do datuma mog rođenja, jer svaki je utjecaj, gesta, moment, promjena i odluka dovela do toga da realiziram upravo ovu seriju fotografija. Možemo ići još dalje unazad, ako uzmemo u obzir stanično i genetsko pamćenje, i došli bi do nastanka svijeta, velikog praska, onda opet dalje, u pitanje što je dovelo do velikog praska?....“
    Parafrazirajući Kunderu mogli bismo reći da ako je Čekadino umjetničko djelo emanacija nje same i njezine jedinstvenosti, logično je da to jedinstveno biće ( kao i sva ostala), odnosno ona kao autorica, posjeduje sva prava nad onim što je njezina isključiva emanacija.
    Serija fotografija i video projekcija Autoportreti pokazuje nam drugo lice umjetnice Tajči Čekade, naime do sada smo imali priliku vidjeti između ostalog njene (anti)modne performanse poput Mrtve prirode, Post mortem high fashioni mnoge druge u kojima dominira intencija ukinuća temeljnih umjetničkih i modnih formi, međutim Autoportreti nude nam uvid u kompleksnost Čekadinog performativnog karaktera te samim time i konačnog rezultata umjetničkog djela.
    Geneza Čekadinih fotografija bitno mijenja paradigmu Benjaminove vjerodostojnosti, autentičnosti umjetničkog djela izgubljenog tehničkom reprodukcijom, naime dešava se upravo suprotno, nakon pogledanog videa prikazani rezultat odnosno fotografija na inverzivan način tek dobiva „auru“, težinu arhaičnog i njezino “tu i sada“. Taj sadašnji metafizički, hajdegerski bitak fotografije, odnosno fantazmagorična bića, žive u vječnom sada u kojem je ukinuto vrijeme kao trajni modus percepcije. Satirično, razigrano i egzaltacijsko ali opet ozbiljno promišljeno juktapozicioniranje dvaju medija propitkuje transgresiju identiteta, subjektivno fragmetiranog-artoovskog tijela ali i ontički i/ili ontološki odnos između bića, njihova transmutacija kroz proces kreiranja i destruktivna dominacija naspram prirode daju poetičnost onkraj fotografije.
    Za Tajči vrijeme skriva ali i otkriva, ništa nije vječno, ali ona suvereno prilazi Vječnosti kroz medije i performativne androgine gestuse koji joj daju privid kontinuirane Istine, mada i sama paradoksalno priznaje:“Fotografija je promjenjiva, promjenjiva je tek kroz retrogradni proces koji je požuruje i tjera na vječnu formu.“ Zato su za nju (tu)bitak, vrijeme i medij tri komponente koje su neodvojive jedna od druge, no to Vječno jest prisutnost, sadašnjost, bistvovanje te to smatra kao jedinu kategoriju realnog vremena. Agens umjetničkog djela, odnosno autoričino „nikad dovršeno tijelo“ otvara se kroz diskurs kao drugi interaktivni mediji, polimorfni organon koji utječe kako se poruka percipira i generira i to ne samo kroz Mcluhanovu tezu „Medij je/su poruka/čovjekovi produžetci“ već štoviše, sam instrumentarij (ne)tijela i njegovih metamorfoznih produžetaka i/ili osakaćenosti ( „svaki produžetak kože, ruke ili noge utječe na društveni sklop“) stvaraju jedan Imaginarij nošen strukturalnim „propadanjem u svijet“ tvoreći

    avatar

    03.04.2013. (16:20)    -   -   -   -  

  • borivoj

    From: Vladimir Provci
    To Wednesday, April 3, 2013 2:19 PM
    Subject:

    Dragi prijatelji,

    povodom moje izložbe u restaurantu Loža u Kastvu sutra u l9 sati,večeras gostujem na 15 minuta u emisiji KOLAŽ na kanalu Ri u 20,30 sati.Ujedno Vas pozivam na otvorenje izložbe.

    Srdačan pozdrav!

