Komentari

maithreya.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Nisa

    Draži su mi Zvjezdani ratovi od Zvjezdanih staza vjerovatno i zbog igre,pa mi se lakše stopiti s likovima.
    Ovo nijansiranje Dark i Light Force nije toliko izraženo u filmovima koliko je obojano u samoj igri.
    Nikad nisam igrala tako da u startu odaberem Dark,ali uvijek koketiram s njom i onda napravim par dobrih djela da se vratim na stari put.
    Pih i onda kad kažu da igre samo zatupljuju,a ja toliko saznala o sebi:))

    Uglavnom,stvarno sam uživala čitajuči te.Filmove sam odgledala više puta,ali to me neče spriječit da se i u nedjelju ne namjestim ispred TV-a
    May the Force be with you

    avatar

    13.02.2013. (09:21)    -   -   -   -  

  • Plicak

    izuzetno..:D

    avatar

    13.02.2013. (11:00)    -   -   -   -  

  • Emmet

    Kao ljubitelj filma, rado sam pročitao tvoj post. Dobar uvod u filmske nedjelje na TV-u. Priznajem da sam ranije bio oduševljen (4. 5. i 6. dio sage) te sa nestrpljenjem čekao "prequele" spomenutih. Bio sam, blago rečeno, razočaran viđenim. Čini mi se da se Lucas malo pogubio u silnim efektima i raznim aspektima priče. Iako je fokus stavio na prelazak Anakina na tamnu stranu, smatram da je to učinio prilično mlako i previše razvučeno. Osobno mislim da se umjesto tri prequela moglo snimiti samo dva (ili čak jedan!!!) sa manje "šaranja po galaksiji" i tim koncetrirati bit priče na Anakina i pokriti je efektima u funkciji priče. Ovako, meni bar, ostaje nedorečen ...
    U svakom slučaju, dobro obrađena tema i preporučam je svima koji dosada nisu imali priliku gledati Ratove zvijezda.

    avatar

    13.02.2013. (11:30)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    @Emmet: ma moglo je zapravo i bolje, ali previše je toga. Upućen sam i u filmove i u igrice i u knjige pa onda ima mnogo toga što ostaje neizrečeno. Samo čekam da netko negdje (*nadobudno*) povede diskusiju o nekoj temi iz Star Warsa pa da se ja lijepo priključim :)

    Najgori Star Wars film mi je The Phantom Menace ( koji nam slijedi ovu nedjelju) pa onda... mogu se složiti s tobom. Lijepo je vidjeti Yodu kako se vrti u zraku ko zvrk i hrpu drugih detalja, ali ipak... priča je priča.

    avatar

    13.02.2013. (16:57)    -   -   -   -  

  • jelen

    Odličan uvod u predstojeći Star Wars serijal! Možda budem to čak pogledao, filmove ionako gledam samo na tv-u, danas sam opet otpilio one iz telekoma koji su mi htjeli prodati maxtv i flat Internet :-P

