Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    pa peru se skupa sa krpama, u čemu je problem? sva se roba redovito pere. zar bi trebali odustati i od platnene odjeće, jer i nju treba prati, pa preći na jednokratnu plastiku? zar ako to ne učinim znači da ne mislim na sebe, svoje zdravlje i zdravlje svojih bližih? kao da čitam onu spaljenu vegetarijanku goes plastic. čisto agendaško zastrašivanje. prestravi domaćice i majke gadljivim bakterijama da bi kupovale izreklamirani proizvod. besramno korištenje emotivnog priziva u reklamne svrhe.

    avatar

    20.03.2013. (21:24)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Eh, @Modesti Blejz - upravo se kod promoviranja platnenih vrećica koristi kako kažeš "čisto agendaško zastrašivanje. prestravi domaćice i majke gadljivom 'plastikom' da bi kupovale izreklamirani proizvod. besramno korištenje emotivnog priziva u reklamne svrhe". Ne želim uspoređivati kruške i jabuke (rublje i vrećice), ali uspoređujući plastične i platnene vrećice - jasno je da su svi dokazi, pa i higijenski i zdravstveni na strani jednokratnih plastičnih vrećica. I to je činjenica, koliko god mi glumatali "zeleni naboj", "eko svijest" ili "teoriju urote".

    avatar

    20.03.2013. (21:41)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    to što se u promoviranju platnenih vrećica koriste metode zastrašivanja, ne poništava činjenicu da se metode zastrašivanja koriste u promoviranju plastičnih vrećica. ne možeš dakle argumentirati onim što u startu nije argument (ali jest pokušaj bacanja pijeska u oči). još samo fali da me počneš uvjeravati kako ovaj programatski blog naziva "Plastično je fantastično" nije pisan s agendom. jer o čemu pričaš? kažeš da ne želiš uspoređivati kruške i jabuke (rublje i vrećice), a upravo si u gornjem postu sam otvorio prostor za to, imperativno (!) nudeći plastiku kao alternativu platnu, argumentirajući pri tom higijenskim i zdravstvenim razlozima (nečistoćom platnenih vrećica). no kad sam ti servirala logično rješenje za te sve dokaze i razloge (a rješenje je pranje vrećica kao svake druge platnene stvari/robe/odjeće/rublja), vlastita paralela ti odjednom ne odgovara. odjednom su to kruške i jabuke. pa ako i jesu, ti si ih pobrao i servirao, a ne ja. ne kažem da higijenski razlozi ne postoje (bakterije su naša svakodnevica) i sigurno ne tvrdim da su plastične vrećice gadljive, ali ako higijensko i zdravstveno rješenje za platnene vrećice (u vidu redovitog pranja) postoji, onda onaj imperativ plastičnih vrećica (tvrdnja da su jedino higijenski i zdravstveno ispravno rješenje) više nema osnova i argument ti pada u vodu (doslovno i preneseno :0) ta zašto bi trebale biti jedino ispravno rješenje? zašto ne bi moglo i plastika i platno? dakle, riječ je o čistoj logici. neovisnoj o nekakvom zelenom naboju, eko svijesti, teoriji urote ili nečem petom što bi bio spreman navesti. jer ja ne govorim iz tih pozicija, ekologiju uopće ne dotičem, nije mi potrebno. samo logički primjećujem da tebi jedno u potpunosti isključuje drugo, plastika ti apsolutno isključuje platno jer otvoreno agitiraš u korist plastike, bez obzira na prisutno rješenje bez plastike (ajde da si rekao: ...ili jednostavnije: koristite jednokratne plastične vrećice u kojima ćete na kraju baciti smeće, pa ih ponudio kao alternativu argumentirajući praktičnošću, ne bih ti imala što prigovoriti. ali ne, ti si krenuo emotivnom ucjenom, higijenskim i zdravstvenim razlozima za koje zapravo postoji jednostavno rješenje). i to je ono što podcrtavam. nekorektne reklamerske metode koje koriste isključivost, zastrašivanje i manipuliranje činjenicama.
    a samim vrećicama, jednima i drugima, jednako nalazim mnoge prednosti, kao i mane.