    Vladimir Provči

    ---------

    hvala prijatelju vladimire!
    ako svi sveci i anđeli dopuste, ja navratim.
    lp, boro

    avatar

    03.04.2013. (16:24)    -   -   -   -  

  • borivoj

    From: Jadran Zalokar
    To: borivojbukva@yahoo.com
    Sent: Wednesday, April 3, 2013 8:19 AM
    Subject: Re: nešto za meditaciju i zanimljivosti s magicusa

    hvala dragi boro

    lp jadran

    ------------------

    hvala dragi moj jadrane!
    silvija iz đakova bila u rijeci i mnogo vas pozdravlja!

    lp, boro

    avatar

    03.04.2013. (16:28)    -   -   -   -  

  • borivoj

    "BOLJE JE PRAVIM PUTEM PJESACITI

    NEGO POGRESNIM PUTEM JAHATI". Nasa narodna izreka







    Dragi prijatelji,

    Obrazac, formula, matrica, uputa, shema, nacin, recept kako da obezbjedimo STALNO prisustvo Boga s nama jest postojanost, cvrstina vjere da je on u nasim srcima, te je stoga njegova sveprisutnost izrazena u stalnom prisustvu Boga, kako to veli pjesma iz "Bijele kule" za danasnje tihovanje, SA SOBOM:







    12. CIJELO SAM TE VRIJEME UCIO



    Cijelo sam te vrijeme ucio

    da sam cijelo vrijeme s tobom.

    Sada, kad si spremna povjerovati Mi,

    reci cu ti:

    Ja nisam cijelo vrijeme s tobom,

    vec sa Sobom.



    "Bijela kula", knjiga 11. Zapisala Vesna Krmpotic

    avatar

    03.04.2013. (16:57)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Mudre - drevni položaji ruku za iscjeljivanje i duhovnu ravnotežu

    slikaMudra predstavlja poseban položaj prsti i ruku, koji se koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljivanje.

    Riječ mudra se prevodi sa sanskrta kao poklon radosti (mud - radost i ra - poklon).

    Mudra na sanskrtskom ujedno znači 'spoj' i 'tijek', pri čemu se misli na slobodan protok energije nužan za unutrašnju ravnotežu i zdravlje.

    Govoreći o mudrama zapravo govorimo o nizu simbola ili položaja koji služe za obnavljanje tjelesne energije, te postizanje optimalnog zdravlja.

    Iako nije posve razjašnjeno gdje je točno nastao taj sistematizirani sustav stiliziranih gesta, utvrđeno je da su se njime na ovaj ili onaj način služile gotovo sve drvene kulture.

    Pročitajte više

    -----------------

    www.alternativa-za-vas.com

    avatar

    03.04.2013. (17:00)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Harmonija

    Kako lahko pričakujemo harmonijo na globalnem nivoju, če je ne moremo ustvariti niti v najožjih in bližnjih odnosih? Ker posamezniki na tem prečudovitem planetu nismo v harmoniji med seboj v družini in v ostalih medsebojnih odnosih, to vpliva na celotno družbo. Ta vibracija neharmonije se namreč ne ustavi, ampak se pomika naprej v naš zunanji svet, katerega del smo.

    Mogoče se vam zdi ta hip nemogoče doseči harmonijo z drugimi v tem svetu, ki ga večina dojema kot svet poln laži, zmede in bolečine. Odgovor je, NAJDITE HARMONIJO V SEBI! Če boste našli mir in ravnovesje v sebi, bo to vplivalo na okolico, saj bo sprožilo val, ki se bo širil navzven.

    Več >>>

    avatar

    03.04.2013. (17:01)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Pozivamo Vas na predstavljanje hrvatskog izdanja mjesečnika LE MONDE DIPLOMATIQUE,
    05.04.2013. u 19:00 sati

    SUDJELUJU:

    STIPE ĆURKOVIĆ, glavni urednik

    ANDREA RADAK, zamjenica urednika

    NIKOLA VUKOBRATOVIĆ, zamjenik urednika

    DAMJAN RAJAČIĆ, član uredništva

    RADE DRAGOJEVIĆ, član uredništva
    više u prilogu!

