Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • shadow-of-soul

    neka ti ova lijepa glazba uljepša kišni ranoproljetni dan

    avatar

    12.03.2013. (16:43)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    što bi pjesnik rekao: nitko nije potok

    avatar

    12.03.2013. (17:50)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Šteta da barem ne ostaju imena ulica :-)).

    avatar

    12.03.2013. (18:07)    -   -   -   -  

  • Kerozin

    Nije bio bas pravi potok, vise kanal u kojem je rasla trstika i šaš. Zavrsavao je na mjestu gde se danas nalazi auto salon i formirao maleno jezero. Tu su se 80ih medusobno tukli lokalni huligani iz Spanskog i Preckog :-)

    Ono sto je zanimljivo je da je na kartu ucrtana lokva/bara odmah iza završetka ulaza u Špansko za Zagrebačke avenije. Kada sam se '82 doselio u tada novu zgradu ova bara nalazila se doslovno u dvorištu umjesto parka :-) Nekoliko mjeseci nakon toga bila je zatrpana.

    avatar

    12.03.2013. (21:23)    -   -   -   -  

  • DenMla

    Kerozin, hvala Vam! Vi ste nam, za sada, jedini svjedok :-)
    Jel' možda imate i neku staru fotku na kojoj se vidi potok?

    avatar

    12.03.2013. (21:49)    -   -   -   -  

  • Kerozin

    Na žalost nemam niti jednu fotografiju. Tada sam tek krenuo u osnovnu školu :-)

    Inače za takva istraživanja je najbolji alat geoportal preglednik sa overlay-em čestica katastarskog plana na kojem ostane ucrtano puno ostataka stanja iz pradavnih vremena ili neostvarenih urbanistickih planova 80ih. Klasifikaciju tih čestica prema broju je onda moguće provjeriti na stranicama katastra.

    Potok je u katastru u fragmentima moguće pratiti skroz od Stare Samoborske gdje počinje kao jarak koji prerasta u kanal da bi se na nekim mjestima spominjao kao potok Črnomerec iako se on u biti nalazi dosta istočnije.

    avatar

    12.03.2013. (22:37)    -   -   -   -  

  • franc

    Skoro sam siguran za taj potok da je to potok koji je u prošlosti bio granica Vrapča i Stenjevca.
    Starci i baka su mi pričali za taj potok.......
    Između Risa i bolnice bio je jedan potočić koji se spuštao sa brega,južno je išao ulicom Topolčica
    ,a topolama treba puno vode pa se lako da zaključiti da je tam bio potok.
    Dalje južnije se baš spaja sa ovim vašim potokom....
    Nisam nikad čuo od nikog kak su ga nazivali.

    To je bilo prije izgradnje Aleje Bologne,a izgradnjom su nestali mnogi potočići.
    Na topografskim kartama se vidi onaj žcpr kod želj. stanice.
    Početkom prošlog stoljeća sve do te nagle izgradnje bilo je puno više potočića,praktički svaka ulica bi imala svoj potočić u Vrapču i Stenjevcu,ali izgradnjom su polako nestajali i preusmjeravani.

    Tak da to možda i ne mora točno biti baš taj potok,ali prema ovme čini se da je.
    Ču sam i za potok koji je tekao Bolničkom cestom od Medpotoka,ali nisam sad siguran do kud je tekao,možda se baš uljevao u taj potočić......

    http://geoportal.dgu.hr/preglednik/?zoom=10&E=453022.34&N=507 4898.86

    Tu se isto vidi taj potok,samo treba uključiti HOK5.

    avatar

    12.03.2013. (22:55)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Kerozin, franc, super informacije!
    Bravo i hvala vam obojici!

    A veliak zahvala i čitatelju bloga koji je nekad živio u Prečkom i koji mi se jučer javio mailom, evo izvadaka iz maila:

    ==========
    Moram priznati, veoma sam uzbuđen, jer, eto, "netko" se konačno sjetio napisati nešto što već dugo sanjam- tako dugo, da više i nisam siguran da li je to samo san ili je zaista tako bilo...

