Komentari

sadnice.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Igor

    Pozdrav,

    kupio sam od vas sadnice prije 2 tjedna, posadio, i sada čekam proljeće.
    Za sada izgleda super. Posadio sam na razmak od 2x2 metra, pošto nemam puno vremena za košnju i održavanje. Nadam se da će dobro napredovati.

    avatar

    16.02.2013. (07:40)    -   -   -   -  

  • Kruno 79

    Pozdrav,

    Zanima me sadnja kraj zaraslog polja.
    Imam polje, bilo je obrađivano (dao sam u zakum jednom čovjeku ali nešto se zakompliciralo pa više ne bi). Sa jedne strane polja je zaraslo, ne obrađuje se zadnjih 5-6 godina, a sa druge se ne obrađuje već 15ak godina i tu je već šikara i šumica krenula.

    Koji razmak da dam između sadnica, te koliko je "opasno" saditi ih kraj takvog područja, da li će se šikara i trnje proširiti na moje orahe ili neće?

    Hvala

    avatar

    17.02.2013. (13:18)    -   -   -   -  

  • Crni orah - sadnice

    Pozdrav Igor, Kruno.

    @Igore razmak na koji si ih posadio je super, takav smo i dogovorili i nema razloga da nasad ne uspije. Bilo bi super ako bi mogao barem u 5-6 mjesecu jednom pokositi travu između sadnica i to će biti dovoljno održavanje za prvu godinu. Pošto su jednogodišnje sadnice nema rezanja grana, kidanja pupova, pupove od sljedeće godine možeš skidati, to bi bilo dobro.

    @Kruno - crni orah ima dosta junglona, a on onemogućava većini biljaka i drveća da raste uspješno kraj crnog oraha. Naravno male sadnice to ne mogu, treba im par godina da krenu i koliko-toliko zatvore krošnju. Za to je potrebno 5-6 godina, i taj perijod ti je jedino kritičan.
    Trebao bi također, barem jednom godišnje u tih prvih par godina pokositi/tanjurati, malčirati -> nešto do toga između crnih oraha, i na taj način ćeš spriječiti trnje i višak trave, a isto tako sadnice će ti brže rasti jer će njima ostati više vlage.

    Što se tiče šumarka koji nastaje -> sadnice koje će rasti u sjeni će malo sporije rasti, ali će rasti, i neće dopustiti da šuma proširi -> naravno ako barem koliko-toliko orržavaš...

    Znači jednom godišnje kositi i to je to...nakon 5-6 godina biti će puno manje brige :))

    avatar

    18.02.2013. (07:24)    -   -   -   -  

  • maliperica

    Kupio sam zapušteno zemljište Ogulin/Plaški, zanima me može li se tamo uzgajati crni orah. Kako su zime jako oštre, može li opstati?

    avatar

    23.02.2013. (15:44)    -   -   -   -  

  • Crni orah - sadnice

    Pozdrav maliperica,

    Crni orah može izdržati do -30 C. Običnom orahu je maximum -25 C što može izdržati.
    Tako da vjerujem što se hladnoće tiće da može.
    Naravno pupovi se uvijek pojavljuju kada je vani toplo, +10 C, tako da tebi će tamo krenuti možda 5-6 dana kasnije nego u Slavoniji, i 10tak dana kasnije nego u Dalmaciji.

    Ali sa druge strane ima jedna velika prednost, a to je da preko ljeta će sadnice imati dovoljno vlage, zato što ta zemlja ima više vlage nego ona u dalmaciji, a tu i tamo veća je šansa da preko ljeta padne kiša.

    Tako da, kada se to sve zbroji i oduzme moglo bi biti jako dobro :)

    Bitno je posaditi što gušće, pogotovo ako ne misliš puno obrađivati oko samih sadnica, nego ih samo saditi i gledati kako rastu :)

    Ako si zainteresiran za sadnji i sadnice javi se, moj broj je: 098/137-2403.

    Sretno!

    avatar

    25.02.2013. (09:08)    -   -   -   -  

  • lutalica

    Pozdrav.

    Zanima me prored između sadnica tj. stabala. Nakon koliko godina se stabla sijeku i ima li potrebe sijeći stabla ako je razmak u dva reda 2*3 metra.
    Imam zemljište na koje bi posadio crni orah, pored malenog potočića je . Da li je to problem?

    avatar

    26.05.2013. (00:52)    -   -   -   -  

  • Crni orah - sadnice

    @Lutalica

    Proreda mora ići ako je razmak 2x3 metra.

    Proreda ide nakon ~10 godina.
    Zašto ide proreda? Zato što će u 10toj, 11godini crni orah biti visine nekih 6 metara i krošnja će biti već relativno široka, te će nasad postati pregust.
    Treba osloboditi prostor za danji rast u visinu i širinu, te ide proreda.

    Zbog "guste" sadnje na takvom stablu imat ćete relativno malo grana, te će ga gust nasad tjerati da stablo raste prema gore, tako da mora se saditi "što gušće" i mora ići proreda ako želimo dobiti deblo sa manje grana, a da je što višlje, ravnije, deblje....

    Zemljište pokraj potočića je sigurno dobro, tako da to ne može biti problem, samo prednost.

    Sretno sa pripremom za sadnju i sadnjom (jesen-proljeće)!

    avatar

    07.06.2013. (09:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...