          
    Superknjižara d.o.o.
    Janeza Trdine 9a, Rijeka
    radno vrijeme : pon-pet 08:00 - 20:00
    sub 08:00 - 14:00

    tel.: 051/ 581 555
    fax: 051/ 581 557
    095/ 601 74 69
    www.superknjizara.hr
    www.superbookshop.net
    ribook@superknjizara.hr

    avatar

    03.04.2013. (17:02)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Prosljedjujem nekoliko aktuelnih tema

    Podsjecam da je vazno fokusirati se na pozitivne slike bez obzira kakve informacije dolaze do nas … i djelovati u pozitivnom smjeru

    Da ne bude sve jako ozbiljno u prilogu je jedna skrivena kamera pa nasmijte se od srca

    Lp, Z







    O SVIJETU U KOJEM ŽIVIMO – u prilogu





    EU - ZADAR TREBA MIJENJATI IME - link



    EU Hrvatskoj zabranila naziv "Zadar" jer previše podsjeća na robnu marku Zara | News-Bar.hr

    http://news-bar.hr/news/eu-hrvatskoj-zabranila-naziv-zadar/

    avatar

    03.04.2013. (17:05)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Poštovani prijatelji,

    Pozivamo vas u cafe bar LOŽA u Kastav na izložbu slika našeg matuljskog slikara gosp. VLADIMIRA PROVČIJA.

    Izložba pod nazivom PTICE I RUŽE - slike u tehnici akvarela biti će izložene u cafe baru i restaurantu LOŽA.. do kraja 04.mjeseca.

    Srdačno vas pozivamo na otvorenje u 19h u četvrtak 04.04.2013.g. Radujemo se vašem dolasku !

    Organizator: Kult.umjetnička udruga VITA - ART

    avatar

    03.04.2013. (17:06)    -   -   -   -  

  • borivoj

    VLADIKA NIKOLAJ EVROPI - VIDOVDAN 1916. GOD.

    "Gospodo i prijatelji!

    Došao sam iz Srbije, iz Evropske ponoći. Tamo nigde ni zračka
    svetlosti. Sva je svetlost pobegla sa zemlje na nebo i jedino nam
    odozgo svetli. Pa ipak, mi nejaki u svemu, sada ovako, jaki smo u nadi
    i veri, u skoro svanuće dana. Zahvalan sam lordu arhiepiskopu,
    Kenteberijskom, koji mi je omogućio da na sveti Vidovdan, ovog leta
    gospodnjeg 1916. godine, u ovoj prekrasnoj crkvi Svetog Pavla, pred
    njegovim Visočanstvom, kraljem Džordžem petim i naj uglednijim
    Englezima mogu da vam se obratim.

    Gospodo i prijatelji! Ceo dan juče, proveo sam razgledajući ovaj
    veličanstveni hram, koji je ponos Engleske i Hrišćanstva. Ja sam
    vidio, da je on sagrađen od najskupocenijeg materijala, donešenog iz
    raznih krajeva imperije, u kojoj sunce ne zalazi. Video sam, da je
    sagrađen od granita i mermera, koje su ispirali talasi stotine mora i
    okeana. I da je ukrašen, zlatom i dragim kamenjem, donetim iz naj
    skupocenijih rudnika Evrope i Azije. I uverio sam se, da se ovaj hram,
    s pravom ubraja, u jedno od arhitektonskih čuda sveta.