    ...............

    O temi: karta je , na žalost prilično loša, no ja ću pokušati objasniti što znam! Otprilike 1964. na mjestu današnjih zgrada u ulici Slavenskoga (Prečko, jasno) 6- 12 nalazio se jedan "potok" uz koji su rasle vrbe, koji je "išao" prema i pored O.Š. Nikola Tesla, zatim lagano zavijao iza kuća današnje Bezdanske ulice (južni dio) i dječjeg vrtića (zapravo, Jarnovićeva ulica), a zaista velika "provalija" ili usjek nalazio se na mjestu današnje ceste zapadno od kuća iza Bezdanske i Jarnovićeve , točno na mestu gdje Bezdanska izlazi na Jarnovićevu...Usred ljeta u njemu nije bilo vode, jer smo se kao klinci igrali u tom kanjonu koji je bio dubok otprilike 15 - 20 metara...On je "išao" prema današnjem Španskom i tu Vaša teorija da se možda nije radilo o pravom potoku imala smisla! U jednom ste postu i o tome pisali - da je ostala još samo jedna kuća između zgrada...E, ta je kuća(radi se o kući nedaleko okretišta tramvaja u Prečkom, zapadno od Jarnovićeve ili sjeverno od dječjeg vrtića) bila na "drugoj" strani toga golemoga usjeka. Na mjestu ulice Slavenskog (zgrada, čini mi se ulaz 14) i Vjesnikovog kioska "potok" je spojen na kanalizaciju, no nije bio odmah zatrpan pa se tjednima poslije moglo vrlo glasno čuti huk "zatvorene" vode, a korito su zatvarali raznim ostacima zemlje i šljunka u kojoj je bila poprilična količina žica telefonskih kabela koji su nam, služili za igru...Današnja "povezna cesta između Prečkog i Španskog nije bila ulica Slavenskog nego današnja Nebojanska ulica koja je išla koso otprilike lijevo od ulaza u Antunović i druga (naravno, također neasfaltirana) ulica zapadno od benzinske postaje na južnoj strani Zagrebačke avenije. Jedini dokaz za to je ,nadam se još živ, jedan orah na livadi nedaleko benzinske pumpe. Ako tu prijeđete auto-put nakon nekog vremena u Španskom, pojavljuje se nastavak te ulice (ulica Špansko) kojom smo išli u školu- naravno, u Špansko! Kotarnice se sjećam kao velike ulice jer sam ponekad njome hodao...Volio bih vidjeti "plan" ili izgled toga područja iz 1960. ako tako nešto uopće postoji...Već odavno nisam u Prečkom, pa se i ja teško snalazim s novim nazivljima ulica, ali sam uvjeren da bi netko iz moje generacije ili stariji tu bolje mogao pomoći (rođen sam 1959.). Zahvaljujem na čitanju i veselim se Vašem svakom novom uratku!
    ==========

    Odličan prikaz izgleda Prečkog u to doba, hvala još jednom!

    avatar

    13.03.2013. (11:59)    -   -   -   -  

  • franc

    Zanimljivo kaj se potok zove Vrabečak na ovim starim kartama,valjda je to
    pravi orginalni naziv jer je Vrapče bilo nekad Vrabče.......

    Onaj moj potok u ulici topolčica nije označen,valjda su ga već maknuli,ali odmah južno od pruge je vidljiv potok u ulici Malešnica....
    Po pričama morao je postojati......
    Možda da ima netko stariju kartu recimo iz 40ih ili 50ih.......

    avatar

    13.03.2013. (18:45)    -   -   -   -  

  • bozicnazvijezda

    Hm zanimljivo...

    avatar

    22.03.2013. (19:42)    -   -   -   -  

  • Špančanin

    Poštovani, znade se da je kroz Špansko gradnjom 70-ih godina provučeno nekoliko kanalizacijskih kolektora, od kojih jedan navodno promjera da bi kroz njega prošao manji kamiončić (Šižgorićeva ulica) .... može se zaključiti gdje je nestao navedeni potok....

    avatar

    11.08.2014. (12:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...