    Podsjeća me kako se u Milarepinoj biografiji koristi termin Bijela Religija u odnosu na Dharmu (koja ostvaruje konačnu dobrobit za sve) i Crna Religija u odnosu na primitivno čarobnjaštvo (koje ostvaruje osvetu ili momentalnu privatnu korist) u koje je i Milarepa ogrezao u mladosti. Može se dakle reći da je i on promijenio stranu kad je vidio da crna strana zapravo čovjeka „hrani intenzivno“ (provizornim uspjesima) ali ga ostavlja gladnim i potrošenim sve više i više svaki put kad netrajnost odnese tu nekakvu čarobnjaštvom polučenu privatnu korist… i na kraju adept Crne Religije ostane deformiran slično kao Darth Sidious (ako ne baš tjelesno onda svakako moralno i duhovno izmožden što se upravo dogodilo i Milarepi)
    I meni se jedijski ideal čini vrlo sličnim možda ne baš budistima u klasičnom smislu riječi jer budisti nemaju nužno realizaciju, sve je to ipak na konceptualnoj i intelektualnoj razini, nego su mi slični idealu bodhisattve visokoga stupnja, jer njihova realizacije je stvarna, što znači intuitivna, znači spoznajna. Mi smo skloni u našem materijalističkom pogledu na svijet zabacivati ideju intuitivnoga znanja (kao to je nešto što samo eventualno prethodi „pravom“ intelektualnom znanju). U kontekstu realizacije (u buddhizmu konkretno) govori se da je zapravo samo intuitivno znanje ono stvarno ono spoznajno, ono koje je zaista na raspolaganju znalcu kao učinkovito „oruđe“ (a u slučaju jedija i oružje:-). Intelektualno znanje nema učinka ono je statično, zatvorena knjiga, smrznuta slika na ekranu. Što je i logično jer teorija i praksa, to je vrlo velika razlika. Da jedi svaki put mora sebi kroz intelektualizam iznova objašnjavati kako djeluje sila i kako i zašto ju koristiti onda ne bi bio u stanju momentalno djelovati bez prianjanja, bez hvatanja u igru ega i relativne stvarnosti. Brzo bi se izgubio u svemu tome, a možda bi i promijenio stranu?

    Peace is a lie, there is only passion.
    Through passion, I gain strength.
    Through strength, I gain power.
    Through power, I gain victory.
    Through victory, my chains are broken.
    The Force shall set me free.

    - u svjetlu ovih stihova osobito se slažem s tim da su Sithi vrlo djetinjasti u svojim nazorima. Sloboda koja bi dolazila izvana, lomljenje lanaca kao posljedica pobjede nad izvanjskim neprijateljima. Nacisti i fašisti su govorili o slobodi u istom takvom kontekstu i slavili su usrdno takav ideal strastvenosti i ostrašćenosti i općenito animalne „logike“.

    Na kraju je dobro spomenuti jednu Šakjamunijevu izreku, sad ne znam točno koji broj je u Dharmapadi i da li uopće jest tamo jer može biti da je neka abrevijacija u pitanju ali mi se čini vrlo prigodna na ove Sith-ovske stihove:
    Bolje je pobijediti sebe nego izvojevati pobjedu u tisuću bitaka. Ta pobjeda jest tada tvoja. Ne mogu ti je više oduzeti ni anđeli ni demoni, ni raj ni pakao.

    avatar

    13.02.2013. (17:47)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Dobro, sve sam ovo kao vjerni obožavatelj već znao, ali dobar sažetak!

    avatar

    13.02.2013. (18:13)    -   -   -   -  

  • teuta

    Iako me sve što se tiče svemira jako interesira, ne mogu napisati da sam neki veliki ljubitelj Zvjezdanih ratova ili staza. Ali svakako ću pogledati. Interesantno je tvoje objašnjenje u vezi sile. Pošto ja imena, riječi i slova pa i brojke vidim u bojama, zanimljiva mi je ta tvoje teorija boje i sile.
    Ujedno ti se zahvaljujem na konstruktivnom komentaru kod mene.
    Pozdrav.

    avatar

    13.02.2013. (18:34)    -   -   -   -  

  • jelen

    Nadam se pogledati film, to mi je baš odličan nastavak kojeg se čak dobrim dijelom i sjećam. Npr. onaj leteći kapitalist na kojega jedijska magija ne djeluje mi je ostao u sjećanju kao vrlo antipatičan lik! Mislim da je on Anakina držao kao slugu ili nešto tako?

    avatar

    13.02.2013. (21:10)    -   -   -   -  

  • toksični

    pošto nikad nisam bio fan niti jednog "zvjezdanog" brenda, jednostavno ne znam što konstruktivno komentirati vezano uz tu tematiku, ali svejedno bih se zahvalio na doprinosu vezano uz dušu i smrt. nadam se da nije bed što sam trenutno oftopik! :)

    avatar

    14.02.2013. (00:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...