    No, gospodo i prijatelji! Ja dolazim iz jedne male zemlje na Balkanu,
    u kojoj ima jedan hram, i veći, i lepši, i vredniji, i svetiji, od
    ovog hrama. Taj hram, se nalazi u srpskom gradu Nišu, i zove se ĆELE
    KULA. Taj hram, je sazidan od lobanja i kostiju mog naroda. Naroda
    koji pet vekova stoji, kao stamena brana Azijatskom moru, na južnoj
    kapiji Evrope. A kad bi sve, lobanje i kosti, bile uzidane, mogao bi
    se, podići hram, trista metara visok, toliko širok, i dugačak, i svaki
    Srbin, bi danas, mogao podići ruku i pokazati. Ovo je glava, moga
    dede, moga oca, moga brata, moga komšije, moga prijatelja, kuma. Pet
    vekova, Srbija lobanjama i kostima svojim, brani Evropu, da bi ona
    živela srećno. Mi smo tupili, našim kostima, Tu rs ke sablje, i
    obarali divlje horde, koje su srljale kao planinski vihor na Evropu. I
    to, ne za jednu deceniju, niti za jedno stoleće, nego za sva ona
    stoleća, koja leže između Rafaela i Šilera. Za sva ona, bela i crvena
    stoleća, u kojima je Evropa, vršila reformaciju vere, reformaciju
    nauke, reformaciju politike, reformaciju rada, reformaciju celokupnog
    života. Rečju. Kada je Evropa, vršila smelo korigovanje, i Bogova, i
    ljudi iz prošlosti, i kada je prolazila kroz jedno čistilište, telesno
    i duhovno. Mi smo, kao strpljivi robovi, mi smo se klali sa
    neprijateljima njenim, braneći ulaz u to čistilište. I drugom rečju.
    Dok je Evropa, postajala Evropom, mi smo bili ograda njena, živa i
    neprobojna ograda, divlje trnje oko pitome ruže. Na Vidovdan, 1389.
    godine, Srpski knez Lazar, sa svojom hrabrom vojskom, stao je na
    Kosovu Polju, na branik Hrišćanske Evrope, i dao život, za odbranu
    Hrišćanske kulture. U to vreme, Srba je bilo koliko i vas Engleza.
    Danas ih je, deset puta manje.

    Gde su? Izginuli, braneći Evropu.

    Sada je vreme, da Evropa Srbiji vrati taj dug."

    avatar

    03.04.2013. (17:53)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Zračenja iz mobitela i antena uništavanju našu DNK i stvaraju rak

    Autor: Ljubica Šaran

    Matrix World

    Znate li koliko vas zrači mobitel ili kućni Wi-Fi? Znate li kako zračenja iz antena utječu na ljudski DNK? Za sve one koji negativni utjecaj iz elektroničkih uređaja smatraju običnom teorijom zavjere bez ikakve veze s istinom donosimo najnovija znanstvena otkrića koja pokazuju vezu između novootkrivenih svojstava deoksiribonukleinske kiseline i bežičnih tehnologija.

    DNK ima svojstva fraktalnih antena

    Prve fraktalne antene su se počele koristiti na famoznom polju pored Gakone na Aljasci na kojem je instaliran HAARP. Nakon desetljeća minimalizacije, fraktalne antene možemo naći u kombinaciji s RFID čipovima u robi široke potrošnje do kućnih antena za hvatanje televizijskog programa te unutar mobilnih telefona koji sadrže tanke fraktalne antene instalirane unutar samog kućišta uređaja.
    Masivne fraktalne antene u Gakoni na Aljasci, postrojenje HAARP.

    Masivne fraktalne antene u Gakoni na Aljasci, postrojenje HAARP.

    2011., godine znanstveni tim na čelu s dr. Martinom Blankom je otkrio da je ljudska DNK fraktalna antena. Blank je jedan od najvećih svjetskih istražitelja na polju celularnih i molekularnih efekata koje stvaraju EM polja. Njegovo otkriće je objavljeno u International Journal of Radiation Biology pod nazivom: „DNA is a fractal antenna in electormagnetic fields.“
    Različite vrste minijaturnih i super-tankih fraktalnih antena koje se koriste u elektroničkim uređajima.

    Različite vrste minijaturnih i super-tankih fraktalnih antena koje se koriste u elektroničkim uređajima.