    avatar

    21.03.2013. (00:07)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Eh, eh @Modesti Blejz - djelomično se moram složiti s tobom. Zašto se slažem, a zašto samo djelomično, pokušati ću ukratko. Naime, kada se ja odmaknem korak nazad, pa dobijem barem malo širu sliku, onda je red da i ja prihvatim da sa "suprotne strane" nisu uvijek eko-teroristi, da ne kažem eko-fašisti, već jedan prosječan potrošač koji se ne opterećuje ničim drugim nego cijenom i praktičnošću. I tu se slažem s tvojim stavovima.
    Međutim, na žalost, kako se bavim čime se bavim i kako pišem to što pišem (a pišem ono što znam i s čime mislim da mogu doprinijeti - pogledaj "opis bloga") stalno sam u nekakvom sukobu (ne svojom krivicom) s doslovce eko-teroristima i eko-fašistima koji samo da bi se borili protiv plastike i svega što sam već prije naveo, i isti ti umjesto plastičnih vrećica (slažem se, koje imaju svoje prednosti i mane) silno, imperativno, lažu, manipuliraju javnošću, upravo tim prosječnim potrošačima, namečući platnene vrećice kao ekološko i u svakom drugom smislu najbolje rješenje. A nije. Nije, dapače, platnene vrećice su najgore rješenje - i ekološki i svakako drugačije, dosta sam pisao o tome na blogu (potrošnja vode, uzgoj pamuka, pesticidi, herbicidi, kemikalije za obradi ...). U tom smislu je moj post da se sve višekratne vrećice - platnene, plastične, od tkanog ili netkanog materijala, PVC torbe - moraju se prati kako bi se izbjeglo zagađivanje. A, kada se tako sagledava, onda su te višekratne vrećice veće ekološko opterećenje (voda, energija, deterdženti, eutrofikacija ...) od jednikratnih plastičnih vrećica.
    Sve u svemu Modesti, upala su u pola "rata", i jednostavno ne vidiš (iskreno, niti ne moraš) tko je prvi počeo, tko je agresor, tko se brani, tko je kriv, a tko je nevinašce.
    Stoga, svaki materijal za svoju svrhu ima svoje prednosti i mane. Pa kada zagovornici platnenih vrećica kreću u rat za zabranu plastičnih vrećica - onda im treba jasno i nedvosmisleno reći sve ono što oni prešućuju (najčešće namjerno, ali i iz neznanja). U tom smislu je pisan post.
    I na kraju, hvala na komentarima, jer uvijek sugovorniku daju priliku da pruži dodatna obrazloženja, ali i da uvidi da drugi imaju i drugačija, čisto neopterećena zelenim nabojem, eko sviješću ili teorijom urote, mišljenja. ;-)

    avatar

    21.03.2013. (09:55)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    pa budući da se sva odjeća redovito pere (barem se tome nadam, da (se) ljudi peru), višekratne vrećice nisu ništa veće ekološko opterećenje (voda, energija, deterdženti, eutrofikacija ...) od uobičajenog ekološkog opterećenja (voda, energija, deterdženti, eutrofikacija ...). a to da bi baš to uobičajeno ekološko opterećenje (voda, energija, deterdženti, eutrofikacija ...) bilo poželjno smanjiti, nema spora, osobno ne znam kako bi to svijet trebao postići i je li to moguće postići pa neću mudrovati o metodama koje mi nisu poznate (zapažam da se, za nekog tko se ježi eko-terorista, ne libiš po potrebi posegnuti za eko-argumentima) :D ta i u proizvodnji plastičnih vrećica (nekom procesu proizvodnje ili reciklaže) sigurno dolazi do potrošnje vode i korištenja kemikalije za obradu, zar ne. u tom pogledu ni industrijski terorizam nije ništa obzirniji, dapače. realnost je da zapravo ni jedna suprotstavljena strana nema potpuno čistog rješenja (i nisam sigurna da takvo rješenje postoji, ili bi naše bake rekle da ipak postoji - cekeri! :)))), svaka nosi nešto, svaka se strana vodi svojim interesima. a altruizam, ekologija ili osviještenost, imaju jako malo s tim. budimo pošteni i recimo da u tom, kako veliš, "ratu", dodala bih - prljavom ratu, nema nevinašca. po meni svaka strana nosi svoj dio krivnje, jer se svaka koristi manipulacijama. i to je ono na što ukazujem, to je ono što nije ok, a ne same vrećice, jedne i/ili druge (kojih mi, peha mu, uvijek fali baš onda kad ih trebam).

    avatar

    21.03.2013. (10:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...