    U spomenutoj studiji se pokazalo kako DNK ima dvije strukturalne karakteristike fraktalnih antena: elektroničku kondukciju i samo-simetriju. DNK nalikuje velikoj neprekinutoj spirali s brojnim „odjeljcima“ koji u potpunosti izgledaju kao djelići svake kompleksne fraktalne antene. Iako su se još prije tri desetljeća znanstvenici poput Poppa i Garjarjeva bavili bio-fotonikom i protokom informacija u i iz DNK, smatrajući je biološkim internetom, do sada nitko nije mogao dokazati kako zapravo DNK prima i odašilja „podatke.“ Blankova studija je također otkrila kako naša deoksiribonukleinska kiselina iznimno reagira na elektromagnetska polja, i to u puno većem obimu nego li druga tkiva unutar našeg tijela. Dr. Blank je u svom govoru pod nazivom „The Health Effects of Electromagnetic Fields“ koji je održao krajem 2010., godine u Commonwealth Clubu u Kaliforniji, potvrdio kako je iznimno zabrinut zbog stalnog mikrovalnog zračenja s kojim se bombardira naš genetski materijal.

    Studija Sveučilišta Columbia je posebno interesantna jer pokazuje kako su interakcije između DNK i EMF-a (elektromagnetskog polja) te RF-a (Radio frekvencija) negativne. Kada se DNK našla u doticaju s EMF-om i RF-om, prvo su se pojavili visoki nivoi stresnih proteina u heliskima DNK, a nakon toga su znanstvenici promatrali kako se spirale DNK razdvajaju i raspadaju. Drugim riječima ne-ionizrajuće zračenje uništava ljudsku DNK. Blank smatra da se glavni razlog za takvu burnu reakciju može pronaći u kompaktnoj strukturi nukleusa DNK i naravno njezinih svojstava fraktalne antene.
    Kućna fraktalna antena model - quad, za prijem televizijskog programa.

    Kućna fraktalna antena model – quad, za prijem televizijskog programa.

    Ljudska DNK je najburnije reagirala na ELF-ove (extreme low frequencies) ili radio valove ekstremno niske frekvencije, iako su efekti slični kao i s drugim oblicima RF i EMF zračenja, u slučaju ELF-ova reakcije su postajale puno kompleksnije.

    U zaključku Blankove studije stoji kako DNK reagira na zračenja iz okoliša te da je povećanje različitih vrsta zračenja siguran razlog u povećanju kancerogene epidemiologije, kao i različitih varijacija u kemijskoj revoluciji u pradavnoj geološkoj povijesti.

    Jednostavnim jezikom rečeno povećanje broja kancerogenih oboljenja možemo zahvaliti različitim zračenjima iz okoliša koja su oštetila i još uvijek oštećuju našu DNK.

    Znanstvena analiza objavljena krajem 2010., godine pod nazivom: „Non-Thermal Effects and Mechanisms of Interaction Between Electromagnetic Fields and Living Matter“ je dodatno pokazala mehanizme i utjecaje EMF-a na živo tikivo i DNK.

    Zlo bežične tehnologije

    Industrija mobilnih telefona je napravila studiju u 13 zemalja u kojoj se pokazalo kako se za 40% povećava rizik od dobivanja raka mozga u slučaju da korisnici provedu telefonirajući više od 1640 sati. U neovisnom istraživanju iz 2007., godine, koje je obavio tim iz Švedske je otkriveno kako se za 540% povećava rizik od dobivanja raka ako se mobilni telefoni koriste više od 2000 sati.
    3D prikaz zračenja iz mobilnog telefona na ljudsku glavu.

    3D prikaz zračenja iz mobilnog telefona na ljudsku glavu.

    Dr. Devra Davis iz Environemntal Health Trusta, autorica djela „Disconnect – The Truth About Cellphone Radiation“ se isključivo bavi izučavanjem opasnosti od zračenja izazvanih mobilnim telefonima. Ona je u početku bila potpuni skeptik glede za

    avatar

    03.04.2013. (18:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...